:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 582
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правила

За сватба се полагат 2 дни платен отпуск

"В трудово правоотношение съм и имам намерение в скоро време да сключа граждански брак. Въпросът ми е имам ли право на отпуск по този повод, какъв е неговият размер, и ако имам такова право, то следва ли работодателят да ми изплати възнаграждение за дните, през които съм в отпуск?"

Пита Върбан Кадиев от Пловдив



В чл. 157, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) са регламентирани отпуските за изпълнение на граждански и обществени задължения.

Според тази разпоредба работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителят в следните случаи:

- при встъпване в брак - 2 работни дни;

- при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и един ден след него;

- при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

- когато е призован в съд или от други органи като страна, свидетел или вещо лице;

- за участие в заседания като член на представителен държавен орган или съдебен заседател;

- когато е отправено предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение - по 1 час дневно за дните на предизвестието. От това право не може да се ползва работник или служител, който работи 7 или по-малко часа.

В случая читателят има право на отпуск в размер на два работни дни. Според чл. 50, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) единият от тях е денят, в който се сключва гражданският брак, а другият е следващият работен ден. Ако денят на сключването на гражданския брак съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите два работни дни след нея. Денят на встъпване в брак се удостоверява с акта за сключване на брак.

Заплащането на отпуските за изпълнение на граждански и обществени задължения е уредено в чл. 157, ал. 2 от КТ. Там е записано, че при разрешен отпуск за встъпване в брак, кръводаряване и смърт на близък роднина на работника или служителя се изплаща възнаграждение според предвиденото в колективен трудов договор (КТД) или по споразумение между работника или служителя и работодателя по индивидуалното трудово правоотношение.
27636
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД