:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нобелът за мир е присъден на три жени

Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуи и Тауакул Карман са отличени за кампаниите им в подкрепа на човешките права и за прекратяване на насилието в Либерия и Йемен
Елън Джонсън-Сърлийф
Три жени, които водиха кампания в подкрепа на човешките права и за прекратяване на насилието в Либерия и Йемен - една от тях е либерийската президентска Елън Джонсън-Сърлийф, спечелиха Нобеловата награда за мир, обяви Нобеловият комитет вчера.

Втората либерийка Лейма Гбоуи, която мобилизира свои съгражданки срещу гражданската война в страната си, включително като организира "сексуална стачка", и йеменката Тауакул Карман, ще си поделят с Джонсън-Сърлийф наградата на стойност 1,5 млн. долара.

"Не можем да постигнем демокрация и траен мир в света, ако жените не получат същите възможности като мъжете за влияние върху развитието на всички нива на обществото", каза председателят на комитета Турбьорн Ягланд. Той отбеляза, че Нобеловата награда ще бъда разделена на три равни части между Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуи и Тауакул Карман за ненасилствената им борба за сигурност на жените и за пълноправното им участие в изграждането на мира.

72-годишната Джонсън-Сърлийф е първата свободно избрана жена президент в Африка. Тя ще се бори за втори мандат на изборите във вторник в Либерия. Заедно с Гбоуи те са отличени, защото мобилизират и организират жени, преодолявайки етнически и религиозни разделения, за да се сложи край на 14-годишната гражданска война в Либерия и да се гарантира участие на жените в изборите.

Тауакул Карман е отличена, защото според Нобеловия комитет в най-трудните обстоятелства както преди, така и по време на Арабската пролет, е играла водеща роля в борбата за правата на жените и за демокрация и мир в Йемен.

"Много, много съм щастлива, че получих наградата", каза Карман, 32-годишна майка на три деца, която ръководи правозащитната група "Жени журналисти без окови". Тя бе водеща фигура в организирането на протестите срещу президента Али Абдула Салех, които започнаха в края на януари и преобразиха арабския свят.

Наградата ще им бъде връчена на 10 декември в Осло. Досега 15 жени са печелили Нобеловата награда за мир, която се раздава ежегодно от 1901 г. Общо 43 жени са били Нобелови лауреати. Първата е Мария Кюри.
 Лейма Гбоуи
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Тауакул Карман
2
937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Октомври 2011 20:30
Честито на наградените!
--------------------
Малко съм изненадан - очаквах наградата за мир да бъде за НАТО и в частност на Саркози за "демократизирането" от въздуха на Либия...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Октомври 2011 20:41
П.П.
Така част от сиянието (и от парите, разбира се) щяха да са и за нас - та нали "Дръзки" гордо плувА по либийски вълни...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД