:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Системата Д

Емил Хърсев


Изглежда "борбата със сивата икономика" ще прелее от празни приказки в натрапчива кампания. Едно неприятно последствие на кризата е намаляващият дял на вноските за социално осигуряване, мерен в процент от брутния продукт. Досега криенето на вноски от НОИ беше масов национален спорт. Скоро ще стане престъпление. Понеже е по-бързо, сигурно и лесно да накараш стотина депутати да натиснат един бутон, отколкото да натиснеш стотици хиляди фирми и в пъти повече еднолични търговци и самоосигуряващи се лица първо да начислят честно и праведно, после да платят дължимото на НОИ. И сумите, които длъжниците признават, е трудно да се съберат, камо ли да се открият укрити доходи и вноски. За неплатените вноски вече ще



дебнат не само бирници, но и прокурори



От една страна е справедливо. Отдавна знаем, че у нас има социално облагане - пенсионен данък, здравен данък и пр., а не социално осигуряване. Укриването на (други) данъци от години е инкриминирано, редно бе и социалното облагане да има същия статут. От друга страна властващите трябва да внимават кого ще обявят за престъпник. Ако законодателят е честен, ще накаже еднакво извършителите - работодатели, работници, всеки друг, укрил вноски. У нас на трудов договор са наети 2149 хил. души. Извадете 582 хил. души, наети от държавата, добавете милион еднолични търговци, фермери, занаятчии, адвокати, нотариуси и пр. самоосигуряващи се. Стават близо 3 млн. потенциални престъпници. Един от трима укрива или съучаства в укриване на доход - ето един милион престъпници. Къде ще ги заключваме и кой ще ги храни? (Сега тъкмо тези потенциални затворници хранят себе си, децата си, пенсионерите, политиците и полицаите.) Може да опашем страната с бодлива тел, че да се самоопандизим вътре. За да избегне резила, законодателят, честно или не, ще хвърли на Темида само работодателите с



поредния нечестен закон,



а колкото по-нечестни, несправедливи и тежки са законите, толкова по-малко хора намират за нужно да ги спазват, все повече се потапят извън закона. Налага се една култура на нелегалност. Наказателната репресия срещу укривателите на социални данъци ще намали дела на сивата икономика, но само защото сивото ще почернее. Онзи, който се е занимавал само с легална, макар и неотчетена дейност, но вече преследван като престъпник, все по-често ще посяга и към чисто криминален бизнес. Ожесточи ли се, "борбата" със сивата икономика превръща нерегистрирания бизнес в грубо криминален. Малоумие е да водим битка със сивата икономика. За да се овладее, тя трябва да се проумее. Днес



сивият сектор процъфтява в нещо ново



по цял свят. Вече говорим за паралелна икономика, наричат я Системата Д. "Д" идва от френския глагол debrouillard, "измъквам се" от затруднение. Аз това "Д" си го превеждам на български като "дяволия". В този сектор са всички, които с хитрини, дяволии на ръба на закона (и отвъд тази граница), но и с ловкост, гъвкавост, адаптивност преживяват и дори просперират въпреки трудностите, които са ги изхвърлили зад борда на официалното, надзиравано от правителствата стопанство. Системата Д работи и оцелява при всякакви условия, дори в ада. "Цар Плъх" на Джеймс Клавел е жива картина на Системата Д в ада Чанги. Едно време Системата Д е била икономика на отчаянието, на мизерията, но днес е оптимистичен бизнес, икономика на надеждата, умираща последна. Системата Д е свободен, самоосвободил се, пробил ограниченията пазар. Нобелистът Милтън Фридман прави извода, че този пазар създава потенциал: "Черният пазар е път за заобикаляне на правителствения контрол. Той е начин, позволяващ на свободния пазар да работи. Той е начин за отваряне, създаващ възможности на хората." Сега



Системата Д е световен феномен,



2020 г. тя ще дава работа на 2/3 от всички работници в света. Обемът на продукта й е 10 трл. долара и расте с двуцифрен темп напук на глобалната криза! Тук влиза оборотът, укрит от данъчния - на уличния търговец, но и на холдинга, който пише в книгите си 100, а произвежда и продава 200. Тук е бабичката, която тайно дава квартири, и препълненият хотел, който на книга е наполовина празен. И куфарният контрабандист, и тирът цигари с "тапа". И невъобразима шарения от най-мизерни дейности до най-модерни индустрии - от ровене за метал в боклука до софтуера, висшата мода и свръхвисоката химия. Познавам програмист - милионер, според НОИ безработен, който, без да мърда от хола си, пише и продава код по цял свят. Не дава фактури, няма банкова сметка, нито кредитна карта (добре познава безкрайния интернет, ловко ползва "електронни портмонета" и пей пал, шета в офшорни зони, къта пари във виртуални банки, ако му потрябват, "разкешва" мъниграми и пр. преводи в брой). Познавам шофьор на такси в Берлин, който притежава над 50 апартамента, уж необитаеми, но ги дава под наем на имигранти като него - хора без лична карта и осигурителен номер, някои и без имена. Знам един друг с рафинерия за олио, прикрита с кравеферма. Тайно казино се криеше в читалищна библиотека ... Безкрайни трикове на Системата Д, както е безкрайна човешката изобретателност и дяволък. Разбира се, има как Системата Д да изплува на светло, но ще го направи не от страх от репресии, а само ако дяволите от Системата се убедят сами в две неща. Първо, че им е по-изгодно да работят легално, и второ, че могат да имат доверие в държавата - поне да не ги спира и тормози.

41
11264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
04 Декември 2011 19:06
Хм.
Още малко и ще взема да харесам написаното от Хърсев.
Естествено, като изключим лекинкия либертариански подтекс.
04 Декември 2011 20:00
Така е Хърсев, но в закона ще има или поне би трябвало текст от вида "в големи, особено големи .... размери".
Защото иначе, както сочи практиката, приравняването на "купуването" и "продаването" на гласове е прекрасен начин да торпилират усилията в тази посока.
От друга страна имаше случаи на "бизнесмен на годината", който малко по-късно се оказва "длъжник на годината". Не помня при кое правителство беше.
Дали номиниралите го, а и журито не са били наясно

А за "сектора Д", ми се струва че скоро ще стане актуален, както се развиват събитията
04 Декември 2011 20:07
Системата Д,

Е безкрайно лесно да бъде преборена.
Проблемът идва от едно малко П което е в началото на концепцията "Популизъм".
Това са гласове ... гласове които много партии се опитват да спечелят... и реално - от политическа и партийна гледна точка Никой не иска да си позволи да атакува.
---
В тази връзка - преди години имаше едно изследване което показваше право пропорционалната връзка между Инфлацията в дадена държава и степента на обвързаност на Централната Банка с политическото управление.
Well - "Системата Д" също съществува единствено и само благодарение на този модел. Гласове ... които Никой не иска да загуби.
Натиснете тук
04 Декември 2011 20:25
"Тук влиза оборотът, укрит от данъчния - на уличния търговец, но и на холдинга, който пише в книгите си 100, а произвежда и продава 200. Тук е бабичката, която тайно дава квартири, и препълненият хотел, който на книга е наполовина празен. И куфарният контрабандист, и тирът цигари с "тапа."

Че то и варенето на компоти и правенето на лютеница влиза в сектор "Д" ( Чърчил), ама който ни агитира да си садим картофи и него ли...
04 Декември 2011 20:40
На едни хора им вземат разните осигуровки по ведомост-всеки месец/примерно служители в общински фирми и др./. Други хора са получили свободата да се самоосигуряват-ако искат и върху какъвто доход си искат. Тази свобода всеки от тях си я ползва според Д-то на г-н Хърсев. Но Д в Бг е безкрайна/дяволията де/. Та се чудя как никой не се е усетил да осъди държавата за дискриминация-поставянето в неравностойно положение на една част от работещите спрямо друга . Българинът избягва да плаща доброволно пари на държавата. Но всички вкупом са недоволни от услугите , които им се предлагат срещу въпросните пари. В сферата на туризма никой не плаща осигуровки върху действителния размер на доходите си /абсолютно сигурна съм/. Не съм забелязала държавата да ги е изтормозила, и винаги ще им е по-изгодно да не плащат, та ако ще и 1 лв. да е.
04 Декември 2011 21:12
Смешна работа, недостойна за коментар. Кучето бяга според тоягата, казва народът. Ех, какво сладичко местенце за живуркане са намерили някои хора.
04 Декември 2011 22:11
Държавата далеч не е единственият противник на системата Д. Все пак има и немалко търговци, които се опитват да водят дейността си по честен и законен начин. Има ги дори в страна като нашата, в която покварата се насажда системно и съзнателно от десетилетия. Просто човешката природа е такава, че нито добродетелта, нито порокът са абсолютни.
Именно почтените предприемачи са най-потърпевшите от престъпните "бизнесмени" и те обективно са най-големите им противници. Конкурентна борба му казват. Цялата разлика между белите и черните сектори се дължи на това, коя от двете групи има надмощие в дадена област и вярвам, че с повечко политическа воля черните сектори ще намаляват. Този процес впрочем вече върви у нас, за разлика от тенденциите в Азия или измишльотините на М. Фридмън.
04 Декември 2011 23:20
СЕГА на кого да вярвам след този цитат " Извадете 582 хил. души, наети от държавата, " На Емо Хърсев или на Монката Дянков. Министъра лично ми отговори че не са повече от 70-80х. Ама май е лънготил...
Абе на канасубиги Крум защо са му викали Велики? Да не е заради лъжците?
04 Декември 2011 23:24
Отдавна знаем, че у нас има социално облагане - пенсионен данък, здравен данък и пр., а не социално осигуряване.

Да де, дефакто е данък, ама де юре не е. Точно затова укриването на осигуровки не може да се криминализира. Веднъж вече бе пробвано и криминализирано, но Конституционният съд го отмени, именно защото социална сигурност и грижи за гражданите е право, осигурявано от държавата и нейно задължение, а не задължение на гражданите. Гражданите са задължени да плащат единствено данъци (но не и осигуровки) и то не произволно и по нечие усмотрение (както е при осигуровките с прагове), а единствено спрямо доходите и имуществото си.
04 Декември 2011 23:29
Filosofa,
Май не правиш разлика между заетите в администрацията и в бюджетната сфера. В Администрацията - централна и местна са 80 000, но в бюджетната сфера са над половин милион - полицаи, военни, учители и т.н..
04 Декември 2011 23:40
Благодарение на сисетемата Д у нас след 15 - 20 години ще има стотици хиляди пенсионери с минимална пенсия, които ще се издържат по сисетмата К (да не добавям и другите две букви). Ама то на кучето кое ли му е наред, та и топките да са му отпред ...
05 Декември 2011 01:08
Че то тая система "D" си деиства в България от 22 години насам.И тя, поне в Родината ни, не е икономическа, а политическа.Ей ги на, пенсионата "реформа" се налага точно по системата "D".Ами споразумението със "зърнарите" не е ли "D"?И за да има управия в тая територия трябва една нова система "Д".Оприличавам я като система "Дуспа", ама яка и де що политически задник изкочи.
05 Декември 2011 02:47
Струва си да се прочете и една друга статия на същия автор “ Протести на инат “
Въпросът е, че тези промени са много болезнени, но трябва да се СЛУЧАТ. Ако трябва, ще дойдат хора отвън - представители на Международния валутен фонд и Световната банка например. Те винаги намират начин да вразумят всяка нация, която НЯМА достатъчно акъл. Като че ли цялата нация има една така носталгична представа за железниците, като за нещо невероятно важно. Как без железници държавата пропадала и т.н. Виждаме, че това не е вярно. Според мен в България има място за 5 основни жп линии и всичко останало е време да започва да се реже. Не трябва да търсим работа за 2000, а по-вероятно за 20 000 железничари. С тази стачка господа железничарите доказаха това, което икономистите отдавна прогнозираме. А именно, че железниците отдавна са загубили конкурентоспособност и нямат онова стратегическо значение, което им се приписва в учебниците.
Натиснете тук
Ако някой посочи по- голям “шедьовър“ на икономист с претенциите на автора да го посочи. Говори(пиши), казал известен философ и аз ще ти кажа какво представляваш.
05 Декември 2011 03:20
И още от същата статия “Протести на инат “
С чисто сърце можем да постъпим както в САЩ и Англия където редуцираха линиите. Представете си колко ще намалеят загубите на електроенергия, ако се премахнат всички тези ненужни линии.(???????) Земеделският протест е доста по-тревожещ, защото си е жив рекет (?????)
Там е много по-важно стачката да завърши с изгонването на зърнопроизводителите обратно там, където им е мястото, и със спиране на всички субсидии за този сектор.( Огромни субсидии в Щатите и Европа се дават от години, защото без собствено земеделие всяка страна няма никаква национална сигурност) Така бих постъпил аз на мястото на правителството. Когато някой плаши цялата нация с 200 или 2000 трактора, има много бърз вариант - да се вземат съответните мерки.

Май се прави много явен намек за нуждата и от силови методи, защо не и за употребата на оръжие , което да сплаши тази озверяла тълпа. И това не бях доживял да прочета по страниците на българска медия. Нужно ли е да се напомня на автора за железопътните мрежи на всички развити европейски страни, за световната тенденцията да се заменят бензиновите коли с електрически, за екологичните проблеми от замърсяването. Има ли по евтин, по- конфортен, по екологичен транспорт от железопътния, да не говорим за транспорта на контейнери. Подобни материали ми действат убийствено обидно, те ни третират като .... аборигени.
05 Декември 2011 04:09
Спартак, виж бъдещите железници
05 Декември 2011 05:10
Еми, щом се налага, още по-голям престъпник ще стана. До сега беше престъпление, само че не си декларирах доходите, сега и това, ще не влагам пари във фалирали предварително начинания като НОИ и НЗОК ще стане престъпление. Ами да пробват, да ми вземат нещо. Имам къде 400 грама месо между краката - от там давам само...
Между впрочем:

Конституция на Република България

Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд.

Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Като как така, когато някой няма желание да се труди, той не е престъпник, а когато някой няма желание да се осигурява (плаща социални данъци), то той е?
05 Декември 2011 08:13
Едни хора дето разтуриха българската икономика и пазари, сега са се наточили и на сивата икономика.
05 Декември 2011 08:32


Натиснете тук
05 Декември 2011 08:56
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
Та откога неупражняването на едно право се преследва?Заприлича на главата "права и задължения на военослижещия " от УВС на ВС на НРБ , утвърден от а.ген. Д . Джуров и подписан от ген.п-к А.Семерджиев. И кога ще е следващата национализация на социални фондове?
05 Декември 2011 09:03
Каква чудесна възможност ми дава Хърсев да си тропна пак идейката:
Публикувано във вестник „Сега” на 23.07.2010 г. (оригинал):

Електронните пари ще избавят страната от сивата икономика
(Заглавието в публикацията е променено с цел предизвикване негативни реакции у читатели и форумци)

До няколко години България може да стане първата държава в света, премахнала плащанията в брой
Бирникъ*

Планираното от правителството въвеждане на праг на сумите за плащане в брой всъщност е стара и доказано неефективна мярка за борба със сивата икономика. Това наложи нейното отменяне през 2002 г. Другата идея на управляващите - да свържат всички касови апарати със сървърите на данъчните, решава само малка част от проблема, а именно - последващото манипулиране на данните във фискалната памет. Големият проблем - неотчитането на приходи и доходи ще си остане. Плащането на недвижими имоти и заплати само по банков път е изискване, което лесно може да бъде заобиколено.
Борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията трябва да се води в едно основно направление - към поетапното ограничаване и премахване на разплащанията в брой. Именно парите в брой са от една страна главната цел, а от друга страна основното средство на сивата икономика и престъпността. Самото съществуване на парите в брой и свързаната с тях анонимност на платеца и получателя на сумите е основата, върху която вирее скритият сектор.
Изваждането на плащанията в брой от икономическия живот на страната и заместването им със система за регистрирани плащания е единственият начин за радикално решаване на проблема. Трябва да се заменят хартийките в джобове, куфарчета и буркани с високотехнологични средства, които ще изпълняват функцията на платежно средство при много по-висока сигурност за икономическите субекти и държавата.
За успеха на такова начинание са необходими няколко основни неща:
- технология и компонентите и;
- финансов ресурс;
- воля за реализация, най - вече държавническа;
- съдействието на БНБ и търговските банки;
- обществена нагласа за възприемане борбата със сивата икономика, престъпността и корупцията като неизбежна необходимост.
Технологично идеята е реалистична и осъществима. Технологията е налице - безжичното предаване на данни. То вече се ползва от всички мобилни оператори. Държавата трябва да изгради мрежа от базови станции за високоскоростно предаване на криптирани данни за всички плащания от терминалите в търговските обекти (състоящи се от компютър с безжичен модем, карточетец и четец на пръстов отпечатък) до сървърите на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам трябва да има връзка с търговските банки за отразяване на трансакцията по сметката на получателя на средствата. Задължителен и безусловен е принципът трансферът на данните да бъде: банков сървър със сметка на притежателя на картата - терминал (устройство за зареждане на картата) - терминал (търговски обект) - базова станция - сървър на НАП - банков сървър със сметката на получателя на средствата.
Разплащанията трябва да се извършват чрез дебитни и кредитни карти, които се ползват и сега. С оглед на сигурността трябва да бъдат защитени с биометрични данни, например пръстов отпечатък на собственика. Тази технология за защита на картите вече е разпространена по света. Така картите ще играят ролята на "портфейл", в който се съдържат "електронни пари". Зареждането на картите от банковите сметки на притежателите им може да става чрез сегашните банкомати, банкови офиси, чрез интернет банкиране и от терминали в пощенските станции и кметствата в малките и отдалечени населени места чрез разработването на подходящ софтуер. При плащане с карта, притежателят само ще потвърждава сумата за трансфер чрез пръстов отпечатък. Терминалите за търговските обекти на открито (заведения, маси на пазари, таксита и др. подвижни обекти) няма да са по-големи от стар модел мобифон.
Разплащанията между физически лица, част от които са финансовата основа на престъпността, корупцията и сивата икономика, ще се извършват само чрез добре развита система от обособени терминали в банковите офиси, пощенски станции, нотариални кантори, общини, кметства и обществени сгради.
Финансирането на такъв проект безспорно е доста скъпо. Но при положение че мобилните оператори успяха да изградят 95% покритие на територията на страната само за 2-3 години, няма причина държавата със заем от Световната банка или друга институция да не може да го направи в много по-кратък срок. Още повече че тук става въпрос само за местата с икономическа дейност (населени места, курорти и крайпътни обекти), а не за цялата територията, и то само за предаване на данни в определен формат, което със сигурност ще е и доста по-евтино. Финансиране може да се потърси НАЙ-ДОБРЕ по линия на еврофондовете. Едва ли е е трудно да бъдат убедени европейските институции в целесъобразността на подобен проект, който ще свие максимално сивата икономика, престъпността и корупцията, с които България е прочута в Съюза.
Чрез система от различни облекчения разходите на икономическите субекти, свързани с необходимите технически устройства могат да бъдат сведени до нула. За най-малките обекти може оборудването да се предостави от държавата.
Търговските банките е редно да поемат ангажимент за премахване на всякакви такси - за трансакции, за зареждане на картите, за обслужване на сметките, защото изваждането на банкнотите от бурканите и внасянето им на депозити ще подобри значително достъпа на банките до евтин ресурс. Ако банките откажат подобно джентълменско споразумение, разходите по трансакциите могат да се поемат от държавата при пропорционално вдигане на данъка върху банковите печалби.
Логично е да се предположи, че изграждането на подобна система за безналични регистрирани плащания ще има много противници. Някои ще възприемат промяната като намеса в личния живот, т. е. като един вид "финансов биг брадър". Но след като доходите на всеки би трябвало да са декларирани по закон, защо тогава и разходите да не се регистрират? След като по закон трябва да се знае кой колко получава, защо да не се знае и кой колко харчи? Целта е ясна: укриването на приходи и доходи да стане невъзможно, а сравняването на съответствието им с разходите ще става лесно и няма да зависи от субективната преценка на контролните органи. Събираемостта на задълженията също рязко ще се подобри. А и всеки гражданин трябва да прецени дали такава намеса в личния му живот стои над сигурността на близките и имуществото му.
Вероятно ще се появят и експерти, които ще доказват, че проектът ще бъде ужасно скъп, неефективен и т. н. Безспорно е обаче, че размерът на укритите приходи и нанасяните щети са многократно по-големи от подобна инвестиция, която ще се изплати за много кратък срок. Възможно е да се появят и "експерти", които ще се опитат да докажат необходимостта от сива икономика, престъпност и корупция, защото те осигуряват доста форми на заетост на гражданите и институциите.
Но основните противници на идеята ще са сивите бизнесмени, престъпният свят и свързаните с тях политически сили, а също рушветчиите в държавната администрация, работещите безработни и прочие хитреци, измамници и тарикати. Системата ще направи укриването на оборот и доход много трудно, защото регистрацията на плащането ще е основание за получаване на средствата. Така ще се усложни и животът на повечето престъпници, например продавачите на дрога, похитителите, убийците на стари хора за дребни левчета, платените убийци, обирджии, крадци, измамници и т. н.
Ако системата има успех, България ще може да инициира въвеждането й и извън границите на страната, например в рамките на ЕС.
Така, освен че ще се живее по-сигурно, бизнесът и гражданите ще спестят огромни средства за охрана, а държавата ще увеличи приходите си и ще намали част от разходите си за борба със сивата икономика и престъпността. Това е алтернатива и на вдигането на данъци и осигуровки дори и на възрастта за пенсиониране и със сигурност ще доведе до тяхното сваляне.

*Авторът е данъчен служител
05 Декември 2011 09:08
Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане.
Та откога неупражняването на едно право се преследва?

Правото е при съответните условия да вземаш от тези системи и никой ни преследва никого ако не го упражни. Съответно има и задължения към тези системи, като неизпълнението е наказуемо. В повечето случаи обаче, андрешко смята че правата са за него а задълженията само за другите.
Може естествено да вземаш пари от царевица и да връщаш празни хартийки и вдигнати рамена, но върви с поддържане в изправност на траурно-тъмни костюми в гардероба.
05 Декември 2011 10:08
Хърсев
И аз като БирникЪ ще се възползвам от възможността да напиша за пореден път следното:
- Всеки е в пълното си право да урежда своите финансови дела така, че да плаща колкото се може по-малки данъци.
- Никой не е длъжен да планира печалбите и загубите си по най-изгодния за Министерството на финансите начин.
- Плащането на по-високи данъци не е въпрос на патриотичен дълг.

05 Декември 2011 10:18
Тая стара дъвка ли ще дъвчем пак?
Мерси.
По другите форуми, когато някой разсеян подхвърли стара тема, другите форумци просто му дават линк към вече коментирана статия.
Да си я прочете сам и да не задава отговори.
Та така.
05 Декември 2011 10:33
За пореден път ще отбележа, че за да се плащат масово осигуровките те трябва да са ниски. Да си представим, че здравната осигуровка е 5 лв. месечно за всички, тогава кой ще рискува да остане извън системата? Дори и безработните ще намерят по 5лв., за да си ги плащат редовно. Лесно може да се сметне и какви ще са приходите в НОИ от едно такова решение, защото масовото плащане ще донесе повече приходи, а ниският размер ще обезмисли неплащането на вноските и опитите те да бъдат скрити. Може да се въведе и нива на осигуряване - общ пакет, включващ определен брой заболявания и здрани услуги на цена 5 лв. месечно, разширен пакет - на 10 лв. и т.н. Така повечето български граждани ще имат гарантиран достъп до системата поне за най-рапространените заболявания. А сега тези, които плащат примерно 8% от месечен доход 1000 лв., т.е. 80 лв. месечно, не получават по-качествена услуга и това напълно ги демотивира. Защото то бива солидарност, бива, ама това да плащаш по-големи осигуровки, а да получаваш същата по обем и качество услуга не е никаква солидарност, а обикновена злоупотреба. Същото е със социалните осигуровки - там несигурността е още по-голяма - променящи се правила, с месеци забавяния на плащанията за болнични, нисък размер на пенсиите, както и двугодишна вече липса на индексацията им. Време е нашите управляващи а разберат, че за да се плащат данъци и осигуровки не е необходимо да обявиш неплащането им в престъпление, а да мотивираш хората да го правят. Те да са убедени, че като са болни, възрастни и безпомощни, ще имат гарантиран доход и гарантирана грижа от страна на този, който години наред им е прибирал парите. Трябва също така парие от данъците да се харчат разумно и инвестират правилно. Неведнъж съм казвала, че държавата е доказано лош стопанин и некадърен счетоводител, което допълнително отказва гражданите да бъдат коректни към нея.
Освен това социалните и здравни осигуровки не могат и не бива да бъдат приравнени към данъците. Срещу плащането им се дължи определена услуга, не е като при данъците, където не се дължи нищо като насрещна престация. Освен това неплащането на осигуровки има преки последствия върху неплащащия и той би трябвало да може да избира дали иска да получава пенсия след определена възраст /която на практика се явява неопределена/, както и дали иска да се ползва от пакета услуги, който ни предоставя срещу здравните осигуровки НЗОК. Защото практиката показва, че и здравно осигурените плащат 2 и 3 път, когато им се наложи да ползват "услугата".
И отново подчертавам - нашата осигурителна система е възприела принципа на солидарността. Солидарността изисква еднакви вноски от всички, независимо от да им. Който желае да ползва екстри - плаща повече, но и получава повече. Това е разумно и справедливо. Ако се въведат тези правила няма да е необходимо държавата да поддържа огромен брой служители, които се занимават със събиранията /извинявай, Бирник/, което ще бъде допълнителен ефект към постигане по-добри финансови, а и социални резултати.
05 Декември 2011 11:04
Жанче, 5 лв. здр. ос-ка х 7 млн. х 12 мес. = 420 млн. год. Как я виждаш тая работа...

А иначе - след като министерствата губят язовири, заради лоша отчетност, БДЖ цели 1000 вагона, Лукойл, не могат да ги накарат едни ус-ва да монтират, Цецко с едни мангали-цигаропродавачи не иска да се справи.... Лесно е да се приписва всичко на хората, щото така всичко изглежда по-масово някак си, по-глобално...
05 Декември 2011 11:06
whw, дадох само пример , може и да са 7 или 10, може и малко повече, но да са по джоба на всеки, дори и на безработните. А имаш ли информация от здравни осигуровки колко точно пари влизат в НОИ?
05 Декември 2011 11:21
05 Декември 2011 11:21
05 Декември 2011 12:08
Системата Д се подкрепя допълнително и от факта, че се прилага като средство за минимизиране на негативните ефекти от два кризисни процеса - инфлационния и загубата на количество, но и качество на заетостта.
Подсистема на Системата Д е установената система на практически натуралната размяна на стоки и услуги в социалните микрообщности. (Дали в тази размяна са в оборот условни "пари" - "черешки" - или не, това не влияе на натуралния и характер.) По същество, това си е пазар. Този пазар, обаче, създава заетост там, където тя е проблем, и достъп до стоки и услуги "без пари", когато такива липсват. Милите истории за това как автомонтьорът ще погледне колата на бръснаря, дето го бръсне, макар и наивно пасторални, илюстрират размяна на услуги, от които, поради липсата на средства, двамата навярно биха се въздържали. Така колата на бръснаря може да продължи да си тропа, а пък автомонтьорът може да си отгледа брада като на ZZ Top. В резултат, в кризата и двамата губят ... качество на живот. Ако останат "верни" на ... парите.
Впрочем, в социокултурните стандарти на местните общности в селата и малките градове традицията за размяна на услуги и стоки (често под формата на "подаръци", които са произведени на място, съществува и в периоди на криза се усилва. За ужас на колегата Бирникъ, тук фискът е "непричьом".
И още нещо. Спомената по-горе система на натурална размяна или условни "пари" се основава на взаимно ... доверие. Доверие. Дума, която все по-често се споменава във връзка с кризата, нали?
05 Декември 2011 12:55
За пореден път ще отбележа, че за да се плащат масово осигуровките те трябва да са ниски. Да си представим, че здравната осигуровка е 5 лв.

жана д`арк,
не е така. Важен е и начинът на плащане и уведомление за това, че си платил. Например, аз 2001 г. 8 месеца си внасях осигуровки, чрез банката, но тогава смениха образеца за уведомление, а софтуерът им беше някакъв бъгав ДОСовски, който не ми тръгваше на компютъра. Така и не подадох уведомления, а по-късно спрях да плащам напълно. Сега въпреки, че съм ги платил, тези месеци ми се водят без осигуровки.
-
Така, че не е важно само колко, а е важно и как. Защото ако ми ги вземат, например с ДДС-то, и не ме занимават с формалности, то няма и да го усетя, при положение, че цените постоянно се движат, и обикновено нагоре с десетки проценти. А и парите от всички ще са събрани.
05 Декември 2011 13:03
А болничните трябва да минат изцяло към доброволно застраховане и да нямат нищо общо с НОИ. Защото едно е да те лекуват безплатно (не че го правят, де), друго да ти плащат част от заплатата, когато не си на работа. Като се разболееш и отсъстваш от работа, ако искаш си ползвай от платеният отпуск, ако искаш неплатен, а ако искаш се застраховай къде и да е, при болест да ти изплащат някаква сума. Каква - ти си решаваш, според договора със застрахователя.
05 Декември 2011 13:11
Първо, че им е по-изгодно да работят легално, и второ, че могат да имат доверие в държавата - поне да не ги спира и тормози.


Едва ли ще доживея да го видя последното - доверие в нашата мошенНическа държава, дето я кара с циганските номера "Тука има, тука нема". Е няма как да стане. Днес едни закони, които на всичко отгоре не се спазват, утре всичко наопъки.
05 Декември 2011 13:14
Застрахователите и банкерите вероятно също ще минат в Системата Д (тези които още не са там). Заедно с полицията, съда и прокуратурата. НОИ също няма да има, защото няма от какво да се издържа. Училища и университети ще са само за тези които добре се справят в Системата Д. Пожари ще се гасят от падащия дъжд или от родата ако е нализо, природните бедствия ще са силно оздравителни за човешкия генен фонд, защото ще оцеляват само най-добрите екземпляри...
05 Декември 2011 14:20
Отдавна знаем, че у нас има социално облагане - пенсионен данък, здравен данък и пр., а не социално осигуряване. Укриването на (други) данъци от години е инкриминирано, редно бе и социалното облагане да има същия статут

За първото е прав - ДОО отдавна се възприема и налага като ДОДФЛ.
Но за същия статут не е прав, статутът се определя от Конституцията; едното е право, другото-задължение.
.
Според мен Д-то в Бг е по-скоро система ДТЖ, т.е. другаря Тодор Живков. Той чудесно прилагаше един от принципите на Сун Дзъ (по памет - когато обсадиш противник, остави му шанс за измъкване. Смисълът е, че иначе остава без шанс и става безразсъден, когато няма какво да губи). Та Тато така беше изградил държавата - с оставени отдушници за да има какво да губи народа и да седи мирен. В момента сивата икономика, благословено оставена от властта, е точно този отдушник - да продадеш или купиш няколко стека цигари, да скриеш малко доход, да не платиш данък или осигуровка, да поработиш на черно. Стига да не прекаляваш и/или да не си от нашите, тогава те погват.
Например такава система Д (и ДТЖ) е никога да не си купувал картофи, а сам да си ги садил, копали вадил.
.
Впрочем глаголът е Debrouiller. Debrouillard е прилагателното и най-точния превод е "находчив" и по-приляга на идеите в статията.
05 Декември 2011 15:58
И отново подчертавам - нашата осигурителна система е възприела принципа на солидарността. Солидарността изисква еднакви вноски от всички, независимо от да им.

Ти го даваш по-надясно даже и от мене!
Не е редно възрастни хора с доходи само от пенсии да плащат здравни осигуровки. Виж, за доходи от наеми и ренти над определена сума може би е редно да се плаща здравна осигуровка. За безработните съм много резервирана: ако някой не работи, но изкарва 1000 лв. от наеми трябва да плаща. Също и ако семейството има доходи над определена сума месечно на човек, трябва да плащат и за неработещия член на семейството.
Не би трябвало да има разлика в пакета на покриваната от осигуровките медицинска помощ. Нали затова фондът е солидарен.
Пенсионният фонд трябва да изплаща пенсии единствено и само на базата на общата събрана сума от осигуровките през цялото време на осигуряване. Времето на плащане на осигуровките (т.нар. трудов стаж) трябва да е без значение. Фиксира се възраст за пенсия и вноските се разпределят пропорционално върху 40 години, като се привеждат със съответните коефициенти към датата на пенсионирането. Който иска да си доплаща и купува години за пенсия колкото реши. При това не трябва да има минимална и максимална пенсия. Пенсионери под някакъв размер пенсия да могат да кандидатстват за помощи. Това, което им се доплаща вече е от социалните фондове, зависи от имотното състояние и държавата да има право да предяви регресивен иск към наследниците.
Не е правилно някой да получава дотирана от държавата пенсия от данъците на гражданите, а неговите наследници да получат имот примерно за 50 000 евро, освободен от всякаки плащания.
05 Декември 2011 17:19
Понеже е по-бързо, сигурно и лесно да накараш стотина депутати да натиснат един бутон...

...отколкото да накараш администрацията да си свърши работата.
Те това е характерно за "законотворчеството" на ген.л-т Премиера д-р Борисов (по Б.Петров ), откакто той е в полезрението на политическия живот в България и е могъл да се намесва в него. С една дума - милиционерщина.
05 Декември 2011 17:38
Няма начин да оправиш един компонент на системата и всичко да се оправи, без другите компоненти да работят добре.

1. Защо да плащам здравни осигуровки, след като получавам обслужване като мангал и си плащам под масата, а държавата криво, ляво лекува циганите.
2. Защо да плащам пенсионни вноски на максимума заплата (2 000) лева, след като нямам шанс да се пенсионирам или той е малък, а вноските ми да отидат за куцо, кьораво и сакато, пък и отгоре на това вноските ми не са лични, и ако стане нещо с мен семейството ми няма да вземе нищо. ДГД.
3. Защо да плащам пенсионни вноски на мюлюцюнерите, след като продукта им е пълен шит и оня ден ми откраднаха пак бензина, пък и да се пенсионират на 40 или там нейде. ДГД.
4. Защо да плащам данъци, които отиват за социалистически субсидии на пролетарии в БДЖ или на пичове с трактори Ламборджини, които след това изнасят продукцията в чужбина? Аз нямам Ламбо и никой не ме субсидира.
5. Защо да плащам за съд, прокуратура и ДАНС, които гълтат стотици и стотици милиони и сеят корупция, рекет и беззаконие ?

Няма да плащам!
05 Декември 2011 18:32
Фирмине, и "системата Д"... що за евфемизъм ... престъпленията, и натуралната размяна, и отлаганите плащания, и неспазването на каквито и да е стандарти за качество, и още и още тем подобни бантустански номера имат само един резултат - разрушаване, деградиране на пазара.
В даден момент могат да изглеждат много секси и да намират мильон "оправдания", но винаги си спомняйте за тях, когато следващия път се връщате от бяла страна и ви стисне за гърлото гледката на кочината. Защото именно те са сред главните причини да продължаваме да се питаме "кога ще ги стигнем". Да се питаме, да питаме, да се питаме, а защо, след като отговорите са на повърхността.
09 Декември 2011 17:32
Безсилни правителства! Аз най-напред бих наврял банкерите в кучи гъз (пардон!). После бих подгонил полицаите и всички чиновници да си вършат работата. И на съдиите бих намерил колая. Много пари изтичат не натам, където е нужно и полезно.
05 Януари 2012 14:08
KaizerSoze е формулирал нещата.
Но все някой трябва да плаща...
05 Януари 2012 20:20
"Д" идва от френския глагол debrouillard, "измъквам се"

Едно малко уточнение - "debrouillard" не е глагол, а прилагателно и означава "изобретателен".
Глаголът е "debrouiller" и означава по-скоро "справям се", отколкото "измъквам се".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД