:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,284,338
Активни 87
Страници 10,923
За един ден 1,302,066

Дали някой знае какво точно става?

Опит за надничане в близкото бъдеще с позоваване на поети и философи от миналото
Ясен Бориславов
Който е гледал филма "Чичо ми от Америка" (реж. Ален Рене, 1980), вероятно си спомня кадрите с белите мишки, които кротко поминуваха в чистичка лаборатория до мига, в който един биолог им пусна слаб ток по дъното на клетката. Тъй като не разбираха кой точно им причинява това непознато страдание, животинките се сбиха. Филмовата метафора доста напомня за ситуацията, в която се намира България, а отчасти и светът днес. "Ураган от общ и всеобемащ фарс бръсне европейската земя", както пише Ортега-и-Гасет. Казал го е преди повече от 70 години, но звучи актуално.

У нас железничарите стачкуват, защото БДЖ е пред фалит, браншови организации и синдикати протестират по софийските улици, учени от БАН демонстират с примки на шиите, блокират се пътища, а вероятно предстоят и по-мащабни действия. Очаква се полицаите също да се включат в протестите, сигурно ще ги последват миньори, лекари, учители, студенти, пенсионери и всички, които не харесват живота си.Недоволството изглежда масово,макар че липсва ясен адресат на гнева. Най-остра неприязън събира личността на Симеон Дянков, сякаш е някакъв самозван зъл ковчежник, а не министър в легитимно и демократично избрано правителство. Личността на премиера засега е видимо пощадена от този гняв поради социопсихологически, а не рационални причини. Той е момче от народа, "един от нас", за разлика от Дянков, който е бивш банкер с гъгнив глас и очила, дошъл от Америка, за да обърка и без друго сбърканите национални финанси. Борисов все още е национална икона, но близките дни и седмици ще поставят на изпитание неговите иначе забележителни комуникативни способности. Любопитно е дали и този път успешно ще влезе в образа на Данко, който води народа през гъстата гора, осветявайки пътя с пламъка на сърцето си. Месец след местните и президентските избори, убедително спечелени от ГЕРБ, ситуацията прави съвсем уместно цитирането на няколко стиха от Константин Павлов.Нашата съпротива - еротична игра.

Боричкаме се сладострастно,

отдаваме се доброволно,

а стенем, че сме изнасилени.Възможно ли е правителството да падне в близките седмици? Ако у нас имаше букмейкърски къщи с нетрадиционни залагания, вероятно този въпрос би захранил силни хазартни страсти. В момента падането на кабинета изглежда нереалистично, защото Борисов си осигури парламентарно мнозинство. Опозицията може да поддаква на протестите, но е слабо вероятно да ги оседлае. От БСП обявиха, че по принцип подкрепят всяко недоволство срещу правителството, но засега нямат намерение нито да подсторват протестите, нито да ги оглавят. Подтекстът е, че в момента падането на кабинета е нежелателно и ако тръгне да се срутва, вероятно левицата ще се опита да спре или поне да забави процеса. ДПС традиционно се нагажда според обстоятелствата и не би се ангажирало със самостоятелна акция. РЗС е политически мехур с водевилно поведение и съмнително бъдеще. Освен това лидерът му, след като не успя да уволни Бойко Борисов, седна в скута му. Янето все пак е непредвидим и от него винаги може да се очаква политическа димка, но нищо повече от това. "Синята коалиция" доизживява своето минало, а "Атака" е затънала в "битово разложение". На този фон синдикатите изглеждат като политически играч, какъвто обаче те не са и не могат да бъдат. Пък и сигурно не искат. Те обичат да се заиграват с властта, но не и да носят политическа отговорност. Могат да свалят правителства, но не и да управляват. Парадоксално е, че пълната политическа деморализация се оказва източник на политическо равновесие. Но равновесието може да е измамливо и нетрайно, особено ако протестите продължат и ако се радикализират, което не е изключено.Това е цената на популизма - отсъствие на предвидимостХората излизат на улицата не просто заради пенсии, заплати и неизпълнени обещания, а заради отнет житейски хоризонт. Те протестират заради усещането, че всъщност никой не управлява. И явно не само у нас е така. Движението "Окупирай Уолстрийт", което събира все повече привърженици по света, вълненията в Гърция и други европейски страни, както и в Арабския свят изглеждат мотивирани повече от страхове, отколкото от надежди. Няма значение дали страховете са рационални, или не. Страхът невинаги се нуждае от конкретна причина. Най-истинският и най-интимен човешки страх е страхът от тъмното.

Дълговата криза в Европа, очертаваща все по-неясно бъдеще за еврозоната, а поради това и за проекта ЕС, мотивира страхове, които няма как да не рефлектират и у нас. Все пак членството на България в ЕС е най-сериозното политическо постижение на страната за последните години. В тази застрашена от продънване кошница са ни всичките яйца. Логично е събитията у нас да се развиват в синхрон със ставащото в Европа. Четирибуквието ГЕРБ е заявка точно за това.

Да се протестира изобщо, срещу неправдите на живота, срещу злочестата съдба, срещу разминаването между желание и действителностможе да изглежда нелогично, но не е невъзможноМакар и нелогично адресиран, протестът е неизбежно политически, дори да не е партийно или идеологически оцветен. Дали нещо е политическо, е въпрос по-скоро на мащаб, а не на идеологическа окраска. Ако десет души развеят лозунга на дадаистите: "Искаме да пикаем в различни цветове", това би било екстравагантен жест, но ако 50 000 го направят в един град, вече е политически акт, от който може да последва и програма, в която хранителната и фармацевтичната индустрия да видят свои бъдещи печалби. Примерно.

Страховете имат свойството да сплотяват и да пораждат често нездрава, но за сметка на това ефективна гражданска солидарност. Поради което бъдещето на кабинета въпреки парламентарната конфигурация е заложник на социални страхове. Засега се очертават две възможности. Първата: ако протестите бъдат овладени, кабинетът да довърши мандата си на куц крак, губейки все повече популярност и оправдавайки се с международната обстановка. След това ГЕРБ ще последва съдбата на НДСВ. Разрастване на протестите очертава втората възможност: през февруари 2012-а президентът Плевнелиев да изпълни познати от зимата на 1997-а политически ритуали.

Властта по принцип се упражнява чрез общественото мнение, но у нас общественото мнение се управлява от властта и по-специално от министър-председателя. Управлява го ръчно. Проблемът е, че ръчно може да се управлява българското, но не и европейското обществено мнение, а България е част от европейския контекст.Ако протестите се разраснат и се стигне до улични сблъсъци,правителството може да падне поради външен натиск, както стана с Берлускони и Папандреу. Шумно рекламираната от кабинета финансова стабилност в зоната на мизерията може да се окаже недостатъчен залог за неговото оцеляване. Ако правителството падне, сервилните към Борисов медии ще се чудят срещу кой вятър да обърнат платната. Ако не друго, поне пируети на медийни манекени предстои да видим. От което доверието в "свободните и демократични" медии ще спихне, но и това е част от цената на популизма.

Сигурно е, че българското общество ще загуби от политическата нестабилност, но някой все пак ще спечели. Вероятно някои банкери. По-интересно (и тревожно) е какво ще дойде след ГЕРБ, дали ще има нова вълна от популизъм с нова реколта от "вертикални нашественици" (по израза на Ортега-и-Гасет). Точно такива са повечето актуални български политици. Идват и отминават като метеорологични явления - дъжд, градушка, суша. Трябва да бъдат изтърпени и търпеливо ненавиждани в очакване на слънчевите дни. У нас политиката е убежище, а не поприще. Изразът "влизам в политиката" обичайно изразява бягство от някаква, упражнявана успешно или не, но друга професионална роля в различна сфера. Поради което властта изглежда като игра на случайности, но и това не е само български проблем. Ако през 2005-а Борисов беше станал министър на вътрешните работи в тройната коалиция (а такава вероятност имаше), сега ситуацията в страната би била друга (по-добра или по-лоша, не е ясно), както и ако Хитлер през 1907 г. беше приет да учи архитектура във Виенската политехника, светът щеше да е различен.

В България по принцип всичко е възможно, ноне всичко може да бъде обясненоНяма как да се обясни например, защо, след като от години медиите грижливо и в детайли описват технологията на телефонните измами, някакви хора продължават да се връзват и измамниците, според данни на МВР, печелят около 50 000 лв. на седмица. Няма как да се обясни защо в детските книжки най-често рисуваната от художници гъбка (с бяло пънче и червена гугла на бели точки) е червената мухоморка? Нито може да се обясни защо докторската титла на Стоичков вместо развеселяващо недоумение предизвика сериозни дискусии. Трудно е да се обясни защо българското въображение може да се извиси до най-изящни тарикатлъци като размяната на дупчени билети в тролея, но отказва да види връзката между образованието и науката и брутния вътрешен продукт или между съхраняването на природата и бъдещето на туризма.

Лудостта при отделните хора, както твърди Ницше, е нещо рядко, но при групи, партии, народи, епохи е правило. Изглежда, наистина писаното от поети и философи, както пророкува Гео Милев, все някога се сбъдва. За добро или зло. В случая май е за зло.

Снимка: Юлиян Савчев
Най-остра неприязън в протестите събира личността на Симеон Дянков, сякаш е някакъв самозван зъл ковчежник, а не министър в легитимно и демократично избрано правителство. Личността на премиера засега е видимо пощадена от този гняв поради социопсихологически, а не рационални причини.
Снимка: Юлиян Савчев
Нападките директно към премиера са все още спорадични. Борисов все още е национална икона, но близките дни и седмици ще поставят на изпитание неговите иначе забележителни комуникативни способности.
Снимка: БГНЕС
Зърнопроизводители се веселиха в знак на протест на километър от ГКПП "Капитан Андреево". Свири им оркестър, пя им певица, хапваха пържоли.
44
8865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
04 Декември 2011 19:24
Материалчето подличко нашепва мисълта за отсъствие на алтернатива ...
за безполезност на всяка съпротива, и за необходимост от примиряване ...
Г-н Бориславов, съобразявайте се с препоръките на Симеон Борисов, пфу Бойко Дянков пфу, Борисов за журналистите.
04 Декември 2011 19:41
Най-остра неприязън в протестите събира личността на Симеон Дянков, сякаш е някакъв самозван зъл ковчежник, а не министър в легитимно и демократично избрано правителство. Личността на премиера засега е видимо пощадена от този гняв поради социопсихологически, а не рационални причини.

Хайде сега.
Че лицето Дянков има ли шанс на произволни избори да спечели поне разнасянето на пици.
Дянков се опитва да го играе наместник, но си е просто еничарче
Истината е че в голяма степен примиера "носи на гръб" безличните парсони в правителството.
А и не само там. Май само парламентарната група на ГЕРБ даде някакви наченки един-два пъти.
Но това е до време.
....Любопитно е дали и този път успешно ще влезе в образа на Данко, който води народа през гъстата гора, ....

Не е това "приказката". Стахувам се че скоро изборът ще е "индже" или "командир" след избори
04 Декември 2011 19:54
Живеем в интересни времена, както казват китайците. А като ни доскучае - политиканите ни осигуряват още по-интересни...
--------------------------------------------
Блогът на Генек

04 Декември 2011 20:25
Ако Хитлер беше записал архитектура.... Ако носът на Клеопатра беше крив.... Бла - бла - бла... Както сочи историята, личността е само инструмент. Ако сифилисът на Ленин беше по-напреднал ВОСР щеше да се извърши от Троцки или Сталин или кой-знае кой. Феноменът ГЕРБ не е заслуга на Бойко. Случайно ли преди него имаше и други месии? Остава да открием причината.
04 Декември 2011 20:37
Нaй-силният отбор в България:
Натиснете тук
04 Декември 2011 20:38
Цветанов и Дянков срещат премиера умислен и разтревожен. Питат:
- Г-н премиер, проблеми ли имате?
- Всъщност, да - отвръща той.
- И какви са те?
- Чудя се какво да избера: от една страна ме канят на мястото на Бербатов в "Юнайтед", от друга Илиана Раева - в нейния ансамбъл.
- Че там какво?
- Това, дето го мога - ленти и бухалки.

04 Декември 2011 22:06
findbringer2 мили ,
Ще пратя песа да зададе този въпрос и на Милият Автор . Иначе , заглавието на дописката е всякак защитено в изложението ...
04 Декември 2011 22:39
Картофите не искат молитва, а мотика.
04 Декември 2011 22:49
Какъв е този ураган, който бръсне? Ортега и Гасет пак избиха рибата.
04 Декември 2011 22:50
Интересен материал, прелюбопитен, визионерски, пък и точен, триок един такъв.

Имам малко забележки
Това е цената на популизма - отсъствие на предвидимост


Авторът да прочете що е то популизъм и да направи отграничение между популизъм и желание да направиш нещо добро на ония от третата класа. Щото у нас за последните 20 години всяко желание за добруване на народа се сдобива с етикет популизъм, тогава как се казва това да искаш хората да са добре?

Хората излизат на улицата не просто заради пенсии, заплати и неизпълнени обещания, а заради отнет житейски хоризонт. Те протестират заради усещането, че всъщност никой не управлява.

Ми пазарен фундаментализъм, нека манерку се изкаже по въпроса, он е неговият пророк, пазарът управлява, тъпите хора сега стачкуват, ко шъ праим Манерку? Кво казва твоя пазар за стачките, как се оправя с гневните хора, а? Кажи, кажи, кажи
05 Декември 2011 01:01
Това, дето го мога - ленти и бухалки.

Това е хитро
Сега остава някой да го предложи и за художествена гимнастичка на годината.
05 Декември 2011 01:13
Ами популизъм идва от популус, което на латински значи народ. Не само, че няма нищо лошо, но дори е задължително политиката в една демократична държава да е в интерес на народа, т.е. да е популистка, а не срещу него и в интерес единствено но някои малочислени групи.
-
Явно някои много ги е страх от популизма (политика в интерес на народа), а същевременно нямат легитимни аргументи срещу него, (щото не върви например да кажеш, че искаш да ограбиш всички единствено за да спечелят малцина) и затова се опитват да правят внушения, като употребяват думата в неясен контекст, но с внушението, че е лоша. Т.е. опитват се да ни внушат, че политика в интерес на народа е нещо лошо. А не е и няма как да е !
05 Декември 2011 01:48
Популизмът е майка на всички простотии.
05 Декември 2011 03:08
Не е на всички. Ти си доказателството.
05 Декември 2011 03:16
И като вземат някои от позициите на олигархизма да плюят популизма възниква въпроса - олигарси или глупаци са ? Олигарси тук не пишат, така че ....
05 Декември 2011 03:47
На хората взе да им светва, че пицата става все по-постна и че скоро може да остане и без тесто!Да, няма предвидимост и житейски хоризонт!Преди говорехме само за ЕС, а той се оказа един балон!До скоро плащахме повече, отколкото получавахме, сега трябва да затъваме и с тяхната каруца в блатото и оправия няма!Даже и стабилността в мизерията вече не ни е гарантирана!Писна ни!Чудно е не, че хората протестират, а че го правят толкова малко!И че едно правителство, което харчи оскъдните средства за мегаломански проекти на фона на глада и нехае за работните места, все още изглежда обичано, макар и от една четвърт от населението?!То трябва да си отиде, за да спре да прави експерименти и да взема безумни решения.И на негово място да дойдат по -компетентни и отговорни хора, да се търси национално съгласие в този момент.
05 Декември 2011 04:52
"Какъв е този ураган, който бръсне? Ортега и Гасет пак избиха рибата."
***
Васик, знам че знаеш ама да ти напомня, че Ортега и Гасет е една и съща персона, даже не се оплаква от раздвоение на личността. Освен ако намекваш, че менистерите макар и мног на брой не могат да нправят дори една личнсот вкупом.
05 Декември 2011 06:06
Светльо,
Относно гимнастичката - д-р Филипов има по-оригинално предложение:
Най-добре ще е вече всички класации да започват от № 2 – „Мъж на годината”, „Политик на годината”, спортист, футболист, мениджър… Борисов № 1 и нататък да се нареждат както си искат. България отдавна не е имала такъв енциклопедист, такава всестранно развита личност. То и по света не е имало, откакто почина Туркменбаши.

Натиснете тук
05 Декември 2011 08:03
Аз сал едно ще ви попитам Оти рИвете? Нъл искахте капитализъм као у Америчко. На ви сега капитализъм.
Докато този модел на американски капитализъм владее света, няма оправяне. Модел, в който ефективност се търси чрез уволнения, а не чрез въвеждане на нови технологии. Модел, при който този, който използва другите да работят, а той само обира парсата (САЩ използва целият свят, а Китай и Югоизточна Азия работят).
05 Декември 2011 08:46
Демокрация без популизъм няма. А популизмът рано или късно ще убие демокрацията.

05 Декември 2011 09:37
В страна, в която провинциалният любител футболист печели 2 пъти повече гласове от футболистът професионалист от световен мащаб е страната, в която Пъдарят е избран за абсолютен Цар, а Царят е презрян като неспособен пъдар и съответно изхвърлен от политиката.
В такава страна на чудестата всичко е възможно.
Простотията е бездънна, уверено копа дъното на блатото в търсене на светлинатата в тунела от другия край на земята.

В такава територия произволна дивотия, опакована в кръчмарски лафове е по-стойностна и от най-компетентното мнение, още повече ако е и цивилизовано изразено.

Ето и списъкът на първите 10 футболисти, според феновете, съобщава БГНЕС.

1. Бойко Борисов (Витоша Бистрица) - 44% (3 501 гласа)
2. Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед) - 24% (1 955 гласа)
3. Васил Лукаев (Шипка Драгор) - 5% (430 гласа)
4. Николай Михайлов (Твенте) - 5% (397 гласа)
5. Стилиян Петров (Астън Вила) - 5% (382 гласа)
6. Владимир Гаджев (Левски) - 3% (243 гласа)
7. Бранимир Костадинов (Ботев Враца) - 2% (134 гласа)
8. Христо Йовов (Левски) - 1% (113 гласа)
9. Спас Делев (ЦСКА) - 1% (94 гласа)
10. Тодор Янчев (ЦСКА) - 1% (91 гласа).Сега вижте какви циркаджийски маймуни са избрани в НС от електората, който оценява футболиста на годината и кои бяха изхвърлени от него - НДСВ, по чието време корупцията беше най-ниска, настана чувствителна стабилност и в политическото ни развитие се установи съвършено друг стил на действие и говорене.

Каквато и беда да му дойде до главата на тоя електорат все ще му е малка.
05 Декември 2011 09:44
Все пак смятам, че най-големият срам е за онези идиоти, които гласуваха за глупостта.
Някои вече си признаха във форума.
05 Декември 2011 09:52
Да се протестира изобщо, срещу неправдите на живота, срещу злочестата съдба, срещу разминаването между желание и действителност може да изглежда нелогично, но не е невъзможно

За съжаление, авторът е прав. Не че няма конкретни неща, за които да се протестира: корупцията, съдебната система, толерирането на беззаконието, безнаказаността на добре известни личности на прехода и политици, сбърканата пенсионна система и т.н. Вместо това се протестира срещу Дянков, че не давал пари, т.е. протестира се срещу следствието (липсата на пари), а не срещу причините, довели до това. Или се протестира срещу вдигането на пенсионната възраст (неизбежно), а не за очистване на пенсионния фонд от всякакви социални плащания, срещу корупцията в ТЕЛК, източваща фонда, за пенсии според личния принос и срещу привилегиите на определени групи, заплащани от общия фонд.
Така и служителите от БДЖ: вместо да бяха протестирали срещу източването на фирмата и довеждането й до фалит и лошото й управление, сега чак протестират за запазване на работните места и заплатите, нещо което нямаше да се наложи, ако фирмата се управляваше добре.
Оставам с впечатлението, че българинът е готов да се примири с всякаква несправедливост, стига да му се гарантира някакво минимално заплащане с класове, на които е свикнал, пари за храна и дрехи и други такива дребни придобивки, но не и да настоява за решаването на фундаменталните проблеми на държавното управление.
05 Декември 2011 09:53
Уважаеми форумци, не рарбрахте ли? Пред нас е новият български ЛЕОНАРДО Да Борисофф!
05 Декември 2011 10:01
Тимчето, горкото, още не може да прежали Симо Крадливий! Още го оплаква! Ще ти изсъхнат очите, бре Тиме! Ко че праим без тебе тогизи?!
05 Декември 2011 10:04
Демокрация без популизъм няма. А популизмът рано или късно ще убие демокрацията.

Има и друга възможност - хората да поумнеят. Или поне достатъчна част от тях.
05 Декември 2011 10:22
Колега, Ясен Бориславов,
отговарям ти директно, никой нищо не знае.
За простолюдието говоря.
Най ценното нещо винаги е била информацията.
Винаги тя е била собственост на богатите.
Така че, нито през 1980, 1989, 1996, 2001, 2005, 2009, че и в днешния ден, някой от простолюдието има представа какво всъщност става.
Питай управляващите, но те няма да ти отговорят.
Зящото ти не си от тях.
Не си нито богат, нито в управлението, тоест пак богат.
05 Декември 2011 10:23
т.е. протестира се срещу следствието (липсата на пари),

Круела, не пей и ти тези припевчета. Да, парите не са толкова, колкото на други места, но основният въпрос е как се управляват и организират наличните пари. И уверявам те, ако не се крадяха и пилееха, щяха да стигат за десетократно по-добър живот - и като средства за заплащане, и като околна среда. Когато ти е малка заплатата, не наемаш фирма за чистене у дома, а си чистиш сама. Не се храниш с хайвер и шампанско на ресторант, а готвиш пиле с картофи у дома. Не строиш спортни зали на килограм, които след това се налага да издържаш, не строиш магистрали и детски площадки на десетократно завишени цени, а на реални, организираш си ефективна система за почистване, а не пилееш милиони, хоито хвърляш на волфове и прочее боклуци срещу символична работа и не минаваш през 17 посредника, за да купиш нещо на многократно надута цена. Пари ли нямало? Има, но изтичат! А Дянковата задача е не да управлява парите, а да управлява изтичането им. Затова протестират срещу него.
05 Декември 2011 10:38
Не строиш спортни зали на килограм, които след това се налага да издържаш, не строиш магистрали и детски площадки на десетократно завишени цени, а на реални, организираш си ефективна система за почистване, а не пилееш милиони, хоито хвърляш на волфове и прочее боклуци срещу символична работа и не минаваш през 17 посредника, за да купиш нещо на многократно надута цена.

Това, което го изброяваш е установена система от много време насам и да, точно тези практики трябва да се премахнат. Срещу това изразходване на парите трябва да се протестира, а не да се скандира: "Дянков, дай пари!" Защото след като парите са изхарчени и ги няма колкото и да се протестира няма откъде да се вземат.
05 Декември 2011 11:10
Защото след като парите са изхарчени и ги няма колкото и да се протестира няма откъде да се вземат

Хмм, ми не, не са всички изхарчени. Помисли си какво е разпределението (не общата сума, а разпределението!) за следващата година - определено имат причини да протестират и сега. И малко протестират - трябва всички подценени групи да излязат. Да, съгласна съм, че проблемът не е от тази година, напротив. Но не забравяй, че трябва да има голямо натрупване преди да се излезе навън - човек рядко избухва на първи проблем. И второ - сегашното криво разпределение е сервирано с безпрецедентен цинизъм и нискокачествен популизъм и лъжи. Малко старание да бяха положили в манипулациите!
Друг е въпроса, че и общата сума вероятно можеше да е по-голяма, ако не бяха някои решения, взети именно от този министър (данъци, осигуровки, акцизи).
05 Декември 2011 11:17
Мдааа, всъщност, точно премиерът и кукловодите му стоят зад повишаването на напрежението след изборите.
Целта е очевидна: ролята на "Отмъстителя за престъпленията на прехода" отдавна е комедийна, "Строителят " също вече не върви - резерва стана асфалт, а обещаните евросредства ги няма и няма да дойдат. Трябва нова роля. И тя е "Реформаторът". За целта се предлагат като реформи очевидни глупости, недомислия и беззакония. Предлагат се не само за имитация на дейност, но и за предизвикване на протест. Протест, който в държава без гражданско общество е достатъчно безопасен за властта, но при влошаване на ситуацията ще е достатъчен за : "АЗ исках да направя реформите, но с протестите си не ми позволихте ."
Цялата тази пародия на управленска дейност , съчетана с перманентен хаос в държавата , е димната завеса, осигуряваща на мутроолигархията, взела властта юни 2009, условията да оглозга държавата ни. димната завеса, която ни пази от мисълта, че именно огромната мутромилиционерска кражба на акцизи и ддс е основното, което издънва бюджета вече трета година, димната завеса, която скрива откровената протекция за създаване на монополи чрез газене и удушване на средния и дребен бизнес....

Майтапът, че в България мутрите си имат държава, ще ни излезе твърде скъпо.
05 Декември 2011 11:45
Все още няма подходяща идеология, която да бъде възприета от масите и да доведе до смяна на системата. За сега сме във фазата лошият и добрият цар.
05 Декември 2011 12:39
Ако през 2005-а Борисов беше станал министър на вътрешните работи в тройната коалиция (а такава вероятност имаше), сега ситуацията в страната би била друга (по-добра или по-лоша, не е ясно),


Това съм го споделял много пъти.
Неверният Тома е прав, че ако нещо е трябвало да се случи, то се случва независимо от личността. Но все пак преди всичко огромното и накърнено честолюбие на ББ беше, което го амбицира за проекта ГЕРБ. И тука Румен Петков и БСП са в генезиса на явлението ББ. Така, както някога БСП и СДС легитимираха ДПС.

Не че сега ББ не се хапе /той знае къде/, че не уцели момента и вместо в Алеята на славата, ще се нареди до Иван Костов и Жан Виденов. Дори изконният му враг Станишев не е в тази редица.
05 Декември 2011 12:59
Мутроолигархията зе властта /цялата/ 97-ма, а не 2009
05 Декември 2011 13:08
Напротив, още по рано.
Първо през 1944 властта я взе партокрацията, а на по-късен етап, през 1989 партокрацияте се обедини с престъпниците и сега вече си имаме мутропартокрация.
05 Декември 2011 13:18
И аз не знам какво става, но е факт, че Лепа Брена ни обича повече от Ванеса Мей!?
05 Декември 2011 13:22
Нашата съпротива - еротична игра.
Боричкаме се сладострастно,
отдаваме се доброволно,
а стенем, че сме изнасилени.

Много сполучливо сравнение, което е на фона на мощна чалга.

„Хората излизат на улицата не просто заради пенсии, заплати и неизпълнени обещания, а заради отнет житейски хоризонт.”

Хората в България вече практикуваха двежение към хоризонта на светлото бъдеще.Само че хоризонта е въображаема линия, която не може да бъде достигната.Силно се надявам, че хората вече излизат за днешния и за утрешния ден.Хоризонта вече е неработна илюзия.Тревожно е обаче, че „доброто ченге” в лицето на Борисов е все още работна илюзия.”Откривателят на новината” Бареков днес сутринта пак слугинареше, че има един човек, който оправя нещата.Такива, като Бареков нямат свършване, а си имат и трибуна.

05 Декември 2011 13:25
Айде по лекичко с подобни, ... хм твърдения .
44-та 45-та 46-та се години на излизане от световна война с много милиони жертви.
И разчистване на остатъците от режимите (поне победените) отговорни за нея.
05 Декември 2011 13:28
Ами популизъм идва от популус, което на латински значи народ. Не само, че няма нищо лошо, но дори е задължително политиката в една демократична държава да е в интерес на народа, т.е. да е популистка, а не срещу него и в интерес единствено но някои малочислени групи.
-
Явно някои много ги е страх от популизма (политика в интерес на народа), а същевременно нямат легитимни аргументи срещу него, (щото не върви например да кажеш, че искаш да ограбиш всички единствено за да спечелят малцина) и затова се опитват да правят внушения, като употребяват думата в неясен контекст, но с внушението, че е лоша. Т.е. опитват се да ни внушат, че политика в интерес на народа е нещо лошо. А не е и няма как да е !


Брайтманчо,
за горецитираното -
05 Декември 2011 13:58
sega_007
Напротив, още по рано.

Автора за предпоследния абзац.
Имам отговор само за мухоморката: Защото е по-красива.
05 Декември 2011 15:02
Тимчето, горкото, още не може да прежали Симо Крадливий! Още го оплаква! Ще ти изсъхнат очите, бре Тиме! Ко че праим без тебе тогизи?!


Germanik,

По времето на "Симо Крадливий" бяхме с най-ниска за нашите възможности като нация корупция.
А като окьорея не ме мислете, щото ще ръкоплещите на следващото поколение простаци на власт.
05 Декември 2011 15:19
Популизъм. Според Уикипедия,
В българския език популизъм е заемка от френския (populisme) и се свързва с бурните исторически събития от Френската революция. Терминът се използва за политическа насоченост на обществена група или индивид:

- Разнородни обществено-политически течения и движения насочени към суверена, издигащи идеи за пряко участие на народа в управлението и стимулиране на недоверието в държавните институции.
- Начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми).
05 Декември 2011 18:15
Бориславов : Дали някой знае какво точно става ?
Отговорът е : Народният ни агрегат пуска своята пара , къде в свирката , къде в топлия сандък , но не и в работните си цилиндри ...
05 Декември 2011 21:10
Tim-e, не е нужно да окьоравяваш. Трябва да си не само кьорав, но и умственоограничен за да натрапваш цара на местото на пъдара.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД