:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хаос с експерти спъва делото "Масларова"

Вещите лица ще четат 108 тома доказателства за месец
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият социален министър Емилия Масларова отказа да коментира хода на делото. "Не ви пожелавам да се чувствате като мен в момента", каза тя преди вчерашното заседание.
Хаос с вещите лица по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова спъва работата на съда.

На вчерашното заседание стана ясно, че един от експертите - Олег Димов, сам се е оттеглил, защото има влязла в сила присъда и му е отнета правоспособността на оценител. Специалистът загуби правата си, след като миналата година ВКС потвърди наказанието му, определено от Сливенския съд. Димов бе осъден заради невярна оценка ТЕЦ-Сливен. Експертът издаде оценка от 1 494 500 лв. на предприятието при реална пазарна стойност от 22 118 646 лв. От прокуратурата обясниха, че към момента на изготвяне на оценката по делото срещу Масларова през 2009 г. Димов е имал право да практикува. По това време експертът е бил с присъда на първа инстанция, но въпреки това държавното обвинение го е ангажирало като вещо лице срещу бившия социален министър. "Нямам представа защо са били отнети правата му", коментира вчера един от прокурорите - Калин Софиянски. В края на март оценителят бе махнат и от делото "Софийски имоти", където също бе вещо лице.

Освен отвода на Димов се оказа, че останалите вещи лица не са запознати с всички доказателства по делото и имат нужда от време. Искане за отлагане на делото направи държавното обвинение. "Бяха разпитани десетки свидетели, някои от тях за първи път и експертите не са имали възможността да се запознаят с материалите", аргументира се прокурорът Софиянски. Съдът насрочи следващото заседание след три седмици. Дотогава трите вещи лица трябва да прочетат 108 тома доказателства, плюс 4 папки и 2 класьора с материали, които бяха предоставени от социалното министерство вчера.

От защитата на Масларова пък поискаха назначаването на нови вещи лица, защото действащите в момента нямали компетентността да правят оценки по това дело. "Включени са едно вещо лице по счетоводни експертизи, едно по транспортно строителство и едно, което има професионалната квалификация на инженер, но единствено и само по конструкции на сгради, а една сграда включва ел. инсталация, ВиК и архитектура. Те са давали мнение за изпълнени и неизпълнени дейности, без да имат компетентност за това", обясни адвокат Ина Лулчева.

Делото срещу Емилия Масларова се води за присвояване на над 11 млн. лв. при ремонт на социален дом в Стара Загора в периода от ноември 2007 г. до май 2009 г. Освен бившият социален министър подсъдими са нейният заместник Димитър Димитров и двама бизнесмени.
2
1671
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Октомври 2011 20:43
При обвинения за 11 милиона не могат да докажат поне 2! Бахти и чукундурите! Тогава те са за затвора!!
28 Октомври 2011 22:43
Кака Ема е бистра като сълза....Боко да прочете темите - " целесъобразно" и "законосъобразно"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД