:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,402,471
Активни 167
Страници 19,331
За един ден 1,302,066

Държавата е върнала на бизнеса едва половината от дълговете си

Фирмите чакат все още 432 милиона лева, натрупани от министерства и общини
Финансист №1 Симеон Дянков е поправил само наполовина грешката си от 2009 г., когато блокира плащанията на държавата и общините към бизнеса и остави куп фирми без пари насред кризата. Просрочията през 2010 г. са се стопили значително - с 46%, но остават на тревожно високо ниво - близо 432 млн. лв., сочат най-актуалните данни на Министерството на финансите към 31 декември 2010 г. От справката става ясно още, че държавата и общините никога преди не са задлъжнявали към частния сектор толкова бързо и драстично, както през последните три месеца на 2009 г.
Централната и местната власт са имали забавени плащания за 799 млн. лв. в края на 2009 г., които през 2010 г. са намалели до 432 млн. лв. Това значи, че по последни данни държавата бави плащания към фирмите в размер на 237 млн. лв., а общините - 194 млн. лв., сочат данните към 31 декември 2010 г. За сравнение година по-рано централната власт дължеше 602 млн. лв., а местната - 197 млн. лв. Голямото разплащане на просрочените дългове се състоя през втората половина на м. г., когато заработи схемата през Българската банка за развитие. Общините обаче така и не са успели да редуцират дълговете си за извършена, но неразплатена работа.
Въпреки стремежа на властта през миналата година да изчисти просрочията си тя никога не е имала задължения към частния сектор в такива размери, каквито бяха достигнати при управлението на ГЕРБ. От справката на МФ например се вижда, че в края на 2008 г. дълговете на държавата и общините са възлизали на 82 млн. лв., а към 30 юни 2009 г., т. е. преди идването на ГЕРБ на власт - 166 млн. лв. Това означава, че само за няколко месеца до края на 2009 г. финансовият министър Симеон Дянков е успял да увеличи просрочията с около 600 млн. лв. с цел изкуствено да свие бюджетния дефицит и да проправи пътя на България към еврозоната. Тогава обаче министърът все още не бе наясно, че евростатистиката отчита не само касовия дефицит в хазната, но и забавените плащания, така че той реално не спечели нищо от хватката си и трябваше да се оправдава със скрити от чиновниците по чекмеджета стари договори. Истината обаче лъсна пред Брюксел и в резултат минусът в хазната бе ревизиран няколко пъти. Ведомството на Дянков в крайна сметка си извлече урок от драмата с просрочията и в бюджета за 2011 г. за пръв път сложи таван на задълженията, които ведомствата могат да поемат. В резултат към края на т. г. институциите, без да се включват общините, не могат да имат дългове за над 556 млн. лв.
От действията на Дянков най-много пострада родният бизнес, който насред кризата остана без пари. Неслучайно наскоро Българската стопанска камара предупреди, че се очакват масови фалити на фирми заради нерешения проблем със задлъжнялостта на държавата към бизнеса. Проучване на камарата на базата на балансите на фирмите показва, че ведомствата, държавните и общинските предприятия към 31 декември 2009 г. дължат на частния сектор 833 млн. лв. по изпълнени, но неразплатени поръчки. Отделно данъците за възстановяване според БСК възлизат на 2.4 млрд. лв. към същата дата. Единственият коментар на проучването, който Симеон Дянков направи преди две седмици от парламентарната трибуна, беше, че тези данни не са верни. В сайта на МФ обаче пише, че в края на 2009 г. забавените дългове на държавата и общините към бизнеса са били 799 млн. лв. - число, което е много близко до посочените от БСК 833 млн. лв. За да се реши проблемът, от камарата настояват България спешно да въведе в законодателството новата евродиректива за забавените плащания. Тя ще задължи държавата и фирмите да се издължават до 30 дни от представянето на фактурата от съответната доставка. Крайният срок за въвеждане на норматива във всички държави от ЕС е 16 март 2013 г.

ПРОСРОЧИЯ НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ

Към 31 декемвриРазмер

2005 г.53 млн. лв.
2006 г.44 млн. лв.
2007 г.57 млн. лв.
2008 г. 82 млн. лв.
2009 г.799 млн. лв.
2010 г.431.5 млн. лв.

Източник: Министерство на финансите.
27
2907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
30 Март 2011 20:17
Когато държавата е некоректна към бизнеса, защо бизнесът да е коректен към нея?
Кой ни е питал и кога сме казали, че искаме с нашите пари да се строят магистрали и зали?
30 Март 2011 20:30
И, освен това, изобщо не се отчита, че със задържането на парите на бизнеса се подкопава възстановяването на икономиката и се задълбочава кризата....
30 Март 2011 20:42
Нещо по 62-те антикризисни мерки знае ли някой какво се случва.
Коментарче по ТАЗИ "антикризисна" мярка от някой разбирач??
За Станишев и тройната -знам, дайте нещо друго!
30 Март 2011 23:24
Еваларка Дянков!
Никакво плащане на станишевко-орешарки!
Икономиката има нужда от здрава основа а не от бесепарско-депесарски кръгове.
.. а, и от ефективно закононалагане.
31 Март 2011 00:46
Да ги връщат тройката хайдуци.Най вероятно са техни обръчи от които папат.
31 Март 2011 03:19
Ммм да ,
Добре смята тоя смотан счетоводител.
Бизнеса си е калкалурал 1/2 за членски внос за обръчи.
31 Март 2011 09:06
Неразплащането на държавни и общински дългове е най-голямата простотия, която можеше да се направи при кризата, която ни перна. Банките спряха да кредитират, държавата не се издължаваше и се получи преохлаждане на икономиката - оттам вече се стигна и до настоящата стагфлация. Пишурко, нцв, това вдявате ли го? Или според вас можеше да се направи и по-голяма простотия?
31 Март 2011 09:07
Голям проблем създаде Дянков. Със спирането на плащанията блокира бизнеса. Всичко спря - работа, заплати, осигуровки, данъци, доставки... На някои работещи им изключиха тока, други влязоха в просрочие на кредитите си...
И това за цял отрасъл и обслужващите го фирми!
Хубавото е, че вчера направил някакво мижаво плащане и има глътка въздух.
Загубите обаче са загуби!
На мен ми обърка семейния бюджет за цялата година, защото кога ще получа забавените заплати? Че и за догодина не съм сигурен, след като не може да се предвиди какво ще измисли главата на финансовия министър.
31 Март 2011 09:12
Тая стати не обяснява състоянието на дълговете на държавата към бизнеса, а защо Дянков е виновен
То бива, то може, ама тази тенденциозност ... влияе на образа на безпристрастния журналист.
31 Март 2011 09:25
Има там една табличка най-накрая, ама мутро рапоноидна фауна шанс да я "прочете", камо ли разтълкува какво означава- йок! Виж да мучи простотии 24/7/365 - това го може, че и в излишък.

_______________________________ _ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".

Редактирано от - Old_BG на 31/3/2011 г/ 09:53:36

31 Март 2011 10:39
.
31 Март 2011 10:44
Ъ-ъ, личи ти че не си изкарал подготвителните курсове, или си блял по llillilolkata.
31 Март 2011 11:59
Какво да очакваме от мутренска държава?! Да сте чули мутри да си плащат сметките?! Няма излизане от кризата-или поне няма как да излезем без адекватна помощ от държавата-в случая държавата води до фалит голям брой фирми.
31 Март 2011 13:03
Ма много ривът тез чорбаджии изедници.Не стига че плащат на работниците си мизерни заплати, крият данаци и крадат и лъжат държавата , ма и нагли.Де национализация , де.Ше намалят разходите на държанките и родата малце, да сляат от БМВ-тата и да поодят малце со адския транспорт.
31 Март 2011 13:24
Когато държавата е некоректна към бизнеса, защо бизнесът да е коректен към нея?
Аз се чудех защо бизнесът се е самозадлъжнял (междуфирмените задължения надвърлят БВП), а то било що се е конкурирал по некоректност.
Пък да попитам йезуитски, що за бизнес е тоя, дето чака държавата да му купува стоките? Ей пазар голям, продавайте в САЩ и Китай! Ангажирайте посланиците ни там да ви осигурят преференциални условия като американския тук. Ама май нещо стоката ви няма пазарна стойност?
Нали рИвяхте държавата да не се меси на бизнеса!? Ето, не се меси, не прави нищо.
А таблицата може да се коментира, като се видят задълженията на бизнеса към държавата. Какво стана с двата милиарда неплатени социални осигуровки от Кремиковци и баш данъкоплатеца на тройната коалиция? Всъщност данъкоплатецът Захариев издължи ли се на държавата или Орешарски прибра нарочения подкуп за опростяване на задълженията му?
31 Март 2011 14:03
Аполитичен,
поне 3-4 пъти съм поствал схемата, но явно не е било достатъчно.Не ми се рови из архива, за това - ето ти една практическа.
Програми от EU по Шенген, изпълнени и проверено от европейци изпълнението им по обем и качество, приведени парите в МФ, Дянков спря плащания за около година. Голяма част от изпълнението бяха задължения към европейски фирми доставчици, те обаче не чакат на Дянков а си искат парите от БГ фирмите с които имат сключени перфектни договори. Взема се заем - разплаща се, текат лихви над 10% и т.к. печалбата от изпълнение на тези проекти е по-ниска - за милиони отива съответната фирма в киреча и то набързо. Зад себе си влече още няколко. Бранша е от високотехнологичните фирми не алкохол или цигари.Хората остават без заплати или в най-добрия случай с намалени наполовина. Дигат си чуковете и заминават.
Програмите по които тъпия счетоводител спря плащанията за изпълнени проекти както казах се финансираха от EU, така че изобщо тиквата не би трябвало да се разпорежда с тези пари, но тогава /а и сега/ обслужва рапонья и гледа на бял лист хартия да му излезе сметката.Това че угробват десетки средни компании /50-100/ човека - въобще не им светва или не им пука. Тъпа мутрополицейска пасмина, неразбираща от друго, както преди малко се изрази колега -освен от управление на права лопата. И то не е сигурно.
А ходи си търси ти правата от Кремиковци или от султана.Може и до Византия да стигнеш, ама файда-йок.Барем съществуващото да можеше да се опазва, но не и не! В булгаристан, наистина почвам да вярвам, колкото и да съм противник на теорията на конспирацията, че не трябва камък върху камък да остане. Такава е изглежда задачката. За сервитьорчета, гидчета и духачки - нито образование се иска, нито акъл, още по-малко хора с достойнство.
И т.н.
31 Март 2011 14:52
Old_BG
Старо, допуснал си правописна грешка - "духалки" се казва!
31 Март 2011 15:39
Мда, прав си!
Още по-културтрегерски е мей би "духателки", ама аз нали прозд...
31 Март 2011 15:49
Обшете междуфирмена задлъжнялост н ебеше ли над 40, 000 милиона.
Значи 431.5 е към процент

Редактирано от - 66 на 31/3/2011 г/ 15:54:50

31 Март 2011 16:59
Към двамата неразбрали за какво става дума: Distributed и Apolitichen
Става дума за обявени от държавата обществени поръчки (ОП)за ремонт и строителство на пътища, които се финансират с европейски средства. Кой според теб, Apolitichen, трябва да обявява тези ОП, ако не държавата?
Както и да е...
Та държавата стриктно следеше да се спазят прекалено късите срокове за изпълнение, с надеждата да не се спазят и да се санкционират изпълнителите с неустойки. За голямо учудване на чиновниците сроковете се спазиха. След което чиновниците започнаха да връщат документите поради "допуснати грешки". След три връщания, когато вече нямаше повече как да измислат грешки си признаха: "А бе не разбрахте ли, че този обект не е предвиден да се плаща тази година? Няма пари!"
Е? Как да няма пари, като обекта е по европейска програма, т.е. Финансово е осигурен от ЕС.
Тогава защо се спират плащанията? Не само за нас, за целият отрасъл, става дума. Може би само магистралните строители си получават средствата навреме...
Трябват ли още обяснения?
31 Март 2011 17:23
Аре, аре, не сте умрели от глад санким.Колко материали скатахте! Тия поръчки беха спечелени от ПРАВИЛНИТЕ ора да напълямт на некои ДРУГАРИ гушите.Коги ви видим у адскио транспорт тогиз ше повярвам че сте я закъсали.С една поръчка си пълнехте гушите за 20 годин напред.
31 Март 2011 17:31
11 милиона лева данъци и осигуровки дължат на хазната собственици на яхти и скъпи лимузини от София, това съобщиха от Националната агенция по приходите. Укритите задължения са установени от столичните инспектори на НАП в резултат на приключилите наскоро 56 ревизии. Проверени са 22 собственици на яхти и 34 притежатели на луксозни коли, в т.ч. и на бентлита.
В хода на ревизиите инспекторите попаднали на дружества, които не са отчели и лев приход от някаква дейност, а притежават луксозни яхти и коли. При други, декларираните приходи изобщо не могли да покрият разхода за закупуването на яхта или скъп автомобил. За да докажат, че извършват стопанска дейност, някои от проверяваните обяснявали, че яхтата се отдава под наем или, че с нея се организират разходки на туристи. В същото време декларираните пред НАП приходи били от порядъка на 100-200 лв. месечно. Едно от бентлита се оказало собственост на неграмотен ром, който не могъл да обясни откъде и как тази кола се води на негово име. Част от проверяваните се опитали да оправдаят средствата за скъпите покупки с безкрайни вериги заеми от приятели, живеещи в чужбина. Други пък ги „доказвали” със заеми от починали. В употреба влизали и пари, събрани от сватби, от печалби от „Еврофутбол” и др. При ревизиите обаче се оказало, че 90% от тези заеми са фиктивни.
Още в хода на ревизионното производство, публичните изпълнители от София са наложили запор на банкови сметки и движимо имущество на длъжниците, за обезпечат вземанията към бюджета.
31 Март 2011 17:33
plamen44, Аз съм на заплата, гушката ми е празна. Ние всички дето работим гушките ни са празни. А когато разчиташ на една заплата и ти я спрат - лошо става. По-горе написах, че на някои им спряха тока, други влязоха в просрочие на кредитите си...
Ако и Дянков расъждава като теб, което може и да е така - идват избори. Ти /той/ какво си мислиш, че ще гласувам за този, дето ме остави гладен ли? Изработени пари, не крадени!
Ай сектир и плюнки!
Що не дойдеш да ми платиш кредита бе, умнико /меко казано заради цензурата/!

Редактирано от - 9101 на 31/3/2011 г/ 17:40:03

31 Март 2011 18:02
Не знам дали и мене ме включиха с гушките и макар и това да съм писал нееднократно - пак си требе:
Лично аз съм изгубил от намалена заплата през периода и по причини - виж по-горе - към 8К левченца.Бачкатор, нищо и никакъв в частна фирма.
И се питам, ако някой от опониращите го стиснат за гушката и му цунат нищо и никакви 8К за година, честно заработени - дали ще пее дитирамби или на всеки две изречения ще споменува родата на...вкупом и един по един?

________________________________ __________
"Масовото приемане на една идея не е доказателство за нейната вярност".
31 Март 2011 18:31
Начи в кодексо е казано-При неплащане на заплата или закъснение работника мое да напусне без предупреждение.Начи аз това го отиграх веднъж.Чорбаджията изедник не плати, пуснах си заявлението за напускане и чао.Чорбаджията изедник се надаше да не плати-ма си направим сметката без кръчмар.Заведох дело, спечелих и си зех, обещетение за неползваната отпуска, и парите дет ми дължеше и една заплата предизвестие-башка хонорара на адвоката.Занесох решението на съда, измя ми се нямам пари.Ма аз тарикат-спрях му колата.Да видиш как сам ми се обади да си зема кинтите.
На зла круша-зъл пърт.ЕЕЕЕЕЕ бако, ти що стоиш бре???????? Работа многоооо.
Да не си венчан за фирмата.Па чорбаджията изедник не го мисли-Той е крал толкиз че 100 годин мое та си клати топките!!!!!
31 Март 2011 18:54
Ама ти изобщо не си в час.
Първо - чорбаджията изедник няколко месеца плаща заплати и накрая вече няма от къде, почти фалира. Вчера Данков пусна някакви мижави пари и чорбаджията веднага плати една заплата. На зла круша - зър прът, обаче в случая злата круша не е чорбаджията а Дянков и компания.
Второ - "работа много" - изобщо не е вярно. Няма работа, има безработица. Колегите от съседните фирми са на същото дереже - без заплати.
Трето - Като напусна - банката ще ми се усмихне и ще опрости вноските ли? Знаеш ли какво правят при просрочие банките? Наказват жестоко.
Четвърто - знам го този член от КТ, но той никак не решана проблема, създаден от финансовия министър и компания!
01 Април 2011 15:34
Това е нагледен пример как това леке, този плужек, реализира смахнатата си концепция Doing Business . Да не забравяме, че любимата му теория е съзидателното разрушение (creative destruction) на Йозеф Шумпетер.


Всеки ден на идиота във властта, ще бележи още нещо разрушено.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД