:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Потребителската такса за лекар няма да се увеличи догодина

Възможно е здравната каса да плаща за неосигурени пациенти през 2012 г.
"Потребителската такса за посещение при личния лекар няма да се увеличава догодина при евентуално ново повишаване на минималната работна заплата", обяви вчера здравният министър Стефан Константинов пред Нова телевизия. "Сега, когато имаме криза, да, увеличава се минималната работна заплата, но пенсиите и доходите на хората не се увеличават с такива темпове. Утре, ако ни тръгне икономиката, хората се видят с пари, аз ще съм първият, който ще каже - вижте, трябва да следва и потребителската такса това повишение на доходите", обясни министърът.

По закон в момента таксата е 1% от минималната работна заплата, или 2.70 лв. След увеличението на минималното възнаграждение обаче беше решено таксата да е фиксирана сума, макар че все още не е ясно каква ще е тя. Кабинетът вече обяви, че възнамерява отново да увеличи минималната заплата догодина, но явно новото увеличение няма да се отрази при формирането на таксата.

Има опасност догодина да възникне проблем с лечението на част от онкологично и диализно болните. От 2012 г. то се поема изцяло от здравната каса, която обаче по закон плаща само за осигурени пациенти. Част от тези групи болни обаче нямат редовни вноски. Затова със закона за бюджета на касата се прави промяна, според която здравното министерство ще плаща за тяхното лечение, като преведе пари на НЗОК. От министерството обаче вече обявиха, че техните средства са крайно недостатъчни, освен това подобен трансфер изобщо не е предвиден в закона за бюджета на касата. От МЗ коментираха само, че все пак това не е окончателният вариант на бюджета на касата, тъй като проектът предстои да мине и през парламента. Според синдикатите обаче това означава, че просто здравната каса ще плаща лечението и на неосигурени пациенти.



ПОТАЙНО

Бюджетът на НЗОК за догодина отново предвижда тренсфер на пари от здравни вноски към МЗ - 90 млн. лв. Подобни средства по закон могат да се разходват само за осигурени пациенти. Предвижда се с тях да се финансират интензивно лечение, фонд "Ин витро" и задължителните ваксини, които министерството осигурява. За тази година трансферът беше 340 млн. лв., но няма яснота за какво са похарчени парите. От МЗ само декларираха, че средствата са изразходвани за здравноосигурителни дейности, но не дадоха повече подробности, с което не опровергаха съмненията, че пари от вноски са похарчени не по предназначение.
6
1314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Октомври 2011 19:50
Потребителската такса за лекар няма да се увеличи догодина
Пенционерите!Вашата такса магистралчикът Боко я увеличи от 1 лев/при Станишев/ на 2, 70 днес, а пенсиите не увеличи„.Бегом към урните...

Редактирано от - вила на 28/10/2011 г/ 21:06:12

28 Октомври 2011 21:31
Абе, не по закон, а по принцип Здравната каса не би трябвало да плаща за здравнонеосигурени. Смелостта на Тиквата е колкото на заек.
29 Октомври 2011 03:04
Да ви пикам на броенето на стотинките... Защо галошите законодатели се борят за това дали лични лекари да взимат 2, 50, 2, 70 или 2, 90...
или вързано със здравната каса... хубу, да опънем магистралки.
Да направим магистрали. за опъване.

29 Октомври 2011 04:36
Здравния министър се изцепи, че ако се увеличи минималната работна заплата от 240 на 270 лв потребителската такса няма да да увеличи, но се увеличи, дали да му вярваме, че наистина новото увеличение на минималната работна заплата няма да повлече след себе си увеличаване и на потребителската такса?
29 Октомври 2011 15:18
Шшшшшш.....
04 Ноември 2011 15:04
Бел. на модератора: Моля, не помествайте постинги изцяло с големи букви, придържайте се към правило 1.5.

Редактирано от - sybil на 04/11/2011 г/ 16:38:52

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД