:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

10 кръстовища в София ще се управляват от "умни" светофари

250 000 лв. по-малко са разходите за ток заради енергоспестяващи крушки на кръстовищата
"Умни" броячи ще бъдат поставени на светофарите на 10 кръстовища в столицата до средата на декември. Кръстовищата са по булевардите "Тодор Александров" и "Царица Йоана". Целта е тези светофари да работят с почасови програми, а не както досега - през цялото денонощие с един режим. Идеята е сутрин, когато трафикът е в посока към центъра, светофарите да пропускат по-дълго време колите, като са настроени например на 10 секунди червено и 30 секунди зелено. Съответно в другата посока ще е обратно. Вечер, когато хората се прибират от работа, светофарите отново ще светят повече зелено в посоката, в която трафикът е натоварен за сметка на другата. През останалата част от деня светофарът ще е настроен да се сменя през друг интервал в зависимост от изчисленията за трафика.

Досега тези светофари са били настроени да се сменят на еднакъв интервал денонощно независимо дали е час пик или не, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Не е ясно колко ще струват обаче "умните" светофари.

Тази година общината ще вложи 800 000 лв. за подмяна на стари светофари, контролери и броячи. От началото на годината на светофарите се поставят енергоспестяващи крушки, като досега разходите за ток само от това са намалели с 250 000 лв., похвалиха се от "Московска" 33.

Т.нар. "умни светофари" нямат нищо общо с интелигентната система за управление на трафика на 20 кръстовища в града, поясни Христов. Тя трябва да започне да се изгражда през май и да е готова до края на следващата година. Тогава на някои от най-натоварените кръстовища в столицата - по бул. "България", "Г. М. Димитров", "Драган Цанков", при Ректората и др., трябва да работи цялостна система, която ще дава предимство на градския транспорт според разписанието на всяка кола. Затова със специални устройства, които да подават сигнал към светофарите, трябва да бъдат оборудвани всички около 750 превозни средства в градския транспорт. Ако автобусът например закъснява, системата ще може да му осигури "зелена вълна" по маршрута. Ако пък избързва от графика, автобусът ще бъде задържан на съответния светофар. По изчисления на кметството така задръстванията на най-натоварените кръстовища ще намалеят до 20%. Системата ще струва близо 11 млн. лв., които са част от 50 млн. евро., които столицата получи по ОП "Регионално развитие" за интегриран градски транспорт. С парите ще се купят 100 тролея, ще се изгради нова трамвайна линия от Семинарията до Студентски град, както и ще се ремонтира трамвайната линия по бул. "България".
11
2759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
19 Септември 2011 20:02
Светофарът е НАЙ-ПРОСТИЯТ електрически уред, защото може да се замени от обикновен милиционер...
Сега сериозно - както всичко в мамковината, така и сфетофарите се правят "на парче", едиснтвено с цел некои наши другаре да приберет някоя комисионна.
За да се оптимизира трафика трябва единствено желание!
По белия свят "умни" и "глупави" светофари НЯМА!
Всеки светофар е една обикновена метална или пластмасова кутия, с (на практика навсякъде вече) LED тела и модул за управление с микропроцесор и връзка по някакъв протокол с централна станция. Оптимизацията се прави периодично, чрез смяна на фърмуера на процесора. Ако е изградена струкурата на светофарите умно - смяната на фърмуера може да става и автоматично, дистанционно. Самите тела не се пипат, освен за подмяна поради физическо износване, а с новите технологии с LED и прахово боядисване могат да карат поне 2-3 десетилетия!
Всичките усилия се оправяне на трафика се влагат в мерене на потока и моделиране. Нещо, изискващо мног малко наборой, но можещи професионалисти. После всичко е само софтуер/фърмуер - евтино и ефиксано.
Ама на Ганю му дай врътка да има, ние за "оптимизация" му говорим....
19 Септември 2011 20:06
Абе май и в светофарите по централните кръстовища във Варна има монтирани някакви джаджи за поумняване.
По което и да е време на денонощието, в който и момент на зеленото да минеш, с каквато и скорост да се движиш, то на следващия светофар (обичайно след 300 м.) си винаги на червено.
Пък може и в чест на несменяемият вече 12 г. червен кмет да е тази перманентна червена вълна.
19 Септември 2011 20:08
За премиер и министри умни светофари няма ли?


19 Септември 2011 20:25
А питахте ли Вальо Златев какво мисли?
20 Септември 2011 00:03
Идеята е сутрин, когато трафикът е в посока към центъра, светофарите да пропускат по-дълго време колите, като са настроени например на 10 секунди червено и 30 секунди зелено
Има надежда!!! У две иляди и единайста година софийската управа откри, че светофарите могат да се програмират по-интелигентно!

Редактирано от - Han на 20/9/2011 г/ 00:04:34

20 Септември 2011 00:21
... за Папеса Йоана съм чувал , ама за бул. царица с това име ...
20 Септември 2011 00:22
От началото на годината на светофарите се поставят енергоспестяващи крушки, като досега разходите за ток само от това са намалели с 250 000 лв., похвалиха се от "Московска" 33.


Енергоспестяващите крушки струваха 2 500 000 лв., пропуснаха да се похвалят от Московска 33.
20 Септември 2011 13:24
... за Папеса Йоана съм чувал , ама за бул. царица с това име ...

Пак много си чувал, като за старшина. Бул. Царица Йоана се намира в ж.к. Люлин. По него се излиза към тунела.
20 Септември 2011 14:19
Един светофар, колкото и да е тъп, винаги е по-умен от всеки катаджия.
20 Септември 2011 14:23
Едва ли има необходимост от прахосването на милиони за "умни" светофари. Далеч по-добре щеше да е, ако светофарите се свържат с някакъв център за управление, от който да може да се управляват. Второ, особено глупаво е, че "умните" светофари щели да могат да си менят програмата си през деня, докато "неумните" не можели. Всички светофари могат да си менят програмата, в повечето случаи ръчно след ръчна смяна на програмата от табло до светофара. Дали няма да е по-евтино един човек да сменя програмите на няколко светофара по 2-3-4 пъти на ден, отколкото да се дават милиони за не особено полезните "умни" светофари?
20 Септември 2011 14:41
Първата зелена вълна е пусната в Берлин през 1923 г.
Пред 1925 г. пак там координират светофарите на няколко пресичащи се улици.
През 60-те години се въведоха централизирани системи, чрез които се сменяха по няколко програми в зависимост от дневните натоварвания, имаше с по 5 и повече: за сутрешен върхов час, за през деня, за следобеден върхов час, за през нощта, а в близост до стадионите имаше и още по две - за преди и за след мача и пр.
Някъде около 1970 г. един инженер от Сименс разработи и пусна в действие в Хамбург светофар с гъвкав режим в реално време в зависимост от натоварването. Сменяше фазовите планове на 10-15 минути. За жалост човекът се спомина рано и после дълго време не можаха да задвижат системата.
Беше друга техника, сега е по-лесно, а кой го прави и защо не го прави е друг въпрос.
Прочее решението е различно - атрактивен обществен транспорт, но и градски структури, които да го правят достъпен. С разстояния между метростанциите над 1 км и повече, при това в центъра - със сигурнот не става.
Градовете на запад от Будапеща се отърваха от автомобилния хаос с милиардни инвестиции в градския транспорт. Процесът продължи 30-ина години. При условие, че започнеш днес
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД