:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шулева: Децата трябва да се върнат в училище

Децата трябва да се върнат в училище, за това ни трябва подкрепата на цялото общество, призова вицепремиерът Лидия Шулева, след като правителството одобри вчера Национален план за действие срещу най-тежките форми на детски труд. Планът предвижда поправка в Наказателния кодекс, която да криминализира най-тежките и опасни форми на детски труд.

Освен на законодателните промени и на проверките на инспекцията по труда Шулева разчитала най-вече на конкретни малки проекти, които да дават пример на хората срещу злоупотребите с детски труд.

43,3% от наетите деца работят за до 30 лв. на месец в сивата икономика. 83 000 деца - 6,4% от всички, работят. Те са заети главно в търговията, туризма, селското стопанство и транспорта.

Според Кодекса на труда минималната възраст за наемане на работа е 16 г., като само по изключение се приемат и лица на 15. Единствено за работа в циркове се допускат момчета на 13 и момичета на 14 г. За всички ненавършили 18 г. кодексът налага забрани да извършват тежък и опасен за здравето труд. Работодатели, които искат да вземат на работа момичета и момчета на възраст 16-18 г., трябва да подадат молби и медицински свидетелства за кандидатите в Главната инспекция по труда и да получат разрешение от нея. М. г. инспекцията е издала 2821 разрешения за работа на непълнолетни.
594
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД