:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
България трябвало да покаже, че не й влияят "индивиди като Майкъл Чорни"

"Дойче банк": Оттегляме се, ако се променят правилата

Искаме да създадем базирана в страната ви тютюнева промишленост, казаха кандидати за "Булгартабак"
"Дойче банк" ще се оттегли от търга за "Булгартабак", ако се променят правилата. "Няма правно основание за втори кръг в процедурата за приватизация на "Булгартабак", каза вчера Доминик Редфърн, съуправител на групата за специални ситуации в "Дойче банк", Лондон.

Той заяви че банката не иска да участва в международен скандал. "Досега винаги сме били лоялен поддръжник на българското правителство в усилията му за присъединяване към ЕС и НАТО. Сделката за "Булгартабак" може да се окаже кръстопътна за страната. Ако се променят правилата, България ще покаже на света, че тръгва по стария път - когато индивиди като Майкъл Чорни влияят на правителството", допълни Редфърн.

Той подчерта, че правилата на конкурса са били пределно ясни, процедурата напълно прозрачна и "Тобако кепитъл партнерс" - фирмата, покрепяна от "Дойче банк", е изпълнила всички изисквания в офертата си. "Ако се пристъпи към втори кръг на преговорите, "Дойче банк" ще сметне това за манипулиране на процедурата чрез медии и чрез индивиди като Майкъл Чорни. Изборът е на правителството. Негова работа е да прецени дали иска инвеститори с чисти пари, като тези на "Дойче", или на хора с ужасна репутация, обявявани за международни престъпници. Мисля, че това ще е трагедия за България", допълни Редфърн.

Ако "Тобако кепитъл партнерс" бъдат избрани за предпочитан купувач, малко преди подписване на договора компанията ще стане собственост на "Дойче банк" и на инвестиционни фондове, управлявани от нея. "Булгартабак" ще бъде купен от консорциум между "Тобако кепитъл партнерс" (ТКП) и регистрираната в Холандия "Клар инис", като първата фирма винаги ще има мажоритарен дял.

"Основното ни намерение не е да препродадем бизнеса", подчерта Редфърн. Той отрече да се водят преговори с големи мултинационални компании от бранша. "Искаме да създадем базирана в България тютюнева промишленост", категорични бяха хората на "Дойче". "Мултинационалите биха произвеждали в България свои марки. Нашата философия е противоположна", обяви Раденко Милакович от екипа на "Дойче банк".

По отношение на претенциите на Русия към "Булгартабак" в договора ще фигурира клауза, че ако те се окажат основателни купувачът ще бъде компенсиран от държавата.

Георг Цветански продължава да бъде генерален мениджър на "Балканфарма". Той доведе "Дойче банк" в България. "Това е един изключително честен човек, на когото имаме огромно доверие. Възнамеряваме да го поканим за член на борда на директорите на "Булгартабак", ако купим компанията. Жалко е за България, че човек, направил толкова много за страната си е подложен на такъв натиск", казаха от лондонския офис на "Дойче".

Гаранция, че "Дойче банк" Фрнакфурт стои зад участието на ТКП за приватизацията на "Булгартабак" е била дадена от Тисен фон Хайдербрек, който е изпълнителен директор на "Дойче банк" за Източна Европа и Русия на премиера Симеон Сакскобургготски.

Осем български журналисти станаха вчера първата журналистическа група от Източна Европа, посещаваща сградата на "Дойче банк" в Лондон. Хората от "Дойче" представиха и госпожа Аманда Клементсон, наредила превода на депозита за участие на ТКП в процедурата за "Булгартабак". Тя работи от 12 г. в "Дойче банк", Лондон.
598
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД