:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Трайков прехвърли проблема с керосина на "ЛУКойл"

ГЕРБ има готовност за извънредно заседание на парламента заради кризата с горивата
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че проблем с автомобилните горива няма и компанията от групата на "ЛУКойл" - "Лукойл авиейшън", трябва да намери керосин за самолетите. Нефтохимиците пък настояват за намесата на премиера Бойко Борисов.
Ден след като правителството освободи 1800 тона керосин от държавния резерв, за да предотврати кризата в авиацията, министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че по-нататък компанията "ЛУКойл авиейшън" трябва да се справи със ситуацията. Фирмата е от групата на "ЛУКойл", но е отделно дружество с действащ лиценз и валидни права.

"Проблеми с автомобилните горива не съществуват, всички сме се концентрирали върху керосина. Основният ангажимент да се справи със ситуацията е на "ЛУКойл авиейшън". Техен проблем е откъде ще доставят гориво за самолетите. На пазара има достатъчно горива", бе категоричен Трайков пред националното радио.

Отблокираните от резерва количества керосин ще стигнат за около седмица. За да стигне горивото до самолетите обаче, ще трябва да бъде продадено през борсата. Икономическият министър подчерта изрично, че държавното гориво ще се използва само в краен случай, а освобождаването му е по-скоро превантивно. "Това е наистина важен тест за нас. Но в случая отговорността е на първо място на доставчика. На второ място ангажиментът е на "ЛУКойл Нефтохим", които за 15 месеца не смогнаха да си сложат измервателните уреди", заяви Трайков.

По повод предупреждението на синдиката на нефтохимиците, че работниците в рафинерията са в стачна готовност, министърът обясни - не е в интерес на държавата предприятие от такъв ранг да не работи. "Солидарен съм със служителите в завода, че имат право на труд, но това право трябва да им бъде дадено от работодателите им", подчерта Трайков.

Профсъюзите пък настояват премиерът Бойко Борисов лично да се запознае с техния проблем и обвиниха Трайков, че разсъждава младежки. Според председателя на синдиката Минко Минков през последната година се е работило активно по поставянето на измервателната апаратура.

Икономическият министър увери, че състоянието на пазара се следи постоянно. Още в петък беше създаден екип от министри, зам.-министри и шефове на агенции, които да контролират доставките на горива за потребителите в страната.

Междувременно стана ясно, че депутатите на ГЕРБ имат готовност да прекъснат ваканцията си и да бъде свикано извънредно заседание на парламента, ако кризата се задълбочи. За това съобщи зам.-шефът на ПГ Валентин Николов. Според него ситуацията е деликатна и губещи са и "ЛУКойл", и бюджетът. "При всички случаи вярвам в добрата воля на "ЛУКойл Нефтохим" да се справи с положението, защото в момента картите са у тях", допълни Николов.

------БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ

Запасите от гориво, които има Министерството на вътрешните работи, стигат без проблем за един месец, твърди шефът на МВР Цветан Цветанов. Той изрази надежда, че няма да се стигне до ограничаване на функциите и задачите на служителите на реда. "Създали сме кризисен щаб в МВР под ръководството на заместника ми Димитър Георгиев. Горивото за патрулните коли не е ограничено", категоричен бе Цветанов.
71
3975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
31 Юли 2011 19:46
"... но това право (на труд) трябва да им бъде дадено от работодателите им"

Е, сега вече я втасахме
31 Юли 2011 20:08
Пред склада на Петрол на Карловско шосе дежури кола на "Митници"
31 Юли 2011 20:13
"Солидарен съм със служителите в завода, че имат право на труд, но това право трябва да им бъде дадено от работодателите им", подчерта Трайков.

хъх, а ако държавата пречи на работодателя да осигури това право?! верно я втасваме в такъв случай
31 Юли 2011 20:15
В случая Трайков е прав (не защото сме нещо, като адаши ) - лиценза на "Лукойл авиейшън" не е отнет, така че да бъдат така добри да си изпълняват задълженията по договорите, като доставчик.

Единствено ме притеснява "вратичката", която са си оставили:
"...депутатите на ГЕРБ имат готовност да прекъснат ваканцията си и да бъде свикано извънредно заседание на парламента, ако кризата се задълбочи."
31 Юли 2011 20:16
"Солидарен съм със служителите в завода, че имат право на труд, но това право трябва да им бъде дадено от работодателите им", подчерта Трайков.





Конституция на република България:



Чл. 16.
Трудът се гарантира и защитава от закона.


Чл. 48.
(1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.






Така е според конституцията очилато EVNско недоноШче За работодател не пише.


Редактирано от - nikola_tsanev на 31/7/2011 г/ 20:18:20

31 Юли 2011 20:22
Сетих се, че Нефтохимическият комбинат (около 30-ина технологично свързани заводи) беше продаден на цена, приблизително равна на тази на новата спортна зала.
Известно е, че през октомври 1999 г. 58% от НХК бяха продадени на руснаците, след което предприятието получи ново име - Лукоил Нефтохим Бургас. Въпросът ми е: Кой държи останалите 42% ? Ако това е българската държава, тя няма ли отговорности по изпълнението на законите на РБ и по-конкретно по монтирането на разходомерите?


Редактирано от - Zmeja на 31/7/2011 г/ 20:45:54

31 Юли 2011 20:35
Известно е, че през октомври 1999 г. 58% от НХК беше продаден на руснаците получи ново име - Лукоил Нефтохим Бургас. Но кой държи останалите 42% ?

Удачен въпрос, на който и аз му търсих отговора... Мисля, че е вероятно и другите дялове са продадени (както сториха с остатъчните дялове на БТК, които се продадаха по-скъпо отколкото основния пакет). Та май у държавата остана само някаква "златна акция" (какво и да означава това), защото в търговския закон не срещнах определението за "златна акция" която да играе роля на блокираща квота.
31 Юли 2011 21:10
Гео,
Щом трьбва, ще ти хпихомня. Имаше два етапа на приватизация. При първия на работниците на Нефтохим, по закона бяха дадени 25% от акциите, плюс ония, които си купиха такива с бонове на които всички граждани имаха право. И при втория беше нещо подобно. На работниците от НХк дадохо по още някоя акция към първите. При продажбата държавата си запази, така наречената "златна акция" , а останалите 58% продаде на ЛУКОйл.
Знам, че Лукойл изкупи значителна част от акциите на дребните притежатели, по един или друг начин. Все пак останаха някои дребни собственици и формално си имат представител в общото събрание на компанията. Лук Ойл направи някаква капиталова вноска и дребните собственици вече слонят към 0%. Пък и да не клоняха, по всеки въпрос е достатъчно представителя на руснаците да гласува "да" или "не" според случая и неговото мнение да се приеме. Примерно да се дават ли дивиденти -"не".
31 Юли 2011 21:11
Какво право на труд бе тавагишчи болшевики?
Средна заплата 1000 лева!!!!
Болшевишка потосмукачница за крадене на ДДС.
31 Юли 2011 21:12
Интересно КАК всички са ПРОПУСНАЛИ
европейската директива за
ПОНЕ двама доставчика на услуги на летище.
Услугата зареждане - само московска.
Наздраве!
31 Юли 2011 21:22
Добре, че ми припомни епопеята със боновите книжки... (щото при второто им раздаване доброволно се отказах, защото тъй и тъй нищо...). Значи държавата е раздала 42 % от собственоста на Нефтохима на правилните хора срещу нищо, а пък сега ревем, че срещу останалите 58 % държавата е получила 100 млн. долара?
31 Юли 2011 21:37
Значи, с милиционерска глупост се създава проблем, а после с милиционерски ентусиазъм се създава щаб за решение на проблема . . Като резултат, бензинът ще стане 3, 20 лв./ 1, 60 евро/ за литър А 95 , средноевропейска цена . С което задачата , поставена от губернатора , ще бъде изпълнена . И пак руснаците ще са виновни :-) . Очевидно, спомените за авантата на нефт по времето на бай Тошо са залегнали здраво в нечии представи за нещата . Е...с тази разлика, че тук, в Русия бензинът си е по 28 рубли/ 1, 40 лв./
31 Юли 2011 21:40
Шубето е голям страх, спор няма!
Оставам с убеждението, че мин.Трайчо въобще не знае къде са запасите керосин от Държавния резерв - на съхранение в Лукойл-Нефтохим, или в цистерните на Лукойл-България, чийто лиценз не е отнет!
Ми да иде в складовете в Осетеново и да провери, колко му е.
31 Юли 2011 22:07
Пиленца, дето се чудите къде са акциите на Нефтохим - вие май забравихте, че имаше и масова приватизация, по линия на която приватизационни фондове и простосмъртни граждани се сдобиха с акции на предприятието, а след това дойде и Роснефт.
31 Юли 2011 22:40
Някои пиленца все още помнят, че тези акции от масовата приватизация бяха раздадени от мръсните камуняки. След това Истинският Демократ даде контролния пакет на когото трябва и компанията беше свалена от фондовата борса. Доста народ пи по една студена вода с безполезни хартийки в джоба. И не само за това предприятие.
Но пък да се правят такива простотии преди 2 август не е особено разумно. Можеха поне една седмица за изчакат, освен ако бързането не е точно за да станат данданиите преди тази дата.
31 Юли 2011 22:51
Вчера ако добре си спомням в АБВ пощата забелязах заглавие, според което Уикилийкс е публикувал материал за връзките между Лукойл Нефтохим и БСП.
Днес никъде нищо по тази тема.
ПП.
А по програма Хоризонт на БНР в новините бе съобщено, че над събралите се привърженици на БСП на Бузлуджа от въртолет са били хвърлени позиви от името на БКП. Репортерката започна да чете съдържанието на позива, но след първите две три думи връзката "прекъсна". След това никъде не забелязах нещо по темата. Ще бъда благодарен на този, който успее да даде нещо допълнително по тези теми.

31 Юли 2011 23:28
Mitev,
в Дневник го пише, прочети там, да не пускам линк сега..И в Биволъ го има, разбира се.
"Според Пардю областта, в която руското влияние е възможно да нарасне, ако левицата вземе властта, е икономиката. Посланикът отбелязва, че повечето български компании с бизнес връзки в Русия са свързани с БСП. И пише, че българският клон на "Лукойл" се счита за спонсор на БСП." това е от 2005 г.

Напълно съм съгласна с Трайков. Има коректен договор с Лукойл Авиейшън, тяхно задължение е да подават гориво. Като е спряна тяхната рафинерия, да докарат от друго място, тяхна работа. Но да пишат, че не можели да си изпълняват задълженията, защото Лукойл Нефтохим и така нататък, това е просто несериозно. В бизнеса има и така и така - и печелиш и губиш. Сега е момента тази фирма да позагуби, но да си изпълни задължението, просто е.
По приказките на синдикалиста - те явно не можаха да се откъснат от хранилката на Лукойл, да си вдигнат главите от паниците и да попитат - работодателите си, защо не се заемат да изпълнят задълженията си, поне да започнат да ги изпълняват, защото в противен случай синдикалните членове ще останат без работа??? Га ядоха кифтетата, не реваха....синдикалист в Лукол..хаха. Нали и сегашната ПР Диана Дамянова и тя беше виден синдикалист, все още имаме памет, а сега - като опълченец брани Златев. Айде без!
31 Юли 2011 23:35
Та ..какъв е извода, Скъпа моя? Да се прекъсват икономическите връзки с Русия по всички възможни начини .Да си дойдем на думата де. На всички е ясно, че току така не се намират доставчици на гориво, от днес за утре. Т.е. замислен е удар върху най голямата икономическа групировка с руски капитал в България . Същият номер се опитаха да врътнат определени сили когато подучиха Украйна да краде от руската газ, до момента когато на руснаците им писна от наглостта и врътнаха кранчето. И изведнъж се оказаха виновни, че не са си изпълнявали задълженията по договора с държавите купувачи ...А тия приказки за законност и т.н. са за масова консумация . Другаде е режисьорът на спектакъла. А клакьорите се вижда кои са..и във форума, и в правителството. . И както в Украйна го отнесоха обикновените хора , на които им се удвоиха разходите за отопление и бензин, , така ще бъде и в България .




Редактирано от - Данил на 01/8/2011 г/ 00:04:26

01 Август 2011 00:12
Митев, моля те коментирай това което е казал Трайчо, цитирано от мен. Евеенчикът, не е ли казал огромна глупост
01 Август 2011 01:48
... абе защо никой не се запита - за чий му е керосин??
01 Август 2011 01:50
Добре е, че Правителството ни най-после се сети за равенството пред Закона. Само че като решиш да го прилагаш срещу една такава голяма фирма, "трябва предварително да си вържеш гащите", както казвал навремето Стамболов. А това означава да отчетеш възможните рискове и последствия от прилагането му, всичките плюсове и минуси, както и да се подготвиш предварително за преодоляването на възникналите проблеми. И чак като се убедиш, че си подготвен, едва тогава да действаш не само решително, а и по най-адекватния начин. Без предварителен план за действие и с прехвърлянето на топката от един към друг, съществува реална опасност предприетите действия да придобият чертите на "българска работа": Работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои (Иван Хаджийски)

Редактирано от - Anastass Stasev на 01/8/2011 г/ 01:56:37

01 Август 2011 03:11
Предлагам да им дадем и Белене, че да мирясат. Но се знае, че лакомо дупе...
01 Август 2011 06:35
Старшината,
За да стигне горивото до самолетите обаче, ще трябва да бъде продадено през борсата.

... абе, въртят едни пари пък то много ясно, че самолетите няма да спрат
01 Август 2011 07:18
Mitev
Ще бъда благодарен на този, който успее да даде нещо допълнително по тези теми.

По първата тема:
Натиснете тук
По втората тема:
Натиснете тук
01 Август 2011 07:27
Какво право на труд бе тавагишчи болшевики?
Средна заплата 1000 лева!!!!
Болшевишка потосмукачница за крадене на ДДС.
Я господинът с мръсното име започващо с Х да се информитра, колко работници е имало в Нефтохим/съответно колко производства са работели там и колко са останали сега.
01 Август 2011 07:33

Редактирано от - Mrx++ на 01/8/2011 г/ 07:35:24

01 Август 2011 08:58
nikola_tsanev - Конституция гарантира правото на труд, а не задължението да бъдеш нает! Ако можеш да направиш разликата де, но се съмнявам
И, спазвайки Конституцията, Държавата е въвела правила с които работодателите и работниците се съобразяват - тези правила са описани в Кодекса на Труда.
В случая с работниците в рафинетрията - те си имат сключени трудови договори с Лукойл Нефтохим - ако някоя от страните не си изпълнява договрните задължения : в КТ и в Закониодателството е ясно описано какво и как се прави!
01 Август 2011 09:30
KARA MIA
01 Август 2011 09:36
Профсъюзите пък настояват премиерът Бойко Борисов лично да се запознае с техния проблем и обвиниха Трайков, че разсъждава младежки.


Глупости! Трайков разсъждава държавнически, а младежки, ако под това се има предвид незряло разсъждават техните работодатели. Е, заради техните шикалкавения страдат и работниците, но винаги е така - работникът зависи от политиката на работодателя.
01 Август 2011 09:39
колко работници е имало в Нефтохим/съответно колко производства са работели там и колко са останали сега.


А ти можеш ли да кажеш каква е икономическата ефективност на предприятието тогава и каква е сега?
01 Август 2011 09:47
Вчера на бензиностанцията питах с какво гориво зареждат.
От резерва - бе отговорът.
А след това?
След това внос, но както знаете, вероятно на по-високи цени.

От породилия се конфликт ще го отнесе обикновения потребител, както винаги.
А от приказките за монопол, конкурентни цени и т.н. ще останат само спомени.
01 Август 2011 09:59
Кой ще спечели и кой ще загуби от тази игра не е ясно. Ясно е, че ако провалиме туризма през този и неминуемо поне през следващия сезон, ще загуби България. И тогава каква ще ни бъде файдата, че примерно след 10 години проточили се дела Лукойл ще бъде осъден да заплати няколко милиона дорари или евро? Разбира се има и още по-лоши сценарии.
01 Август 2011 10:00
Този развой доказва, че кризата е от типа "Да разлаем кучетата". Ако няма война, ще си направим. Ако няма враг, ще си измислим. Бойко започва своята предизборна кампания с измислен проблем, който ще обяви за епохален успех. Понеже не искаме да спрем контрабандата на цигари - ще се сборичкаме с Лукойл, дано населението се върже на номера и да гласува за нас. Ние сме държавата и ако Златев се опита да шикалкави, ще го обвиним, че оставя държавата без бензин и контрата ще остане в него. Ако сте малоумни, гласувайте за ГЕРБ, ако не сте малоумни, ГЕРБ ще ви направи.
01 Август 2011 10:17
Ако сте малоумни, гласувайте за ГЕРБ, ...

А тези дето ВЕЧЕ са гласували за ГРОБ, те като какви се явяват, че нещо не стоплям?
Щото ги няма в твоята класация.
01 Август 2011 10:28
Данил Предизборните простотии започнаха, а следизборно ще го отнесе пак кой - мат рялът.
01 Август 2011 10:33
Проблема трябва бързо да се разреши...
01 Август 2011 10:33
За първи път виждам такова безочие от министър-председател.Безочието на русофила Златев е очаквано и добре оправдано.Но вижте каква е тезата на Борисов - това било тест за министрите му - е какъв тест е това бе аланкоолу - ако някой не изпълнява закона на момента му се слага чатала на врата и да върви на майната си. а ти плашиш министрите си. Знаеш ли как е в цивилизованите държави, чиито премиери не са феодали? Най-напред се затваря рафинерията веднага след изтеклия срок и ако това повлияе на на каквито и да са сътресения от социален и икономически характер се търси отговорност на виновния - в случая Лукойл. И плаща докато фалира - след това идва този, който знае как се прави бизнес.Всички руски възпитаници, храненици и агенти са с феодално поведение. Крайно време е да усетят.че да си феодал в европейския съюз се плаща с милиарди и отиваш при ония в Москва те да ти берат грижа. Ако нещо стане всички трябва да станат като един срещу руския копои Златев за това че не е спазил срока. "Не можах" не е отговор. Щом не можеш - отговаряш.А той заплашва, че едва ли не няма 24 000 човека армия която ще излезе на улицата.Тази армия най-напред трябва да му потърси сметка на него. И още нещо - Борисов едва ли не го моли да не започва война с държавата - Г-н Борисов ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ВОЙНА С ТОВА ЛЕКЕ, И ПРИ ТОВА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-СКОРО.С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО.ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ КОЙТО НЕ СПАЗВА ЗАКОНА, ЗАКОНЪТ НЕ СПАЗВА НЕГО.
01 Август 2011 10:40
Ще ли дочакам скоро някой хрисим човечец да напише нещо по темата: "Как седерастията мутира в герберастия и окончателно поведе хода на Дееволюцията"!
01 Август 2011 10:43
Ако някой е наясно със ситуацията нека да обяснява, защото аз съвсем се обърках. Отнет е лицензът на митническите складове на "Лукойол". Какво представляват митническите складове. Това са складове, които са нещо като "ничия територия". Приема се хипотетично, че от производителя, те влизат директно на склад в тях и не влизат в страната, защото в момента на излизането на стоките от тези складове се дължи ДДС и акциз и докато не бъдат платени стоката не се освобождава от Агенция "Митници" и не може да се продава на територията на страната. Т.е. в тези складове влизат горива, които ще бъдат продадени в един по-късен момент. След отнемане на лиценза горивата, намиращи се в тези складове, не могат да бъдат изнасяни. Какъв е проблемът, обаче, производството да си продължава като произведените горива веднага се пласират в страната, като съответно "Лукойл" плати веднага ДДС и акциза, които после си прибира така или иначе от крайния потребител? При тази ситуация някой може ли да ми обясни разбираемо защо е необходимо да се спира производството, след като лицензът за производство на горива не е отнет? Или "Лукойл" показват мускули, опитвайки се да поставят държавата на колене
01 Август 2011 10:46
жана д`арк
01 Август 2011 10:54
Hugin,
ето картинката с операторите за наземно обслужване:
Натиснете тукВъв Варна и Бургас за обслужване с ГСМ има монопол, но той си е на Фрапорт. Директивите за повече от един оператор на наземно обслужване се отнасят за летища с определен обем на превозите, който обем не е достигнат в Бургас и Варна. В София, освен Лукойл Авиейшън, лиценз за обслужване с ГСМ имат самото Летище София ЕАД и Суиспорт. Така че отговорен за изпълнението на търговските си договори Лукойл Авиейшън ще има само пред тези, с които има сключен такъв. Които имат сключен с Летище София и със Суиспорт ще си търсят правата именно от тях.
Но това е само едната страна на въпроса. Има ред други въпроси, на които министрите не отговарят, защото навярно са им под нивото. Ето такива въпроси: при 600-700 тона дневно потребление колко автоцистерни са необходими за доставката на такова количество от Румъния и Гърция (един курс се прави за два дни минимум)? Как и за колко време се събира и организира такъв автопарк? Такова дневно количество прави 18-21 хил. тона месечно. Такива количества се договарят с месеци предварително. Даже и да имат резерви от суров петрол и възможност да ги произведат, колко ще струват при едно такова "аварийно" пазаруване? Дали ще е толкова, колкото излиза нормално от Нефтохима в Бургас? Ако е доста повече то тогава: Колко ще струва превозени и качени на самолетите тонове керосин? Колко ще станат тогава цените на билетите за редовни превози? Какво ще стане с чартърите, след като техните цени с туроператорите са договорени още миналата година? (Нормалното презастраховане е минимално - и сред тях има конкуренция...) Ако отидат на загуба, както е тръгнало, как ще си изплащат лизинговите вноски за машините? Сега те танкират на чуждите летища и там ги дерат яко, защото в договорите им няма зареждане с гориво и всяко едно зареждане е извънредно и струва майка си и баща си... Та това с договорите на Лукойл Авиейшън е и така, и не е така. И като фактология, и като ситуация, изискваща определени стъпки, за които освен всичко друго, е необходим и допълнителен ресурс от време, пари и техника. Това са елементарни неща и не ми се вярва да не ги знаят. А след като ги знаят, и въпреки това говарят разни "умни" приказки по въпроса, значи позицията им нито е искрена, нито съответнства на реалностите. Значи е само един елементарен PR, предназначен да минимизира щетите за правителството от гледна точка на обществено мнение в случай на криза и на понесени щети от бизнеса и хората. Това не е политически отговорна позиция, това е к*рвенска позиция...
01 Август 2011 11:00
жана,
аз пък не виждам на какво толкова се чудиш. твърде вероятно е технологията на производство да не позволява директно товарене на камионче/вагонче. и ако е така, то задължително готовата продукция отива в някакъв контейнер (в нашия случай митнически склад), който е - какво - запечатан.
01 Август 2011 11:02
летец,
а ако смятаме не в автоцистерни, а във вагончета и влакчета? сигурен съм, че сметката ще излезе. примерно влак до русе/горна оряховица и оттам автопревоз.
01 Август 2011 11:04
onzi, помолих, ако има някой, който разбира от технологията да ми отговори. Нищо повече. Не твърдя, че съм права, но се опитвам да разбера. Ама с тия твои догадки, че произведеното гориво трябвало да отиде в резервоарите точно на митническия склад, няма как да се съглася. Предприятието не може да няма резервоари извън територията на митническия склад именно заради спецификата на производството им.
01 Август 2011 11:11
Смятай, Онзи, както искаш и за каквото искаш. Такива количества са много големи, графиците за товарене по рафинериите са ясни с месеци напред и са съобразени със сключените вече договори с други клиенти. Ние се явяваме допълнително. Дали с автоцистерни, дали с ж.п. такива - ситуацията е принципно еднаква. За да ги докараш донякъде, нали първо трябва да ги натовариш... А цените в такива случаи...
01 Август 2011 11:15
Жана, идеята на митническия склад е ВСИЧКО да минава през него.
И, моля те, не популяризирай горната си идея, щото като нищо, ако чуе Дянков, ще ни накарат да си турнем някакви джаджи, свързани с НАП онлайн, и на резервоарите на колите.
01 Август 2011 11:15
А за да ги натовариш нали трябва да имаш договор? Колко време е необходимо, за да бъде подготвен един такъв договор за доставка на горива? За такива количества... За колко време се осигуряват банкови гаранции? Това да не е плод и зеленчук? Тук не ми харесват доматите, отивам в магазинчето на съседната улица...
01 Август 2011 11:21
летец,
де да знам примерно между лукойл авиейшън и рафинерията на лукойл в румъния за колко време ще сключат договор. в края на краищата говорим за фирми под една шапка.
-
а иначе погледнато, освобождаването на резерва може ли да се третира като държавна помощ за частна компания (въпросната лукойл авиейшън)?
01 Август 2011 11:23
Жана, идеята на митническия склад е ВСИЧКО да минава през него


Не си прав, че това е идеята на митническия склад. Обяснявам - ти си вносител на някаква стока. Поръчал си я от производител извън България. При поръчката за 30% от стоката имаш клиенти, които са я поръчали. Не е рентабилно обаче да правиш поръчка за толкова малко стока и затова поръчваш повече. При пристигане на стоката /по море, въздух или суша няма значение/ за 30% от стоката, която си има купувачи плащаш на момента ДДС, а ако стоката е акцизна и съответния акциз, и си я прибираш. Останалите 70% складираш в митнически склад и внасяш на бройки само когато имаш сигурни купувачи. Идеята е да се отложи плащането на ДДС и акциз, които ще се окажат "затворени" за бизнеса пари до намирането на клиенти. Има няколко т.нар. "митнически режима", този се нарича "митническо складиране" и не е задължително да се ползва. Имаш избор - внасяш цялата стока и веднага си плащаш данъците или складираш и отлагаш плащането им.
01 Август 2011 11:27
В случая, че се разиграва някакъв театър е ясно и че ще го отнесат потребителите-с цените е още по-ясно.Тук ще добавя само един факт-годишно в България в бюджета от акцизи, данъци, такси, трябва да постъпват 30 млрд. лева, а те са 15 млрд.Та си правете изводи как държавата играе заедно с големите уж данъкоплатци и как си делят тези 15 млрд. лева......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД