:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,263
Активни 75
Страници 1,551
За един ден 1,302,066

"Форд-Кобра" с дистанционно в деня за траур

Безнадеждността у нас изглежда по-голяма поради една друга причина: поради усета за обща безпомощност
Димитър Денков
Паметникът на Асен Златаров, един от най-ведрите българи, изглежда тъжно, чак смешно - като повечето паметници у нас. Невинно, свободно говедо се е опитало да му нарисува мустаци; на постамента то или други невинни свободни говеда са напръскали в трудно разгадаемия стил на графитите blow, suck, fuck. На тоя фон изглежда още по-тъжен, чак смешен девизът на Златаров, сложен под бюста: "Любов към труда, любов към истината, любов към народа".

За сметка на това съвсем на мястото си е ей това, смешно, чак тъжно. Две засукани майки се карат току пред паметника. Реват и двете деца, крещят и двете майки. Детето на едната е счупило радиоуправляемата кола на детето на другата. "Даваш петдесет лева, "Форд-Кобра" е това, не е вашата пластмаса. И да не съм ви видяла тук с копелето" - вика едната. "Твоето е копеле, паркът да не е твой" - вика другата. "Една кола не можеш да му купиш, затова троши колите на децата" - сменя темата първата. "Стига си правила театър" - примирително се обажда втората. "Що, до театър сме, ама за такива като тебе само полиция трябва" - отбелязва ощетената. И помъква чуждото дете със строшената "Форд-Кобра" да се жалва на полицаите, заложили се на близкото кръстовище. След нея тръгва майката на малкия "престъпник". Детето без "Форд-Кобрата" остава пред паметника.

Как се е развила по-нататък случката, не зная. Продължавам нагоре по алеята от театър "София", минавам покрай скулптурата на металурга; лопатата е отрязана с ножовка; вероятно е предадена за вторична суровина, вероятно е претопена от някой отдавна безработен негов колега.

И понеже е траурен ден, в който на всичкото отгоре още по-нагоре по алеята и леко встрани в т.нар. Народно събрание вървят вяли дебати по някакъв вот за недоверие на правителството, се сещам за други подобни траурни дни. За загиналите в раздрънкан, но ремонтиран наскоро автобус под Бакаджика; за удавниците в Охридското езеро в старото, обаче ремонтирано наскоро туристическо корабче; за изгорелите в стария, обаче ремонтиран наскоро кушет-вагон на влака София-Кардам. Ала не мога да забравя най-непосредственото - кавгата на жените за скъпа детска кола.

Така идва и възможното обяснение на оня идиотски въпрос, който още по-идиотските медии си задават, когато искат да изразят съпричастност: "Защо все на нас ни се случва така, боже?"

Сигурно това "ни се случва", защото няма държавен контрол и фирмите са нередовни; защото хората са бедни и техническите прегледи са фалшиви. Но това се случва навсякъде, ще се случва и винаги: и при държавен контрол, и при по-богати хора, и при истински технически прегледи и ремонти. Възможно бъдеще на човека, ползващ механизми, машини и апарати, е и да загине от тях и в тях. Тук всяка надежда за контрол се изпарява с техническа безнадеждност - просто механика, пък била със съвършено устройство и управление, избягващо човешките слабости.

Безнадеждността обаче у нас изглежда по-голяма поради една друга причина: поради усета за обща безпомощност. Тя се стоварва над всички с липсващата държава, с ширещата се бедност и с още по-ширещия се фалш за успехи на всяко правителство. Тя не намалява, напротив, увеличава се, когато при всеки такъв инцидент, прекрасен повод за всенароден траур, управляващите започват активно да се туткат със законодателни промени и уволнения на виновници. Не намалява, напротив, увеличава се, когато в траурен ден опозицията тръгне да изобличава антикризисни мерки. Не намалява, когато управителите и собствениците на частни и държавни фирми, в чиито автобуси, корабчета или влакове гинат хора, се крият зад свой служител, обясняващ, че всичко било наред, ремонтирал както трябва, наспал се бил, не пил, ама как станало така...

Вероятно е станало така, както става навсякъде. Но болката е по-голяма там и у нас, където личната кола на собственика на транспортна фирма е по-скъпа от автобусите, с които вози хората; където тузарският квартал, изграден от комисионни, контрабанда и рушвети, с милиони е по-скъп от завода, продаден за долар парчето; където яхтата на банкера е по-скъпа от земята, заложена за кредитно обезпечение. Накъсо: така става навсякъде, но е много по-тежко там, където частното е по-скъпо от общото. При това по-скъпо не само в парично измерение, но и в нравствено. Както строшената от чуждо дете кола е по-скъпа от една прошка. Тогава никаква траурна съпричастност не помага, оставяйки човек самотен и безнадежден.

И ми се струва, че ако каменният Асен Златаров имаше своя воля, щеше да слезе от пиедестала си. Не за да избяга, като остави повече място за творчество в стил blow, suck, fuck, а за да прочете още веднъж есето си "Смъртна точка". Ще е съвсем на място и навреме.Смъртна точка

Асен Златаров

("Литературен глас", бр. 174, 1932 г.)

Животът ни е спрял на опасна точка, няма интрига, няма подем, няма очакване... За радост и празници е смешно дори да се мисли. И всички стоят стъписани, обезволени, полуумрели. Само отрицателното в живота, то е събудено - мракобесническото и хулиганското.

Народът е зле, страшно зле е - и там е причината на това мъртвило. Кметът на едно балканско село ми казваше това лято: "Толкова сме зле, господине, че нищо повече не е в състояние да ни съживи. Ако и останалата България е като нас - нищо не ще може вече да я оправи..." Като чувах тия думи, тръпки на хлад ме побиваха. Но ми стана ясно това безнадеждие на моя събеседник, когато ме разведе по селските дворове и къщи и можах да надникна в хамбарите и оборите им: мизерия, мизерия, мизерия...

Цинизъм е да се говори, че сме си добре, че народът се разболява от преяждане! На големците тоя народ не си казва болките, защото нито им вярва, нито ги обича, а тия, които са му приятели, или платонически го съзерцават, или пък не биват допускани до него.

А в това време се разиграва оргията на мръсно партизанство. Вижте какво става в Държавната печатница, в мина Перник, в Дирекцията на статистиката, в Дирекцията на железниците, в съдебното ведомство, в разните седмо, пето и тричленки: идва ви да заридаете от срам и болка.

И, разбира се, че мракът се надига, че добрите сили са парализирани, че безнадеждието става господар в сърцата на добрите и честните. Колко е мъчно да бъдеш честен в едно общество, където мизерията потиска народа, а злите, алчните, жестоките и тъпите почват да стават властелини на живота! Идва се до покруса, идва се до бягство от служба и дълг и се търси спасение в самотата. А по-слабите или ще се впиянчат, или ще се пречупят и продали се, ще тръгнат по пътя на безчестието.

Тогава защо се чудим, че духовният ни живот замира; няма силни творби, няма изблици на бодра сила, няма духовна жажда. Ставаме плячка на злото: или хищници, или стадо. Добрите воли са омаломощени, защото няма обществено мнение, което да сочи и съди, което да дели добро от зло, което да служи за опора и защита на глас, който би дръзнал да изкрещи истината. Затова истините почнаха да се мрънкат, затова съвестта ни почна да заспива, затова почнахме да свикваме с гледката на беззаконието и престъплението.

На мъртва точка е спрял животът ни и страшното е да не стане смъртна тая точка!

Нали знаете: при спорта и при свръхмускулна работа настъпва миг на смъртна опасност: въздух като че ли не достига и напастта е готова да ни връхлети. Това е смъртната точка на свръхсилите. И тогава се спира за миг работата и идва живителният вздъх: нахлуват резервите на спастрените червени кръвни телца и донасят укрепа на силите, възврат към живот и възможност да се свърши подетата работа...

Ние в нашия обществен и духовен живот сме близо до тая смъртна точка. Не я виждат само мародерите, вампирите, тъпите бюрократи и лекомислените управници. Затова трябва да се бие тревога, за да не пропуснем мига на живителния вздъх. А тоя вздъх е: дайте повече грижи за народа, за да усети и той малко радост; пресечете користните ръце на партизанщината, която гледа на обществените блага като на плячка; извикайте на работа чисти ръце и добри воли, които ще съумеят да намерят пътя към благополучие на държавата ни; погледнете на духовните ценности с влюбени очи, защото без култа на душата, т.е. без скъпене духовната работа на учения, на писателя, на артиста и художника, изтрива се човешкият образ и човек се приравнява на звяра; да престанат преследвания за убеждения на хората, защото вековни борби се изживяха за правото на свободна мисъл и съвест и ново средновековие е да искаме поврат към мрака на миналото; да се постави бент на черносотничеството и хулиганщината, които почват да стават фактор на обществените ни борби и да позорят доброто име на нацията ни; да се постави като табела на всички държавни учреждения - от Министерския съвет до будката на стражаря - "Слуга на народа", защото само с това съзнание се стига до величие, което никакви пръски не могат да окалят; най-после с тоя живителен вздъх трябва да нахлуе за работа, за дело, за творчество всичко, което не прави от касата и търбуха си култ на живота, а знае, че освен вълчата максима има и прометеевска: мисъл, дълг, чест, обич за живота и в служба на живота.

Не стане ли това, ние ще пропуснем мига на смъртната точка, а втора няма. И тогава хиените ще бъдат наши господари.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Паметникът на Асен Златаров в парка "Заимов"
 ----------
116
11406
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
116
 Видими 
17 Юни 2011 19:26
какво е направил този асен златаров? знам че е бил химик, повече нищо.
17 Юни 2011 19:34
Чувал съм, че той е докарал органичната химия в България, бил е и писател.
17 Юни 2011 19:46
Ами и аз това знам че е бил професор по химия, учих навремето в техникум по химия Асен Златаров. Но явно си е имал талант и на писател. Жалко че не е бил комунист та да го оплюеме у форума, щото това дето го е написал подозрително точно пасва на сегашната действителност.
17 Юни 2011 19:47
Еми не знам как казват "чиба!" в USA.Мълча си.
17 Юни 2011 19:49
america1332002 написа: „какво е направил този асен златаров? знам че е бил химик, повече нищо.”
Има библиотеки, енциклопедии, справочници, всеки може да направи справка за всичко, ако се интересува. Има и Интернет в края на крайщата. Хич нищо да не знае човек за Асен Златаров, цитираното есе е достатъчно, за да пробуди уважение към неговата гражданска чувствителност и размисъл за това, че сме си пак в същото блато...
Ала не – нашего брата държи да се изпъчи гордо с незнанието си, да не говорим че изразът „ТОЗИ асен златаров” направо се родее с упоменатите мръснишки „графити” по пренебрежителност.
Но някои толкова си могат.
Поклон на Асен Златаров!
17 Юни 2011 20:11
За американските простаки /Сибил, на руски е!/ - Натиснете тук
За съжаление, не мога да препиша откъси от "Идеали на младото поколение" и "В страната на съветите".
Но могат да се намерят из антиквариатите.
------------------------------- --------------------
Блогът на Генек


17 Юни 2011 20:21
Бележитият хуманист е писал тези свои откровения , по-малко от две лета преди 19 май 1934 г. . Днешното ни е като тогава , но и отдавна сме неспособни да Я фарсираме дори...
17 Юни 2011 20:27
america1332002 просто демонстрира американската си неграмотност.
Но Нени преди мен му казва какво трябва да направи за да я намали, та няма до го повтарям
хикса най-сериозно ни уведомява, че докарал органичната химия в България. Да беше ни казал, поне, с какно я е докарал: с волска кола или път с реактивен самолет
RumenS пък ем е завършил техникум с името на Златаров, пък не знае и той нищо за патрона си. Просто да го е срам, човек, че е завършил химически техникум и после унивеситет със същото име. Да се ли човек или да
17 Юни 2011 20:30
И кино "Аура" в София ли не знаете къде е ?
1932 – вече достатъчно утвърден учен, писател и общественик – Асен Златаров участва в основаването на “Съюз на приятелите на Съветския съюз”

Редактирано от - dude3075 на 17/6/2011 г/ 20:40:38

17 Юни 2011 20:33
Някои не знаят кой е Асен Златаров, но със сигурност знаят кой е Асен Блатечки.
17 Юни 2011 20:42
За мен Асен Златаров е не само писател, но преди всичко учен - химик, физик и биохимик - основоположникът на тази наука в България. През периода 1905-1936 година са издадени 432 публикации с автор проф. Златаров. Тяхното разпределение по основния им характер показва, че от тях с научен характер са 175, с научно-популярен - 150, с обществено-социален - 49 или 11, 1% с литературно-художествен характер - 58. Защитил е ДВЕ дисертации, с които става доктор по химия и по физика на Гренобълския университет, учебниците и ръководствата за студенти - химици и медици. Има сравнително малко научни доклади, изнесени на конгреси в България и в чужбина - такива са били времената.

Такъв учен и хуманист е гордост за всяка нация.
Пoвече за Асен Златаров -тук[url] Натиснете тук
17 Юни 2011 20:44
Ето го линкът отново

http://otves.org/bg/index.php?o ption=com_content&task=view&id= 313&Itemid=28
17 Юни 2011 20:47
За размислите на автора
17 Юни 2011 20:56
Успокойте се, човекът е членувал само в БРСДП/ш.с/от 1906 г, но е бил по-скоро марксист.И голям приятел на СССР, както вече се каза.Освен това е поет и писател, но преди всичко-честе н човек.
17 Юни 2011 21:12
През 1906 година става член на лявото крило на Работническата социалдемократическа партия
17 Юни 2011 21:14
Имаме още два дни , но нека почнем с Денков , щото той ни е по-така ...

Редактирано от - beagle на 17/6/2011 г/ 21:15:40

17 Юни 2011 21:24
Тогава защо се чудим, че духовният ни живот замира; няма силни творби, няма изблици на бодра сила, няма духовна жажда. Ставаме плячка на злото: или хищници, или стадо. Добрите воли са омаломощени, защото няма обществено мнение, което да сочи и съди, което да дели добро от зло, което да служи за опора и защита на глас, който би дръзнал да изкрещи истината. Затова истините почнаха да се мрънкат, затова съвестта ни почна да заспива, затова почнахме да свикваме с гледката на беззаконието и престъплението.

На мъртва точка е спрял животът ни и страшното е да не стане смъртна тая точка!

Ужас! А пък дори Слигльото Трифонов, не ги и бил сполетял.
Вглупяването чрез тв папагал-манипулатори и жълта преса го е нямало.
Ми то тогава нас дали всъщност ни има?
Не е за вярване сянката която правим кога сме на слънце.
Зад тази сянка вече нищо няма.


Редактирано от - Езоп на 17/6/2011 г/ 21:26:18

17 Юни 2011 21:43
Успокойте се, човекът е членувал само в БРСДП/ш.с/от 1906 г, но е бил по-скоро марксист.И голям приятел на СССР, както вече се каза.Освен това е поет и писател, но преди всичко-честе н човек.
Ако си спомним какво са казали Гизо и Клемансо (и е най-вероятно погрешно приписвано и на великия Чърчил) - да е бил социалист на 20 години е нормално. Но за да си социалист и над 40, трябва или да си глупав, или да си мошеник. А той очевидно не е бил глупав.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
17 Юни 2011 21:45
наблюдавам внимателно поведението на германците.виждал съм им реакциите в такива ситуации:сдърпване, сбиване на деца, сблъскване на автомобили и др.:хората се владеят, запазват тих и уравновесен тон, може да е маска, но са на свтлинни мили от нашя прост и палав ум.нашето е една грамадна космическа простотия.вдигнете поглед към балконите и не ви трябва повече да философствувате.за тоя другар, който се е учил в училището АЗ.с пристигането си да работя в тази германска клиника, вече знаех наизуст историята на човека, на когото е кръстена.форумите са огледало и на народите.чета всеки ден zeit.нямам думи за сравнение.но пък форумът на zeit обяснява красноречиво защо те, а не ние, се возим на летящи влакове.ще бъда искрен:заради простаци в форума на газетата сега, се появявам вече рядко тук.г-н америка не е безобиден с изказването си:или е много прост, или е много невъзпитан.да живееш години наред на една улица и да не знаеш историята на табелката, меко казано, е чувствителност на полуидиот.няма да се разпрострирам надълго и нашироко:бедни сме, озверели сме, не от малкото папо, от недостатъчен индивидуален, съотвтно колективен мозък.повтарям:както има умни глупави хора, така е и с народите.боли ме, но няма как, работя в германия, и всеки божи ден си бетонирам мнението.
17 Юни 2011 21:58
Когато е писал есето - 1932 г. в света е върлувала икономическа криза (нещо като сега?). Така, че България не е била остров на спокойствието, а част от световната картинка. Но само след 5-10 години идва "българското възраждане" (април 1941 - българският великден с присъединяването на вардарска Македония). Така, че мрачните тонове са били забравени.
Все пак да си спомним, че е написал „В страната на съветите“ (1936)... Не съм я чел, но предполагам, че там има голяма доза венцехваления и дитирамби...
17 Юни 2011 22:04
Манрико, някой път като се изцепиш...ако беше малко дете щяха да те пляскат през устата.
Аз също съм завършил техникум с името на Асен Златаров/впоследствие той стана образцов, защото нас вече ни нямаше там/.Асен Златаров е бил човек с гражданска позиция, която е отстоявал, въпреки времето, в което е живял.Браво на Денков, че почна да ни просвещава със текстове от хора, незаслужено забравени.
Защото техните съждения, за съжаление, са валидни и днес.
Затова истините почнаха да се мрънкат, затова съвестта ни почна да заспива, затова почнахме да свикваме с гледката на беззаконието и престъплението.
17 Юни 2011 22:14


Унесен


в броенето на многомилионните си мозъчни гънки


и в търсенето на телеграфа ,


america1332002


се е спънал в Асен Златаров.17 Юни 2011 22:19
Нали знаете: при спорта и при свръхмускулна работа настъпва миг на смъртна опасност: въздух като че ли не достига и напастта е готова да ни връхлети. Това е смъртната точка на свръхсилите. И тогава се спира за миг работата и идва живителният вздъх: нахлуват резервите на спастрените червени кръвни телца и донасят укрепа на силите, възврат към живот и възможност да се свърши подетата работа...

17 Юни 2011 22:21
Ние в нашия обществен и духовен живот сме близо до тая смъртна точка. Не я виждат само мародерите, вампирите, тъпите бюрократи и лекомислените управници. Затова трябва да се бие тревога, за да не пропуснем мига на живителния вздъх. А тоя вздъх е: дайте повече грижи за народа, за да усети и той малко радост; пресечете користните ръце на партизанщината, която гледа на обществените блага като на плячка; извикайте на работа чисти ръце и добри воли, които ще съумеят да намерят пътя към благополучие на държавата ни; погледнете на духовните ценности с влюбени очи, защото без култа на душата, т.е. без скъпене духовната работа на учения, на писателя, на артиста и художника, изтрива се човешкият образ и човек се приравнява на звяра; да престанат преследвания за убеждения на хората, защото вековни борби се изживяха за правото на свободна мисъл и съвест и ново средновековие е да искаме поврат към мрака на миналото; да се постави бент на черносотничеството и хулиганщината, които почват да стават фактор на обществените ни борби и да позорят доброто име на нацията ни; да се постави като табела на всички държавни учреждения - от Министерския съвет до будката на стражаря - "Слуга на народа", защото само с това съзнание се стига до величие, което никакви пръски не могат да окалят; най-после с тоя живителен вздъх трябва да нахлуе за работа, за дело, за творчество всичко, което не прави от касата и търбуха си култ на живота, а знае, че освен вълчата максима има и прометеевска: мисъл, дълг, чест, обич за живота и в служба на живота.


17 Юни 2011 22:22
Не стане ли това, ние ще пропуснем мига на смъртната точка, а втора няма. И тогава хиените ще бъдат наши господари.
17 Юни 2011 22:47
Обществените настроения могат да бъдат пагубна фикция

Редактирано от - burning daylight на 18/6/2011 г/ 15:02:25

17 Юни 2011 23:47
Аз го знам като второ дихание. Звучи доста по-оптимистично. Само дето не съм оптимист ...
17 Юни 2011 23:53
.... а не трябва ли всеки Божи петък да е ден на траур в рб-то? ... зер, през седмицата се са натрупали 10-12 парчета ...
18 Юни 2011 00:05
"Ако си спомним какво са казали Гизо и Клемансо (и е най-вероятно погрешно приписвано и на великия Чърчил) - да е бил социалист на 20 години е нормално. Но за да си социалист и над 40, трябва или да си глупав, или да си мошеник. А той очевидно не е бил глупав."
***
Manrico, в този форум съм чел какви ли не щуротии (все от "просветени" "българчета", като теб), например че Ботев бил пияница, а Левски - ку**ар. Доживях да прочета, че Златаров бил мошеник!? Защото бил социалист?! Аз пък си мисля, че ако беше гражданин на друга държава, енциклопедиста Златаров щеше да е Нобелов лауреат. А какво си ти? Справка иконата 11 ред, 3 колона.
18 Юни 2011 00:15
Какви са тия съмнения? Манрико е титан на мисълта, гений-енциклопедист-самотник (защото само той разбира гениалността си). В сравнение с него, всякакви там Златаровци, Менделеевци, Пушкини, Кошита са абсолютно случайни личности без особен принос в световната съкровищница.
18 Юни 2011 00:29
Силно, та чак хапе до кокал! Особено с есето на Асен Златаров. Този път
18 Юни 2011 05:27
...Пушкини...
уманитари...
18 Юни 2011 05:54
С риск да разочаровам много от почитателите му тук и без капка съмнение в основната теза на автора, насочена срещу вандализма в най-общ смисъл, ширещ се в страната ни, ще добавя, че Златаров е един от измислените герои на модерна България. Основното достоинство на въпросния е, че е държал печатницата на масоните "Акация". Ако не е издиган по масонска линия, нито научните му статии, основно по диетология, нито есетата, тип "на всяка манджа мерудия", които докосват всяка тема, мернала се пред погледа му, от Яворов-Лора до международното положение, заслужават повече внимание от на някои дописките в този форум. Впрочем, някои от дописките тук наистина заслужават внимание, затова и го следя, макар и не редовно. Нека някой от четящите тук, които разбират от химия, цитира една негова научна статия, която има значение отвъд Подуене, та да го сравняваме с Менделеев. Той сам може да се е взимал за родеещ се с гениите, което, както съм чувал от хора, държали изпити при него, е допринасяло за сприхавия му характер. Де да имаше покритие такова му самочувствие (тук ще последват неминуеми коментари за нечие друго самочувствие, но аз ще ги подмина; а пък що и да нямаш, ако има защо). Да се гордееш с такъв не е по-далеч от това да си  горд с "Рибния буквар", едва сричащ понятия във време, когато други са правили велики открития.

Редактирано от - Бивол по калдъръма на 18/6/2011 г/ 06:07:14

18 Юни 2011 06:30
"Нека някой от четящите тук, които разбират от химия, цитира една (негова) тяхна научна статия, която има значение отвъд Подуене, та да (го) ги сравняваме с Менделеев. Той сам може да се е взимал за родеещ се с гениите, ... Де да имаше покритие такова (му) им самочувствие... . Да се гордееш с такива не е по-далеч от това да си горд с "Рибния буквар", едва сричащ понятия във време, когато други са правили велики открития. "
Абе, Биволе, виж какво се получава само като сменя някои местоимения. Ти да не би иносказателно да ни пробутваш "Портрет на БАНски старец"?
18 Юни 2011 06:40
Не, бабо Яго, не се е получило. Трябва някак да опиташ пак да го извъртиш, ама по-така.
18 Юни 2011 06:52
Трудно е извъртането, Биволе. Ех, да бях Асен Златаров..... Не пей ми се, не смей ми се... Ама после за блеенето не съм го писал аз!
18 Юни 2011 07:11
Натиснете тук http://www.btu.bg/forum/read.ph p?8, 3159 Натиснете тук

Редактирано от - ivo kunchev на 18/6/2011 г/ 07:24:04

18 Юни 2011 07:12
Овцете блеят, кравите мучат, биволите брецат...
Лексикални уточнения.
------------------------------- -
Блогът на Генек
18 Юни 2011 07:35
Натиснете тук
18 Юни 2011 07:45
Биволе, натъртил си копитата по тоя калдаръм, да знаеш.
18 Юни 2011 07:53
burning daylight:"Обществените настроения са пагубна фикция. Така наричаното "общество" не съществува. Измислено е от една креслива прослойка, която си въобразява, че знае настроенията на "обществото" и си позволява да говори от негово име"

Чиста простотия! Сбъркал си си името, драги! Без майтап! Повече би ти подхождало нещо като "Назад Към Природата", "Дивото Зове" или "Обратно На Клона", да речем!...

Редактирано от - Т_Живков на 18/6/2011 г/ 07:55:57

18 Юни 2011 08:02
Т.живков, сияйният колега явно няма допирни точки с родината на големият писател, който визираш...
18 Юни 2011 09:00
в wikipedia няма нищо за асен златарев. странно, там за всеки голям учен има страница.
бил широк социалист. неговата партия дава двама министри в правителството на александър цанков. той разграничил ли се е от политиката на своята партия или е одобрил деветоюнския преврат?
18 Юни 2011 09:01
Сигурно това "ни се случва", защото няма

...търпимост в самоунищожаващата се държава, защото следващия епизод на "Столичани в повече" ще е "Българи в повече", защото казваме "добър ден" само когато влизаме в банка или ще искаме нещо... Мога да изреждам до 100 001 и обратно и 1001 нощи не ще ми стигнат, но не това е важното. Не е време за алекоконстантиновщини, нямаме нужда да си повтаряме през 2-3 изречения какви сме ганювци или как космоса ни пречел да станем космическа сила №1 на Балканите. Имаме нужда от Пайсий, от Златаров, имаме нужда от Възраждане.

Събудете се хора и ако искате да се смеете, първо се посмейте на себе си каквото и да сте постигнали в тоя живот, па после може и на някой друг.
Уважаеми г-н Денков, нямам вече нужда от сарказми, не ни прави това по-умни и разбиращи по-добре живота. Искам нещо по-хубаво, някоя блага дума и душевен покой. Мир вам братя и сестри.
18 Юни 2011 09:12
Америка,
http://otves.org/bg/index.php?o ption=com_content&task=view&id= 313&Itemid=28

http://haskovo-online.com/conte nt/view/13/7/lang, bg/
18 Юни 2011 09:18
Това го копнах от сайта на ПМГ "Асен Златаров" Ботевград.
Поклон пред този българин.


„Дайте идеал на младите, идеал, който да задоволи тяхното сърце, идеал на човещина, идеал на правда и красота”

„Дайте идеал на младежта! Идеал не може да бъде ритането на топка, идеал не може да бъде стройното маршируване, идеал не може да бъде викането долу и горе. Идеал е идеята за истината, за хубавото, за доброто. Към тях трябва да се насочи душата на младежта”

„Не се бойте, че ще имате неприятности с ограничените, духовно слепите, чуждите на повиците на живота: идеалът всякога побеждава – стига да е смислен, висок и човечен”

„Всякога неотстъпен идеал ми е било: нужно е на хората повече просвета, повече светлина, повече свяст и повече човечност”

„Младежта е съкровището на човечеството, най-свидния негов цвят и най-съкровената му надежда”

„Като младежи трябва да отгледат три добродетели – любов към труда, любов към истината, любов към народа”

„Искал бих да кажа на тая младеж да скъпи българската реч: какво богатство, какво чудо, каква сила е тя!”

„Това, което младите пожелаят ще бъде истината за утрешния ден”

„Да обичат България, да я обичат предано и никога от тая си обич да не правят кариера”

„Страшно обичам българската земя и героизмът й, и народа й: българин съм до последната си фибра”

„...Човек затова е човек, защото носи недоволство, бленува за свобода, красота и истина”

„Аз мисля за себе си, когато мисля за другите”

„Човек е роден за усъвършенстване и той трябва да пристъпи с обич към живота, трябва да отдаде на тоя живот своята вяра, своите сили”

„Човек се отличава от останалия животински свят по две свои първични склонности: жажда за знания и за по-добро...затова човешката история е история за търсене на истината и бунт за свобода”


„Аз смятам всичките си студенти за мои млади приятели и не си позволявам да ги деля на черни, жълти или червени, но заявявам, че това приятелство трябва да бъде за тях пробен камък на почтеност и труд”


„Отровата (алкохола, опиума, хашиша и кокаина) държи и привлича отначало чрез удоволствието, което създава, а после държи и не пуща чрез страданията, които създава”

„Културността ще спаси българщината”
18 Юни 2011 09:23
този отгоре, тези цитати научните или писателските заслуги обобщават?
18 Юни 2011 09:28
ако това са писателски трудове то редно да зададем и отговорим на въпроса 'тодор живков писател ли е?'. 48 тома написа човекът все пак.
18 Юни 2011 09:32
Америка, искаше малко информация или поле, където да упражняваш остроумието си? Ела в БГ за някой ден, влез в библиотека, почети и тогава изливай слова.
18 Юни 2011 09:37
след 2 седмици ще идвам в българия, но в коя библиотека да ида и какво да чета?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД