:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сватбата на Уилям и Кейт ще събере над 2 милиарда в ефир

Само за сигурността на гостите английските данъкоплатци ще платят над 5 милиона лири
СНИМКА: АРХИВ
Принц Уилям и Кейт
Церемонията по бракосъчетанието на принц Уилям и Кейт Мидълтън в петък ще събере в радио- и телевизионния ефир и интернет над 2 милиарда души от целия свят, пише британският The Daily Mail. Вестникът отбелязва, че това ще бъде рекорд за пряко предаване. На площада пред Бъкингамския дворец ще работят представители на около 100 телевизионни и радиостанции. Вестник The Economic Times пък допълва, че там вече има две временни постройки, в които се помещават 22 телевизионни студиа. За снимките ще бъде използвани дори камери, монтирани в букетите на олтара, в растителността около двореца и по стените на околните сгради. 550 ще бъдат само журналистите от BBC, а за конкурентната им ITV ще работят 200 души по-малко. Стотици знаменити журналисти от цял свят ще пристигнат в Лондон. Церемонията може да се гледа пряко и на официалния кралски канал в YouTube. Там очевидци и професионални фоторепортери ще могат да разменят свои снимки.

На церемонията ще бъдат официално поканени 1900 гости. Тя предвижда процесия с каляски, банкет, вечерен прием с танци в Бъкингамския дворец, а за охраната ще се грижат полицаи, които патрулират в града. Разходите за всичко това ще излязат твърде "солено" на кралското семейство и на британските данъкоплатци, съобщават световните агенции. Около 5000 полицаи и военни ще се пръснат из британската столица, за да попречат на евентуален атентат или операция на екстремисти. Преди няколко месеца се смяташе, че само мерките за сигурност ще струват около 5 милиона лири, но сметката ще е по-голяма, тъй като 29 април е неработен ден и полицаите ще бъдат по-високоплатени. Разходите за сигурността на кралското семейство, коронованите особи, знаменитостите и другите гости ще бъдат поети от правителството и следователно от данъкоплатците. От Бъкингамския дворец обаче уверили, че кралското семейство "ще плати всичко, свързано със сватбата" - церемонията в Уестминстърското абатство, цветята, процесията и приемите. Не се споменават никакви цифри с мотива, че събитието има частен характер.

Според в. "Сънди таймс" семейството на Кейт Мидълтън, което е натрупало богатството си чрез своята фирма за празнични артикули, ще плати 100 000 лири за луксозния хотелски апартамент, в който дъщеря им ще прекара последната си нощ като неомъжена жена заедно със семейството си, и за медения й месец. Нощувката в хотела ще струва около 20 000 лири, докато дестинацията на сватбеното пътешествие все още е неизвестна. Сватбената рокля на Кейт Мидълтън пък би трябвало да струва най-малко 30 000 лири. Принц Чарлз ще поеме по-голямата част от останалите разходи, по-специално за вечерния прием с танци в Бъкингамския дворец, а кралицата - разходите за банкета, който ще мобилизира 21 готвачи.

За сравнение историческото посещение на папата във Великобритания през миналата година струваше 1-1.5 милиона лири, що се отнася до мерките за сигурност.
2387
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД