:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ: Лидерът на "Ал Кайда" Осама Бин Ладен е убит /обновена/

Терорист номер 1 е погребан в Арабско море, съобщи CNN
ЕПА/БГНЕС
Пакистанска телевизия показва кадър на убития лидер на "Ал Кайда". Според SkyNews тази снимка е фалшива
Лидерът на терористичната организация "Ал Кайда" Осама бин Ладен е бил убит при ръководена от САЩ специална операция в Пакистан. Тялото му е открито от американски войници. Това съобщи президентът на САЩ Барак Обама на извънредна пресконференция в Белия дом, предаде Ройтерс.

"Малко след като поех поста, наредих на директора на ЦРУ Лиън Панета, че приоритет номер едно трябва да бъде залавянето или ликвидирането на Бин Ладен. Установихме местонахождението му в Пакистан и аз разреших операция срещу него. Малък отряд американци извърши тази операция и след кратка престрелка той бе намерен мъртъв, нито един американец не е пострадал", каза Обама.

Ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" става 8 години след като президентът Джордж Буш обяви "Изпълнихме мисията" в Ирак и нареди Осама да бъде открит "жив или мъртъв". Бин Ладен беше издирван от 2001 г., защото се смята, че е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, при които загинаха над 3000 души.

През 2001 г. Бин Ладен успя да се изплъзне на американските специални служби в пещерите на Тора Бора и оттогава ЦРУ почти нямаше информация къде се намира, макар да се предполагаше, че се крие в Пакистан. По-точни и достоверни данни са били получени през август миналата година. Барак Обама обясни, че са били нужни месеци, за да се потвърди тази информация, и едва миналата седмица той е наредил спешна секретна операция в Пакистан.

CNN съобщи, че Осама се е криел в скъпо имение, представляваща триетажна сграда с 4-метрова ограда, завършваща с бодлива тел, в един от кварталите на Аботабад, където живеят предимно пенсионери от пакистанските спецслужби и се смята за елитен. Градът се намира на 50 км от столицата Исламабад. Операцията е отнела 40 минути. Преди да я реализира американският отряд я е тренирал няколко пъти, тъй като районът, в който се е криел Бин Ладен, живеят и много цивилни граждани, които не е трябвало да пострадат. При изтеглянето американските специални части са унищожили един от хеликоптерите, с които са кацнали. Все още не е ясно каква е причината за това - дали техническа повреда или тактическо решение. Източник от Белия дом съобщи пред "Скай нюз", че при акцията са загинали един от синовете на Осама, куриер на Бин Ладен, брат на куриера и една жена. Жената е използвана за жив щит от единия от терористите. NBC твърди, че при операцията са задържани две от съпругите на Бин Ладен и шест негови деца. 54-годишният Осама има общо 19 деца.

Тялото на Осама бин Ладен е взето от американските войници. Закарано е в Афганистан. Пет часа след изявлението на президента Барак Обама CNN съобщи, че "бин Ладен е погребан в Арабско море съгласно ислямските закони и традиции".

Идентификацията на Осама е станала по чертите на лицето, анализ на ДНК ще се прави, но резултатите ще бъдат ясни през следващите дни.

Американският президент специално подчерта, че операцията е била в сътрудничество с пакистанските власти. Източник от неговата администрация обаче обясни, че операцията е държана в дълбока тайна дори от пакистанските власти. Въпреки това фактът, че Бин Ладен е убит във вътрешността на Пакистан обаче отново поставя под въпрос доколко страната желае да сътрудничи с борбата с тероризма, след като от години отрича, че най-издирваният терорист се намира на нейна територия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След новината стотици ликуващи хора се събраха пред Белия дом във Вашингтон и скандират "САЩ, САЩ", развяват американски знамена и пеят националния химн.

"Няма спор, че това е повратна точка в глобалната "война срещу тероризма", започнала след 11 септември, и новината ще отеква дълго по света. Това е и уникален тласък за американската външна политика, чиято основна цел след 2001 г. бе да бъде разоръжена и дезорганизирана "Ал Кайда", коментира в."Гардиън".

САЩ повишиха нивото на опасност за всички американци и американски институции и компании по цял свят до най-високото възможно, защото очакват ответна реакция от "Ал Кайда".
530
4526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
530
 Видими 
02 Май 2011 07:07
02 Май 2011 07:16
Е те тука ще има повече рев и сополи и от статийката за олимпийския пияндурник.....
02 Май 2011 07:20
БАТЕ ОБАМА ПРИ АЛИЕНДЕ - ЕТО ТОВА Е ДОБРА НОВИНА :-)))))
02 Май 2011 07:21
Мъка, мъкаааааааа.... за световния пролетариат...
02 Май 2011 07:22
То отдавна чаках да обявят за смъртта му.
Осама се изтърка като образ на злодея. Започнаха да го приемат някак си като част от колорита.
А не е нужен такъв. Трябва да плаши - че зад сянката му да се действа спокойно.
Сега, разбира се, ще ни покажат трупа му.
Той си е на нужното място. Само трябва да се поразмрази.
А може и да ни го пооднесат на една хубава компютърна картинка.
Защо не? Има Осама - както има динозаври днес. Сам видях - в "Джурасик парк".
Идат президентски избори и кенийският мюсюлманин Хюсеин Обама не се усеща комфортно. Реклама, реклама - ама все нещо трябва и по-видимо.
И - "убиха Обама".
Но е истина - Бенедикта ще потвърди. И по "Визат хистъри", ВВС, "Дискавъри" ще го покажат...
Хюсеин каза и още нещо. Това не бивало да отслабва бойната готовност на янките.
Демек - "Пейтриът акт" си е в действие и хич не мислете за някаква демокрация. Сигурността преди всичко.
Хайде, патета - ярмата е забъркана и сипана...
------------------------------- -------------------------
Блогът на Генек




02 Май 2011 07:23
Картаген трябва да бьде разрушен. 2011 ремейк.
02 Май 2011 07:28
Явно тов. Обама е решено да бъде "избран" за втори мандат. Честитя му го горещо!
А щом Осама е било решено да бъде ликвидиран значи тов. Обама е решил да се изтегля от Афганистан и Ирак както беше обещал.
Цялата драматургия е прекрасна, не може да се отрече. Но апокалиписа в региона на Големия Близък Изток ще настъпи когато последния американски войник напусне Афганистан и Ирак. Досега американците бяха сдържащата сила, но явно нямат вече ресурс за окупация и ликвидацията на Осама беше необходимото и достатъчно условие да вземат решение за напускане на блатото.
02 Май 2011 07:39
Поредното американско театро по изтъркан сценарии.
генек
02 Май 2011 07:42
ЗИП-е,
пише се "апокалипсис".
"Направи си справка!"
02 Май 2011 07:50
А не трябваше ли да го заловят и съдят? Иначе - на кого му пука? А, още нещо
"Малко след като поех поста, наредих на директора на ЦРУ Лиън Панета, че приоритет номер едно трябва да бъде залавянето или ликвидирането на Бин Ладен"
Следва ли да се разбира, че преди Обама, това не е било задача нумеро уно?
02 Май 2011 07:51
КлауЗИПиц , само за протокола : В сортира ли го замочиха брадатио нещастник или между две девици го сгащиха ?
02 Май 2011 07:51
Що за "специална операция" е проведена, при която CNN има по-точна информация от "специалистите":
Засега има противоречиви данни за това къде точно е убит Обама, като според Си Ен Ен това е станало "в имение край Исламабад".

Явно Бин Ладен вече е станал неефективен като "плашило", та се е наложило спешно да бъде заменен с друг - арабели на ЦРУ из Сев.Африка бол, справка - "Мюслиманските братя".
.
P.S. А това тук е къртач:
След новината стотици ликуващи хора се събраха пред Белия дом във Вашингтон и скандират "САЩ, САЩ", развяват американски знамена и пеят националния химн.

Все едно чета "Работническо дело".

Редактирано от - OLDMAD на 02/5/2011 г/ 07:56:04

02 Май 2011 07:53
Досега не бяха го убили - било театро.
Сега го убиха - пак било театро.
Американците преди избори не се впечатляват от единични факти. Още повече, че там са големи твърдите електорати, които си гласуват за една партия от поколения.
Президентът се избира от "динамичните елементи", хората, които се колебаят и в крайна сметка накланят везните в тази или онази посока, а те много обичат да си гледат в джобовете преди да гласуват. Както знаем, американската система е изградена така, че може и човекът спечелил по-малко гласове да стане президент. Ако Обамата не може да оправи икономиката - ако ще всеки ден да убива Бин Ладен - няма да му се уреди въпросът.
02 Май 2011 07:53
Хамел,
защо задаваш детски въпроси?
Бин Ладен бе необходим на кликата на Буш-Чейни за да има "входен билет" в нефтоносния район на Месопотамия.
Тов. Хюсеин иска да разгроми кликата на Чейни и за да може да го направи трябва да касира "входния билет".
Капиш?
02 Май 2011 07:55
Американците си мислят , че са убили най-големия терорист, а арабите , че е загинал безспорен лидер на ислямския свят.
02 Май 2011 07:55
ВОЦИ,
Харпър май няма да го бъде (даже и да убие Кадафи например)...
02 Май 2011 07:56
Бин Ладен бе необходим на кликата на Буш-Чейни
В това не мога да повярвам
02 Май 2011 07:57
Един вид преброяване ... на дивите зайци ??!!!
02 Май 2011 07:58
E6,
не требе да си икономист от ранга на господина Хърсева за да стоплиш, че след като Обама се изтегли от Ирак и Афганистан и спести стотици милиарди долари с които Щатите поливаха пустинята в интерес на тесните користни интереси на Кликата на Чейни то американската икономика ще живне.
02 Май 2011 08:01
Въх, тия са го заровили веке. Льошо, ще даде храна на "конспираторите"
США обращаются с телом бен Ладена в соответствии с исламскими традициями

США приняли все надлежащие меры для того, чтобы с телом ликвидированного Усамы бен Ладена обращались в соответствии с исламскими традициями.

Об этом Reuters заявил источник в администрации президента США.

О ликвидации бен Ладена поздно вечером по времени Восточного побережья США сообщил президент Барак Обама. «Газета.Ru»
02 Май 2011 08:02
Разбрах, че са започнали и импровизираните празненства.
Това означава ли, че е дошъл краят на тероризма?
Проблмите пораждащи го изчезват са Осамата?
Ясно, че би следвало с такава операция да ликвидират престъпник, колко ли излезе войната срещу няколко арабски страни, все свързана с "борбата...и Осамата"?
Тези разкамбени страни и хиляди жертви също ли са калкулирани в цената за Осама?
Света става ли по-спокоен след тази новина?
Вярват ли си празнуващите?
Може би да, може би не- а света вярва ли им, че всичко се правеше с тази цел?
И ще бъде ли и нататък съгласен с тези мурафети, айде да я нарека - политика на прочистване, след като видя се - може и доста по-кротко да се свърши работа?
Ей такива едни въпросчета ме човъркат.
Явно - ей ги и онез изходилите се отгоре - ще има и верващи, колко му е....торба зоб и почесване отвреме на време...
п.с. колкото до самия факт



Редактирано от - Old_BG на 02/5/2011 г/ 08:18:42

02 Май 2011 08:03
За мен това е един много тъжен ден. Отиде си и един голям българин - антиамериканец , Батето.
Сега очакваме американците да изтеглят войските си от Ирак и Афганистан , и да се извинят на света за поразиите които сътвориха.
02 Май 2011 08:11
Wanted dead or alive. Better dead. Или както се изразяват некои дохтори: Пратиха го при Баташов. Но нищо чудно да е част от пъкления, но гениален план на Кадаифа за сгромолясването на УСАта
02 Май 2011 08:12
CNN съобщи, че Обама се е криел в бункер с изключително дебели стени в един от кварталите на Аботабад, където живеят предимно пенсионери от пакистанските спецслужби и се смята за елитен.


Ако някой от редакцията гледа - оправете името.
-

Имаше един хубав филм - "Бразилия". Там също в началото сбъркаха една буква от името на един човек...
02 Май 2011 08:15
Източник от Белия дом съобщи пред "Скай нюз", че при акцията са загинали един от синовете на Обама и още двама мъже.

02 Май 2011 08:17
сбъркаха една буква
Но the killed е бин Ладен? Нали?
02 Май 2011 08:19
Сега започва плача за невинния син на Осама, невинните унуки, баджанаци, калековци и цялото останало котило. Гответе кърпичките.
02 Май 2011 08:23
Нищо не казват за затворника от Гуантанамо - ожени ли се, харесва ли му България, преброи ли се на преброяването.
02 Май 2011 08:28
Но the killed е бин Ладен? Нали?

Кого надо, того и убили, както гласи класическия виц
02 Май 2011 08:28
Сега Кадфито е демонът, а двама демони са много. Осамата и да си седеше в бункера се тая. Убит - е и? Нали се твърди официално, че Алкайда не е единна организация под общо ръководство. Така че нищо съществено не се е случило в борбата срещу международния тероризъм освен, както пише по-горе, изправяне на нокти и нова най-висока степен за риск от тероризъм.
02 Май 2011 08:31
„Загина и една жена, която беше използвана като щит от мъжете. Ранени са още две жени”,
Ай-яй-яй, колко льоши са теа американци и колко мъжествени са Осамианците!
02 Май 2011 08:33
Кого надо, того и убили
Хъм. И тако и вако...
02 Май 2011 08:41
Да ни е честита поредната нова постановка на цирка. Нова пратка с мухлясала плява за жадното за зрелища стадо.
Каква е новината в случая? Кукловодите в САЩ разменят позиции на кукли в Пентагона, ЦРУ и на много други места. Започва с пълна сила предизборната кампания за президент в САЩ. САЩ имат нужда от „exit strategy” – трябва да се отчете окупацията на Ирак и Афганистан като успех за да се освободат ресурси за друго място. Сирия и в по-далечно бъдеще (или не чак толкова) Иран. Бушменовата концепция за излизане от икономически кризи е нова голяма война.
Отдавна пазения коз с залавянвто/убийството на Осама не би се изиграл за нещо дребно. Тук става дума за голяма игра, по-голяма от преизбирането на Обама. САЩ влизат в нова ера на външната си политика. Не ми се вярва да е мирна. Чакайте големи събития.
Важни точки за наблюдение: ако отидете на Google и пишете „ FBI ten most wanted” ще се покаже Осама с част от неговите „геройства”. Обаче... нито дума за 11 септември? Що така, бе FBI? Ако се върнем назад веднага след 11 септември, кулите още не бяха паднали и американските СМИ вече тръбяха, че това е работа на Осама. Американците поискаха от техните приятели талибаните Осама. Онези им викат „няма проблем, ама вие сте законова държава, покажете някакви доказателства, че Осама има пръст в тази работа.” САЩ нищо не показаха, но... обещаха да покажат (Кондолиза). До днес няма нищо, само мухлясала плява, за рези, дето я харесват.
Коментаторите са единодушни, че Осама не е извършжал никаква организационна дейност за АлКайда в последните години, така, че в организационен аспект нищо не се променя. По отношение на симпатизантите на Осама пак нищо не се променя, защото и без това до сега те го смятаха за умрял. Поне пакистанците са на това мнение. Като се има в предвид идеологията на симпатизантите на АлКайда, убит в джихад войн е само добър пример за тях. Така, че за АлКайда промени няма. Птомените са за САЩ и запада.
Къде е намерен Осама? В някоя пещере? Нееее... Във военно градче на пакистанската армия до което се стига през много пропусквателни пунктове. Много близо до тяхната академия за военни кадри. Не че другото не мирише, но това ми намирисва на място, където е бил държан (ако е бил жив разбира се) за подходящия момент. Случката може да се окаже като онези тарикати, дето вместо да си заколят прасето с нож го гърмят с бринеке. Разбира се, трябва да има малко action, кръв, радистна възбуда за заслуженото възмездие. Сега вече отпада част от задачката за която САЩ окупират Афганистан. Мирише на „mission accomplished”. Пакистанците били казали на американците къде се намира Осама и американците сами, много професионално го убили без загуби от американска страна. Ами без подкрепата на вишестоящи пакистански военни той нямаше как да е там! Дали е убит вчера или изваден от фризера отлежаващ там от 10 години няма значение. Кукловодите имат план, който вече се изпълнява.

02 Май 2011 08:43
Вознесоха го при дебелите жени, малките момченца и реките от шербет. Случва се. Сега приемника му си отглежда по-страшна брада и като я отгледа ще се яви по талавизоро за да обяви фатва срещу Големия Сатана.
02 Май 2011 08:44
Добър ден за американската демокрация!
02 Май 2011 08:44
О' самата, О' бамата, О' мамата ит.н.
02 Май 2011 08:44
Остава само Кадафито и родата му до 9-то коляно.След това-блаженство.А фърчила на Боицата за какво са му?
02 Май 2011 08:44
***

Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги изцяло с големи букви, придържайте се към правило 1.5.

Редактирано от - sybil на 02/5/2011 г/ 09:55:22

02 Май 2011 08:45
Айде да се хванем на бас, че Дензъл Уошингтън, ще играе генерала, ръководил "операцията"
02 Май 2011 08:45
Явно решиха, че повече не им е необходим и го уволниха.
02 Май 2011 08:46
Убиха си собственото творение, да видим кой ще е следващият Осама
02 Май 2011 08:48
"Борбата срещу тероризма продължава, но тази вечер Америка изпрати безпогрешно послание: без значение колко дълго ще отнеме, ще бъде въздадена справедливост", заяви Буш в изявление. Да се готвят... абе те си знаят.
02 Май 2011 08:55
"След престрелка, те убиха Осама бин Ладен и отнесоха тялото му"
Чели са явно форума на Сега и конспиративните теории, които ще се пръкнат сега като гъби след дъжд.
02 Май 2011 08:55
dude3075
02 Май 2011 08:55
OtvoriO4i
02 Май 2011 08:56
Да рики Еповери: с тъпите си коментари ми приличаш на палестинците, които изразяваха бурната си радост с песни и танци на 12.09.2001.
02 Май 2011 08:56
Восъчна кукла от музея на Мадам Тюсо, Генек за гълтачите на медийна junk food.
02 Май 2011 08:56
Шъ ви замоля, значи, да не бъркате - както сте направили - Барак (ОБАМА) и ОСАМА бин Ладен...Благодарско предварително!!!
02 Май 2011 09:00
Осаму бен Ладена убили выстрели выстрелом в голову
Лидера «Аль-Каиды» Осаму бен Ладена убили выстрелом в голову, сообщает телекомпания CNN.

О ликвидации бен Ладена поздно вечером в воскресенье по времени Восточного побережья США сообщил президент Барак Обама.

Ранее CNN сообщала, что лидер «Аль-Каиды» жил в течение последнего времени в бункере с толстыми стенами в отдаленном пригороде Исламабада – столицы Пакистана. «Газета.Ru»
02 Май 2011 09:01
Pragmatika,
Нека има радост за всички
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД