:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Свлачище заплашва да срине къщи в Трявна

Янтра заля исторически храм във В. Търново

Комисии описват щетите от поройните дъждове
Сериозни щети, повишаване на нивото на реки, прекъснати пътища и унищожена селскостопанска продукция са част от последствията от падналите проливни дъждове през последните няколко дни.

Пропаднал е надлезът над жп линията София-Варна в района на село Кунино, община Роман. Движението на влаковете не е спряно, но опасното съоръжение са наблюдава постоянно, за да могат да бъдат предупредени своевременно съседните гари за ново пропадане и да се спрат влаковете.

Река Янтра във Велико Търново заля основите на историческия храм "Св. св. Четирийсе мъченици". Това се случва за пореден път. Църквата е близо до реката и не е достатъчно защитена от повишаване на нивото на водите. Причините Янтра да прелее са в опасния микроязовир "Хмела" и големия й водосборен басейн. Малко преди Търново в Янтра се влива р. Белица. Водата в язовир "Хмела" е достигнала до критично високо ниво. Тя изтича през двата преливника и изпускателя в дере, вливащо се в река Белица. Нивото на река Янтра във Велико Търново е достигнало 440 см при критично 600. В близкото село Присово са залети дворовете и приземни етажи на къщи. Свлачише е блокирало близо 50-километровата пътна отсечка между градовете Стражица и Полски Тръмбеш.

В област Ловеч нивото на реките в община Априлци рязко се повишило, съобщават още от "Гражданска защита". Река Сенковчица е наводнила приземни етажи, пороят е изнесъл баластра, движението е спряно. Залети са десетки декари с посеви покрай реките Калина, Острешка Видима и Зла река.

85 литра на квадратен метър са били дъждовете в община Априлци. Под наблюдение са мостовете над Осъм, Вит и Видима, които носят паднали дървета и могат да причинят затлачване.

Проливен дъжд в област Плевен отнесе 3 моста, има места останали без асфалтова настилка и с изровени ями с дълбочина 30-40 см.

Активирано е свлачище на ул. "Калето" в Трявна. Масив от земно-скална маса с височина около 30 м се е отцепил и се свлича към две сгради. Затлачени са част от съоръженията по участък от жп линията Русе-Подкова. Микроязовир "Трявна" прелива.

В област Разград са наводнени около 50 къщи в село Ножарово. Засегнати 2000 декара селскостопански култури. В община Пловдив има наводнени улици и подлези. В село Езерово, община Първомай, има наводнени къщи и унищожена селскостопанска продукция.

Навсякъде местни комисии по справяне с бедствия и аварии оценяват щетите. Очаква се следващата седмица да представят докладите си на централната комисия в МС.

950401

Над два метра вода е преминала над тези селскостопански ниви в разградското село Бърдоква. Дъждът в района по последни данни е бил 137 литра на квадратен метър.
 
950401
705
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД