:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата до 8 години задължително трябва да имат надзор

Осиновените по-лесно ще получават информация за биологичните си родители
Децата до 8 години вече няма да могат да играят навън без родител, нито да стоят сами вкъщи, дори това да не е опасно за тях, тъй като според проекта за закон за детето до тази възраст родителите ще трябва задължително да им осигуряват надзор. Документът вече се обсъжда в министерствата и неправителствени организации.

Ако социалните служби получат сигнал, че малчуган под 8 г. е сам навън или вкъщи, родителите може да отнесат глоба между 1000 и 3000 лв. За повторно нарушение санкцията скача до 5000 лв.

В момента законът за закрила на детето предвижда да не се оставя без надзор и достатъчна грижа дете до 12 г., но само ако създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие. Този текст се запазва и в новия проект. За това нарушение се запазва глобата от 500 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно също ще бъде до 5000 лв.

В проекта за закона за детето се предвижда да се иска и писмен документ от родителя, ако не той, а друг пълнолетен придружава детето му на обществени места.

Дава се и по-голяма възможност за разкриване на биологичните родители на осиновените деца. Вече всеки осиновен или изоставен, щом навърши 18 години, ще има право на достъп до информацията от досието си, с което навремето е бил вписан в регистрите за изоставени, и до данни, разкриващи неговата идентичност. Дали да бъде разрешен този достъп ще решава съдът, след като при закрити врати бъдат изслушани биологичните родители или роднини. Проектът също така предвижда в декларацията за даване на детето за осиновяване родителят да декларира дали е съгласен тайната му да бъде разкрита след навършване на пълнолетие на детето.

Досега осиновените можеха да искат информация за произхода си, когато навършат 16 години, отново чрез съда, но само ако важни обстоятелства налагат това. Но не е конкретизирано кои са те. Според съдебната практика за такива се приемат само здравословни проблеми, за лечението на които е важно да се знае семейната история.

Ако се наложи съдът да се произнася за родителските права, той ще определя на кого от тях ги предоставя, включително и за правото родителят да извежда детето в чужбина и да променя местоживеенето му. Досега това се решаваше в отделни съдебни дела. Целта е да се защитят интересите на непълнолетните, които не могат да отидат в чужбина заради неразбирателството на родителите си.
35
4665
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
31 Юли 2011 20:10
хъх, американизми разни?!
31 Юли 2011 20:26
Ихааа, ей бе , напълни се хазната. Всяко чааве си е жива касичка. Те принципно са на самоотглеждане. Само се чудя, кой ле би праснал глобата на Манго ?
Или то тоя закон си го пишем ей така, да си намираме работа ...
31 Юли 2011 21:12
Брех, се недоволни. Кога депутатите не работят и мързелуват, сме недоволни щото взимат кинти без да вършат работа. Кога си вършат работата /т.е. измислят простотии/ па сме недоволни. Нема угодия.
31 Юли 2011 21:31
на децата до 18 години трябва да се забрани да пазаруват без родителите им
които продава на деца под 18 години е педофил
31 Юли 2011 22:50
След разгара на "творчество" на Ширин Местан, Евгения Живкова, Емилия Масларова и Татяна Калканова, през 2002-2003 г., достойни интелектуални наследнички на своята "умна"предшественица Мария Антоанета, която решила въпроса за хляба, чрез пасти, но заслужено загубила празната си глава, сега отново някои подобни "интелектуалки" са се активизирали.
-
Кога ще решите проблема с женитбите на 11 годишна възраст и майките на по 12 ? Няма да го решите, щото циганите нямат пари да плащат глоби и не са интересни ?

Редактирано от - Brightman на 31/7/2011 г/ 22:56:11

31 Юли 2011 23:20
А кой ще надзирава децата-МАЙКИ- тези, от циганския етнос, които раждат преди да са навършили 14-годишна възраст?!
И кой ще вкарва в затвора биологичните бащи на децата от деца-майки- защото полов акт с лице под 14 г. е престъпрление по българския Наказателен кодекс, нали!!!
А кой ще надзирава Надзирателите- дали надзирават?!
31 Юли 2011 23:53
Интересно е тогава как ще решат казуса с първолаците и второкласниците, които са под 8 години, но в междучасията остават без надзор. Освен това, училището е обществено заведение, т.е. родителите ще трябва да подписват нарочен документ, упълномощяващ учителя да си върши работата.

Крайно време е да почнат да се водят дела за дискриминация на българския спрямо ромския етнос при правоналагането.


Редактирано от - гошо на 31/7/2011 г/ 23:55:10

01 Август 2011 00:32
ddantgwyn
[Златен]
31.7.2011 г. 20:10:22 хъх, американизми разни?!

Взе ми думите от устата, първото нещо, което си помислих, беше това. Американският тоталитаризъм май е/ще бъде/ по-жесток от предишния. Значи 8-годишното дете няма да има право да играе пред блока, щото на някой му кефнало да налага американския начин на живот. Направо ми става лошо като си помисля, как все повече съвременният глобализаторски тоталитаризъм нахълтва в личния ни живот. Не е ли изконно право на родителя да решава как да се грижи за децата си? Откъде накъде ще задължават родителите например да тровят децата си с ваксини? Защо да нямат родителите право на избор. И не само родителите, въобще все повече ни оплитат в тоталитарна мрежа - днес забраняват пушенето, но разрешават противоестествените гей-паради. А нашите гъзомийници-политици са свръхпъргави в навеждането към новия Голям брат, ама гледат най-напред колективно да наведат народа, гадовете мръсни. Подлудиха софийските родители с липсата на места в яслите и детските градини, сега познайте, какво ще се случи, ако въобще се приложи този тъп закон - кой ще гледа първолаците следобед, още повече, че целодневното обучение го махнаха, щото нали трябваше да "оптимизират" образованието. Всичко Мара втасала в тази държава, та още една простотия ни изсипват на главите.
01 Август 2011 00:54
.... бла-бла ... министрите се нуждаят от надзор ... а боко - от връзване!
01 Август 2011 01:28
винаги съм смятал, че един от най-сериозните проблеми на българия са изключително строгите закони и излишни ограничения. те просто не се спазват. още по-лошото е, че дори в момента на приемането им всички са наясно, че няма да се спазват. по този начин ерозира всякакво доверие в писаното законодателство и обществото се ръководи от някакви неписани "правила" ала родовообщинен строй.
01 Август 2011 01:47
Явно се налага, щом т.нар. родител решава да се грижи за децата си, като ги забрави на улицата. Кво лицемерите?! Когато се случи нещо кофти на някое, веднага ревете държавата това, държавата онова. Еййй, мрънкащ народ. Нали ги виждам какви бездомничета са-още не са тръгнали на училище и по цял ден са на улицата, две даже седят на тротоара и продават мидичките, които събрали от пясъка и играчките си. Момиченце в първи клас казва на две момченца-хайде да правим секс, а те пък от своя страна ходят да си крадат каквото харесат от магазина отсреща. Или не вървите по улиците , или не виждате какво става около вас. Такъв закон /зная със сигурност/има в Испания. И яко работи. Разликата е , че там всички жилищни кооперации имат дворове-с детски кът, басейн и т.н. А с циганските деца, които раждат деца, проблемът ще се реши, когато бащата иде в затвора- за педофилия. Защо съдът не прилага закона, може само той да каже!
П.П Някои много ги е страх да не станат американци. В близките 100 год. няма да се случи, споко.
01 Август 2011 02:52
На Парламента трабва да се забрани да гласува нови закони без референдум. Натрупването на абсурдни забрани върху абсурдни забрани води до а) правен нихилизъм у населението; и б) беззаконие във формата на избирателно прилагане на закони според които всеки нормален човек е престъпник. За съжаление няма да стане - "новата" тирания се нарича "представителна демокрация"..
01 Август 2011 06:41
Обикновин фашизъм, Лен
01 Август 2011 08:39
Забраната е излишна, защото децата седят по домете си пред компютрите, или просто няма деца. През моето детство пред блоковете имаше цели орди деца. Сега от много години не виждам деца да играят вън. Само кучета, котки и коли пред входа. А сетих се, отвреме-навреме виждам две момченца на около 8 години, които са големи приятели с кварталните кучета и котки и се грижат за тях. Много мила гледка са, особено когато се грижеха за едно ранено куче, което след като оздравя винаги е до тях.
А много от циганските деца са под стриктният контрол на родителите си, само че не когато играят, а когато просят и това едва ли може да се промени с приемането на този закон.
01 Август 2011 08:44
Шведчетата трябва да имат надзор в домовете си до 18 години. За надзора по шведската улицата не съм запознат, но ще попитам.
01 Август 2011 09:27
Това с контрола на децата по улицата означава само едно - тотална абдикация на държавата от опазването на децата ни, и стимулиране на мислене - всеки братя да се оправя както може.
С други думи - ако отвлекат детето ти за органи, или го изнасилят насред улицата, ще дължиш и глоба че не си го държал пред компютъра вкъщи.
В това положение, няма какво да задържи можещите да отглеждат деца, да ги отглеждат в чужбина
01 Август 2011 09:28
Ами някога не беше опасно за децата на улицата, затова играеха по кварталните улички, тичаха с филиите, ходеха групово на училище, защото всички трябваше да са записани в съответното квартално училище. Когато ходеха на кръжоци, на курсове в читалищата, на тренировки - не се налагаше да ги придружават възрастни. Дори бяха изпращани сами по влакове и самолети, като се поверяваха на стюардесата, респ. на кондуктора, който имаше грижата да ги предаде на очакващите ги близки.
Може би новият проектозакон се възползва от това, че маса родители са безработни и ще могат да осигуряват контрол и да придуржават децата си, демек да си уплътняват времето. Но никой не си задава въпроса къде и как ще ходи това дете - на училище, на курсове и пр., когато в семейството има безработни.
Пък и законът не предвижда да се положат повече усилия и драконовски мерки за повишаване сигурността на децата и на всички граждани на улицата, въпреки 60-хилядната МВР-армия, въпреки 100-те милиона за подслушване, въпреки обещанията за практически неограничен бюджет на МВР, щото нали да се компенсира забраната на "даренията". Къде по-важно е МВР да помага за разчистване на политически сметки, отколкото да се грижи за сигурността на децата и гражданите.
01 Август 2011 09:37
'В проекта за закона за детето се предвижда да се иска и писмен документ от родителя, ако не той, а друг пълнолетен придружава детето му на обществени места'
Документа ще е обикновена декларация, или със задължителна заверка от нотариус?..

Някои хора си уплътняват свободното време, тровейки живота на останалите.
01 Август 2011 09:43
Мен отново ме глождят съмнения - дали пък няма да стане като с институцията на домоуправителите, т. е. да се учреди платена длъжност "съгледвач" на деца, на която кметовете да назначават "наши ора", а майките и татковците да се задължат да им плащат
Щото ако е за приходи от събиране на глоби, в момента нито държавата, нито общините си мърдат пръста да глобяват когото и да било и за каквото и да било. Дали пак законът няма пак да се прилага избирателно (като в случаите с Лукойл и Юнел)

Редактирано от - ablepsia на 01/8/2011 г/ 10:05:07

01 Август 2011 09:46
Дали пак законът няма пак да се прилага избирателно


В полицейските държави всеки е нарушител, но законът се прилага избирателно, според зависи от "послушанието".
01 Август 2011 10:02
Такъв закон /зная със сигурност/има в Испания. И яко работи.

Да посочиш нещо връзчица към тоя закон дето яко работи, че ей на - живея в Испания, за такъв закон с възрастови ограничения не съм и чувал, току що се скъсах да търся из интернет поне някаква информация по въпроса и единственото, което намерих са ПРЕПОРЪКИ от еди си кое министерство да наблюдаваш децата си като са сами навън.
01 Август 2011 10:21
Веднага след като се разрази демокрацията, наблюдавах как в "Младостите" в София детските заведения бяха превърнати в служби на общинската администрация и в данъчни служби.
Що вносителите на тая идиотщина не се възползват от "челния опит" на Руската Федерация и не възстановят отново иззетите сгради на детските градини? Тъкмо нашият набеден за премиер троглодит ще има повод да реже лентички на поразия на ремонтираните детски заведения, да се бие в гърдите и да ни обяснява как: "Аз направих, аз дадох...."
01 Август 2011 10:31
Безсмислен закон за България. Някой дупетат ходил или се запознал с американския закон и решил да демонстрира дейност .
Ми те повечето деца играят по улиците, а 8 годишните от село са овчарчета или говедари.
01 Август 2011 12:04
Мда, скъпи баби и дядовци, следете внимателно приемането на закона, че после - поне 1000 лева глобичка, ако нямате писмено разрешение за разходка с внучето. И внимателно проверете, дали в документО трябва да е указан маршрутът, времетраенето, и правото да черпите внучето с лимонада
01 Август 2011 13:27
По принцип подкрепям! Май писах вече, как на едни познати в Канада, сина им/в 10клас/ се почувствал зле в училище.....и не го пуснали да си ходи, шот нямал придружител.
А инак и Параграфа подкрепям-кой ще следи мангалките да не раждат преди 18г????
01 Август 2011 15:37

Поредният напън за ограничаване свободата на хората и правото им сами да си градят живота. А също и поредният напън да се прехвърли отговорността за сигурността от МВР и многобройните частни охранители върху обикновените хора.


____________________________
Кредитът - модерното робство
01 Август 2011 15:38
Идиотизъм, но понеже го има на Запад, ще стане закон и у нас.
.
Социалните услуги са голям бизнес и ще се развиват. А пазар на социалните услуги най-лесно се създава законово.
.
Едно време имаше квартални ОФ отговорници, после имаше дружинни ръководителки в училищата.
Сега ролята на кварталните се поема от социалните работници, а тази на дружинните се поеме от училищните психоложки.
.
С една дума, празно няма. Имахме 20 години свобода от 1989 година и сега тя постепенно свършва.
.
Даже ще е по-лошо, защото едно време кварталните общо взето не се бъркаха в семейството (освен в случаите на тежък алкохолизъм и домашно насилие), камо ли да взенмат деца от семействата им.
Докато сега социалните работници ще могат да шпионират семействата и да напълно "законно" да отвличат деца.
.
Българите още не са наясно какво им се крои...
01 Август 2011 15:43
Социалната индустрия ще се развива, защото тя ще носи милиарди за главните си субекти:
- адвокати
- социални работници
- съдии
- полиция и прокуратура
- психолози, оценители и т.н.
01 Август 2011 16:18
Социалната индустрия донесе милиони на строители, чиновници и както пишат по вестниците министри!
01 Август 2011 18:13
Явно се налага, щом т.нар. родител решава да се грижи за децата си, като ги забрави на улицата. Кво лицемерите?! Когато се случи нещо кофти на някое, веднага ревете държавата това, държавата онова. Еййй, мрънкащ народ. Нали ги виждам какви бездомничета са-още не са тръгнали на училище и по цял ден са на улицата, две даже седят на тротоара и продават мидичките, които събрали от пясъка и играчките си. Момиченце в първи клас казва на две момченца-хайде да правим секс, а те пък от своя страна ходят да си крадат каквото харесат от магазина отсреща.

Хаиролсун, бибиханум! Запри му лафа! Викайте ура, че край Вас има пясък, по който децата могат да събират мидички! Защото в предградията на Банкя, наречени София, по пясъка (ако е останал) по детските площадки, децата само кучешки лайна могат да събират! И не се притеснявайте - нито секс ще правят, нито ще откраднат. Ако са циганета - може да барнат, но това е част от тяхната самобитна култура, а ние сме мултикултурни, или нещо бъркам?
Вашият покорен слуга е на улицата от тригодишна възраст. Нямал съм късмета на сираченцето Боко, осиротяло на 38-годишна възраст, да ям филии с мас и захар. Мойте бяха с олио, червен пипер и сол. Циганска баница. За дванайсет яйчица дневно да не говорим.
Само че тогава вратите не се заключваха, а при дълго отсъствие (ваканция на море) ключът се оставяше под изтривалката. И никой не посягаше на дете, защото махалата щеше да го пребие, а ако народната милиция го докопаше преди махалата, му скъсваше трътката от целувки.
01 Август 2011 18:22
достойни интелектуални наследнички на своята "умна"предшественица Мария Антоанета, която решила въпроса за хляба, чрез пасти, но заслужено загубила празната си глава, сега отново някои подобни "интелектуалки" са се активизирали.

Челеби,
Политикът с голямо "П" лъже при необходимост.
Политикът Боко лъже, щото му идва отвътре, в психиатрията му викат Мюнхаузенов синдром.
Това за Мария-Антоанета е лъжа.
01 Август 2011 18:41
len,
Съвсем точно.
Само че не бива да се възмущавате - това е описано от тавагишч Енгелс. Как и защо е станало закон в САЩ, откъдето ни го натрисат, е дълъг разговор.
Целта е разрушаване на семейните връзки - дете във втори клас не може да се прибере само до в къщи, ако и двамата родители работят, а бабите и дядовците вече ги няма. След глобите следва отнемане на родителските права. Оттам до трудовите армии на Лейба Бронщайн има само една крачка.
За търговия с органи не ми се говори. Органите на чаветата са слабо съвместими и не се търсят.
01 Август 2011 19:11
Мдаа, Оруел с предвижданията си ряпа да яде... Действителността е къде къде по-богата от литературата...Ама ме е яд, щото ми омръзна да живея в интересни времена, според китайското проклятие...
01 Август 2011 19:24
Amilcar, не зная в коя Испания живееш, но децата там се водят/вземат на/от училище от родител или упълномощен от него придружител. Ако си оставиш детето самО у дома, бдителни съседи веднага сигнализират полицията. Ще намеря закона и ще ти пратя линк
02 Август 2011 11:09
Slava, единственото, което открих е това:
La ley en España no establece a partir de qué edad se puede dejar a un menor solo, aunque sí puede sancionar a la familia e incluso retirarles al niño si los servicios sociales consideran que está en una situación de riesgo por pasar demasiado tiempo solo.

Законът в Испания не определя възраст на която детето може да бъде оставено само, но родителите могат да бъдат санкционирани и даже да им бъде отнето детето ако социалните служби преценят, че е било изложено на риск.
Та така...
С нетърпение чакам линка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД