:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът ползва експерт без достъп до тайните на ДАНС и МВР по делото "Цонев"

Специалист от БАН обяви, че СРС-тата не са манипулирани, но препоръча експертиза в чужбина
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Нов гаф разклати обвинението по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.
След бруталния арест на бившия военен министър Николай Цонев, ексфинансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров и съмненията за провокация при искания подкуп, нов гаф беляза развоя на казуса в съдебната зала.

Адвокатите се усъмниха, че вещото лице е пристрастно и поискаха отвода му. Проф. Евгений Николов от БАН, който заключи, че не е манипулиран записът, направен със специални разузнавателни средства, не е имал достъп до конкретните материали по делото и техниката за записване, но пък често е посещавал службите за подслушване и следене в МВР и ДАНС във връзка с "други служебни ангажименти". Защитникът Васил Василев посочи, че Николов участва в междуведомствена работна група заедно с шефовете на оперативните служби в МВР. Тя е сформирана със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов. Съдия Иван Коев обаче отхвърли искането за отвод.

Защитата откри и пропуски в самата експертиза, чието заключение е, че СРС-тата не са манипулирани и към тях не са прибавени, нито изрязани части. По време на разпита стана ясно, че Николов е анализирал аудиофайловете чрез софтуер с временен лиценз. Експертът обясни, че нямал пари, за да купи лиценз за програмата. И заключи, че за по-прецизен анализ материалите трябва да се изпратят в чужбина. Според него такова изследване струва между 40 и 50 хил. евро. "При дело за 20 000 евро (колкото е предлагал Цонев по твърдение на обвинението, б. р.) такава експертиза няма смисъл", коментира адвокат Василев.

Самият Николов призна, че не е разглеждал подробно и камерите, с които е заснето как Петър Сантиров разговаря с основния свидетел на прокуратурата - следователя Петьо Петров. Този запис е сред основните козове на защитата - във видеото има разминавания в кадрите и свалените разговори, което породи съмнения за манипулация. Според експерта обаче може да става дума за техническа грешка, при която паметта на камерата е пълна и устройството автоматично започва да записва на нов файл. Той все пак уточни, че това прекъсване не може да е за повече от минута. Според защитата обаче става дума за по-дълга пауза.

На въпрос знае ли с какви технически средства са записани разговорите между обвиняеми Николов отвърна, че има забрана от ДАНС и МВР да разгласява такава информация. Съдия Иван Коев попита дали би отговорил на тези технически въпроси, ако заседанието се закрие. Николов отново бе уклончив, което ядоса съдията и той остро попита кой друг освен съдът може да му разреши да говори. "Бях погрешно разбран, мога да дам информация, която е в границите на разумното, ако заседанието е закрито", извини се Николов.

След края на закритото заседание от защитата поискаха допълнителна експертиза, която да отговори с какви технически средства са направени записите и дали системите на МВР и ДАНС гарантират, че не могат да бъдат манипулирани. "Експертизата отговаря на основния въпрос дали СРС-тата са манипулирани, ясно се казва, че не са", смята прокурорът по делото Божидар Джамбазов. Въпреки протестите на държавното обвинение обаче съдът назначи допълнителна експертиза, която при това ще трябва да се изготви от същия специалист. Николов заяви, че ще му е нужно повече време, защото не знае с какъв обем информация ще трябва да работи. Следващото заседание е насрочено за края на февруари 2012 г.
6
1607
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Ноември 2011 19:21
Майко мила ... тези в БАН живи да ги оплачеш. Да ме прощавате ама ако това са експертите от БАН, то Дянков ще се окаже много, ама МНОГО прав в отношението си ...
04 Ноември 2011 20:58
Този учен май е от цивилните
04 Ноември 2011 23:06
Ами тя държавата ни е такава! Консултанти - физкултурници дават правни консултации какво ли остава за "експертите"!
05 Ноември 2011 10:56
Аз ако бях на мястото на съдията одма щях да му лепна стотачката на този "експерт"! За обида на съда!
05 Ноември 2011 13:09
Евгени Николов е заслужаващо уважение лице - малка справка:
01. (2008 – досега). Българска академия на науките. Заместник-председател. Отговаря за:
Структурни направления: математически науки; инженерни науки.
Научни области (национални и европейски приоритети): информационни и комуникационни технологии; нови материали, нанонауки, нанотехнологии.
Дейности в Академията: научно-оперативна дейност, обслужваща българската държава;
наука и образование; международно сътрудничество и европейска интеграция.
02. (1991 – досега). Национална лаборатория по компютърна вирусология. Директор, професор. Ръководител на 24 проекта, водещ специалист в 56 проекта. Всички проекти са в областта на информационната сигурност.
03. (1986 – 1991). Институт по компютърни системи. Научен сътрудник.
Ръководител на 3 проекта, водещ специалист в 15 проекта. Всички проекти са в областта на компютърните системи.
04. (1978 – 1986). Централен институт по изчислителна техника. Инженер-проектант, докторант. Ръководител на 6 проекта, водещ специалист в 28 проекта. Всички проекти са в областта на телеобработката

****
Така че - иде реч за заместник-председател на БАН, анадънму?
Сега, като се имат предвид сложните отношения между БАН и Държавата, не мога да гадая има ли насложени параметри извън областта на техниката в заключенията на тази експертиза.
Защо ми се върти в главата, че и експертизата за записа за Мишо Бирата също му беше възложена? А нещо за нея не се дочу нищо повече...

Редактирано от - Геновева на 05/11/2011 г/ 13:10:53

05 Ноември 2011 13:52
Почти един и същ сценарий наблюдаваме по знаковите дела, а и резултатите са едни и същи. Вярно тук за пръв път бивш министър беше съборен на колене и зрелищно закопчан с белезници във... Военно- медицинска академия. Прокурора го нарече "престъпник" и по този начин срина със земята презумпцията за невинност. Голям престъпник се оказа, но и това дело си върви по отъпканите пътеки както винаги. Сега почват експертизи, свидетели, негодни доказателства, сценки "ние ги ловим, те ги пускат"... и тихом- мълком делото ще приключи без присъда. Но пък всички видяха здравата ръка на закона как действа срещу невъоръжен човек, отишъл на преглед при лекар.... много опасен бивш министър на отбраната. Какъв е резултата от разследването на знакови убийства и взривове, а с убийството на български министър- председател, макар и бивш- Луканов какво стана? Един разкрит случай на българската полиция, завършил с осъдителна присъда през последните 20 г. на мафиот, или престъпник от висшите етажи на властта и администрацията? Чакаме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД