:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Въпреки обещанията за реформа чиновниците се увеличават

Повечето министерства вече настигат по разточителност тройната коалиция
Административната реформа на кабинета се провали. След извършените съкращения в началото на мандата на Бойко Борисов министерствата са започнали отново да увеличават щатните бройки. Щатовете растат дори във финансовото министерство въпреки заричането на вицепремиера Симеон Дянков да реформира администрацията и да съкрати чиновниците.



Това показа справка на "Сега" за промените в числеността на министерствата, извършвани с цената на многократни изменения на устройствените правилници на институциите. Данните показват, че в някои министерства щатните бройки плътно се доближават до тези от времената на тройната коалиция.

Кривата в броя на чиновниците е идентична в повечето министерства. Тя тръгва с чувствително намаление на бройките в началото на мандата и после плавно започва да пълзи нагоре. Красноречив пример за това е финансовото министерство, което първоначално бе сред отличниците при съкращенията. Министерството на финансите тръгна с 650 души численост в кабинета "Борисов", падна на 602, а в момента се е спряло на щат от 632 души. Нагоре вървят и други министерства. Просветното министерство започва мандата с 485 души, пада на 427 при съкращенията и в момента е 467. За 2 години икономическото министерство е пораснало с 33-ма души и вече наброява 684 щатни бройки срещу 651 в началото на мандата. 25 нови чиновници е поело регионалното министерство, земеделското министерство се вдига от 526 на 546 души. Правосъдното министерство е едно от малкото, което е намалило щатните бройки и не е направило впоследствие обратен завой. Министерството работи в момента с 256 души на хартия при 272 стартова бройка.

Продължава да не е ясно каква част от тези щатни бройки наистина са заети и колко щатове се поддържат само на хартия. Министерствата масово държат празни бройки, които обаче са калкулирани в общите разходи за заплати. Така може да се изплаща допълнително материално стимулиране. Това обаче води до допълнителни изкривявания в модела на заплащане. Някои министерства дори предпочитат да се застраховат с разкриването на нови празни бройки за всеки случай, ако шансът предложи възможност за наемане на компетентен кадър. Такова решение взе преди броени дни просветното министерство, което поиска от МС увеличение на политическия кабинет на министъра с 3 нови места за съветници. Идея кой да бъде назначен още няма, но министърът иска да е готов да наеме подобни кадри. С това увеличение политическият кабинет на Игнатов пораства от 7 на 10 души, но все пак не достига нивата на тройната коалиция. Тогава най-близкият кръг на министъра включваше 16 души на хартия, а съветниците бяха 11.



РЕКОРДИ

С 5-има съветници министърът на образованието Сергей Игнатов изпреварва част от колегите си, а политическият му кабинет се доближава до този в мегаминистерства като регионалното и икономическото. Министрите Плевнелиев и Трайков имат по 6-има съветници, но пък политическите им кабинети са намалели спрямо тройната коалиция. Финансовият министър Симеон Дянков има политически кабинет от 8 души (17 при тройната коалиция), като съветниците сред тях са едва четирима. Политическият кабинет на културното министерство наброява 6 души (8 при тройната коалиция), а кабинетът в МОСВ е намалял от 13 на 10. Орязването на местата за зам.-министри и съветници покрай разтурянето на коалиционната формула бе едно от първите обещания на премиера Бойко Борисов.
21
4335
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
26 Април 2011 20:02
Изобщо - какъв е смисълът на така наречения "политически кабинет", освен дето разни синекури си синекурят?
------------------------------- -----
Блогът на Генек

26 Април 2011 20:08
Ми това е реформата, де:‌ броят на 'нашите' чиновници да се увеличава, а на чиновниците назначени от 'предишните' да намалява. Кво има за чудене?
26 Април 2011 20:36
Rainbow мили ,
Наблюдаваме Псевдореформа , която доказва отсъствието на верен Политически подход към сериозната идея за Реформация . Нашето Общество е далеч от Политическа реформа , а просто казано , ГЕРБ не са способни да носят Идеята за подобно Историческо дело . Налага ни се и тях да "износим". Коментарите за кандидатпрезидентските амбиции в днешната политсистема , макар и лековати , само доказват необратимия й разпад . Днешната ни Политическа система е с Ялова структура , която сме императивно длъжни , дълбоко да реформираме . Подир нея и секторите ...

Редактирано от - beagle на 26/4/2011 г/ 20:49:48

26 Април 2011 20:44
Въпреки обещанията за реформа чиновниците се увеличават

Даже и обещанията са бабуински....Кое заявено от гербераститеи е факт?
26 Април 2011 20:56
Кривата в броя на чиновниците е идентична в повечето министерства. Тя тръгва с чувствително намаление на бройките в началото на мандата и после плавно започва да пълзи нагоре.

С други думи казано с идването си разкарват хората на предишните за да назначат своите си хора.
И няма никакво значение дали правителството е еднопартийно или по формула 3:5:8, бройката чиновници си е константна.
26 Април 2011 21:27
А Гоцето колко съветници и консултативни комитети е назначил?
27 Април 2011 00:14
Администрацията има много кусури. Най-вече в структурата. Но пред реформа целяща да намали капацитета на администрацията за да може държавна власт да бъде приватизирана, като бъде аутсорсната на частни фирми, за да си папкат, пък данъкоплатецът да плаща повече - е не мерси.
-
Не че и сега не се плащат милиони на фирми външни консултанти, де, ама затуй си говорим, че корупцията не само не намалява ами и се увеличава.
27 Април 2011 00:43
Бюрокрацията се разширява, за да посрещне нуждите на разширяващата се бюрокрация.
27 Април 2011 07:43
beagle,
Аз не знам конкретни цифри за земеделското министерство например, но знам, че агенция, която щеше да се трансформира в търговско дружество, продължава да си е на държавна издръжка и въобще не си е съкратила състава, въпреки всички пушилки.
27 Април 2011 08:44
Може да прозвучи крайно, но истината си е истина: БОКЛУЦИ и ХАРАНТУТНИЦИ!
Това е днешният дъжавен служител.
27 Април 2011 08:58
Ако администрацията се намали с 50% - ще работи много по ефективно!
27 Април 2011 09:28
Безмислено свързване на реформа с съкращаване на хора. Реформата е едно, а съкращаването на хора е съвсем друго нещо. При една добра реформа в министерствата, нищо чудно да се окаже, че боря на чиновниците трябва да е по-голям. Всъщност пак ни лъжат, като за реформа представят съкращаването на неудобните за поредната власт хора, чието място много скоро се заема от нови послушковци на управляващата партия. Броят на чиновниците няма начин да не расте - такава е реалността, а чрез метода на пробите и грешките горе-долу е установен необходимият им брой за момента.
27 Април 2011 09:36
Много се спекулира с незаетите щатни бройки и парите за тях. Каква е истината? Започват хората да недоволстват, че заплатите са им прекалено мизерни, което си е така. За да не напуснат, шефовете им обещават, че ако вършат работата и на тези, чиито щатни бройки не са заети, ще им дадат техните пари. Шефовете в случая са министрите и правителството като цяло. Напъват се хората, работят за двама, но като дойде време да получат парите, все се оказва, че или получават много малка част допълнително или изобщо ги отрязват. В резултат на това тези хора спират да работят за двама, незаетите щатни бройки реално не само че се запълват, но и щата нараства и като краен резултат бюджета трябва да плаща повече. После цикъла се завърта отначало и всичко това се повтаря. Обикновено цикъла започва с идването на власт на поредната демократична партия на мафията. Всичко това е съпроводено с дирижираното "Долу чиновниците" викано от тълпата, на която й трябва виновник и мафията й го дава.
27 Април 2011 09:44
Надпис във фитнес зала:
"Мускулите са като администрацията - колкото повече ги съкращаваш, толкова по-големи стават".
27 Април 2011 10:01
Цялата статия е на разочароващо ниско ниво.
1. Цитират се бройки от по 20-30 човека в министерства с по 5-600 човека, които не са проблем за бюджета. Масата хора (по няколко хиляди на министерство) са в агенции и териториални дирекции.
2. В МВР има около 50 000 човека - колкото всички други министерства заедно (без военното) с все агенции и терит. дирекции. МО пък, освен армията, има няколко хиляди обслужващи армията чантаджии. Съществуват и съвсем паразитни структури като СЕМ, Боркор, които ако изчезнат, никой няма да разбере.
3. Дори ББ се досети и заяви (но не прави нищо), че трябва да се увеличи щата на приходната администрация и да се намали този на разходната. Очевидно държавата не може да извърши нужния обем данъчни проверки или да обработи достатъчно проекти за еврофондовете.
27 Април 2011 10:09
mooner, подписвам се под Вашия пост.
Големият проблем на разходите за заплати в бюджетната сфера не са министерствата, а огромният брой подведомствени структури+обраслите с чиновници МВР и МО. Главният въпрос е какво става там!
27 Април 2011 10:19
Чиновник до чиновника, мила моя майно льо!..
27 Април 2011 10:23
""бройката чиновници си е константна."
Абе, не е баш константа.
Графично би изглеждала като крива, която, макар и с леки колебания, плавно и спокойно се движи нагоре....
Проблемът не е в бройката.
Не е дори в партизанщината.
Проблемът е в липсата на обществена задача за администрацията.
Съответно и в липсата на натиск за изпълнение на такава задача.
27 Април 2011 10:33
Според един от законите на Паркинсън броят на чиновниците неизбежно нараства и е обратно пропорционален на броя на работещите. Това е! Няма мърдане!
27 Април 2011 11:18
Много правилно, нали верните павиани трябва да ядат...
27 Април 2011 17:18
Има мърдане!
Когато някои мислещ за България и за българите държавник окастри всички бюрократи в министерствата, агенцийките и т.н. изнесени териториални администпрации и ги прати там откадъето са дошли - на село да копаят и да отглегдат картофи, както казва Бойо. Министерствата от 16 да останат не повече от 6-7. Многобройните агенции и агенцийки да се закрият незабавно, а функцияте им да се поемат от специализирани отдели в министрествата! Министерството на вътрешните работи да се съкрати наполовина, да се създадат граждански отряди за самозащита, нещо като ДОТ, а министерството на отбраната да се влее в МВР-то, защото армия в България вече няма! Да не говорим, че на България въобще не са необходими 28 областни администрация, които не вършат работа за пет пари, а най-много 8-9. Същото се отнася и за т.н. общини от които вече нищо не зависи. Вместо 264 общини да станат не повече от 130. Всички освободени чиновници в София и по места, като са много подготвени и велики, нека се заемат с частен бизнес, за да ги видим колко им сече пипето! Така чиновниците от 300 хиляди ще намалеят на не повече от 80 хиляди, колкото бяха по времето на Тато!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД