:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Игра

Шах

Ватерлоо ли бе Златна Прага за Каспаров?

Едва ли някому минаваше през ума, че още на четвъртфинала на супертурнира в чешката столица всепризнатият световен лидер ще бъде безславно елиминиран. Първите два кръга не даваха никакви изгледи за грозящото кошмарно фиаско след макар и бледи успехи срещу Милос и Юдит Полгар. Притесняван бе осезателно от унгарката и в такива моменти си служеше с любими трикове: сърдито мръщене и мимики (а ла скандалния футболист Пол Гаскойн!), разтоварващо сваляне на вратовръзка, сако, часовник. Но дойде ред на екстракласния съперник Иванчук, който не скриваше амбициите си да щурмува - първите две партии с 25-минутна контрола завършиха без резултат. Спасил като по чудо едната, а изпортил тревожно другата, Гари отложи развръзката за следващите блицдвубои. Публична тайна е, че той има мълниеносно действие на мисълта, обаче в шахматната еквилибристика се акумулира твърде голяма доза опасен риск. Впрочем, сега шокиращо изневери безупречната му, отдавна впечатляваща всички точност. Това се стовари подобно дамоклиев меч върху него. Коренен обрат настъпи в благоприятно развиващата се решителна трета тайбрек партия, когато фрапантни грешки много скоро отведоха Каспаров към катастрофа. И логично изтърпя първия си и единствен жесток конфуз от две години насам след злополучния мач с Крамник.
(Ще се съгласите ли, че крайният бял топ от партията Каспаров-Иванчук на диаграма първа трябва да отстъпи и къде? А ще успеят ли белите да ликвидират възможния мат при позиция втора в партията Каспаров-Ю. Полгар?)
Гм ГЕОРГИ ПОПОВ

Бридж
Ще откриете ли играта на френския национал Р.Трезел на " 4 пики"?

Q654
KJ72
KQ
J83

A10972
A6
854
A65
Раздаването е от едно от отдавна отминалите европейски първенства. Играете Юг ( в тази позиция е бил и Трезел) като с II-0 (втора зона) е само двойката ви. Раздалият Изток отваря с 1БК (12-14 оньорни точки, т. нар. "слаб БК"). Намесвате се с 2 пики и след паса на Запад Север назначава 4 пики. Атаката на Запад е с каро 6. Изток печели с А-то и веднага превключва на трефа с К-та. Как ще процедирате?
662
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД