:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,262
Активни 90
Страници 10,798
За един ден 1,302,066
Седмицата

Бейби пук, фемили гитти

Снимка: "Труд"
През 2010 г. не бе подобрен рекордът от 2009 г. на Кортеза от Сливен, родила на 11 години. Тогава в един ден тя роди и стана булка.
Току Бойко Борисов каза в Хърватска, че в България се живее по-добре, и аха да допълним, че при управлението му се живее и по-весело, нещата се стъжниха, т.е. дойдоха си на мястото.

Тая седмица Националният статистически институт публикува данните за 2010 г. за населението на страната, ражданията, смъртността, браковете, разводите и миграцията (вж. http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=258&a2=259&a3=260#cont). От тях може да се направи ясен не само за правителството, но и за бъдещето на обществото ни извод. Да беше само до правителството, шапка на тояга, радост в централите на "Позитано" 20, "Стамболийски" 45 А и "Врабча" 23. Съдим ли по броя родени деца за надеждите към бъдещето, днешното управление наистина стои доста по-зле от това на тройната коалиция. През 2010 г. са родени 76 105, от тях живи - 75 513, докато през 2009 са били 81 573, от тях живи - 80 956. Ще рече, между 2009 - 2010 г. са се изпарили над 5000 надежди за бъдещето, приемем ли, че зачатията се придружават от държавнополитически мотиви.

Разбира се, сравнението е толкова смешно, колкото и ясното правило на безгрешния живот - "броят на сношенията трябва да е равен на родените в брака деца". И все пак рязкото намаляване на ражданията е достатъчносимптоматично за общото състояние на нацията,обайвана от медийните сирени преди година, че напоследък - и особено след влизането ни в ЕС - имало бейби бум. Е, сега е ред да говорим за спукването на тоя пропаганден балон тъкмо с израза "бейби пук", каквито и макабрени асоциации да навява на българското ухо това словосъчетание. Впрочем те са напълно обосновани откъм коефициентите за детска смъртност най-вече в селата на някои области и гетата на съответните областни центрове - Видин, Монтана, Сливен, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив. Тук с години се държат първите места в Европа по тоя показател, макар все още да стигат нивата на страните "южно от Сахара", както в ООН географски обозначават жизнената нищета. Но време, както и подходящи условия за приближаване към тях има. Не е трудно да се предположи: тук живее занемарено от държавата, използвано само по избори и чат-пат в някой и друг интеграционен проект циганско население. Кошмарните му условия на живот се дължат не само на племенни отлики, а и на държавна немара. Затова и ранните раждания, семейното съжителство с непълнолетни, търговията с деца са толкова нормални, колкото и нормално спрямо тия български граждани е да не се прилага целият осми раздел от глава втора на Наказателния кодекс, Престъпления против личността, както и почти всички раздели на глава четвърта, засягащи престъпленията против брака, семейството и младежта. Вярно, че през 2010 г. не бе подобрен рекордът от 2009 г. на Кортеза от Сливен, родила на 11 години. Алапри прогресиращата демократизация и пълноправна интеграцияможе да се очаква, че и това ще стане. То надали ще източи толкова полицейска, прокурорска, правозащитна и публицистична енергия, колкото бе излята около родилното в Горна Оряховица. Не за друго, а защото ще е нормален израз на оная обществена невменяемост, с която се посрещат ексцесии, докато се пренебрегват доста по-убедителните статистически данни за трайното разпадане на обществото в отказа му да се възпроизвежда. Този отказ не е оправдан с всеоправдаващата икономическа криза.

Обществената невменяемост личи най-вече в безгрижното отношение към т. нар. основна клетка на обществото, към семейството. Наред с нормалния от трийсетина години насам бейби пук след мършав бейби бум статистиката тая седмица отчете другата устойчива тенденция в годините на прехода към пазарна икономика и демократично държавно устройство - намаляване на сключените бракове. Тя може да бъде наречена "фемили гитти", съчетание, обобщаващо статистическия факт "семейството си отиде, та се не видя" с близката до усета ни за модерност английска дума и още по-близката ни исторически турска.

За радетелите на свободния жизнен избор и борбата срещу отживелиците може да е твърде приятно, че родените извън брак у нас вече са повече от родените в брак. Може и да е обосновано предположението, че за 68% от тия деца има данни и за бащата, което означавало, че родителите вероятно живеели в безбрачно съжителство. Не по-малко обаче е обосновано, че липсата на данни "само за 32% от бащите" натрупва още с раждането такива проблеми, с които не ще се справи нито държавата, нито което и да е гражданско общество. И без човек да е хегелианец, за да вярва, че нравствената идея тръгва оттук,здравият разум говори:не някак покрай тях, а в основата и на държавата, и на обществото стои тъкмо семейството. Ето защо е сигурно, че детето, независимо от пола си, ще има огромни трудности да преодолее по-нататък всякакви дефицити в развитието си, ако не познава от кърмаческа възраст поведенчески и езикови разлики между мъж и жена. Същите трудности, само че много по-големи, ще имат и обществото, и държавата. Оптимистичните проекти за учене през целия живот в това отношение се оказват тъпа идеология, ако не се допълни, че за това учене, както и за целия живот особено важни са първите седем години в семейна или близка до семейната среда. Така поне е било по нашите места има-няма няколко хиляди години и да се мисли, че за десетина ще се справим лесно и ще затворим живота нов, е смело до безумие. Сметнете също така тия "само 32%", а те със сигурност са повече, за седем години, и ще разберете защо, и прекрасно да е обществото, няма как да се оправи с най-разнообразните дефицити от разпадането на общността, съставена от родители и деца. При тия прости сметки, които засягат у нас над 300 000 деца с всички по-нататъшни предвиждания за пълна неграмотност, отпадане от училище, детска престъпност, социопатии и пр., приказките, че така било по света, малко може да ни стоплят. Толкова малко, колкото приказките на премиера, че в България се живеело все по-добре. Разбира се, при положение че "по света" не означава "южно от Сахара" и че все по-добрият живот не се отнася само до отделни българи.
Снимка: Борислав Николов
-----
173
12692
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
173
 Видими 
29 Април 2011 20:02
Моралът се изгражда в семейството - посредством впиването от малък на извечните норми и правила. Те се препредават от стари - най-вече най-стари - на млади.
Разрушаването на семейството е разрушаване на морала. Така наречения "свободен" живот си е слободия - без законови отговорности. И най-вече без тежестта на моралното задължение към близките.
Оттам пътят към разпиляване на народа в свободни атоми е лесен. И удобен някому.
На китайски, казват, съвременна любов е "чук-чао".
------------------------------- ------------------------------- -
Блогът на Генек


29 Април 2011 20:38
... а беше време, когато на извънбрачните деца казваха "копелета".
Интересно защо Денков не е засегнал и абортите.
29 Април 2011 20:38
Всичко е функция на икономиката.
До днес никой в тази страна не ми обясни простичко - нито в училището, нито във ВУЗ, нито в армията, службата, квартала - каква е причината от 1878 г. до днес всички правителства - в т.ч. ш социалистическото на Тато - каква е истинската причина за хроническата беднотия на България. Не ми казаха защо българите в чужбина просперират, а тук нямат работа. Защо другите нации, които пострадаха жестоко от войни, процъфтяват. Защо този народ не може да излъчи лидери, равни на онези в Западния свят. Защо се крият истинските ресурси и залежи от полезни изкопаеми, в това число и на злато .Как може в съседна Румъния да има нефт, а тук да няма, когато сме на пътя на подземните черни реки. Защо силовите институции владеят реалната власт, кой им дава куража да бесят и буквално да се разправят с неудобните. Защо нямаме национално отговорни хора, които да се включат без проблеми в управлението главно на икономиката. Защо не знаем чужди езици. Защо тук има огромно струпване на цигански маси, които рушат държавата без узаптяване. Защо хората не обичат държавата, а обожават страната си. Защо децата ни не се женят и бягат зад граница, оставяйки ни сами в бедата?
Кой ще направи професионален план за развитие на отраслите на икономиката?
Кой ще районира страната - град по град и село по село - за изграждане на обекти на икономиката и селското стопанство? Защо не се дават данъчни облегчения на чуждия капита? Защо Либерия има огромен флот и храни населението от него? Къде според нашите прохождащи лидери, някои от които безнадеждно боси, е гпаницата между риска и пресметнатите възможности за привличане на капитали? Кога ще се наситят нашите чиновници на рушвети? Защо никой не отчита чуждия опит и така яростно нападат съюзниците си от Запада? Как може да се вкарват бракувани вагони за 500 000 лева всеки, кораби в основен ремонт, да сме без самолети, ракети, със съмнителна по качество и ръководство армия? Кога, след 132 години, някой българин от типа на онези от АПрилското въстание, ще обяви, че тръгваме напред? Вие видели ли сте страна във възход? Знаете ли какво е Швейцария през лятото? А пътувате ли с кораби до Карибите? Ние угробихме едно бедно, у но сигурно съшествуване заради обещанията на дясното кресливо малцинство за светло лъдеще и демокрация, а получихме само нови въпроси без отговор. Докога?!
29 Април 2011 20:45
29 Април 2011 20:50
генек има право
само да допълня че и т. нар. хоризонтални мрежи (връзки) се разрушиха
тичаме след печалбата според препоръките от големия брат, това доведе до абсурда че никой вече не е от никъде, т.е. не се асоциара с населеното място на рода си
вече всички сме от софия, а някои даже и от там не са и се смятат за по-успели
всъщност раждат се български деца ама пълнят чуждоземни статистики
29 Април 2011 20:59
Съдим ли по броя родени деца за надеждите към бъдещето, днешното управление наистина стои доста по-зле от това на тройната коалиция

При огромното ми уважение към Вас, г-н Денков, но според мен е по-вярно да кажем:
Съдим ли по броя родени деца - проблеми за бъдещето, днешното управление наистина стои неизмеримо по-добре от това на тройната коалиция
29 Април 2011 21:01
Толкова малко, колкото приказките на премиера, че в България се живеело все по-добре. Разбира се, при положение че "по света" не означава "южно от Сахара" и че все по-добрият живот не се отнася само до отделни българи.


Да

Генек Уви
29 Април 2011 21:24
Както и предрекохме -
БСП се концентрира върху бъдащето си -
българските левичари.
Нема да стане...
29 Април 2011 21:46
генек, защо не кажеш кой е заинтересован от разрушаването на обществените структури в България ?
29 Април 2011 21:50
родените извън брак у нас вече са повече от родените в брак... за 68% от тия деца има данни и за бащата

"има данни и за бащата". Виждате ли защо е задължително да се изучава бизнес-администриране, макар и в експресни курсове? Наскоро четох за едноседмични, по щатска програма за преквалифициране на затворници.
Но дори и една седмица борба с невежеството може да промени мисленето на хората... оптимист съм даже за форумните активисти
68% "данни за бащата" означава: 1/3 от приплода, за който роним сълзи, е рожба на животински отношения. Противоестествени, противозаконни, противообществени... угодни единствено на душманите ни "от политиката"

29 Април 2011 21:52
райтинг локум, дупка ин дъ сии.
29 Април 2011 22:01
Не ми е ясно откъде са данните, че родените извън брак са повече от родените в брак (ако въобще има такива понятия).
29 Април 2011 22:03
айде ...противоестествени...противоо бществени.... незаконни...
колко от писалите над мен са във фертилна възраст ?
да ви е минавало през ум, че е просто въпрос на отговорност и трябва да си или много краен оптимист, или завършен садист, за да създаваш "мат'рял" за този конкретен абсурдистан?
има едни специфични етноси които се плодят и умножават, но защо ли ме съмнява те да са идеал за подражание.
по леко с определенията колеги, по скромно.
29 Април 2011 22:13
До днес никой в тази страна не ми обясни простичко - нито в училището, нито във ВУЗ, нито в армията, службата, квартала - каква е причината от 1878 г. до днес всички правителства - в т.ч. социалистическото на Тато - каква е истинската причина за хроническата беднотия на България

Невежеството. Хроничното, поголовно невежество на иначе прекрасния ни народ
29 Април 2011 22:27
Бедните селяни от преди , днес са гръбнакът на средната ни класа , богатите са в гражданското общество , а мутрите , които ни управляват , са прост продукт на идейното ни минало . За какво да се питаме повече , че и "исторически" ...
29 Април 2011 22:32
Повечето религии и философии смятат прелюбодеянието или секса извън семейството за порок, грях. В това няма нищо абсурдно.
29 Април 2011 22:48
Повечето религии и философии смятат прелюбодеянието или секса извън семейството за порок, грях.

Хъм, не съвсем
Нека не преекспонираме християнския морал в съвременната му интерпретация до такава степен.
По горното определено не е вярно за гръцката или римската митологии, поне аз имам едни мъгляви спомени за пределно палави божества. И нека дори не отваряме дума за Азия, а там живее не малка част от човечеството.
А природата .... да речем че ако моногамията беше толкова твърдо закодирана в гените ни, нито жените щяха да бъдат толкова красиви, нито щяхме да имаме очи да им се радваме.
29 Април 2011 22:58
Защо този народ не може да излъчи лидери, равни на онези в Западния свят.

А бой де. Ша излъчи ама тумбак-рънгоч комунезите не дааааават а булгаристанците се кефат на развъдника с паразити аа ....
те тези БГ комунезите са най-тъпите, най-некадърните, най-уродливите лакомии и завистливци, най-безпардонните, най-арогантните нахалници, най-безочливите тунеядци, най-примитивните, най-ненаситните за грабеж, реално най-необразованите, най-неграмотните примати, най-крадливите, най-урунгелските паразити, най-големите кариеристи, най-нахалните лъжци, най-хроничните нарциси и най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най, най-мързеливите и подмазно продажни мекотели във Вселената.
29 Април 2011 22:59
Роки
29 Април 2011 23:04
тичаме след печалбата според препоръките от големия брат, това доведе до абсурда че никой вече не е от никъде, т.е. не се асоциара с населеното място на рода си

Айде стига все с това, че някой друг бил виновен - голям брат, малка сестра.
29 Април 2011 23:05
Слободията и невежеството никому не са донесли благодат...
Не бях оставал в България за дълго време от 1997-ма година насам. Сега карам 6-та седмица тук и съм отчаян до побъркване. Не ми е ясно как въобще е възможно в XXI-ви век, в Европа, да има такава държава и хора, които безропотно да гинат в тинята на пословична безперспектива. Просто сме загубили образ и лице на народ.
Нашите политици и управници от Президента до последния кмет са не само национални предатели - те са античовечни. Тук и Съд няма да помогне. Тях само Бог може ги 'възнагради' според делата и 'заслугите'.
29 Април 2011 23:07
Авторе,
29 Април 2011 23:07
А природата .... да речем че ако моногамията беше толкова твърдо закодирана в гените ни, нито жените щяха да бъдат толкова красиви, нито щяхме да имаме очи да им се радваме.
Прочети Джаред Даймънд и ще разбереш, че умерената изневяра, наречена по научному от него mixed reproductive strategy, си е заложена генетично

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
29 Април 2011 23:31
Сега внимавайте: от 2-3 седмици у нас вървят вяли опити за отбелязването на 1700, хиляда и седемстотин! годишнината от събитие със световно-историческо значение - публикуването на Сердикийския едикт на император Галерий, издаден днес, на 30 април, 311 година.
Мнения по въпроса безброй, като това на един "академик": "В редакцията се получи писмо от видни учени и интелектуалци в подкрепа на честването на хилядолетния (?!?) юбилей" Натиснете тук Някои са любопитни, но всичките - безпредметни, защото ме интересува безсмъртният текст, а не нечий преразказ

Редактирано от - burning daylight на 29/4/2011 г/ 23:37:34

29 Април 2011 23:33
Сердикиец съм, наистина искам да намеря текста на великия документ. Внимавайте още повече! На български, за първи път чух някои от началните му думи, по Радио 1: "Преди повече от... християните заживяха... сред другите ни задължения към населението... нашето желание е... християните да могат публично да осъществяват своите сбирки..." Търся на български документа-паметник на днешна Европа, ама "пук" и "гитти". Насладете му се на басурмански Натиснете тук и повече не питайте защо сме невежи

Редактирано от - burning daylight на 29/4/2011 г/ 23:40:19

29 Април 2011 23:35
Съдим ли по броя родени деца - проблеми за бъдещето, днешното управление наистина стои неизмеримо по-добре от това на тройната коалиция
С такъв манталитет на мислене бъдещето вече е опропастено.
Ако се гледа сухата статистика кат съдия бувата на закона, смъртността за 2010 е най-висока от последните 60 години. Не че са умрели повече в сравнение с инфлационния период от 1997 г., просто населението е намаляло с повече от 1 млн. души от тогава.
Демографският срив не е резултат от действията на настоящото, предходното или по-предходното правителство. Той стартира още в началото на 80-те години, "преходът" към "демокрация" само го ускори. Причината не е невежеството. Невежи има и в другите страни, еле пък Индия. Просто обществената сигурност (морал, традиции, законови норми) се разпадна под напора на полуинтелегентни недорасляци, де вият на умряло, че всяко ограничение е нарушение на човешките права, че всеки може да прави каквото си иска, включителелно да краде ("ама някой наистина ли си плаща данъците?" и да убива (пишман-шофьорчето и компанията му в Симеоновград или некъдърните собственици на сградата, чрез която убиха две момичета на ул. Леге, примерно). Няма държава от крадци и убийци. И пиратите дори не са успели да създадат, ако и да са били богати как български емигрант.
29 Април 2011 23:39
"Най-страшното на комунизма е тава, което идва след него" Адам Михник
29 Април 2011 23:51
Ама то момичето никак не изглежда като 11 годишна. Аз и давам поне 15-16. 11 годишните момичета от моето детство си бяха като 11 годишни...Тя пък е или преждевременно узряла (въпреки че възрастта на пубертета пада в цял свят), или е късно регистрирана. Както и да е, желая ѝ щастлив живот.
30 Април 2011 00:26
Съдим ли по броя родени деца - проблеми за бъдещето, днешното управление наистина стои неизмеримо по-добре от това на тройната коалиция
С такъв манталитет на мислене бъдещето вече е опропастено.

Може, Аполитичен, и така да е, но лично аз събирам две и две и си мисля, че отдавна е дошло време да поразредим кърлежите. Нищо лично, много обичам дванайсегодишните "майки" и копелетата им, но ми идват байгън

Редактирано от - burning daylight на 30/4/2011 г/ 13:27:44

30 Април 2011 00:51
Прочети Джаред Даймънд и ще разбереш, че умерената изневяра, наречена по научному от него mixed reproductive strategy, си е заложена генетично


Манрико, из-не вяра е клетвопрестъпничество. Непростим грях.

Редактирано от - burning daylight на 30/4/2011 г/ 13:29:10

30 Април 2011 01:26
Какво толкова сте се хванали за тези деца, родени извън брак? За циганите темата е отделна, но за българите - почти всички от тях си живеят в съвсем нормални семейства, често далеч по-здрави, отколкото семейства с подпис и развод три години след раждането на детето. Сигурно половината ми познати на моите години си живеят без подпис и никой, ама никой не страда от това. От тази статистика могат да се направят много грешни изводи.


Далеч по-голям проблем е това, че все по-късно се ражда и все повече хора имат само по едно дете. Далеч по-голям проблем е какво се случва в циганските общности - и като брой раждания на майка, и като възраст. Далеч по-голям проблем е, че това е свързано с много престъпления и криминално поведение, които остават напълно извън обсега на правораздаването.
30 Април 2011 01:44
из тази прокълната територия

И кой ти е прокълнал "територията", ***
35% плодородна земя (не че горите, пасищата и останалите благини са за хвърляне) при 3.5% в света? 950 литра валеж на кв. м за година, плюс най-големите запаси от минерална вода в света?
Раят на Земята... Не те питам дали си чувал някога българска музика, дали си дишал въздуха на вълшебната ни Родина
Прокълнати са простотията ти и невежството, Господ да ти ги прости

Редактирано от - sybil на 30/4/2011 г/ 12:26:59

30 Април 2011 02:17
Роки
30 Април 2011 02:50
Кофти, а?! А как скачахте само! Борехте се за права, а? И Като ги получихте какво - веднага се изпедерасихте, нали?! Щото имате право и се възползвате от него! И сега "ох"! Е "ох", де, "ох"! Бедна ви е фантазията още какво има да видите!...
30 Април 2011 04:57
Денков, основателни констатации, ама защо се случва, каквото се случва.... Натиснете тук
30 Април 2011 05:31
Човекът е напълно биологически обусловен, но пък цивилизацията е постоянно преодоляване на биологическото.

От гл. т. на биологията смисълът на живота е той да продължи (и само това) - поне чрез възпроизводство на 2.1 деца на жена. Това звучи жестоко за много хора, но биологически е така. Но естетически много хора решават да нямат деца, и поетите обичат да казват, че поетът не можел да стане баща (като поет де).

Това важи за всички организми, но човекът за разлика от приматите е развил много нови черти - например рекреативния секс, менопаузата и големите размери на мъжкия член и женските гърди (в сравнение с горилите например, чиито членове са 3-4 см, а гърдите на женските са само отбелязки).

Джаред Даймънд обяснява менопаузата с избягването на риска от смърт при раждане в по-напреднала възраст - така се удължава живота на жената и хем може да бъде и баба, да отменя дъщеря си в гледането на децата й, хем опитът от дългия й живот (и от изхранването на рода при събираческото стопанство) може да бъде по-дълго полезен за племето.

А размерите на мъжкия член - с борбата за власт (над жените) между мъжете. По-примитивните (пардон - традиционните) народи си правят и удължители на членовете от кожа по 40-60 см и без тях се чувстват неприлично, като голи.

По отношение на моногамията - човекът е много по-моногамен от братовчедите шимпанзета, чиито самки се чифтосват на поразия с всички самци от стадото без дискриминация, че и по няколко пъти на ден, и манифестират разгонеността си отдалече с червен семафор и мирис.

Но има някои птици, по-моногамни и от човека. Албатросите например.

Според мене хората, които живеят заедно, без да се женят, са странни, но това е само лично мнение. Женитбата носи юридически привилегии и спестява много хър-мър. Странно ще е и за децата като пораснат.

Децата, независимо колко са големи и промискуозни, не искат и да чуят за такова нещо у родителите си и са изключително нетърпими и към най-малките признаци на конфликти м/у родителите им. Глупаво е, ако някой мъж си мисли, че може да разказва на сина си за похожденията си по време на брака и да получи и най-малко солидарно отношение.

Това е ясно за всички здрави хора и именно затова хората гледат тъй жадно царската сватба. Републиканска Америка така коленопреклонно се разлигави, че ще кажеш, че ни е мъчно, че си нямаме цар. (Предложих на сина ми да изберем Буш младши за цар - подходящ е според мене.) Но всички нормални хора по света се вълнуват от клетвата - да са заедно в болест и старост, докато смъртта и т.н.

Моите родители ще имат златна сватба това лято, което идва да покаже и колко съм остарял, първото дете съм. Ние имахме с жената пък сребърна сватба по-миналото лято. С остаряването съм станал много "набожен" и се отнасям с все по-голямо внимание към тия събития, планирам от месеци всички дреболии, сега заедно с брат ми. Децата имат добър пример, да не се хваля, но синът засега хич не бърза, макар да тръгна вече и по сватби на приятели.
30 Април 2011 05:32
Как е тоше, аплайна ли за медикеър или още не ти дават капиталистическите гадове?
30 Април 2011 05:50
burning daylight
Сердикиец съм, наистина искам да намеря текста на великия документ.
Търся на български документа-паметник на днешна ЕвропаВ превод на български текстът на едикта гласи:

Натиснете тук
30 Април 2011 06:52
Току Бойко Борисов каза в Хърватска, че в България се живее по-добре, и аха да допълним, че при управлението му се живее и по-весело, нещата се стъжниха, т.е. дойдоха си на мястото.

Не мога категорично да твърдя колко весело се живее в БГ в момента, но преди малко по euronews съобщиха, че безработицата в Испания е достигнала 21% от трудоспособното население ...
Що се касае ромското малцинство- негамотността, сватби с непълнолетни и тоталното погазване на всякакви закони - Денков е прав. Това е може би най-сериозният проблем в България след проблема на слабата икономика и корупцията.
Що се касае родените в брак или извън брак деца - в случай, че двамата родители признават майчинство и бащинство съответно - това са отживелици и мрънкане на старото поколение.
30 Април 2011 07:05
Вместо да обсъждаме члена на горилите, май е по-добре да се спрем на писаното от Роки. Трябва да кажа, че аз никога не съм виждал така концентрирано да се задават въпроси, на които аз нямам отговор.
Забележително е, че и по времето преди соца (1944) и по времето на соца, и после (след 1989) българския народ е все беден като цяло. Значи причината може би трябва да се търси в нещо, което не зависи от конкретния политически строй в страната. Даже Румъния е имала добри и лоши моменти, а Бг след 1878 все е в криза. Защо? Не знам.
30 Април 2011 08:04
'Не бях оставал в България за дълго време от 1997-ма година насам. Сега карам 6-та седмица тук и съм отчаян до побъркване. Не ми е ясно как въобще е възможно в XXI-ви век, в Европа, да има такава държава и хора, които безропотно да гинат в тинята на пословична безперспектива. Просто сме загубили образ и лице на народ."
***
Тъжна, но реална картинка.
За съжаление.

30 Април 2011 08:13
Лукчо, аз мисля, че причината е в страхът народни. Ние сме бунтовни само на масата. Още Ботйов го е посочил в своя творба.
От този наплашен народ не можеш за очакваш да надигне глава или немотията да го обедини и изкара на улицата. И всички правителства от Освобождението досега са имали интерес да поддържат това качество и "поданиците"/, не у гражданите/ си.
Във връзка с протеста за горивата .. не е успешен, защото не е масов. Я изкарай 600000 -700000 души озверели от немотия да видим какво ще стане. Най малкото ЕС " ще каже" на нашето правителство да си ходи, защото такава новина не може да се отмине от медиите по света току-така .Живеем в медийно глобално общество, но самите ние /в БГ/ не сме още общество. Заради страхът-- национална черта.
30 Април 2011 08:27
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
(2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.
(3) Децата, родени извън брака, имат равни права с родените в брака.
(4) Децата, останали без грижата на близките си, се намират под особената закрила на държавата и обществото
30 Април 2011 08:32
До днес никой в тази страна не ми обясни простичко - ... - каква е истинската причина за хроническата беднотия на България
Невежеството. Хроничното, поголовно невежество на иначе прекрасния ни народ

Не само. У нас е налице и нещо друго - тук трябва да успеят определени хора. Не може някой си простолюдец да предложи нещо революционно, което ще донесе облаги първо на него като откривател, а в последствие и на много други хора. Човекът трябва да е "наш".
Не може и да се допусне някои хора да надигат глава, защото преди 9.9.1944 бащите им са имали камиони (това беше по-рано).
Не може и селянинът да печели от продукцията си. Какво ще правят прекупвачите?
Изобщо у нас от време оно държавата не се грижи за малките, но кадърни хора. На държавата й трябват послушни некадърници, които допринасят за благоденствието на правилните хора.
30 Април 2011 08:41
LUKCHO 2,
Може би тук е отговорът на въпроса ти:
............................... ............................
Елегия
/Хр. Ботев/
.
Кажи ми, кажи, бедний народе,

кой те в таз рабска люлка люлее?

Тоз ли, що спасителят прободе

на кръстът нявга зверски в ребрата,

или тоз, що толкоз годин ти пее:

"Търпи, и ще си спасиш душата?!"


Той ли, ил някой негов наместник,

син на Лойола и брат на Юда,

предател верен и жив предвестник

на нови тегла за сиромаси,

нов кърджалия в нова полуда,

кой продал брата, убил баща си?!Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!

Глухо и страшно гърмят окови,

не чуй се от тях глас за свобода:

намръщен само с глава той сочи

на сган избрана - рояк скотове,

в сюртуци, в реси и слепци с очи.Сочи народът, и пот от чело

кървав се лее над камък гробен;

кръстът е забит във живо тело,

ръжда разяда глозгани кости,

смок е засмукал живот народен,

смучат го наши и чужди гости!


А бедният роб търпи и ние

без срам, без укор, броиме време,

откак е в хомот нашата шия,

откак окови влачи народа,

броим и с вяра в туй скотско племе

чакаме и ний ред за свобода
!30 Април 2011 08:52
"Жъизнъ стала лучъше, жъитъ стала веселей!"-Й.В.Сталин/началото на 1941 г./
30 Април 2011 09:39
Доколкото сме имали своята Общност , днес тя се разпада . При очевидна немощ на "вътрешното" ни рацио и с очевадна външна намеса . А ударът върху Семейството , всъщност парализира способността за живот на Обществото . Подир такъв , иде последния гонг...
30 Април 2011 11:16
А ударът върху Семейството , всъщност парализира способността за живот на Обществото
30 Април 2011 11:27
Денков
30 Април 2011 11:34
Роки! Икономиката, производството са фундамента на всяко общество. А устройството на Обществото е първостепенно условие за съдбата на тази икономика и производство.
"Национално отговорните хора", които движеха икономиката и производството и наредиха България сред 30-те най-развити икономики, сред най-образованите и културни нации със стандарт на живот сред първите между 25 и 30 място в света /по данни на ООН/ - та тези две-три поколения хора - бяха обругани и прогонени след 1990 година. "Новодошлите Национално отговорни хора" вместо парола за ново съзидание, направиха свое верую Разрушението. "Всичко за продан, Всичко за ограбване! Всички за омаскаряване!" Резултатът е виден - България на нивото на най-изостаналите Централно Африкански народи. Бедна, Мизерстваща, Невежествена. Вижте писанието на такива като Орлин и не питайте за Простащината, която ни задушава и омерзява.... В такива случаи всякакви приказки за Морал са безпредметни.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД