:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двама съдии напускат ВСС като протест срещу скандалните му назначения

Новият шеф на СГС Владимира Янева се оказа в драстичен конфликт на интереси
За първи път в историята на Висшия съдебен съвет (ВСС) негови членове подадоха оставка заради несъгласие с порочната и безпринципна кадрова политика в съдебната система. Галина Захарова и Капка Костова от съдийската квота отказаха да са част от т.нар. правителство на третата власт, седмица след като Владимира Янева бе избрана за председател на Софийския градски съд.



Това назначение бе възприето като кадруване под натиск заради приятелството на Янева с вътрешния министър Цветан Цветанов и твърде спорната й професионална биография. Оставките трябва да бъдат гласувани от ВСС днес.

Основен конкурент на Янева бе Величка Цанова, зад чиято кандидатура бяха застанали Захарова и Костова и 109 столични съдии. След като не бе избрана, тя се отказа от поста зам.-председател на СГС и обяви, че ще обжалва решението пред ВАС. Заради избора оставка от Варненския окръжен съд подаде и първият председател на сдружението ГЕРБ Душана Здравкова.

"Изборът за СГС протече очевидно недемократично - непрозрачно и необективно, а предизвестеният му резултат е неприемлив както за съдийската общност, така и за гражданското общество. Този случай е поредният от кадровите процедури, в който ВСС използва непредвидени в закона механизми", пише в оставката си Захарова. "Участието ми в бъдеще в подобни процедури би било безпредметно, защото само ще легитимира предрешени резултати, създавайки привидност на конкуренция и състезание. Не желая да участвам и да получавам заплата за това", мотивира се и Костова. Тя посочва, че избори като този не дават шанс на качествата, професионализма и морала в системата.

След като напускат ВСС, двете ще се върнат на старите си позиции на редови съдии - Захарова в Апелативния съд в София, а Костова във Върховния касационен съд.

Преди седмица Янева надделя над Цанова, след като на втория тур от гласуването четирима от кадровиците промениха мнението си за около минута и без допълнителен дебат. Шефът на ВКС Лазар Груев посочи, че след този избор съдиите са изгубили представа за критериите за кариерно развитие.

Не по-малко скандално преди време ВСС избра за председател на Върховния административен съд Георги Колев, който преди това ръководеше СГС. Този избор влезе и в доклада на Европейската комисия през февруари.

С двете съдийски оставки ВСС ще остане с 21 членове, въпреки че по конституция е от 25 души. Вече 2 години парламентът не попълва своята квота, а преди дни Цветанов заяви, че ГЕРБ обмисля изобщо да не издига кандидатури.

"Оставките са достойна позиция", коментира пред "Сега" Нели Куцкова от Съюза на съдиите. Според нея ВСС по никакъв начин не защитава независимостта на съдебната власт и е време за дискусия за начина, по който се сформира. "Ако решим да се поучим от законодателя, може две години да не попълним квотата си", заяви Куцкова в отговор на въпрос дали при това положение има смисъл съдиите да номинират нови членове на съвета. "Не виждам кой свестен човек ще се съгласи да бъде издигнат за член на този компрометиран орган", заяви съдията.



----------------------------------------------------------

Янева в драстичен конфликт на интереси

----------------------------------------------------------

Новият председател на ключовия СГС е в драстичен конфликт на интереси, разкри Mediapool. Янева вече една година не насрочва дело от аферата "Софийски имоти", от което не си е направила отвод, въпреки че баща й е пазарувал апетитни имоти от скандалното столично дружество. Това се потвърждава от справки в деловодната система на съда и Имотния регистър. В декларацията си за конфликт на интереси Янева не сочи нищо.

Баща й Яне Янев през 2002 г. купува два обекта от "Софийски имоти" - магазин за химическо чистене от 74.9 кв. м в Зона Б5 за 52 726 лв. и магазин, бивш билетен център на централната столична ул. "Искър".

На 22 юли 2010 г. съдия Янева получава делото срещу бившия изпълнителен директор и председател на борда на "Софийски имоти" Тошко Добрев и Симеон Симеонов. Въпреки че НПК дава максимум 3 месеца за насрочване или връщане на сложните дела, едва на 20 декември 2010 г. Янева решава да върне делото за отстраняване на "съществени нарушения на процесуални правила". Прокуратурата има право да протестира разпореждането й до 7 дни, след като бъде уведомена. Съдебната документация обаче странно се забавя, макар прокуратурата и съдът да са в една сграда. Това се вижда от датата на протеста пред Софийския апелативен съд - 14 февруари 2011 г. Делото е върнато на Янева в средата на април, но още не е насрочено.

Според НПК съдията трябва да си направи отвод, ако може да се смята за "предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". След избора на Янева за шеф на СГС прокуратурата има право да поиска отвод на целия съд по всички дела от аферата със "Софийски имоти".

До края на вчерашния ден не стана ясно дали ВСС или инспекторатът към него ще се самосезират за проверка на случая, както са правили при съмнения за други магистрати.
50
4123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
08 Юни 2011 20:19
тази нещо се е накалинчила и тя май
08 Юни 2011 20:41
Абе, само приятелството й с Цвъцко вече характеризира ситуацията.
------------------------------- ------------
Блогът на Генек


08 Юни 2011 20:42
дали пък не е бременна, горката.

борисофф
08 Юни 2011 20:45
Натиснете тук

"По повод оставките на съдийките Капка Костова и Галина Захарова и твърденията в мотивите им, че има риск за върховенството на закона и държавността, както и че има безпринципно кадруване, като избора на Владимира Янева за председател на СГС, която нашумя с приятелството й с Цветан Цветанов, Борисов избухна: „Това се казва наглост”.

"С цялото ми уважение към Лазар Груев, преди няколко дни той започна темата за избора, аз искам да го попитам как беше избран той", добави Борисов. "Нима той не беше съветник на Първанов и единствен кандидат. Другите как бяха избрани – хайде и последният съветник на Първанов да го направим шеф на софийския съд, за да е доволен Лазар Груев", заяви премиерът. Той припомни и че другият съветник на президента Първанов – Борис Велчев сега е главен прокурор.

"Що за наглост е това вече?! И всичките тези мълчаха като неми. Сега целият Конституционен съд е конструиран пак от тройната коалиция и не мине ден два излизат с решение срещу правителството", посочи Борисов."

08 Юни 2011 20:49
Драмата е пълна. Ядосва се премиерът: "А вие защо биете негрите"

Освен това Владимира Янева имала право на кариерно развитие. Нищо, че не отговаря на елементарни формални законови изисквания.
08 Юни 2011 20:50
Красьо Черничкия и той бил недоволен, разправят ...
08 Юни 2011 21:02
Поздрав и от мен за всички близки до ГЕРБ дами с "право на кариерно развитие"
Натиснете тук
08 Юни 2011 21:11
Драмата е пълна. Ядосва се премиерът: "А вие защо биете негрите"

Пълна е, защото на това агресивно малоумие едни се радват, а други не знаят как да отреагират адекватно. И защото обществото му позволява да крещи и напада безогледно и без всякакъв срам... Тръгнал да сравнява професор по наказателно право, при това в случая имащ всички основания да говори за натиск при избора, с някаква оклепана женица без всякакви професионални и морални качества... Позор...
за двете съдийки!!!
08 Юни 2011 21:16
Имал бил проблеми с кадрите на Тройната коалиция във ВСС. Е как ще има проблеми, като първо му гласуваха Г.Колев за председател на ВАС, а сега В.Янева - за председател на СГС?
08 Юни 2011 21:23
Премиерът бил бесен, защото двете представителки от квотата на съдебната власт (а не на Тройната коалиция) ясно заявяват, че няма повече да стоят и да легитимират подобни безобразия. След като години наред съдиите мълчат и търпят безобразия мълчаливо, сега как така смеят да изразяват позиция.
Що се касае до последния доклад от Брюксел, проблемите са посочени в борбата с корупцията на МВР и прокуратурата. А проблемите в съда се свързват именно с такива безименни съдийки като В.Янева (но иначе приятелки, имотни, със закъснели декларации).
08 Юни 2011 21:25
Ето ви я имотната мафия!
08 Юни 2011 21:42
Я да питам съфорумците, одумващи Боко и поредната Калинка:
- Къде бяхте вие, когато правиха „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“?
08 Юни 2011 21:47
Българките са на висотата на българското.
Всяко подобно начинание е достойно за уважение. Те в това е Алтернативата - непоносимост и реакция против безочието, нарцисизма и простотията.
08 Юни 2011 21:58
cisco:
Ето ви я имотната мафия!

08 Юни 2011 22:00
Браво,
Но стандартния герберяк няма да я разбере тази постъпка.
Давай цецо, щом реват червените прашки..... и т.н.
Дивота но....
08 Юни 2011 22:27
Значи когато Красьо раздаваше постове .. съдийките си траеха.. когато други си правеха хотели щото децата им били малоимотни.. пак си траеха. Та сега как така изведнъж решиха? Дали пък не действат изпреварващо?
08 Юни 2011 22:29
Не им вярвам - 20 години в системата и изведнъж се сетили че имат съвест... и прогледнали. Много удобно.. сигурно вече имат нови постове на по-малко проветриво място.
08 Юни 2011 22:34
Хубави новини!Натискът срещу корупцията трябва да продължи!

08 Юни 2011 22:47
Ох, вече не смея да се изкажа. На втори юни аха да изпадна във възторг от героичната постъпка на Душана Здравкова, и веднага ми лиснаха една кофа студена вода отгоре с новината, че същата била приютена до силното рамо на Трактора. Сега ще изчакам няколко дни /за по-сигурно/ и ако не излезе подобна радостна вест по медиите, ще кажа, че все още има достойни хора в българската съдебна система /колкото и невероятно да звучи/. Още по-горда ще бъда от факта, че и двете са жени. А какво се случва с мъжете във ВСС???
08 Юни 2011 22:50
Цялата структура, наречена съдебна власт, трябва да се разстури и да се изгради отново, с нови хора. Не от къде ще се намерят, но и това вече на нищо не прилича. То не беше Красьо, не бяха крайно нуждаещи се съдии, не беше чудо! А сега - сетила се Мара да се побара...
08 Юни 2011 22:53
Старшина Омеров прибира старите си връзки в съдебната система
08 Юни 2011 23:21
Повечето, напуснали държавна работа поради нетърпимост към ръководството, са достойни хора и са свободни да избират къде и как ще си печелят хляба. Все още, за съжаление около 90-95 % от държавните служители биват натиряни да се махат - те също са свободни да избират при кого и как да продължат съществуването си. Не пожелавам на никого което и да е от двете, за цвинокио и онуй нещо дет му се води за шеф - с особено мнение...
09 Юни 2011 00:02
хъм,
а не ви ли минава през акъла, че агресивната простотия на Вашите любимци е повече от стряскаща ?
между другото,
Много ми е любопитно какъв точно морален и професионален инвалид трябва да си, за да се сработиш с човек с управленските способности и похвати на бойко /цецо глупака просто нелепо копира/.
Това по горе съвсем сериозно.
09 Юни 2011 00:09
Има само един начин цврък да пробута тази калинка, с помощта на черничкият красьо! Платил ли му е, заплашил ли го е, методите му ли е използвал...не знам, важното е че разликата е само в цвета на кожата.
09 Юни 2011 00:58
Винаги съм знаел, че Галя Захарова е принципен и достоен човек! Радвам се да видя, че един човек е останал на позициите, които е защитал като младеж, още повече че е жена!
Още веднъж: Гордея се, Галя!!!
09 Юни 2011 06:23
Натиснете тук
09 Юни 2011 08:06
Вегетарианец - каква снимка - специално подбрана от собственика на медията да отговаря на поръчката.

09 Юни 2011 08:08
Би трябвало от самото начало Герб да изгони цялата корумпирана паплач от алчни съдии и да започне на чисто.
09 Юни 2011 08:09
"Това се казва наглост, коментира премиерът Бойко Борисов по повод твърденията на подалите днес..."

Те това е наглост г-н да коментираш действята им в защита на партйните си интереси.
09 Юни 2011 08:43
Би трябвало от самото начало Герб да изгони цялата корумпирана паплач от алчни съдии и да започне на чисто.

...като постави на техните места честни милиционери, пожарникари и учители по физкултура
09 Юни 2011 09:45
Е има ли какво да се допълни? И кого защитава Уорлик.Той ще направи така, че хората ще намразят САЩ заради безпринципната поддръжка на всяка цена за колониалната администрация. Все пак ние не сме латиноамериканска диктатура. И НЕ Е ВЪЗМОЖНО Г-Н УОРЛИК. Това е корумпирана паплач, свързана като свински черва един с друг и вие си затваряте очите пред очевидното, а говорите абстрактно срещу корупцията. И тая ще ми раздава правосъдие - първо и второ - виж му на Цветанов приятелите.Чакайте да ви оправят и ги търпете още.
09 Юни 2011 10:04
Цони Цонев, ВСС: Съдия Величка Цанова не се разграничила от подписката на съдии, а е искала да се възползва от нея
Алъо-о - червено симпатизиращите демократи, дайте думата да чуем и другите от ВСС. Само скандирате и цитирате кадрите на Гоце и тройната. Ако не сте проумели, че в съдийската гилдия нещо почва да бълбука, значи имате чугун в главите
09 Юни 2011 11:47
Двама съдии напускат ВСС като протест срещу скандалните му назначения
А кога ще напуснат тия, които сформираха тоя ВСС - Гоце и другарите му от троегъзата коалиция?
09 Юни 2011 12:46
Ами чухме ги, мечо, "аргументите" на другата страна.
Цони Цонев, ВСС: Съдия Величка Цанова не се разграничила от подписката на съдии, а е искала да се възползва от нея

Ти на това аргумент ли му викаш?! От какво трябва В.Цанова да се разграничава - от подписка, направена по правилата?! От позицията на над 100 съдии, която се основава на ясни критерии за избор??? И защо да се разграничава от професионалното мнение? То да не е партийно, или роднинско-приятелско??? Ааааа, прекалихте с нахалството! Както и с омаловажаването акта на двете съдийки, приравнявайки го до корупцията в системата въобще. Ами като не желаете да разпознаете истинския съдия от протежето- некадърник, къде сте ми тръгнали да развявате байрака на антикорупцията. Ай засрамете се малко!!!
09 Юни 2011 13:07
веднага ми лиснаха една кофа студена вода отгоре с новината, че същата била приютена до силното рамо на Трактора.


Той и Светиня Му беше до силното рамо на Трактора, заедно с Душана Здравкова в началото - in the Begining, така да се каже при сътворението на ГЕРБ. Лека полека всички от първите дни на Сътворението бяха изгонени от Рая, сал един Цв като верен Санчо Панса още чисти л.йната на коня на Светиня Му, ама се оглежда и към седлото...
09 Юни 2011 13:12
В случая на Янева конфликт на интереси няма, защото имотните сделки са през 2000 -2002 г. когато тя не е съдия. Могла е да си даде отвод, но е допустимо да не знае за случая или да е имала убеденост, че с нищо не е ангажирано спрямо възложеното и дело. Второ, Владимира Янева с нищо не е виновна, че е избрана за председател на СГС. Нещо повече, тя има право да кандидатства за поста, минава съответните нива на проверка и одобрение и ВСС при тайно напълно демократично гласуване я одобрява. Ако има предположение за непочтеност и корумпираност то трябва да се търси в членовете на ВСС , които може би са зависими и гласуват за силните на деня, а не по съвест. Така че престанете да лаете срещу Владимира Янева. Със сигурност тя ще се справи по-добре от всички тези хитреци. Има добра основа като професионален стаж и може да го развива. Странното е , че нито медиите, нито обществото реагираха след като Николай Младенов назначи генерални консули при очеваден конфликт на интереси при кандидатите. Не реагираха, че се назначават "калинки" без нито един ден стаж в тази област - консулската дейност. Нещо повече Николай Младенов декларира, че предпочита да работи с НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ и от 9 назначени от правителството генерални консули само един е кадрови дипломат.
09 Юни 2011 14:28
Calina Malina, В.Цанова е била и.д. председател на СГС в момента на събирането на тази "подписка" Т.е. нейните подчинени случайно заявяват избора си на шеф По кои правила Calina Malina съдиите в един съд имат право да си избират председател, по кои правила имат право на подписки до ВСС Айде ти принципната да ми обясниш! Питам и не чакам, защото си същата "честна" и "принципна" гражданка, като въпросните две съдийки, които правят демонстрации и PR акции. Къде бяха/бяхте при избора на Пенгезов, Груев и т.н.? Кво се репчите на ГЕРБ, като много добре знаете къде е заровено кучето? Ама сте "смели" и "принципни" само когато ви припари и вярвай това е само началото. Цялото общество е омерзено от двойния аршин на българския съд и за това са виновни , както разбираме от теб Бойко тиквата и Цецо шестака Плитко и елементарно, като за пред електората ви
09 Юни 2011 14:55
мечо, жонглирай с фактите малко по-скопосно.
1) За какви подчинени говориш в съдебната система. Това да не ти е прокуратурата, МВР или пожарната. 100 съдии били подчинени на изпълняващ длъжността, та направили подписка. Тия военизирани логики ги търси в МВР.
2) Не смесвай правилата за избор на председател на съд, което не е в прерогативите на съдиите, с правилата на едно демократично общество, където всеки може да прави подписки, ако иска гласът му да бъде чут.
3)
Питам и не чакам, защото си същата "честна" и "принципна" гражданка, като въпросните две съдийки, които правят демонстрации и PR акции.

Това е смешно твърдение. По отношение на мен, която си прави PR в анонимен форум??? И по отношение на съдийките, които заради PR излизат от ВСС, за да останат редови съдии??? Малко по-сериозно де!!! Нямаш насреща си пъпчив пубуртет.
4) От останалите несвързани по смисъл изречения мога да отделя само това за омерзението на българския народ от съда. Мдаам, гадничък маниер. Българският съд е проядена система. Сл., тия двете жени са корумпирани. А МВР и премиерът трябва да я вземат под личното си командване. Нещо май бъркаш настоящето с минали времена. Или...
09 Юни 2011 15:00
В случая на Янева конфликт на интереси няма, защото имотните сделки са през 2000 -2002 г. когато тя не е съдия.

И това означава, че след като не е била съдия тогава, сега, когато е съдия и тези сделки сега са в съда, конфликт на интереси няма и не може да има?
09 Юни 2011 15:23
Calina Malina, това с което "жонглирам" е част от мнението на съдии от ВСС за напусналите им колежки. Начина по който схващаш свободата в гражданското общество и правото на изразяване и сдружаване е малко бъгав щом го прилагаш 1:1 в структури, като съд или МВР. Срам трябва да изпитват българските магистрати и политици, защото за 20 години не пожелаха да изчистят правилата, законите и обществото от тоталитарната обвързаност и примитивност. Не ми хвали подобни пози на закъсняла принципност и не ми пробутвай политически лекции за това, кой е крив и кой прав. Отдавна имам глава на раменете си и дупе да си отстоявам позициите и професията и не мисли, че ще се наддумвам за това ти ли криво думаш, аз ли криво те разбирам. Ако една обществено значима гилдия, като съдиите сама си признава за кусурите и политическите и лобистки зависимостти, какво още да коментираме?
09 Юни 2011 15:24
Та обяснете каква е разликата между Цецо Шестака и Красьо черничкият?
09 Юни 2011 15:32
Красьо Черничкият има по-малко апартаменти. Може би още не е женен и няма тъща...
09 Юни 2011 15:48
Мечо,
Тази новата съдийка ще подгони ли на Цецо тъщата за корупция и укриване на доходи? Или ще чака Цецо да го бутнат от коня и тогава ще ги подхване? Другото си е бош лаф /от турски - означава "празни", а не "правни" приказки/
09 Юни 2011 16:04
Цецо, та Цецо и тъщата му А за съдбата на Маргините, Валъо Топлото, Пилето, Брендо, Черничкия, Ал. Петров и още знайни и незнайни герои що не се притеснявате? Спи спокойно, Цветанов вече е достатъчно "симпатичен" на родните съдии и едва ли ще му се разминат обвиненията(ако има такива). Аз пък се питам защо в геометрична прогресия расте натиска в политическата част на спектъра?
09 Юни 2011 16:43
Стига с тоя Красьо. Демонизираха го, а въобще не се доказа негова намеса. Само му разнищиха бизнеса и го скъсаха от проверки. А, и за лъжесвидетелство, защото казал, че не познава магистрати, пък им имал телефоните
09 Юни 2011 17:19
Цецо, та Цецо и тъщата му А за съдбата на Маргините, Валъо Топлото, Пилето, Брендо, Черничкия, Ал. Петров и още знайни и незнайни

Каква е разликата между Цецо и останалите изброени? В акъла? В мащаба? Как Цецо ще ги лови /за което го избрахме/, като при първата възможност се оля с апартаменти и тъщи? Той ли е Данко, дето ще извади сърцето си, за да свети по пътя на пречистването на обществото? Не, не е той, той просто е един алчен за апартаменти дребен хитрец.
09 Юни 2011 17:58
Фандорине, разликата ще я научим много скоро. Така както са се засилили вкупом тройната, трактора, гоце, Ванъо и поддържащата масовка от РЗС и ко. ще има челен сблъсък до два - три месеца. Зимата мина, тирана не падна и лятото ще е бой последен и за двете страни. Учудваме яростта на атаката + епистоларната кампания по форумите. Да беше само битка с/у глупостта или обедняването на електората - прощавай ама досега видяхме колко ги е грижа за тези глобални проблеми Истината е другаде и много скоро ще изплува наяве. До тогава: със здраве!
09 Юни 2011 18:22
Малко са - само две. Хайде хаирлия да е и да повлечат крак за повече оставки. На бъдака му трябват нови полово интелигентни жени.
09 Юни 2011 18:28
Чудно защо коментарите във форума не отговарят на важността на новината, наистина достойна за първа страница.
Съдебната система има тежки проблеми в кадрово отношение, оттам и критиката към продукцията и има основания.
Но в тази система работят и изключително достойни и умни хора.
Май започва да им писва да ги малтретират малоумници.
Без да коментирам конкретните случаи си мисля, че тази система може да започне да се подобрява, когато спре да мълчи.
Поне на пръв поглед подадените оставки и техните мотиви са доказателство, че не всичко е загубено.
09 Юни 2011 19:19
Леда се пука господа съдебни заседатели!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД