:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Заподозреният убиец е арестуван, мотивите му не са ясни

Европа в шок след убийството на виден холандски популист

Крайнодесният гей Фортаун очакваше успех на изборите на 15 май
Убийството в понеделник на крайнодесния холандски политик Пим Фортаун бе обявено в цяла Европа за покушение срещу демокрацията, отбеляза Ройтерс. 54-годишният Фортаун, който не криеше, че е хомосексуалист и бързо печелеше рейтинг с нестандартен език и поведение, бе застрелян с шест куршума на излизане от радиостанция недалеч от Амстердам, където бе дал интервю. Малко по-късно той почина от раните си.

Пим Фортаун се появи на политическата сцена миналата година с кампания срещу имиграцията. Той насочи нападките си срещу разрастващата се мюсюлманска общност в Холандия, наричайки исляма "изостанала" култура. През март новосъздадената от него формация "Листа Пим Фортаун" произведе сензация, като спечели 35% от гласовете на местните избори в пристанищния град Ротердам, където живеят много имигранти.

Заподозреният убиец на Фортаун е бил арестуван, предаде ДПА. Според Ройтерс в дома на 33-годишния убиец са били намерени материали на природозащитни организации. Главният прокурор заяви обаче, че няма улики, по които да се съди за мотивите на атентатора. Според него убиецът е действал без съучастници.

Всички партии в Холандия решиха да прекъснат кампанията за насрочените за 15 май парламентарни избори във връзка с убийството. Според различни сондажи крайнодясната партия на Фортаун се очакваше да се класира на трето или дори на второ място с поне 15% от гласовете.

Премиерът Вим Кок се консултира с политическите сили, за да реши дали изборите да бъдат отложени. Говорителят на Фортаун каза обаче, че неговата партия би желала изборите да се състоят както е планирано, тъй като такова би било желанието на убития лидер. Кок нарече убийството на крайнодесния политик "голяма трагедия" за Холандия и за нейната демокрация. Пресата в Холандия писа, че страната е "загубила политическата си невинност".

Според Ройтерс убийството на Фортаун сигурно ще донесе на неговата партия допълнителни съчувствени гласове, но в по-далечна перспектива нейните политически перспективи не изглеждат добри без харизматичния лидер.

Правителството на Вим Кок управлява като служебен кабинет до изборите. Миналия месец то подаде оставка, след като правителствена комисия публикува доклад за клането в Сребреница през 1995 г. В него се отправят остри критики срещу политическото и военното ръководство на страната заради това, че холандските сини каски не съумяха да опазят обособената от ООН "зона за сигурност" от силите на босненските сърби.

РЕАКЦИИ

Крайнодесни партии от цяла Европа осъдиха убийството на Фортаун. В Австрия говорителят на крайнодясната Партия на свободата Карл Швайцер каза, че е "потресен" от покушението.

Белгийският Влаамс блок - фламандската ксенофобска и националистическа партия - е на мнение, че Фортаун е станал жертва на своя остър език. Според лидера на Влаамс блок Франк Ванеке покушението срещу Фортаун е резултат от все по-голяма нетърпимост срещу всеки, който не се придържа към това, което се смята за политически правилно.

На убийството реагира не само крайната десница. Висшият представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди атентата срещу холандския политик. Британският премиер Тони Блеър отмени планираното си посещение в Холандия, а канцеларията му излезе с декларация, в която се казва, че премиерът е дълбоко потресен от покушението срещу холандския политик.

Според Даниеле Капецоне от малката италианска либерална Радикална партия убийството на Фортаун показва как кампаниите срещу десните партии са излезли изпод контрол. "Кампаниите срещу опасността от "фашизъм" са станали буквално фашистки", заяви той, цитиран от АП.
 
Хеликоптер на холандската бърза помощ е кацнал до мястото, където късно в понеделник бе убит политикът Пим Фортаун. Той бе застрелян на излизане от медийния комплекс в Хилферсун на 20 км от Амстердам.
4
842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Май 2002 06:31
Наглият педераст си спечели и омразата на всички любители на кучетата и котките с тъпите си изказвания, търсещи по-масово одобрение. Жалко, че в София няма кой да гръмне зам. кмета Спиров
08 Май 2002 07:57
Typo kopele si Ano. 1
Pim Fortuyn NE beshe KRAJNO desen. Vtorijat v LPF(Lijst Pim Fortuyn) e cvetnokozh. Ne
beshe protiv emigrantite izobshto, a protiv kriminalno projavenite i otrichashtite holandskata
kultura. Vizhdashe vrazka mezhdu dvete i spored men beshe prav - ako ne govorish ezika se
samoizolirash i e po-lesno da popadnesh v kriminalnata svera. V programata mu zaljagashe
legaliziraneto na nelegalni emigranti, govoreshti dobre holandski i neprojaveni kriminalno.
Stana zhertva na politicheskata borba - za kratkoto si sashtestvuvane partijata mi nabra
nechuvana skorost. Precheshe na politicite s minalo, koito demoniziraha obraza mu. Beshe
sochen s prast kato krajno desen samo zashtoto darzheshe i umeeshe da kazva kakvoto misli.
A tova, che e homoseksualen e naj-malkata belja.
08 Май 2002 10:52
Холандците си изплескаха чистичкия хол с кръв.
Нещастието винаги си е нещастие без значение дали умиращия е малко особен политик или тихо угасващия загубил всякаква вяра в света старец от далечно село в Афганистан. Разликата е в реакцията на силните, т.е. тези които дъжат и хляба и ножа в ръцете си.
Очевидна е само тенденцията за все по-ясно изкривяване на не малка част от елементите на преситеното европейско общество от нормите на гражданската търпимост.
А хола бързо ще бъде изчистен, килима сменен ... до следващото изнасилване, но то ще боли по-малко, защото те вече не са девствени.
09 Май 2002 21:02
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД