:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
документ

Срещу тази иста зараза - деморализацията

Предговор към комедията "Криворазбраната цивилизация", писан преди 140 години
Паметникът на Добри Войников в Шумен
Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението - вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това - и криви убеждения, които представят смешни умове. У младите народи почти сичко върви по-скоро по подражание, отколкото по систематично изследувание. Много пътя най-добрите, най-нравственита начала са взети наопаки, разбрани накриво. От това вместо морал или благонравие в тях се вгнездява деморализация, разврат; вместо искреност, братска любов и привязаност - гордост, презрение и ненавист; вместо задружност и съгласие - раздор и разединение; следователно, вместо развитие - затъпление и заблуждение. А заблуждението спира напредъка на душевното развитие и образование.



Модата е зета вместо цивилизацията.



Действително, у тия новосвестявани народи облеченият с по модата панталони и герок, с часовник и кордон, на една ръка с преметнато пардесю, а в другата бастунче, с ръкавици и лъскави чепици, ако знае и две-три френцки или немски, минува за образован човек - разбрал света. Тъй и една жена, нагиздена с по модата кокошат костум, перест палтон, с изпърчени по последнята мода коси - кок или букли, - с над вежди или навръх капела, с прещипнати чепички, опънати ръкавички, копринена омбрелка и покачен с дълъг кордон злат часовник, е съща мадама или демоазела. А мъж и жена, заловени подмисца на разход са вече върха на цивилизацията.

Видиш ли по модата дрехи, по модата къща, покъщнина - там ти е вкарана цяла цивилизацията. Ако при тия чуеш, че са говори френцки или немцки, там ти е цветът на цивилизацията; ако ли има украсен ала франга салон и с клавир, там ти е тронът на цивилизацията. Тъй имали европейците и тъй живеели, затова и ний, за да бъдем като тях хора цивилизовани, тъй тряба да имаме и тъй да живейме. Ама европейците знаяли да правят фабрики и да вадят сякакви хубави, лъскави, красиви работи - нека ги вадят, а ний ще си ги купуваме скъпо-скъпо и с тях ще са красим. Сетне тий знаяли да правят вапори и железни пътища - нека ги правят, а ний ще им плащаме и ще са носим.

А в душевно отношение тази криворазбрана цивилизация има други хубости, други следствия: уважението към вероизповедните обряди много пътя е заместено с насмешни подигравки; почестта към старите - с презрение; учтивостта към нежния пол - с безочливост; срамът - с необюздана смелост. Гражданска добродетел, човеколюбие, братска любов, състрадание, социална привързаност: сички тия са избърсани из речника на мнимо образования. Криворазбраната свобода на съвестта е изгонила из главата му сяко вероизповедно и морално назидание, а софистическите мъдрования, кривовтълпените убеждения и съзетото твърдоглавие така са укоравили сърцето му, дето не може са откри ни най-малка нежна чувствителност. От това и в него ни най-малка черта от ония благородни чувства, които въздигат душата до истинското образование. Да, мнимоцивилизованият е нещо повече от простотата: той сичко умее, сичко знае; той ти говори за човеколюбие, за гражданска добродетел, за братска любов, за съгласие, за единство, но без да ги сеща той сам, без да ги има на сърцето си и без да ги върши. Сичко, що е вън от неговия собствен интерес, говори го само и само, за да препоръча себе си, че умее да разсъждава, да дава мнения, съвети, че знае, че е учен, образован.



Днес имаме живи примери пред очите си.



Погледнете ония съседни нам народности, които, при сичката си политическа самостоятелност и независима самоуправност, от 30-40 години насам, като са били повечето слепи подражатели на вънкашната политура на цивилизацията, отколкото сериозни изследователи на нейните основни начала, не са направили никакъв успех в индустрията и въобще в промишлеността. Освен това в тях не може са каза, че има положени здрави основи от един морален живот за една благонадеждна бъднина: деморализацията, разпръсната чрез мнимообразовани личности в масата на народа, като заразява сяко благородно чувство, вдъхнато може от народното благочестиво предание, затрива и сяко морално наставление и поучение, което може да става било в училищата, било в черквите.

Такъва една зараза върлува у някои млади народи, които искат да са мерят с ония от образована Европа.

При свестяването на нашата народност, от няколко време насам, тази истата зараза не закъсня да посети и нашето младо поколение именно в ония места на отечеството ни, дето са появили някои фалшиви светила от европейското просвещение. Добре е злото овреме да са предвари. А това стои най-много в ръката на нашите разбрани наставници и учители в народните ни училища - единствените ни общи заведения, дето нашите рожби могат са сдоби с добра отхрана и с народно просвещение.

Но тия наши учители и наставници малко би съдействували, ако техните поучения и наставления не би са отражавали и в самия обществен живот на народа. Нравствените поучения в черквите, назидателните сказки в читалищата, неделните училища и народното вестникарство са извикани на помощ за запазвание народната маса от гореказаната зараза - деморализацията.

Немалко, мисля, би послужили като припаза за това зло и



даваните сегиз-тогиз някои добри театрални представления



с морална цел за поучавание и поправяние побърканите нрави. Действително театърът е помогнал немалко за развитието на народите, кога той е бил не само едно просто забавление и наслаждение на страстите (което, напротив, е развратявало народите, а едно общо училище, дето народът, под едно приятно забавление, може действително да намери душевна храна.

Докато Атина и Рим слушаха героическите трагедии на техните изкусни поети, народното чувство и гражданската добродетел правеха чест на елинина, както и на римлянина. Когато обаче бакхенските комедии зеха да са заместят с разкошни представления, които нямат за цел друго, освен да ласкаят страстите и да запленяват сърцата, тяхната слава зела да помрачава. Когато Корнейл и Расин даваха храна на францушкий театър, народът във Франца чувстваше сладостта на хубавото, доброто и моралното и добиваше повече и повече морална сила за народно развитие; когато обаче поучителните комедии на Молиера зеха да са заместят със сладострастни представления и разкошни балети, моралът зе да губи своето благотворително влияние между народа и деморализацията полека-лека по-свободен вход на по-голям размер в народната маса.

При започетъка на народното развитие историческата драма и карактеристическата комедия би били в значителна полза. Историческата драма, като има за предмет да изложи на сцена героически, благодетелни, народополезни дела на някои исторически личности, а най-паче от народната история, освен що запознава зрителите с тия доблестни личности, служи още да вдъхнува благородно усещания, добродетелни понятия, човеколюбиви стремления и да покаже още някои слабости или заблуждения както: несъгласие, раздори, интриги какви погубителни сетнини произвеждат във вреда на общото добро. А карактеристичната комедия, като представя на живо образи от слаби и смешни характери, както: глупешки постъпки, несумесани наемания, съзети умове с хвърчащи идеи, фанатически предразсъдъци и проч., има за морална цел да поправи погрешките и недостатъците, вмъкнати в общежитието - на общо или на частно, - като по един весел и смешен начин оставя да говори само поучението, което под образа на схема втълпява най-добри впечатления.

Такъвато идея е била единствена идея, що ма е подканила да съставя някоя друга исторически драми и ги изложа на сцена пред сънародниците си в Браила, Букурещ и Галац. Същата идея ма е подканила да напиша и настоящата комедия "Криворазбраната цивилизация".



Букурещ,

23 майя 1871.
62
5275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
20 Май 2011 20:05
За съжаление - абсолютно актуално!
Имам познат учител - държи учениците да познават предговора на комедията. И върху него разговарят.
А самата комедия показва в класическата й постановка с Илия Добрев, Парцалев, Калоянчев...За естетическа наслада и размисъл.
----------------------------
Блогът на Генек



Редактирано от - генек на 20/5/2011 г/ 20:56:34

20 Май 2011 20:32
Жестоко.
20 Май 2011 20:42
rbb! И в пряк, и в преносен смисъл!

20 Май 2011 21:11
"Когато Корнейл и Расин даваха храна на францушкий театър, народът във Франца чувстваше сладостта на хубавото, доброто и моралното и добиваше повече и повече морална сила за народно развитие; когато обаче поучителните комедии на Молиера зеха да са заместят със сладострастни представления и разкошни балети, моралът зе да губи своето благотворително влияние между народа и деморализацията полека-лека по-свободен вход на по-голям размер в народната маса."
Това е много то4но - като 4алгализацията на музиката, която лека полека доведе до тотална 4алгализация на народопсихологията на българина. През 60те и 70те родителите ми слушали тайно Стоунс и Бийтълс, после по-явно Висоцки, ние проходихме с рока и блуса на 80те и на ранния преход.
Колко е голяма разликата между Щастието 100-150 кила и Бял Мерцедес... за да стигнем до бунтовното...Оооо, 'щото днеска е на мода, Оооо Педераската порода (това и буквален и в преносен смисъл се е валидно).
Да не говорим за мутризацията и изпростяването като единствен резултат от последните 20 години. Дори и премиерът ни е мутра от годините на прехода издигнат до висоти на законопазител от един крадец Цар-Премиер...
Не'ам нерви!

20 Май 2011 21:23
Аз пък се замислих каква музика е бил езикът ни (говорен от грамотни и културни хора) и за 140 години докъде сме го докарали. За заменянето на някои букви с цифри какво да говорим. SMS грамотност, криворазбраната цивилизация...
20 Май 2011 21:42
когато обаче поучителните комедии на Молиера зеха да са заместят със сладострастни представления и разкошни балети, моралът зе да губи своето благотворително влияние между народа
Доколкото разбирам, това трябва да се отнася за Бомарше, романтиците и френската голяма опера...

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
20 Май 2011 21:42
Колко поколения оттогава и никаква промяна Първокласно четиво!
20 Май 2011 21:58
Мдам.
Да повторим:
- Съгласно УВС(УставЪ за ВътрЪшната Служба) на "Българската Земска Войска" от 1878г.(вж. "Българско опълчение" ), манерките тряба да са облечени в шаяк за да не дрънчат, и да имат кука за закрепване към колана на солдата.
No comment!
20 Май 2011 22:02
Да, мнимоцивилизованият е нещо повече от простотата: той сичко умее, сичко знае; той ти говори за човеколюбие, за гражданска добродетел, за братска любов, за съгласие, за единство, но без да ги сеща той сам, без да ги има на сърцето си и без да ги върши. Сичко, що е вън от неговия собствен интерес, говори го само и само, за да препоръча себе си, че умее да разсъждава, да дава мнения, съвети, че знае, че е учен, образован.


Големият ми страх. Мълча почтително. Страхопочитание.
20 Май 2011 22:12
Уважаеми АМАН БЕ, моля Ви ако знаете на "Фонетик" къде е буквата "4" да ми помогнете. Аз също като Вас не оби4ам замяната на букви с цифри, затова и не заменям "ш" с "6", защото знам кой клавиш отговаря на буквата при фонети4на клавиатура. Уви 4-то не мога да го намеря, а много бих искал.
Благодаря Ви предварително за помощта и проявеното разбиране.
Ваш Ушопляс
20 Май 2011 22:17
Намерих го! Ура, вече няма да заменям ч с 4. Обещано!
20 Май 2011 22:19
Обикновено е на тилдата.
А за предговора - не знаеш да плачеш ли, да се смееш ли ... Все едно сега писано. Наистина си заслужава изучаването!

Редактирано от - Die Hexe на 20/5/2011 г/ 22:20:36

20 Май 2011 23:15
А това е само част от жестоките неща за сегашното безвремие писани преди 100 - 150 - 200 г. тому назад от най-умните хора на България. А как се казваше оня философ дето посред бял ден с фенер търсеше человека? Ама той май беше от 2К и кусур години по назад?
20 Май 2011 23:16
И сега е актуално !!!
Няма нужда от коментар ...
21 Май 2011 00:59
Поздравления и благодарности към редакцията за великолепното четиво, което, освен всичко друго, демонстрира недвусмислено какви изключителни образци има в българската публицистика. Може би е добре да публикувате и по някоя статия на Ботев, на Алеко - актуални са, все едно днес са писани, а езикът им е много класи над този, който доминира в сегашното медийно пространство...

..."Добре е злото овреме да са предвари."...

21 Май 2011 01:24
Благодаря
21 Май 2011 07:07
Следствието е взето вместо самата причина, отражението - вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това - и криви убеждения, които представят смешни умове.


Я, проницателно! И за форума е писал човека...

21 Май 2011 08:16
Ма то всичко било отдавна написано /и точно и ясно/, а ние се абиме по форумите.
21 Май 2011 08:27
Не се абиме!
Трябва да се повтаря с постоянство и упоритост - "Светът не започва и не свършва с нас!"
21 Май 2011 08:54
Уважаеми Ушопляс, моля да приемете извиненията ми, ако съм Ви засегнал незаслужено! За съжаление явлението е доста широко разпространено, особено сред по-младите хора.
Извинявам се и за сравнително късния си отговор, но не съм денонощно "във форума".
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДЪЛГО ВРЕМЕ НОСЯТ ГОРДО ИМЕНАТА СИ!
21 Май 2011 09:57
Брилянтно! Поне сто пъти съм гледал телевизионната постановка от 1974 на Хачо Бояджиев, но оригиналншя предговор от Д. Войников, за мой срам, досега не бях чел.
21 Май 2011 10:35
21 Май 2011 12:22
23 майя 1871
Дата като изчегъртана с гвоздей. Четеш и препрочиташ (хвала на СЕГА!!!) и пак стигаш до нея. И пак чегърташ. 23 майя 1871. Въстания, война, Съединение, пак войни, национални катастрофи, въстания, червен терор, бял терор, пак война (най-кървавата, втора световна) пак терор, тоталитаризъм, демокрация (?) ... Струва ти се, че са минали епохи. Обаче четеш и препрочиташ и пак стигаш 23 майя 1871. И пак чегърташ, а тя, датата, ти чегърта мозъка ...
И що излиза, след цялото това време, що изтече? След всичката кръв, национална енергия, любов, омраза, сила, слабост, разум, дух и глупост пак сме там - на 23 майя 1871.
"Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме." 10 майя 1871 - Левски до Панайот Хитов. Знаех си, че съм виждал някъде близка дата. Ето ви отправни точки. Ако да сме влезли в колелото на времето през 1871 и да сме го заобръщали, то и времето е влязло в нас и ни обръща.
Бавно, оказва се, ни обръща, пустото време.
"Дай боже съгласие и любов първо между народните ни главатари; пък име българско нека е войвода. Докрай нека бъда твой брат и байрактар, ако си и ти с нас до смърт ... Дано до смърт да бъдем братя и в един глас."
Ако да бяхме чули този Левски завет, може пък и по-бързо да ни бе обърнало времето.
Май ще трябва още да се повъзраждаме, драги ми възрожденци форумци.
21 Май 2011 14:59
Що ли обаче ми се струва, че критиката на Добри е насочена и към западната култура по онова време?!... Той е загатнал началото на нейния морален упадък, който днес за мен е повече от ясен. Така че ако трябва да се погледнат процесите в дълбочина, нека бъдем по-милостиви към българския народ - най-младия в новокултурно отношение в Европа. Ако е имало процеси на деморализация вследствие на отпадането на старите патриархални ценности, то днес можем да кажем, че Европа ни настигна. Оттук накъде?! Въпросът не касае само българите, а общо европа!!
21 Май 2011 17:11
Само тотално изгладени мозъци биха намерили този наивен текст от преди 140 години "тотално актуален".
Тържество на пословичната ни консервативност, завист, инат и тесногръдие.
21 Май 2011 20:11
Еее полковник, това не е точно хумористичната страничка от любимото ти детското вестниче.
21 Май 2011 22:24
Polkovnik Ivan, прав си - "Каската тотално изглажда и полира гънките на мозека"!
А ти откъде го знаеш?
21 Май 2011 23:43
Технологиите се променят - хората не.
22 Май 2011 01:43
Донякъде съм съгласен с полковника, макар че писанието на Добри Войников е по-умно, отколкото бих могъл да си представя - не е екстремист, не е против да се учим от по-напредналите народи, а само не одобрява сляпото копиране на повърхностни неща без основата, и правилно казва, че развитието винаги трябва да се опира и на здрава места основа.

Мюзикълът на Дечо Таралежков от 70-те години беше голям удар, затъмнен само от "Вражалец" на другата нова година. Но още тогава усетих консервативната, мракобесна жилка. Подиграваха се на "хипитата", които харесвах. Тези два мюзикъла бяха и най-голямото приближаване до нещо като български национален стил. Грубостта на музиката и липсата на танци им попречиха да станат нещо повече. Стиховете на Рашко Младенов за "Вражалец" бяха страхотни. Неравномерното развитие на културите и проблемът за догонването са "сърцето" на съвременността, техен плод е и ислямският фундаментализъм.

Шумен е бил голям център на бълг. култура, един от първите е видял театър, първи в операта и симфонична музика, основен извор на бълг. възрожденска просвета (заедно с Котел) за цяла източна България. Във Варна до Освобождението просветата е била предимно гръкоманска, след учредяването на Бълг. екзархия 1870 г. Варненско-Преславският владика резидирал в Шумен чак до 1880 г., когато станало безопасно да се премести във Варна. Провадия също е играла важна роля по това време.
22 Май 2011 08:24
А как се казваше оня философ дето посред бял ден с фенер търсеше человека?
-Диоген се казваше...
22 Май 2011 15:02
А оня философ , дето търси хонорари с летяща чиния се казва Доган
23 Май 2011 07:39
Не се гаси туй що не гасне!
23 Май 2011 11:39
И още един ькцент от писанието на г-на Войникова е свръхактуален - залягането ЗА производството, за фабриките и индустриализацията.
Понастоящем, след 20 години преход, България много силно намали своята промишленост и за съжаление заприлича все повече на страни като Гърция и Португалия, които не можеш се сети нещо да произвеждат, и в моменти на криза се вижда, че са въздух под налягане.
23 Май 2011 13:53
Сгугньо, кога человек не знае нещо си, по-добре да земе да прочете що пише по дебелите книги. Ако ли нема книги, па да земе да се поразходи из Нета. За по-лесно и бърже бих ти препоръчал барем да питаш чичо Гугъл, макар и да не е най-достоверен източник. Поне е лесно и бърже!
Сега по същество. За Гърция не знам почти нищо, като изключвам корабите, маслините, туризма, сиртакито и узото. А, сетих се: преди години първите пластмасови маси и столове за градинска употреба които влязоха у нас бяха гръцки.
23 Май 2011 13:54
Португалия, освен най-добрия зехтин в Европа, футбола и фадото, произвежда и най-добрите вина на континента. За другите нещица за хапване и пийване няма да пиша, ако ти е интересно - тогава. Както и за мебелите, обувките и облеклата. Те са толкова традиционно производство, колкото и първата група. И всичко това -от най-добро качество! Каквото за съжаление, у нас все още не може да се види. Ни със "Стара Планина", ни без нея!
23 Май 2011 13:57
По-интересни са другите индустрии и само за сведение, в тая държавица колкото България, VW прави Sharan-ите си, Пежо-Ситроен: баничарките си - Партнер и Берлинго, а Тойота - доста широка гама от пикапи и микробуси. А фирми като Ядзаки-Салтано, дето направиха завод в Ямбол и у нас се спукаха да бият тъпана каква невероятна инвестиция е дошла, в Портокалия ги има няколко десетки. Кабелни заготовки за почти всички марки автомобили по света, всевъзможни части за тях, та до гумите им. Най-големия завод на Continental извън Германия е в Портокалия. А NIssan вече строи голям завод за електромобилите си. Цялото им европейско производство ще е тук. Отделно Тошиба строят завод пък за батериите на тия машинки. Има и други интересни работи, но да не ти задръствам главата, щото ще вземеш да се объркаш още повече!
Между другот, Ядзаки-Салтано тук се ползват с доста лоша слава! Просто са малко кофти фирма. Некоректна! И с контрагентите си, но най-вече с работниците си. Тъй че: умната с великите инвеститори!
23 Май 2011 13:57
Между другот, Ядзаки-Салтано тук се ползват с доста лоша слава! Просто са малко кофти фирма. Некоректна! И с контрагентите си, но най-вече с работниците си. Тъй че: умната с великите инвеститори!
23 Май 2011 14:13
..освен най-добрия зехтин в Европа, футбола и фадото, произвежда и най-добрите вина на континента..

Тези твърдения могат да се квалифицират само като невежество.
23 Май 2011 14:16
Твоето ли, уважаеми Караваджо?
23 Май 2011 14:23
Е, хайде за смекчаване на тона и като демонстрация на миролюбивост да речем:
"Едни от най-добрите"!
И само за сведение, понятието "Гарантиран географски произход" е родено в малката Портокалия. Преди доста години, може би по времето кога Добри Войников е писал тия си разсъждения.
Създадено е за да се защити автентичността на Vinho de Porto!
Или: портвайн за несведущите чужди язици!
23 Май 2011 18:29
Добре е форумецът с бирения ник да не се държи толко покровителствено, та да не му лъсне голото дупе.
В момента немам време, но малце по-късно ще бъда по-подробен!
23 Май 2011 19:30
езикът им е много класи над този, който доминира в сегашното медийно пространство

"Тайната" за това че "езикът Им е много класи над този, който доминира в сегашното медийно пространство" е в изказа им на чиста, родна, битна реч - без купешки и по-така слова и склонност към изсилен изказ да се покаже някъква по-особена умност.
Ако скоро не си чел някои академични трудове и имаш намерение да ги четеш - въоръжи се с речник на чуждите думи - иначе не можеш разбра умните университетски глави що пишат и как си го разбират
23 Май 2011 19:33
Rumens
Ма то всичко било отдавна написано /и точно и ясно/, а ние се абиме по форумите


Редактирано от - Гладиатор на 23/5/2011 г/ 19:47:36

23 Май 2011 19:44
Polkovnik Ivan
Само тотално изгладени мозъци биха намерили този наивен текст от преди 140 години "тотално актуален"

Mм-да-а-а. Май всички са тука са с изгладени само твоя е набръчкан... от много ум... та не види видното
"ако едно нещо върви като патица и кряка като патица то най-вероятно е патица" любима пословица на американските физици
23 Май 2011 20:03

има хора които гледат, а има и такива които освен това и виждат!
Изключително актуални мисли и стойностни наблюдения!!!
Поздравления за "Сега".
23 Май 2011 20:43
Актуални наблюдения -може, ама стойности мисли -тук там. В днешно време не само емиграцията не знае цената на всичко, а и рядко разбира от стойността на нещо.
Необозримо е интелектуалното пространство на мисъл и философски разум при прилежните графомани.
23 Май 2011 22:20
Ако им харижем нашите цигани и портокалците ще се сговнясат. Пардон! Иначе езикът на Д. Войников е умилителен и пределно ясен. Учудваща прозорливост за онова време. Явно снобите винаги са се набивали на очи.
23 Май 2011 22:58
Преди 5-6 години го свалих и оттогава я гледам редовно.
Как се повтарят нещата с маймунското подражание.
140 години и нищо не се е променило.
.
За потребителите на Замунда, наслаждавайте се:
Натиснете тук
24 Май 2011 02:48
140 години и нищо не се е променило.

Не, Горскио, много по-лошо стана. Тогава са били бледи наченки. Явлението особено се изостри последните 20 години заради поколението което падна жертва на студената война - тогава запада се величаеше яко а ние бяхме оплювани. Прокараха модата: всичко западно - хубаво, всичко наше и източно - лошо. И падналото поколение я предаде и на децата си...тая безумна мода.
Явно на повечето от сънародниците ни мозъците податливи на обработка и промивка
24 Май 2011 07:41
Честит празник на всички форумци!
Ръката може и да изсъхва, но писаното слово остава. А ръкописите навярно все пак не горят
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД