:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,126
Активни 126
Страници 11,368
За един ден 1,302,066

Правителството ще прахоса 4.2 млрд. лв. в битка с бедността

Мерките в програмата за реформи "България 2020" са неефективни и няма да доведат до трайно увеличаване на заетостта, твърдят икономисти
Националната програма за реформи, която би трябвало да трасира пътя за забогатяване на българите до 2020 г., гарантира не бързо догонване на доходите в останалите страни от ЕС, а похарчване на милиарди левове от българския бюджет. Това е оценката на Института за пазарна икономика.Към програмата има план със 189 мерки, много от които са скъпи и доказано неефективни. Такива са схемите за изкуствено създаване на заетост и милиардите, раздавани за социално подпомагане.

У нас 1.6 милиона души са бедни според европейските критерии. Програмата за реформи поставя за цел те да намалеят с 260 000 до 2020 г. В плана за действие има 16 мерки за борба с бедността, за които през 2011-2014 г. ще бъдат похарчени 4.2 млрд. лева. От тях 3.5 млрд. лева са от държавния бюджет, а останалото - от ЕС. Тези милиарди отиват за помощи, дотации и пенсии. 1.9 млрд. лв. например е сумата, която ще получат семействата с деца за периода до 2014 г. За диференцирани социални помощи са заделени 227 млн. лв., за помощи за отопление на социално слабите - 350 млн. лв., по Закона за интеграция на хората с увреждания - 630 млн. лв.

Сред мерките за борба с бедността са и помощите за майки студентки, но всъщност тези пари насърчават раждането на бебета, а не топят бедността - всички бременни студентки ги получават, а някои от тях изобщо не са бедни, посочи Петър Ганев от екипа на ИПИ.

Няма регистър на хората с увреждания и не е ясно как са направени изчисления колко пари са нужни за подпомагането им. "На сайта на ресорната агенция може да намерите регистър на публичните сгради, които осигуряват лесен достъп за трудноподвижни българи, но няма да научите колко са инвалидите", казва Ганев. Но не е ясно как се измерва ефектът от тези помощи.

Сметната палата направи одит на програмата "От социални помощи към заетост" за периода 2004-2006 г. Оказа се, че са похарчени 350 милиона лв., а едва 0.3% от хората, преминали през програмата, са се устроили трайно на работа. "Въпреки явната неефективност на схемата, държавата продължава да харчи пари за субсидирана заетост," обясни Ганев. И сега са записани различни мерки за обучения, стажове, квалификация, но никъде не е предвидено да се прави наблюдение и анализ, няма индикатори за успех или неуспех на мерките.

България и богатите от ЕС имат съвсем различно разбиране на бедност, изтъкна Петър Ганев. Европейското понятие за бедност отчита три показателя - какви доходи получава човек спрямо средното ниво, доколко използва капацитета си за работа и дали търпи материални лишения. В държави като Великобритания бедни са тези, чиито доходи са под 60% от средните. Това обаче не значи, че тези хора живеят мизерно. В България истинското измерение на бедността е друго - има хора, които нямат телевизор, не могат да си плащат сметките за ток и вода, не са ходили на почивка с години. В богатите страни от ЕС хората просто нямат такива проблеми.

Данните за България показват, че най-много страдат от бедност безработните и техните деца. Ето защо всички усилия трябва да бъдат насочени към създаване на заетост. Дотираните програми за създаване на временна заетост обаче не са трайно и ефективно решение, смятат от ИПИ. Според Светла Костадинова, директор на института, много по-евтино и ефективно ще е, ако политиците и чиновниците насочат усилията си към улесняване на работата на бизнеса - например намаляването на броя на разрешителните и лицензите и на таксите. Европейската комисия също коментира вече, че много от мерките, заложени в програмата "България 2020", нямат траен и значим ефект.-----------------

Обещания

-----------------

В програмата за реформи "България 2020" страната ни си е поставила за цел да повиши заетостта от сегашните 66-67% на 76% през 2020 г. От 189 мерки в плана за действие 47 са в тази посока и за тях са предвидени 2.65 млрд. лева. Планирано е и увеличение на пенсиите /индексация по швейцарското правило) - 346 млн. лв. за 2013 и 2014 г. В програмата за реформи пише, че вдигане на пенсии ще има едва през 2013 г. и не фигурира никакво увеличение на вдовишките пенсии, каквото правителството планира от 1 септември.
89
4347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
89
 Видими 
13 Юли 2011 19:48
Хм, не знам дали от Герп си спомнят как ИПИтата пърхаха с миглички, когато трябваше да доказват, че сделката с дълга на НДСВ е най-голямото прахосничество от прахосничествата у нас. Сега защо така плюят по тях?
Научиш ли ИПИта на държавни пари, те само държавни пари ще искат.
13 Юли 2011 20:07
Ами какво да правят хората, като почти не остана нещо за разпродаване и приватизиране? Сега тези хубави държавни средства трябва да се усвоят. Как? Не е толкова важно. Важно е обаче да се покрият с мъглата на неразбираеми лафове на загриженост към "работния добитък" - зерем избори идат. А иначе просто ще потънат в джобовете на "наши" хора. Хубавото е, че за тоя далечен хоризонт на Гърбавото са му къси ръцете. Иначе наглост хич не му липсва...
13 Юли 2011 20:13
тези и те са като онзи от предния брой. сит на гладен вера нема и те тва е.
13 Юли 2011 20:15
не било ясно колко са инвалидите. не е ясно на баба ми на хурката, ама на нои и на социалните им е повече от ясно. нали те са отговорни за доплащания, пенсии и т.н.
13 Юли 2011 20:16
детските им се видяха много.
-
а бе чукани са и това си е
13 Юли 2011 20:20
ГЕРБ изтласка бедността извън зоната на жълтите павета...
------------------------------- ---------------
Блогът на Генек

13 Юли 2011 20:33
Oнзи, че да ме питат бе за броя на хората с увреждания- около 400 000-450 000 са.
13 Юли 2011 20:43
За пореден път напомням, че "Институт за пазарна икономика" няма !!! Има ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика". Както и ФОНДАЦИЯ "Отворено общество". Бончева, надявам се най-после да си ме разбрала. А какво е ФОНДАЦИЯ, какви цели преследва, как де финансира и т.н., вземи и прочети.
Та тези пишман-икономисти стигнали до прозрението, че "сред мерките за борба с бедността са и помощите за майки студентки, но всъщност тези пари насърчават раждането на бебета, а не топят бедността - всички бременни студентки ги получават, а някои от тях изобщо не са бедни, посочи Петър Ганев от екипа на ИПИ."
Така е Ганев, по-добре да идат при студентките и да стимулират тяхната раждаемост, отколкото циганската, защото е всеизвестно, че циганките-студентки са 5 на брой в цялата държава.
Другата световно неизвестна "икономистка" стига до умопомрачителния извод, че намаляването на лицензите щяло да увеличи заетостта, което направо кърти миФките барбар с бидето и сифона.


13 Юли 2011 20:53
Сред мерките за борба с бедността са и помощите за майки студентки, но всъщност тези пари насърчават раждането на бебета, а не топят бедността - всички бременни студентки ги получават, а някои от тях изобщо не са бедни, посочи Петър Ганев от екипа на ИПИ.

Е , и? Богати или бедни са родителите на студентите -родители. Но нали новото семейство е отделна разчетна единица? Какво значение има дали майката е снаха на Румен Гунински например?
А една такава мярка е полезна защото тя насърчава раждането на бебета, а не разплод на една индийска каста
13 Юли 2011 20:55
Борбата с бедността е свързана с две основни неща:
1. Осигуряване на защита на придобитото чрез труд и предприемаческа инициатива (т.е. борба с престъпността);
2. Отмяна на всички непреки данъци и такси.
Останалото е само поддържане на по-голям брой обществени паразити, прикрити зад фасадите на разни агенции, институти, министерства, общински служби.
13 Юли 2011 21:11
помощи за отопление на социално слабите - 350 млн. лв.

Тези помощи са особено неефективни в борбата с бедността. Ако ги нямаше бедните щяха да намаляват много по-бързо. А така само ги мъчат.
13 Юли 2011 21:20
И отрова за мишки в контейнерите за боклук ще намали много бързо бедността.
13 Юли 2011 21:33
ипиоти
13 Юли 2011 21:58
Тук предвиждам поредната дълга и безплодна дискусия - защото ще се обсъжда как да извъртим черпака, че да сипва на нас, а не на тях. Има ли черпак, под него все ще се наредят тарикатите. Решението е да елиминираме черпака, не да се чудим как да го насочим в посоката, която ни харесва.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
13 Юли 2011 22:01
Ако ги нямаше бедните щяха да намаляват много по-бързо. А така само ги мъчат.


Сега искам да направя едно уточнение, щото правописът... Та, кое е вярно?

1. Ако ги нямаше, бедните щяха да намаляват много по-бързо.
2. Ако ги нямаше бедните, щяха да намаляват много по-бързо.
.

13 Юли 2011 22:13
Това ИПИ да не идва от "за вас дрИПИ"?
13 Юли 2011 22:29
aldycrown,

13 Юли 2011 22:36
Абе няма какво да си говориме! Не това е целта, а просто да намалява българинът. До 2080 г. да ни няма. На кого му е грижа ти как гивееш? Каквото и да правят дупетатите, мислят за тях, че и те няма да са вечни. И тях пенсия ги чака. Тяхната е сигурна. Ще си направят стажа, ама си задавам въпроса ще стигнат ли до пенсия моите деца и младите като тях? Едва ли!
13 Юли 2011 22:38
Сметната палата едно време правеше и читави одити. Сега е като стаята на тайните - ако има големи безобразия, праща доклада в прокуратурата и обявява разкритията си за конфиненциални.
13 Юли 2011 22:55
Пенсионер с палто стои пред апартамента си, с празна чанта в ръката и се чуди: „Аз върнах ли се от магазина или още не съм ходил?”.

13 Юли 2011 23:22
"Правителството ще прахоса 4.2 млрд. лв. в битка с бедността..."
Според мен, ако се "прахосат" тези милиарди в битката с престъпността, те ще се върнат многократно. Стига само да не потънат някъде по пътя.
14 Юли 2011 06:29
Успех на ББ!
Борба докрай - да не оцелее нито един беден!
------------------------------- --------------------------
Блогът на Генек

14 Юли 2011 08:23
Та тези пишман-икономисти стигнали до прозрението, че "сред мерките за борба с бедността са и помощите за майки студентки, но всъщност тези пари насърчават раждането на бебета, а не топят бедността
Че са пишман икономисти се знае, ама "Сега" непрекъснато тях публикува. Истината е друга, че отново, както преди 1944г. националният капитал в ръцете на отделни личности-капиталисти, не носи проспиритет. Капитализмът е отново уродлив кактоп и преди 1944г. и щеше да е още по-уродлив, ако не беше наследството от социализма, от което 20 години живеем и което 20 години се съсипва с така наречените реформи и приватизации.
Преди 1989г. динамично се осигуряваше работа с пускане на нови производства, които обслужваха и вътрешното потребление. Проблемът тогава беше, че тогава ние финансирахме строежа и оборудването на тези производства, затова не оставаха пари по второ направление за внос. Това ни принуждаваше да си произвеждаме всичко сами и да консумираме това, което произвеждаме. За малка страна, като България, това беше не по силите. Но все пак основните необходимости на вътрешното потребление се задоволяваха. Тогава ние искахме повече лукс, банани, елктроника, леки коли.
Сега не произвеждаме и затова има мизерия - капитализъм, едни карат скъпи коли и яхти, а мнозинството не може да обслужва основните си нужди.
14 Юли 2011 08:30
Баш черпаклията Манрико
Тук предвиждам поредната дълга и безплодна дискусия - защото ще се обсъжда как да извъртим черпака, че да сипва на нас, а не на тях.
Черпакли Манрико, трябва на такива като тебе да вдигнат данъците, не 10%, както са у нас, а както е в Япония и Скандинавските страни до 80%, за да си плащаш затова, че ползваш инфраструктурата създадена от такива, като мен, нашите бащи, че и дядовци. Защото за създаването и модернизирането на България са вземани големи средства от нашите заплати. Те са живяли с ниски заплати, нямало е банани и вносна електроника, чакали са за коли, и т.н. и т.н, за да караш ти по асфалтови пътища, виадуци, мостове, удвоени ж.п. линии, да изучиш безплатно как се програмира, че сега да се дуеш с голяма заплата, и т.н. и т.н.
14 Юли 2011 08:40
Mrx++
14 Юли 2011 09:21
Раздаването на пари няма да намали бедността!
Да вземат и да се запознаят с притчите на Христос - а той е казал :
не му давай риба - научи го да си лови риба!

Та проблема с бедността е горе - долу същия!
Вместо да се раздават пари, Правителството трябва да създаде условия хората да правят бизнес, а бизнес се прави освен с достъп до начелен капитал и с облекчаване на административните и бюрократични тежести! Първата стъпка поета от това Правителство е факт и е много правилна : Правителството подписва с 5 банки по Джереми където се създава гаранционен фонд от 400 млн Евро, чрез който избраните банки ще отпускат заеми при преференциални условия на българските малки и средни предприятия!
Натиснете тук
ББ
Трябва да се поема по този път и да се продължи с реформа в административната система и облекчаване на бюрокрацията!
14 Юли 2011 09:22
Реалността в България е такава, че е крайно наложително да се спрат всякакви социални помощи. Колкото и парадоксално да звучи, спирането на социалните помощи ще се отрази доста добре на "социално слабите". Примерно, данъците би трябвало да са намаляли, заради спирането на помощите, което ще се усети от всички българи, а голяма част от социално слабите ще спрат да живеят от помощи и ще започнат да работят и за работата си би трябвало да получават повече, отколкото сега. Майките също би трябвало да получават повече, заради спрените помощи/детски/ и т.н., обобщено - всички, които работят ще са по-добре. Защо обществото трябва да издържа някакви социално слаби, които са социално слаби, точно защото има кой да ги издържа?
14 Юли 2011 09:27
Защото за създаването и модернизирането на България са вземани големи средства от нашите заплати.

Mrx++ : в заблуда си! Началните парите за инфраструктурата са дошли от изпоскания пенсионен фонд на Царска България (гарантиран в Австийски банки); после от неизплатените Държавни Облигации (това е кражба от хората закуъпили такива) и накрая от външни заеми и с всичко това е създадена една неконкуретна икономика и които заеми не само нашите родители са плащали а и нашите внуци ще има да плащат!
14 Юли 2011 09:42
Единственият показател за бедност е ПОТРЕБИТЕСКАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО. От този показател зависи и икономическото развитие.НО!!! В България и десет милиарди да се налеят девет ще бъдат окрадени по веригата. И второ - с даване на пари не се решава проблем, както са отбелязали много колеги по-горе. Намерете нишата за европейските и най-вече азиатските пазари и ускорете реализацията на наша продукция там.Това е единствения правилен път.Другото е раздаване на коледни подаръци. В този момент те са необходими - НО В ТОЗИ, за поеме поне малко българския бизнес.След това - не - успоредно с това увеличение на пенсии и заплати, правете горното иначе България се отдалечава и от Африка, не от Европа.
14 Юли 2011 09:44
От статията лъха на аматьорство и мерак да се напише нещо критично за правителството. Авторът очевидно не е наясно с основни тези, които е споменал. Най-напред целта на програмата за реформи съвсем не е
бързо догонване на доходите в останалите страни от ЕС
, а изпълнение на целите на стратегия Европа 2020, които, ако авторът си беше направил труда да прочете, щеше да разбере, че са предимно с сферата на образованието, заетостта и намаляването на бедността. Кой, кога и как е доказал неефективността на повечето от 189-те мерки, както твърди авторът? Той говори само за една от тях, при това не много убедително -
програмата "От социални помощи към заетост" за периода 2004-2006 г. Оказа се, че са похарчени 350 милиона лв., а едва 0.3% от хората, преминали през програмата, са се устроили трайно на работа.

Това, че обучените не са се устроили трайно на работа, не е проблем на организиралите обучението - те представят програми съобразно нуждите на пазара на труда към момента, а безработните сами избират каква допълнителна квалификация да придобият. Ако през 2006 са изкарали курс за фаянсаджии напр., през 2007 може да са си намерили работа, а през 2008 да са ги съкратили поради кризата в строителството. Това значи ли, че програмата е неефективна?
На сайта на ресорната агенция може да намерите регистър на публичните сгради, които осигуряват лесен достъп за трудноподвижни българи, но няма да научите колко са инвалидите", казва Ганев

На уважавания Ганев едва ли не му е ясно, че броиката на ивалидите се мени всеки ден съобразно издадените решения от ТЕЛК и изтеклите такива. И че разчетите за нужните на АХУ средства се правят на базата на минали години, а не на прогнозна броика инвалиди за следващата година.
И сега са записани различни мерки за обучения, стажове, квалификация, но никъде не е предвидено да се прави наблюдение и анализ, няма индикатори за успех или неуспех на мерките.

Ми ОК, нека каже Ганев как си представя контрола дали има трайни резултати от реализацията на един проект - след 3 години финансиращия орган ще провери има ли траен резултат, и ако няма, как точно ще санкцинира бенифициентите? Много ми е интересно да разбера отговора на този въпрос
И най-вече
Данните за България показват, че най-много страдат от бедност безработните и техните деца. Ето защо всички усилия трябва да бъдат насочени към създаване на заетост.

Та значи безработните, щом си намерят работа, веднага ще излязат от категорията на бедните. Айде бе
14 Юли 2011 09:47
XYZxyz
Реалността в България е такава, че е крайно наложително да се спрат всякакви социални помощи. Колкото и парадоксално да звучи, спирането на социалните помощи ще се отрази доста добре на "социално слабите".

XYZ-е, изглежда забравяш, че далеч не всички социално слаби имат физическата и/или практическата възможност да работят или да си изкарват по някакъв друг начин сами прехраната.
14 Юли 2011 09:49
XYZxyz

И моята теза беше същата. Няма защо да мъчим пенсионерите и инвалидите. Спираме помощите за отопление и лекарства.
14 Юли 2011 10:08
Evasion,
не го забравям, но има други начини за решение, когато някой не може да работи. Основната част от социално слабите са работоспособни или пенсионери. Спирането на помощите освобождава средства - както за пенсионерите, така и за работещите. И да не забравяме - по-голямата част от нашите данъци потъват в джобовете на мафията, докато стигнат до получателя, така че ако те не се събират като данъци, а си останат в нас, ще имаме много повече.

Редактирано от - XYZxyz на 14/7/2011 г/ 10:11:09

14 Юли 2011 10:20
Не се хабете, колеги. И тази програмата със 189 мерки ще е точно толкова състоятелна, изпълнима и резултатна, колкото и онази със 60-ина мерки за излизане от кризата. Един и същ милиционерско-мозъчен тръст ги е правил.
14 Юли 2011 10:21
BOLGAR
Mrx++ : в заблуда си! Началните парите за инфраструктурата са дошли от изпоскания пенсионен фонд на Царска България (гарантиран в Австийски банки); после от неизплатените Държавни Облигации (това е кражба от хората закуъпили такива) и накрая от външни заеми и с всичко това е създадена една неконкуретна икономика и които заеми не само нашите родители са плащали а и нашите внуци ще има да плащат!
Не аз а ти си в голяма заблуда. Какъв пенсионен фонд, като 85% от населението беше селяни и почти всички нямаха пенсионни осигуровки. Пенсионният фонд отиде за пенсии на българите - всички да имат пенсии. Наистена, че Държавните облигации са изградили някаква първонмачална роля.
Но през 60-те и 70-те, когато се изгради основната инфраструктура и промишленост, ние имахме изключително ниско ниво на заеми.
Според едно проузчване на Швейцарска банка за първото чуждо предприятие у нас "Тангра" през 1982г. ние сме имали само 2 милиарда долара заеми, които са нищо. След Перестройката на Горбачов, когато започнаха да се изменят договореностите от демократеците в Русия ние затънахме.
14 Юли 2011 10:38
Не знаех че този" Институт за пазарна икономика" работят такива некадърници. А самото заглавие и думата "ПРАХОСАТ" е ясна ОТ КОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ПРОИЗЛИЗА това изследване на подобна Фондация - това е точната дума за тоя лъжеинститут.. Като им чета анализите, все едно чета анти - директиви на поредният конгрес на БКП - 90% от изследването са чисти манипулации и лъжи.

Редактирано от - FIRST 2 на 14/7/2011 г/ 11:17:51

14 Юли 2011 10:52
БирникЪ,

За пореден път напомням, че "Институт за пазарна икономика" няма !!! Има ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика". Както и ФОНДАЦИЯ "Отворено общество". Бончева, надявам се най-после да си ме разбрала. А какво е ФОНДАЦИЯ, какви цели преследва, как де финансира и т.н., вземи и прочети.

Добре пояснено, но журналистите не четат форума...
Май само ДИ чете...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
14 Юли 2011 10:52
и ускорете реализацията на наша продукция там


За каква продукция става дума и къде и какво точно се произвежда у нас

Тия дни прочетох, че произвеждаме по 5-6 хиляди велосипеда годишно и ги изнасяме. Това е добре все пак е технологичен краен продукт. Друго?
14 Юли 2011 10:53
Mrx++ : пак ти казвам че си в заблуда или просто не желаеж да видиш истината.
Има архиви, чети. Ще разбереш истината. А фактите са си факти - Пенсиония Фонд на Царска България е бил достатчно голям и гарантиран. След превземане на властта този фонд е изтеглен. Не мога да твърдя какво точно е направено с него, със сигурност не е използван по предназначението, но е изразходван - мога да предположа че тогава намерението е било добро и е използван за започване на инфраструктурни обекти с намеренито да бъде възстановен. Намеренията както знаеш са едно е реалността - друга! Резултата обаче е че този фонд е опоскан! После пък Златния Резерв на България е преместен в Москва - знае се че е продаден, какво е платено не е ясно! До '82 дългът е бил малък, но очевидно Държавата не бе в състояние да поддържа разходите и някъде в този период до '84 (преди перестройката) започва "модернизания" на промишлеността! Резултата от тази модернизация е енергоемка и неконкуретна икономика. Просто е направена на политически а не на икономически принцип. Следствията ги знаем - Държавата няма необходимата инфраструктура и производствени мощности - нашата продукция не може да се конкурира на свободния пазар и с краха на пазара на нашата продукция дойде и краха на нашата икономика - след това дойде Луканов, Виденов, Костов и останалата крадлива паплач.
14 Юли 2011 10:56
А ако БСП бяха на власт, нямаше да бъде използван глагола "прахоса". Единствено и само Станишев, Първанов и сие могат да се борят с бедността адекватно...
14 Юли 2011 11:17
XYZ-e, всички начини в крайна сметка опират до пари от държавния бюджет. Това е. А иначе си прав, че голяма часто от парите потъват по веригата в нечии джобове. Но това не може да е причина да няма помощи за онези, които действително нямат друг изход.
14 Юли 2011 11:24
BOLGAR,
не се излагай с този пенсионен фонд.
Първо, тази пенсионна система/фонд/ е обхващала много малък брой българи и
Второ, парите не са опоскани тогава, а сега. Тогава парите, колкото и малко да са били, са използвани за изграждането на нещо, докато след 1989-та, същото това изградено с тези пари беше опоскано от демократите.
14 Юли 2011 11:30
Evasion, ти си голям "мъдрец"!
Целта на програмата за реформи на България не била да догонва по-големите и по-богатите!?!?!?! А каква е целта - да си играем да усвояване на бюджетни пари и да храним партии и чиновници?

Защо мислиш, че ЕС приема стратегията Европа 2020? За да се развива БЪРЗО и в същото време УСТОЙЧИВО, за да може да е сила №1 в света. Друг въпрос е, че и Лисабонската стратегия поставяше такива цели, пък .... дори държави от еврозоната взеха да окапват.
14 Юли 2011 11:53
Първо, тази пенсионна система/фонд/ е обхващала много малък брой българи и Второ, парите не са опоскани тогава, а сега.

Кой се излага с подобна глупост?
Пенсионните фондове по принцип са целеви фондове и ползването им за каквото и да било различно от предназначението им е кражба! Освен това този именно фонд е израязходван нецелево преди 1956 г и не е възстановен - каквито и да било нужди покрити тогава с този фонд (нещо като вътрешен заем) може да бъде оправдано само ако е бил възстановен!
Освен това проблема с финансиите на Държавата - която вкарваше пенсионните вноски в общия Бюджетен куп доскоро - датират още от времето когато Луканов обяви фалита на Държавата и наложи мораториум вурху плащането на външния дълг!
Изобщо като лъжете давате ли си сметка че се опитвате да оправдаете престъпление!
14 Юли 2011 12:09
juni:Защо мислиш, че ЕС приема стратегията Европа 2020? За да се развива БЪРЗО и в същото време УСТОЙЧИВО, за да може да е сила №1 в света.
Бе никой няма нищо против ЕС да си се развива бързо и устойчиво, но защо на гърба на най-бедна България? Всички задължителни ангажименти, които ни карат да поемаме, са очевидно гибелни и все по-гибелни стават. Само това, че внасяме от опоскания си бюджет непосилна такса за членство, а не можем да усвояваме еврофондовете, че все сме нещо криви, че и за това сме криви, дето не можем да усвояваме фондовете, все говори нещо, а?
Стига сме мазохиствали, търсейки само собствените си грехове и там, дето ги няма. Това нашето си е психически синдром на жертва на насилие, която жертва счита, че сама си е виновна. Не сме виновни ние за хала си. Добре е най-после да погледнем насилника в очите и да го изобличим, а не срамежливо да се спотайваме в сенките, самоунижавайки се.
14 Юли 2011 12:10
БОЛГАР, защо не пробваш да пишеш анализи в ИПИ? Толкова хубаво ги описваш нещата, а обясненията са толкова далеч от истината, че няма как да не те вземат.
14 Юли 2011 12:14
Не знам наистина какви пари е имало в тези пенсионни фондове, и как са ги предпазили от хиперинфлацията през втората световна и след това, но баба ми (учителка, 20 години преди 44-та и 15 след това) вземаше нормална пенсия (малко над минималната работна заплата). Та дори комунистическото правителство е отчело осигуряването преди 9.9. Докато прабаба ми, след "кооперирането" на двете и крави, нивичките, горите и ливадите, на 70++ е трябвало да стане ТКЗС-арка, да гледа вече кооперативните крави в обора си, а внуците и да събират сено от вече кооперативните ливади, за да може да ... получава хляб. Май накрая и дадоха и някаква мизерна пенсийка. Така че, с пенсионния фонд "комунистите" са се справили що-годе справедливо, най-потърпевшите от "социалната" им реформа са били селяните, които са разчитали на стари години да се изхранват от имуществото си.

Редактирано от - Тръндафилка на 14/7/2011 г/ 12:21:30

14 Юли 2011 12:15
Eто yuni:
Натиснете тук
Та къде точно става дума за доходите, бързо настигащи тези в държавите от ЕС?
14 Юли 2011 12:30
Heat - кое от това което съм написал не е вярно?

Мисля че Мурано цитира една много хубава мисъл, а именно:
На народите с къса памет, преходите им са дълги

14 Юли 2011 12:34
Марксе,
По време на т.нар. "социализъм" имаше ли бедни хора и какъв бе техния процент?
Сега процентът се колебае между 50 и 60% - за съжаление сред тях немалка част са работещите бедни!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД