:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел ще прави Европейска прокуратура

Еврокомисията планира специализирано звено да разследва източването на еврофондове
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по правосъдието и основните права Вивиан Рединг иска създаването на Европейска прокуратура, която да бори измамите с еврофондове.
Европейската комисия иска да засили борбата с източването на еврофондовете и за целта призова за създаването на Европейска прокуратура, съобщи "ЮрАктив". Една от целите е създаването на поста "главен прокурор" на ЕС с правомощия да инициира и да извършва разследване на тежки финансови престъпления. Друга мярка е засилването на ролята на Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) и на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество "Юроджъст". Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг призова в четвъртък за създаването на отделна Европейска прокуратура, което ще даде възможност на ЕК по-ефикасно да разследва измамите с парите на ЕС в отделните страни членки. "Само през 2009 г. доказаните подобни злоупотреби възлизат на 280 млн. евро. Това са едва 0.2% от бюджета на ЕС, но във времена на криза е важен всеки цент", каза Рединг и допълни, че ЕС няма да търпи парите на европейските данъкоплатци да се крадат. Криминалните кръгове в различните страни членки имат достъп до европейските фондове, преодоляват митниците и извършват измами с ДДС, уточни ДПА.

Лисабонският договор предвижда създаването на Европейска прокуратура, която да се бори най-вече с трансграничната престъпност и финансовите измами. "Ние сме готови да създадем нови правила, с помощта на които "Юроджъст" ще има нови правомощия да провежда разследвания в тази сфера", заяви Рединг през март. "Целта ни не е създаването на нова служба, но ако предложените реформи в тази сфера не донасят желаните резултати, то трябва да се замислим за по-силни европейски разследващи, които да функционират в целия ЕС", допълни тя пред германския в. "Ханделсблат".
1
1080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Май 2011 12:46
България трябва да лобира първия офис и първите 100 разследвания да са в България. Да мое малко да се откачат мафиотските гниди от евросредствата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД