:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правна кантора

За извънреден труд по празници се плаща тройна надница

"Работя по трудов договор и често ми се налага да съм на работа по време на празници и почивни дни. Доколкото знам, извънредният труд е забранен. На 1 май и следващите дни ми се наложи пак да давам дежурства. Как трябва да ми се заплаща това време?"

Пита Невена Карагеоргиева от Годеч



Извънредният труд е забранен по закон. Но когато трудът се полага по разпореждане или със знанието на работодателя и без неговото противопоставяне извън рамките на установеното работно време, това е на практика извънреден труд. Кодексът на труда допуска някои изключения, при които се допуска извънреден труд. Но при строго определени правила.

Във всички случаи продължителността на извънредния труд не може да е повече от 150 часа за една календарна година. Работникът не може да откаже да се труди извънредно в следните случаи:

- при работа във връзка с отбраната;

- при борба с природни бедствия и обществени опасности;

- при извършване на неотложни обществено необходими дейности по възстановяване на водоснабдяване, електроснабдяване, отоплението, канализацията, транспорта, съобщенията и оказване на медицинска помощ;

- за аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения или за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през работното време, ако прекъсването й може да доведе до опасност за живота или здравето на хората и до повреждане на машини и материали, или

- за извършване на усилена сезонна работа само след предварителното писмено съгласие на инспекцията по охрана на труда.

При условие че се наложи работник да се яви на работа на 1 май или на 6 май - първия ден след Великден, той трябва да получи съответното възнаграждение. Ако работникът взема заплата от 200 лв. месечно (без % за класа) и е отработил извънредно 8 часа, при 20 работни дни се получава следната сметка: работникът би получил добавка към брутното си трудово възнаграждение в размер на 10 лв. за извънредна работа по принцип, но увеличението е 100% или стават 20 лв., защото, освен че е работил извънредно, той е положил този труд на официален празник. И така за работа на 1 май или на 6 май работникът с 200 лв. заплата трябва да получи допълнително още 30 лв., тоест тройна надница. Сумата се изплаща в края на месеца при изплащане на заплатите. Върху нея се удържа данък общ доход.

Извънредният труд се описва в специална тетрадка и се отчита от работодателя пред Областната инспекция по труда всяко полугодие. Често пъти на определени категории работници или служители се случва да полагат повече от разрешените по кодекса на труда 150 часа годишен извънреден труд. Надхвърлянето на нормата не освобождава работодателя от задължението да възмезди/заплати този труд, допуснат с негово разрешение и съгласие. За извънреден труд, независимо от това дали е положен законно или не, се заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер - 50% за работа извън работния ден, 75% за труд по време на почивни дни и 100% за работа на официални празници.
4038
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД