:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалът за Левски между Сърбия и България се разрасна

София ще се жалва в ЕС заради препятствията от страна на Белград за честване на годишнината от обесването на Васил Левски в Западните покрайнини. България ще информира европейските си партньори за спирането на българи да преминат вчера границата за поклонението пред паметника на Васил Левски в Босилеград, съобщи външният министър Николай Младенов. България е връчила нота на посланик Александър Цървеняков. Според Младенов трябва да има дискусия в Брюксел за подобен вид практики на Балканите. "Станахме свидетели на практика, която не е характерна за страни - членки на ЕС, или за такива, които искат да станат членове на ЕС", отбеляза Младенов. След серия от срещи преминаването през границата със Сърбия е било възстановено.

Още - в "Чужбина"
70
4395
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
18 Февруари 2011 20:15
Ще предизвикам негативни мнения, знам. Но се питам - защо трябва да се ходи пред паметника на Левски в Сърбия? Нима не може да се отиде пред един такъв у нас? А българите - сръбски граждани, да почетат Апостола там.
Всъщност, това са дребни опити за напомняния. Обаче, Ньойският договор е в миналото, няма Югославия, фактически рухна и Хелзинкският договор.
Защото тогава не си поискаме Западните покрайнини и Приморавието? Ето - това е важна и достойна задача. а не дребни конфликтчета.
-----------------------------
Блогът на Генек

18 Февруари 2011 20:26
Аз съм за това, западните ни покрайнини да поискат автономия.
18 Февруари 2011 20:34
Вероятно има международни прецеденти свързани с разтрогване на договори когато едната страна е , вече, несъществуваща . Същият въпрос стои със Северна Добруджа, дадена на румънците за ползване в срок от 99 години .
18 Февруари 2011 20:35
гьол
[Златен]
18.2.2011 г. 20:26:53 Аз съм за това, западните ни покрайнини да поискат автономия.


И България да обвърже това с приемането на Сърбия в ЕС.
18 Февруари 2011 21:08
Всъщност, каква е причината Сърбия да предприеме такъв недружелюбен акт? Защото, съгласете се, такава магария като сръбската не се прави току-просто-така, трябва да има нещо. Някой знае ли?
18 Февруари 2011 21:29
каква е причината Сърбия да предприеме такъв недружелюбен акт?

защото сме ги пердашили наздравата през войните
18 Февруари 2011 21:33
Защото все още продължаваме с политиката на изутите гащи и никой не пропуска възможност да се възползва от нас. Дори загубени "държави" като Македония.
От МВнР реагираха - добре. Обаче вчера да чухте нещо по въпроса от родоотстъпника агент гоце?
18 Февруари 2011 21:39
Най-лошото е че скоро ще дойде на посещение сръбският премиер и в името на добросъседските взаимоотношения и светлото европейско бъдеще на двете страни, банкянският вожд също ще им се надупи...
18 Февруари 2011 21:46


Връщат ни за бомбардировките и заради Косово.това е!
18 Февруари 2011 22:13
Не съм сигурен, че ВМРО искат да честват паметта на Левски, поне е само повод. Става дума за подписването на Букерещкия договор от 1886 г. - пак на 19 февруари. Договорът третира границата между България и Сърбия Обаче изглежда ще се възползваме от ситуацията в полза на българите там.
--
Подходът обаче е много тъп. Защо не се ползват средствата по линия на международното сътрудничество за развитие? Те могат да имат много по-осезаем ефект върху хората, определящи се като българи там. Сърбия е приоритетна за нас държава. Защо Младенов не се занимава с този въпрос? Защото Дянков му е предвидил бюджет за такива дейности... Официалната помощ за развитие е подкрепящ инструмент на външната политика и сърбите бяха готови на двустранно споразумение. Както и македонците, както и молдовците (за бесарабските българи иде реч). Но нашите мърди не могат да се разберат как да глозгат тоя постен кокал...
18 Февруари 2011 23:15
Случая е прост като бобена чорба.
Жената на Уорлик, която е посланик в Сърбия, е изкомандвала тамошната колониална администрация да предизвика изкуствен конфликт, който у нас поне частично да отклони вниманието ни от провалящата се тукашна колониална администрация.
18 Февруари 2011 23:41
Принципно сърбите са спряли ВМРОвци, защото ако помните при едно предходно ходене в Сърбия бяха късали и крали сръбски знамена, та чак консула ни в Ниш ходи да ги освобождава от ареста. Май беше за някакъв мач.


Сърбите обаче просто доказват какви комплексари са щом се връзват на провокации от средношколци и колко далеч са от европейско мислене. А България трябва да се оплаче не в ЕС, а в НАТО. Ей така, да им е гадно на сърбите, както те са ни правили безответно гадно почти 80 години. Не знам дали знаете, протест в ООН срещу Възродителния процес е внесен не от Турция, а от Югославия.
18 Февруари 2011 23:59
Защото тогава не си поискаме Западните покрайнини и Приморавието? Ето - това е важна и достойна задача.


Бляновете почват от рано днес
19 Февруари 2011 00:31
.... робска психика - не честват раждането - честват обесването ... и що е меракът в Сървия, а не в Горна Волта ?
19 Февруари 2011 00:58
Волен Сидеров: Българите в Западните покрайнини са репресирани-* Декларацията на лидера на АТАКА пред парламента.
Събота, 19 Февруари 2011г.- Натиснете тук
19 Февруари 2011 02:15
Тука ще е интересно за дежурните сърбоманчета и от немай къде "патриоти".
19 Февруари 2011 03:04
"Левски казва: "Ако допуснете утре, когато сте вече свободни, да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана..." Няма такава врачка, която така тънко и точно да познае какво ще е след 138 години (годината на писане на писмото е 1873-та). Няма - и то не защото Левски вижда бъдещето, а защото си познава стоката." Натиснете тук
И на мене ми е мъчно вече за Тато.
СЕГА, да бяхте нящо статийка за Апостола, мъничка таквоз... Верно, че апартаментите на Цецо ви са по важни, то и газа ще е интересна тема, ама все пак от хорска срама да бяхте казали кой е Левски междудругото.
19 Февруари 2011 03:09

И некое стихче за него!
Снимчица?
19 Февруари 2011 03:29
Свята и чиста република
Васил Левски - Писма и документи- Натиснете тук


19 Февруари 2011 04:11
Един вика да си върнем Западните покрайнини и Приморавието, друг-северна Добруджа, трети-Едирне...
Балканите не са на пет ката, та сека дръжава да си върне туй, кво й душа сака, приятели.
Време е да се престане с безсмислени махленски дрязги.
Апропо, колко големо шевствие ще се прави в чест на Апостола в нашата столица, та сме тръгнали и у други държави да ги правим?
А за Дякона...
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ !
19 Февруари 2011 04:12
Имаме "кауза" тук и група във Фейсбук - България да заведе иск за Западните покрайнини пред МС (ICJ, на ООН, в Хага). Особено тънък е въпросът за Струмица, която е част от Западните покрайнини, а Македония не е правоприемник на СХС - а то и Сърбия не е ясно дали е такава за целите на НьоИ-ския договор.

Редактирано от - Чичо Фичо на 19/2/2011 г/ 05:59:59

19 Февруари 2011 04:23
Наистина имате кауза, Фичка.
Кауза пердута
19 Февруари 2011 04:30
Повече информация и по-подробно за действията на сръбските власти- ТУК: Натиснете тук
19 Февруари 2011 04:42
.... фичката винаги е имал кауза - да стане консул ...
19 Февруари 2011 05:36
"Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка."
"За тези, които под булото на родолюбието градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е смърт, смърт и пак смърт."
19 Февруари 2011 05:49
Впрочем, ето го цялото: Байовци
Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата, преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: “Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби“. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни, да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди: “Днес е моментът да си купите живот, който сега се продава, утре не, и милиони да давате“. Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечествното ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце, желаещи властта само за да ви грабят. За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни, наказанието е смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри, наказанието е смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората, живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те, видите ли, не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е смърт, смърт и пак смърт. Това е, което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите, нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Поклон...
19 Февруари 2011 05:50
Бае Хасане, що си не гледаш кюрдския въпрос и ерменския геноцид? Това са наши български работи.

Старши, а ти имаш кауза да станеш млад-жант

Редактирано от - Чичо Фичо на 19/2/2011 г/ 05:51:06

19 Февруари 2011 06:05
По-дружко е да си старшина-школник, а Фичка?
Фазан, демек
От онез, де почнаха с османо-гагаузките топонимики, минаха през най-мощната в Черното море флота и се сопреха до каузи, касаещи особено тънкийо въпрос за Струмица.
Ка беше, Фичка...умник умора нема, а?
Само се пОти
19 Февруари 2011 06:46
Фичо земи се разходи из България, та тя половината вече не е на българите. Циганска ли е, турска ли е, може да се спори. Ма българска точно не е. И тва дет го редиш тук у форума, верно на некво бълнуване ми прилича.
19 Февруари 2011 07:15
Румене, да беше турска, гръцка или циганска, иди-дойди - това вече се е случвало. А тя арабско-пакистанска скоро ще стане
19 Февруари 2011 07:53
Проблемът изобщо не е от вчера, защото българите в западните покрайнини, които ВРЕМЕННО според Ньойския договор от 1919 година са на територията на Сърбия, са си онепревдавани от времето на Тито, та досега! А е така, поради мрънкащата външна политика на България! Мрънкаща и мънкаща!! Кам го сега президент и министър председател да се покажат българи и да се каже на братята сърби, че ще влезнат в Европа, ама само след като спазват всички права на БЪЛГАРИТЕ там!! Това е коментирано тук- Натиснете тук
19 Февруари 2011 09:16
Абе наистина как пък няма 2 реда за 138 годишнината от обесването на Апостола!!!
Ама как по иначе звучи: Скандал!!! Е повече читатели може да привлече

Благодаря на ablepsia и pyte6estvenik за Байовците....

А иначе, дали е тук мястото и момента/19 февруари/ да пишем за теритотиални претенции???
19 Февруари 2011 09:19
Защо не ходят на поклонение в Карлово или в София, където е съответно роден и обесен Левски? Защото търсят провокация, а защо това - защото нямат никакви други политически идеи за това, какво да става с България освен тази фантазия с териториите от 19ти век. Нашата държава не може да се оправи с цели квартали на собствената си столица, та ще ходи да управлява Западните покрайнини. Не се хващайте на тази евтина пропаганда, тя е да ви отклони от реалните проблеми, например доунищожаването на социалната държава с решаващата помощ на т.нар. националисти.
19 Февруари 2011 10:13
Бе какви конфликти, какво чудо! Чий го крепиме в Босилеград! Ако се домъкнат няколко автобуса с турци, развели турски знамена, на нашата граница и искат да ходят на Шипка да поднесът цветя за техните паднали войници там, нашето правителство какво следва да прави - да ги пусне и да им организира митинг ?! Стига с тези простотии - Западни покрайнини, наши територи и т.н. Щом е така, да заявим в прав текст, че имаме териториални претенции към съседите си, а?! Леле, как ще ни се израдват в ЕС, те най-обичат техните членове да имат териториални претенции ...Да оставим настрана, че това всичкото се прави от лумпените-атакисти и ВМРО, най-обичам лозунга "БГ на три (5, 6 ..) морета"! Бе ние имаме едно и го осрахме, как ли бихме осрали три ...
Всички такива атакисти, ВМРО-ци, гвардейци, следва да бъдат качвани на рейсове и карани за една седмица в Босна - да им показват панелките с дупки от снаряди, Сребреница (8 000 избити с пушки, чукове, ножове, железни пръти), празните къщи по селата, които са обрасли с храсти и никой не влиза, защото са пълни с мини ... И там всичко е започнало с дребни провокации, а накрая .... Там Батак се е случвал десетки пъти ...
19 Февруари 2011 10:44
Сърбоманчетата-куманизи се обадиха.
19 Февруари 2011 10:55
Ако се домъкнат няколко автобуса с турци, развели турски знамена, на нашата граница и искат да ходят на Шипка да поднесът цветя за техните паднали войници там, нашето правителство какво следва да прави - да ги пусне и да им организира митинг ?!

Малка справка за патриота по-горе: Левски е воювал за свободата на Сърбия от турско иго.
19 Февруари 2011 11:26
До колкото си спомням, Левски е казал, че като се освободи България, ще ходи да се бори за свободата и на другите поробени страни. Та значи ли това, че можем да ходим (с автобуси) да поднасяме цветя и в ... Индия например, зер по онова време тя е била поробена от гадните британци, та ако Апостола беше останал жив, може би щеше да иде да се бори и за тяхната свобода! Стига глупости, ако Атака, ВМРО, Гвардията и т.н. не правят скандали по границата със Сърбия, Македония и Турция и т.н., кой ще се сети за тях, а идат избори ...
19 Февруари 2011 11:32
Поставянето на цветя под нечий паметник , е ли то на национален герой , при всеки случай има някакво политическо значение. В този случай се питаме - какъв и политическия подсказ на тия , които поставят китките на сръбска територия , и какво искат да внушат ? Първо - очевидно е , че ако се държи толкова на честването на смъртта на Левски , най-резонно е това да стане на българска земя - било в София , Карлово , Къкрина ... или където и да е друго място , свързано с Апостола. Защо точно в Западните покрайнини Барелефи на Левски има и другаде. Например в Париж , на Плас дьо ла Резистанс , където е посолството ни. Защо тия господа не си купят по един самолетен билет , да долетят тука в Париж , така ще се даде далеч повече гласност на България , нейната история , нейните национални герои... Значи идеята на организаторите е , това честване да бъде точно в Сърбия. Добре . Има някаква логика , Левски е бил участник в легиите на сръбска земя , има някаква връзка... Но това не е наш суверенитет ! Първо трябва да се попитаме - какво ще е мнението на местната управа , на местното сръбско население ? Какво точно се опитваме да покажем на сърбите ?? Че всичката е втасахме , държавата ни цъфти и вързва , стандарта ни на живот е вече европейски , манталитета ни и той , остана само да си честваме паметниците в чужбина ! И то точно в западните покрайнини , така или иначе отнети несправедливо след Войните , но дефинитивно В това не бива да има грам съмнение Имаме териториални претенции към Сърбия ? Да, да... Ние нас си не можем да приведем в ред , ще си връщаме териториите от 20 ти век... Защо трябва да се дразним със сърбите ?! Такива-онакива , те са най-близките ни роднини като нация. Те са ни братята , с които се мразим от векове , с които сме си правили едни други гадости , и сме се трепали , и сме си псували , но нито в Румъния , нито в Турция , нито в Гърция - като преминете границата ще разберете и една дума , без да знаето езика. А като минете Калотина всичко си е почти като у нас - и надписите , и говора , и в крайпътен хан да спрете - шкембе чорба ще ви сервират... Не мога да я разбера тая сърбофобия и не мога. Гледам границите между Германия и Франция , Белгия ... пълно с паметници на загиналите през войните /особено Първата Световна/ .Защо вече нямат напрежение и омраза между нациите им ? Минават си свободно и не забелязват границите. В близост до Люксембург , откъм Саарланд в Германия селцата и градчетата гъмжат от коли с френска регистрация , кротко паркирани пред китни къщички. От към Франция пък обратната картина... И това са места , където само преди 95 години са се избили МИЛИОНИ западноевропейци. Цифри далече надхвърлящи жертвите на междубалканските ни конфликти и войни... Защо българо-сръбската граница да не бъде като Френско-Немската ? Една напълно отворена граница , със свободно минаващи насам натам хора, които и без това лингвистично , културно , ментално , нямат почти никакви различия ? За какво трябва да се диплят теми като тези за националния суверенитет върху два общини ? С какво , ако Босилеград и Димитровград минат към София - нещо се промени за населението им /към по-добро / ... Ей такива въпроси ми се въртят из главата , и затова не разбирам смисъла на тия акции , кипежът на тоя безсмислен "труд" , парадирането с тоя ерзац-патриотизъм...
19 Февруари 2011 11:57
кипи безмислен труд и грандиозна простотия, подкукуросани от издънилата се в управлението коалиционна партия на пудела...

след като регистрираха излагация след излагация спретнаха една провокацийка с цел да си мобилизират стадото...

за съжаление поредната простотия на пудела ще рекушира върху България и пак всички ще и плащаме парсата....

не виждам нищо родолюбиво в това, да насъскаш платени и малоумници да ходят В ДРУГА ДЪРЖАВА да почитат НАШ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ, и то с основна идея да предизвикват скандали...

надали стадото, понесло се подир пудела, знае в кои години Левски е бил в Белград, примерно....

гнусно....
19 Февруари 2011 12:01
хубаво си сложил писмата . ами защо няма присъдата или обвинителният акт? май е получил смъртна присъда заради онова убито момче от ловеч, нали, доста подробно описано в едно от писмата.
19 Февруари 2011 12:04
Наистина присъствието на атакаджиите и на още по-големи идиоти на възпоменанията на Левски традиционно се е превръща във фарс- не само в чужбина, ами и у нас, даже и пред паметника на Левски в София (на предполагаемото място където бил обесен).
Сърбите да връщаха само ВМРО, атакаджии и подобни - хубаво, ама не е точно така.
Спират всички. Освен това са забранили прояви в Босилеград, ама там не ходят само гострольори-атакаджии, там живят и българи.
-
Чета тука абсурдни аргументи - защо отивали в западните покрайнини, ами не идат в Индия, в Париж... ами най-малкото защото до Индия или до Франция пътуването е по-скъпо, ако наистина не се сещате за друга причина.
Но какво общо има това с почитането на Левски пред паметника му в Босилеград? Защо такова не може да има и защо да не участват и български граждани? А за лумпените - арест и черен печат - какво толкова има?
А паметникът на Левски в Париж няма да остане без цветя днес.

Редактирано от - Oraсle на 19/2/2011 г/ 12:06:50

19 Февруари 2011 14:09
Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Той е отведен в София, където е изправен пред съд. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти тогава той още не е навършил 36 години


Поклон пред паметта на Апостола!

P.S. Дано Каракачановци и Сидеровци се сетят поне едно цвете да сложат на паметника на Левски в София.
19 Февруари 2011 14:18

"НАРОДЕ????"
стр. 115



...А страничката, види се, е мокра...

Какво? Сълза? Кал? Кръв?... Листът мълчи.

Нима е плакал тъкмо той? Жестоко!

Нима е носил кал - тъй чист дълбоко?

Той - чистият, с безсълзните очи?

Чия ли кал - ако е кал? - сребриста

светлее в жълтеникаво клише?

Чия ли кръв е капнала на листа?

Чия ли мръсна болка свети чиста

по пътя му към святото въже?

Какво е питал с този вик, раздърпан

в шест букви с питанки накрая? И плачът

пелин ли жъне с четирите си сърпа,

които карат всеки да изтръпне?

Подир "Народе????" И мълчат! Мълчат!

Какъв "народ"? И кой "народ"? проклето

въже от Къкрина до София виси!

Какъв народ бе племето, което

тъй не успя от двайсет заптиета

единствения - него - да спаси?

Къде се беше изпокрил? Къде бе

се поприбрал на топло и добре,

та не можа на оня вълчи хребет

една потеря малка да издебне?

А тръгнал бе за него той да мре!...

За същия... Един от двайсет воден.

Един измежду цял народ "свещен"...

От четри страшни питанки прободен,

и днес кърви духът ми цял - "Народе????"

Ни глас, ни образ... Питанките - в мен!

И, грях - не грях, ги вадя и се кръстя -

под тях, прости ми, Боже, лик личи:

ни турчин див, ни оня чер поп Кръстьо...

А ти, народе мой, и чист, и мръсен,

на онова въже го окачи!

Ееех...европци..европци...Вчера писахте, че нашите богомили били закваската на възраждането...а днес искате аншлус...Вместо да натискаме Сърбия да влезе в Алиянса и границите да отпаднат от само себе си
P.S. Нъл божем и ний за европци се туряме?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>

Редактирано от - Бармалей на 19/2/2011 г/ 14:19:42

19 Февруари 2011 14:29
србе - на врбе; србоманите - тоже
19 Февруари 2011 14:37
честване на годишнината от обесването на Васил Левски

Не може да се ЧЕСТВА годишнината от обесването на Васил Левски. Може да се ОТБЕЛЯЗВА.
Не се чества, нито се празнува смъртта на велик човек или печално събитие. Чества се нещо хубаво - например Празникът на св.св. Кирил и Методи, Съединението на България и т.н.
19 Февруари 2011 14:46
Me4o

19 Февруари 2011 14:52
Навсякъде по Света, където живеят българи(по етнос или по национално самосъзнание) трябва да има паметник на Васил Левски! И няма нищо лошо в това, ако българи-патриоти от България посещават своите етнически или национални "събратя"("националисти" там!), при и по повод Васил Левски- това повдига духа на българите(по етнос или по национално самосъзнание), живеещи извън България! И е проява на национално духовно Обединение, независимо от държавните граници и различната юридически(!) Национална принадлежност(Гражданство)!
Ерго, нормално е властите извън България да имат отрицателно отношение към духовните връзки на техни Граждани с Нацията, към която те се самоопределят, че принадлежат духовно- защото всеки Национализъм е опасен за целостта на Нацията и държавата, в които се пропагандира и практикува! Но историческата съдба на българите (по Етнос и по Националност) е такава, че, в резултат на двете световни войни, България е свила, а не е разширила територията си- и големи компактни маси някогашни български Граждани са останали, против волята им, извън територията на България, но запазвайки българското си национално Самосъзнание! И българската Нация е в правото си (и в задължението си!) да милее за своите бивши сънационалници, останали извън територията на държавата на българската Нация- България, колкото и това да не се харесва на управниците в държавите, в които живеят компактни маси бивши български Граждани и поколенията им, но останали с българско национално Самосъзнание!
П.П. "Нацинализмът" е Патриотизъм, който обаче се пропагандира и практикува от Граждани на друга държава в самата тази държава- в полза на Нация и държавата й, към която те не принадлежат юридически, но се самоопределят, че принадлежат духовно и фактически! Т.е., например, атакистите-български Граждани в България са "патриоти", но в друга държава, ако са нейни Граждани, те са там "националисти" за в тази държава! Така и, например, българските Граждани-членовете и симпатизантите на ДПС в България, ако(които!) се чувстват духовно и фатктически принадлежащи към турската Нация, са "националисти" в България- защото пропагандират и практикуват в полза на турската Нация и държавата й Турция!
Ерго, за българската Нация е добре да има български патриоти в България и български "националисти" извън България! Което не е добре, обаче, за Нациите, в които има български "националисти"! Но за българската Нация е по-важно какво е добро за българската Нация, нали- и държавата на българската Нация-България е длъжна да отстоява и защитава интересите на българската Нация! Казах!
19 Февруари 2011 16:38
Oracle
19 Февруари 2011 17:39
Очебийно е, че Србия не се справя дори и
с тези подарени и след 1918 територии.
19 Февруари 2011 18:33
искам да доразвия добрия коментар на колегата Параграф. Навсякъде по света където има българи , требе да има паметници на ББ и ЦЦ.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД