:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите готвят национализация на ВиК фирмите

Според регионалното министерство само така ще се ускори усвояването на еврофондовете
В отчаян опит да навакса закъсненията и да спаси от провал усвояването на еврофондовете правителството се кани да създаде истински хаос във водния сектор, връщайки го в годините на социализма. На сайта на Министерството на регионалното развитие бе публикуван проектозакон за водите, който предвижда тотална промяна в собствеността и управлението на ВиК дружествата. Държавата ще национализира основния актив на дружествата - инфраструктурата (тръбопроводи, колекторни, пречиствателни станции и др.).



В момента мрежата се води собственост на съответните дружества, някои от които са 100% държавни, други са 100% общински, трети са държавно-общински, а четвърти случай е "Софийска вода", която е концесионер на водоснабдителната и отвеждащата инфраструктура на столицата. Различните форми на собственост на ВиК предприятията са резултат от предишния опит за реформа, проведен със заема от Световната банка. Целта тогава бе децентрализация. Предвиждаше се поетапно дружествата да станат собственост на общините, а след това самите общини да започнат да привличат частно финансиране чрез концесиониране на дейността и мрежите. Това се случи само със софийското водоснабдяване. Опитите за концесиониране на други ВиК дружества в страната претърпяха провал.

Сега държавата се кани да прави обратното - да одържави мрежата и ВиК услугите и да концентрира управлението - чрез подчиняването им на регионалното министерство и чрез намаляване на броя на операторите. Странно е как ще бъде изпълнен този план при "Софийска вода", в която мажоритарният собственик е чуждестранна частна компания. Според експерти най-вероятно държавата ще вземе общинския дял в дружеството, но това едва ли може да се случи толкова лесно при наличието на действащ договор между чуждия собственик и Столична община за 30 години. Друг е въпросът какъв сигнал би било това за инвестиционната среда в България. Още тази година сегашните над 50 ВиК фирми да бъдат окрупнени до 28 - колкото са областите.

След реорганизацията държавата ще трябва да харчи стотици милиони от бюджета, за да финансира или съфинансира проектите за обновяване на мрежата. Според експерти са нужни над 3 млрд. лева само за най-належащите реконструкции. От мъглявите обяснения на управляващите се разбира, че спешно сменят курса, защото това е единственият шанс да се ускори усвояването на еврофондовете. Идеята е България да пришпори по-малко на брой, но по-големи проекти, за да използва повече евромилиони от Брюксел.

В последните дни на 2011 г. регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че предстоящата реформа ще е болезнена за мнозина, но цената на водата няма да скочи. Точно обратното каза обаче най-новият заместник на Павлова Добромир Симидчиев, чийто ресор е тъкмо водният сектор. "Ще се направи преоценка на активите на ВиК и това ще доведе до увеличаване на цената на водата, макар и плавно във времето", призна в интервю за Медиапул зам.-министърът.

Според експерти плановете на правителството за водния сектор са неясни, недомислени и всяко прибързване е вредно. Отново се прокрадва и предизвикалата много критики идея за въвеждане на единна цена на водата за цялата страна. Това предложение може да доведе до драстично поскъпване в някои региони на страната, без да падне цената в други, където кубикът струва скъпо. През миналата година в София, където водата е от язовир "Искър", цената бе 1.28 лв. на кубик без ДДС, а в Добрич, където водата се изпомпва от голяма дълбочина, тарифата е почти двойно по-висока. Дори и според зам. регионалния министър Симидчиев е по-добре да се запази сегашният модел на ценообразуване на регионален принцип.

Според председателя на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски реформата в сектора трябва да започне възможно най-скоро, за да може да се модернизира ВиК инфраструктурата, а оттам да се подобри и качеството на водата. "Вероятно цената няма да бъде еднаква, тъй като тя зависи от разходите, които правят операторите по нейната доставка", заяви пред в. "Сега" Татарски. И сега по закон цената зависи от разходите на дружествата по доставяне, пречистване и др., които съвсем логично зависят от изправността на мрежата например.



РЕСУРСИ

По-голямата част от страната не е заплашена от воден режим за питейни нужди през януари, успокоиха от екоминистерството. Въпреки това ситуацията е тежка - язовирите са полупразни, Враца и Монтана са на нощен воден режим, а ведомството на Нона Караджова призова ВиК дружествата, вецовете и другите големи ползватели на вода да пестят наличните ресурси. Спряно е използването на вода за производство на ток в десетина язовира, сред които е и намиращият се край столицата "Искър". Причината за липсата на вода е необичайно сухата година.

Режим за питейни нужди може да има чак напролет, ако водоемите не се напълнят от топенето на снеговете. Падналият оскъден сняг дава надежда, че няма да се стигне дотам. Това обаче не важи за селищата, които се снабдяват с вода от реките. Причината е, че реките все още са празни, а състоянието им се оценява като кризисно. "Миналата година бе по-суха, с по-малки от средните валежи, но в това няма нищо драматично", коментира пред "Сега" доц. Илиян Господинов от НИМХ-БАН. Според него пълненето на големите язовири не е толкова зависимо от отделните сезони и една по-суха зима не нарушава водния им баланс.

90
7481
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
05 Януари 2012 20:22
Ако от това ще има по голяма полза, да стане!!!
05 Януари 2012 20:42
Най после нещо умно... Това е пътят. Възловите стопански отрасли трябва да са изцяло в държавата - ВиК, Енергетика, полезни изкопаеми, държавни комуникации, редом с частните...
Задължително банковата система трябва да се овладе от държавата, при удобна международна обстановка.
Защото който владее (контролира) парите на държавата владее и държавата.
Този път браво на правителството.
05 Януари 2012 20:43
Синхрон, уеднаквяване на цените, по-добър контрол...Не звучи зле!
--------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек


05 Януари 2012 20:54
Първо национализация, а после приватизация. Или се канят да управляват достатчъно дълго за да могат да завършат цикъла, или ще крадат не нашега от европейските помощи. Няма с какво хубаво да ни изненадат ГРОБарите, а и да искат не могат, поради грозната си същност.
05 Януари 2012 20:57
Като идея -
Дано и като изпълнение да е добре. Държавата лека -полека трябва да си дойде на мястото в ключови структури , които определят смисъла на съществуване на една държава - ток, вода, транспорт , здраве, образование. Щото май станахме Територия.
Воплите какво щяли да кажат инвеститорите и какъв сигнал щя да бъде към тях - мерси , подобни "инвеститори", сто кожи ни съдраха и никакво подобрение на инфраструктурата и качеството на монопола . Щото от "ясни сигнали и силни знаци " и прочие алабализми тип Кунева , Гергана Грънчарова и Гаражната, я докарахме до тук. Че дето беше казал един колега във форума / май Old BG / : като чуя инвеститор - получавам кисилини в стомаха .
А в провинцията вече зачестиха случаите на саморазправа с подизпълнителите им . Времето доказа , че няма по - лошо от частния монопол.
05 Януари 2012 21:00
Една добра новина
05 Януари 2012 21:10
Определено много разумно и национално отговорно решение, дано успеят да го формулират в работеща и ясна нормативна база...Сега хаоса е неописуем и чуждите инвеститори са потресени от безумната система във ВиК сектора, а корупционните практики там са правило, без никакви изключения, няма и никаква проектна готовност на ниво общински и национални проекти...просто навсякъде е параграф 22...
05 Януари 2012 21:15
А дано, но токът е не по-малко важен от ВиК, та не е зле това законче и за ЕРПтата да се отнася.
05 Януари 2012 21:19
Да , но и тоците . Руменчо , да ме звиниш ...
05 Януари 2012 21:36
Това е добро решение. И електроснабдяването също да се национализира.
05 Януари 2012 21:45
Добри намерения. Но дявола е в детайлите.
Нека да видим от това прасенце каква свиня ще излезе ...
05 Януари 2012 22:22
играят си с едни думички които блазнят слуха на популизма.
Национализация например е една от тях. Само че такива мащабни реформибез план .... хъм
И сладури, не всеки които ви обеснява че ще "национализира" има предвид да вземе нещо от някой друг и да го даде на вас, може да се окаче че национализация значи точно обратното.
Ослушайте се кой е собственик на ВИК-тата в момента
05 Януари 2012 22:27

И аз мисля, че "национализация" едва ли е подходящия термин в случая.
05 Януари 2012 22:35
Уважаеми Форумци,
не приемайте написаното за "чиста монета". Прочетете го отново, вникнете с цялото си подозрение и интойция, на която сте способни и си помислете дали не е пак поредния кьор фишек за пред инхалето.
Пък едно е да искаш и съвсем друго да го реализираш, на гол тумбак и самороден популизъм.
05 Януари 2012 22:40
Ура, ура! Досега ВиК са държавни(лош хал) и общински(прилично дередже) + СфВода, но щом СЕГА щи ги НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ следва, че държавата и общините се явяват частна собственост. Има нещо гнило в Дания, не дай боже и в Гренландия..
05 Януари 2012 22:53
Те това пък е шедьовър:
"връщайки го в годините на социализма"
Де пък тоз късмет - не вярвам!
Де да можеше киселото мляко, салама и коняка да ги вънем в годините на социализма, другари..
06 Януари 2012 00:29
Че гледаме, ма ме съмнява че шъ се "национализират" само загубите.
Нещо кат пенционните фондове
06 Януари 2012 01:37
А, не ще да е национализация, а връщане към централизирано управление и още едно междинно звено на ниво области. Нови черпаклии, както би се изразил един известен форумец. И наново метани към по-горния началник.
Ако това ще стабилизира финансирането и подобри контрола, при стандартизиране на проектирането и специализиране на строителството може и да е положителна стъпка.
Напълно съгласен, че водоснабдяването трябва да е държавна задача, но стопанисването е отговорна работа за мераклии, можещи и работливи хора. Както и всичко останало, от което пряко зависи живота ни - ток, образование, здравеопазване, транспортна мрежа. Остане ли на частника той ръка и на въздуха и на светлината ще сложи да пълни ненаситно гърло и блажи мръсна душица. Частникът е гад, виж стопанинът е друга работа, но къде го?!
След като минахме през соца и живеем в трето-разряден капитализъм, напълно ни се проясниха някои качества и недостатъци на общественото ни устройство. Не могат да ни будалкат, но ни управляват според простотията на гласоподавателите - последно тези същите ни джаснаха в лапите на "най-малкото зло" - ГЕРБ!
06 Януари 2012 02:09
Секретен доклад на американския посланик изтече в пресата!
“ Господин президент, имам удоволствието да ви заявя, че задачите които ми бяхте поставили с назначението ми в тази страна, вече са почти изпълнени. Новото правителство, начело с премиера им, прие с удоволствие нашите предложения за разполагането на части от планираната система за ПРО, особенно след като ги подплатихме със солидни суми внесени по-сметките им. Особенна помощ ни оказа и шефа на атлантическия клуб, г-н Соломон Паси, който отдавна работи за нашите интереси и успя бързо да ме ориентира в новата политическа среда. След разпол
гането на четири американски бази, в неврологичните точки със смесено население, които можем да използваме, ако се случи така, че нашите български приятели престанат да бъдат достатъчно послушни и след победата за нашия бизнес , визирам разрешението да се засаждат генно-модифицирани организми, което ще влезе в сила след пет години, и за което също им беше платено добре, ние постигнахме пореден, , неочаквано бърз, стратегически успех благодарение на тяхната алчност и смятам, че планът ни за разполагане на част от противоракетния щит на т
риторията на България, ще бъде факт в близките 2-3 години. Всъщност, аз не съм сигурен дали този бърз успех се дължи само на парите или и на това, че новият премиер вярва на нашите приказки, но ако е второто, това е още по-добре за нас. Нашата цел, да превземем тази традиционна руска крепост – Балканите, и същевременно да използваме създаващата се невралгична точка в този регион, за да дестабилизираме Обединена Европа е почти осъществена. Доколкото знам руснаците, вече са отправили искане към сърбите, за разполагане на руска военна база на т
яхна територия, което е почти прието и което ако се случи затваря за неопределено време, пътя към обединена и стабилна Европа. Вече има сигнали и към България от страна на Русия, че проектът Южен Поток, ще заобиколи страната, но аз успокоих и посъветвах премиера да наблегне на въпроса за ускоряването на нашия проект „Набуко“ пред своите европейски партньори, като му гарантирах нашата безрезервна подкрепа. При един евентуален военен конфликт на Балканите, какъвто се очаква, шансът на тази страна да продължи да съществува е почти нулев,
ато се има в предвид нашата договорка с лоялният ни партньор Турция, на която обещахме , че ще може да се погрижи за своето етническо малцинство в случай на заплаха, а както ме осведоми съпругата ми подобни обещания са дадени и на сръбското правителство от странана Русия, което означава, че България ще бъде поделена между тези две страни. Всичко това обаче, нямаше да бъде възможно, ако не беше нашата дългогодишна политика на източване на мозъците от този регион, както и активното подпомагане за разпадането на образователната им система.
момента, голяма част от населението в страната е неграмотно, а това което все пак има някакво образование е принудено да живее на ръба на оцеляването и съответно няма време да мисли за по-глобални неща.“
06 Януари 2012 02:30
Само в българския език има:

- израз, в който сравнителната степен е по-силна от превъзходната:"Най ми се ебе, ама по ми се пие".


[21:09:00] Pepa Hristova: Само в българския език има:

- израз, в който сравнителната степен е по-силна от превъзходната:"Най ми се ебе, ама по ми се пие".
[21:09:00] Pepa Hristova: Само в българския език има:

- израз, който едновременно звучи като отказ, съгласие, въпрос и възклицание - това е отговорът на въпроса "Ще пиеш ли една ракия?" - "А не, бе!"

- израз, съдържащ в себе си едновременно и трите основни времена - минало, настояще и бъдеще: "Ей ся ти ебах майката!"

- дума с 4 предлога(съвсем непреводима на друг език) - ИЗ-ПО-НА-ПРЕ-ЕБАХА НИ!
- израз, който едновременно звучи като отказ, съгласие, въпрос и възклицание - това е отговорът на въпроса "Ще пиеш ли една ракия?" - "А не, бе!"

- израз, съдържащ в себе си едновременно и трите основни времена - минало, настояще и бъдеще: "Ей ся ти ебах майката!"

- дума с 4 предлога(съвсем непреводима на друг език) - ИЗ-ПО-НА-ПРЕ-ЕБАХА НИ!
06 Януари 2012 02:45
аз съм ебахти глупака ...
при това и алкохокик ...
всичко е моя измислица .други замесени хора няма
06 Януари 2012 03:12
не набирайте нищо .... те ме чуват .
06 Януари 2012 05:14
Управляващите готвят национализация на ВиК фирмите

Ами значи можели и добри неща да правят.
-
Да видим изпълнението, че някои видно са тръгнали да саботират вече, с режими на водата и плашеници по медиите.
06 Януари 2012 06:04
СПОКО!
И в Япония ще национализират!!!
06 януари 2012 | Япония обмисля да поеме контрола на атомните електроцентрали в страната от частните компании, за да подобри надеждността на индустрията, съобщава Ройтерс...„Япония трябва да избягва ситуации, в които частни компании притежават атомни съоръжения и се радват на печалбите от тях, когато държавата е отговорна за компенсацията и обеззаразяването, след ядрена катастрофа, ” заяви министърът на търговията Юко Едано пред месните медии.
06 Януари 2012 07:23
Просто е нечестно водата в някои региони /Добруджа, Делиормана/ да е в пъти по-скъпа от софийската.
Ама там имало язовир “Искър”, пък тук се тегли с помпи...
И тоя язовир с пари на софиянци ли го правиха?
А по тая логика хлябът в столицфата трябва да е 3 – 4 лева килото – да не отглеждат жито на жълтите павета?
Намерението е хубаво. Но – намерение!
И много зависи как ще се направи.
Щото пак ме полазват едни съмненияяяяя...
--------------------------------------------------
Блогът на Генек
06 Януари 2012 07:39
Държава значи социалистическа организация, ниска производителност, хиляди които си клатят краката и некачествен продукт.
06 Януари 2012 08:29
Четете между редовете. Държавата иска да присвои печалбата на ВиК, за да си кърпи бюджета и строи магистрали. Структурата в момента е чисто фирмена, произвеждаш, печелиш, плащаш данък на държавата. Сега в държавата шем ще отива печалбата, хем и данъка. Цялата тази далавера ще доведе до липса на пари в дружествата и съответно по лошо обслужване + по-високи цени. Относно уеднаквяването на цената, няма бизснес логика, защото добива на вода е различен за всеки регион. Едната е гравитачна, демек от язовири и сама слиза до чешмите, другата е помпажна, демек с помпи, които работят на ток. Подобна идея прилича на това да са еднакви общинските данъци във всички квартали или в София и Горна Сатовча да са еднакви, дали вторите ще са съгласни?
Поредната кражба скрита зад популистки изказвания. Вече започвам да си мисля, че ни пускат някакви газове във въздуха, за да ни хипнотизират по-лесно.
06 Януари 2012 08:38
Ауу, защо толкова трагично заглавие? Видяхме обратния процес преди време - частни мошенници почти бяха лапнали и обезкостили ВИК-то във Велико Търново. И аз предпочитам стратегическите ресурси да са на цялото общество - вода , енергия.
06 Януари 2012 08:57
Относно уеднаквяването на цената, няма бизснес логика, защото добива на вода е различен за всеки регион. Едната е гравитачна, демек от язовири и сама слиза до чешмите, другата е помпажна, демек с помпи, които работят на ток.


А токът в Козлодуй требва да е поне 1000 пъти по-евтин, отколкото в София. Няма бизнес логика да се правят разни миксове.
06 Януари 2012 09:00
Вместо очаквания вой на неолиберастите в духа на "държавата е лош собственик", се получи точно обратния ефект, съдейки по мненията на форумците тук. Редакцията не е разбрала още, че ако има нещо по-лошо от държавния монопол, това е частният монопол. Но, ... медийна политика на собственика (газов битов монополист, при това частен).
А на "Софийска вода", и на тях да им е*а майката ! И на ЧЕЗ, ЕОН и т.н.
Да не дава Господ пак режим като при Янчулев, че този път здраво ще се осмърди цялото софийско поле.
06 Януари 2012 09:05
Ух какъв революционен плам се е разгорял днес, направо искри хвърчат от очите (в случая водни капки, искрите остават за следващ етап).
А зад прозорците започва трета по ред суха година. Язовирите са празни, сутринта един кмет плачеще по телевизията, че трябва вече да въвежда режим ...
Та е време някой да отнесе псувните.
06 Януари 2012 09:11
Baldur

Не , че съм много скептичен, но мисля , че си прав. Тези евросредства май няма да отидат за подобряване на ВиК мрежата, а за хасфалт.
06 Януари 2012 09:14
***
06 Януари 2012 09:25
Не казвам дружествата да стават частни, а да не се нарушава фирмения принцип. Печелиш и си плащаш данъците, а не някои да решава вместо теб каква част от печелбата да ти остави. За тока хич не си прав, начина му на производство е еднакъв за цялата страна и разпределителното дружество си решава колко да те ожули за пренос, който е различен за регионите.
06 Януари 2012 09:44
Mura

....
вникнете с цялото си подозрение и интойция, на която сте способни и си помислете дали не е пак поредния кьор фишек за пред инхалето....


Мурата изби всичката правописна риба.
06 Януари 2012 09:54
Пешо, от къде изкопа този доклад че ми развали прическата тази сутрин?
06 Януари 2012 10:02
Лелеее, магическата дума НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ е настървила нашенските цуцулисти и те в боен марш, и с големи черпаци в ръце са се насочили към ОБЩИЯ КАЗАН...въображаем засега , уви.
06 Януари 2012 10:03
mary1001

Не виждаш ли, че случаят е специален и е за специалисти...?
06 Януари 2012 10:11
Ах, тази Мura... Предлагах им, на конкурса им, слоган :
"Който хапне вафла Мура,
веднага му става ...сладко".
Ама те - не, та не. И те го те на, правописа, Мurкa, мая Мurкa, Мurкa дорогая. Читайте класиков. Ну, и пишите опять.
06 Януари 2012 10:16
"Държава значи социалистическа организация, ниска производителност, хиляди които си клатят краката и некачествен продукт."
Да.
А при Софийска вода е титанични заплати за мениджърите плюс поети луксозно настаняване, представителни, такси за частни детски градини, училища и пр., свръхвисоки цени, никакви инвестиции и също така некачествен продукт.
06 Януари 2012 10:17
И като правят ремонт после по няколко месеца си стои разкопано.
06 Януари 2012 10:25
А при Софийска вода е титанични заплати за мениджърите плюс поети луксозно настаняване, представителни, такси за частни детски градини, училища и пр., свръхвисоки цени, никакви инвестиции и също така некачествен продукт.

А за какво е според теб Държавна комисия за енерго и водно регулиране?
В успешните държави държавната грижа са законите, регулациите и контрол над естествените монополисти.
А филмът "Държавата - собственик на икономиката", е доста остарял.
06 Януари 2012 10:41
Като човек който не носи РОЗАВИ очила -- вижда по друг начин нещата !!!!!!! Всеизвестно е че над 60% от водата изТИЧА от изгнилия водопровод и както вървят нещата водата няма да може да достига до масовия потребител. Това е така защото тези кои то прибират парите не искат да АРЧАТ за подмяна на тръбопровода. За една година пред нас имаше над пет пъти големи течове--Разкопаваха и УДРАХА дървеи клечки в дупките на изгнилите тръби и готово ....Да не казвам че през това време улицата беше добре асфалтирана а сега е !!!!!!!
Та сега ДЪРЖАВАТА ще вземе да национализира и поднени тръбопроводи , кранове , резорвари и след това отново ще ги преватизираме защото "Частника е по добър стопанин от държавата"
06 Януари 2012 10:41
Щото филмът "Инвеститори" вече кара хората да са нащрек и с кисилини в стомаха , защото знаят, че идва следващата лоена копаня за частния монопол. И лошо качество на услугата, никакво подобрение на инфраструктурата, дране на сто кожи в името на рИформите и изхвърляне на печалбата зад граница без никакво подобренние предмета на дейност. Разкопаните улици, изгорелите ТВ и елуреди ти остават за спомен от "инвеститора" .
Да си върнем държавата и държавността.
06 Януари 2012 10:44
мда, при нашия "пълен воден цикъл", който се строи две години и побърка народонаселението с разкопаните улици навсякъде имаше една интересна случка, и в медиите се отрази плахо - на едно инженерче, чужденец, надзорник за фирмата изпълнител, му беше счупен черепа с нападение от закачулени почти посред бял ден! Добре, че не са го убили момчето. И това в нашия малък родопски град, където подобни неща не са се случвали досега. Сведущите във форума знаят каква е работата на инженер по надзора. Та така, с водните проекти. Много пара се върти там, много....
06 Януари 2012 10:50
Да си върнем държавата и държавността.

Е, нека не е цялата държавност, а само разходната част.
Приходната що да не я оставим на инвеститорите ?!
06 Януари 2012 10:51
Централизацията в днешни условия обслужва едно-единствено нещо - контрол върху замитането на следите от гигантските злоупотреби с инфраструктурни проекти. Следи от гигантските кражби на ГЕРБ и Бойко Борисов, които изпразниха резерва докрай, опоскаха НОИ, национализираха пенсионните фондове... списъка е дълъг.

Магистралите се поизхабиха като мантра, та явно е време за нова. Само дето вече наистина ще изгоним всички инвеститори с такива сигнали. Герберите сигурно са на върха на щастието - няма да има конкуренция, ще останем само наши момчета да папаме. Бананова идилия...
06 Януари 2012 10:52
И лошо качество на услугата, никакво подобрение на инфраструктурата, дране на сто кожи в името на рИформите и изхвърляне на печалбата зад граница без никакво подобренние предмета на дейност. Разкопаните улици, изгорелите ТВ и елуреди ти остават за спомен от "инвеститора" .

Я да те питам и тебе- къде в тези случаи са Държавата, НС, Съда, Законите, Анегцията за защита на потребителите и всички останали Държавни институции с надзорни функции, на които се плаща?
Тях защо ги забравяш?
06 Януари 2012 10:54
Завиждам на вярата на някои хора тук, че след национализацията наистина ще има истински ремонти. Ще има само на най-знаковите места, както стана с Околовръстното. Цяла София е в дупки, пълен хаос и мръсотия, но Околовръстното сияе като бисер в Тиквената корона. Същото ще стане и с някой водопроводен проект, а останалите ще си останат с радостта, че "гадните инвеститори" са изгонени. Родна мила идилия. Да живей соц-държавността!
06 Януари 2012 11:12
Ще окрупнят, ще "ремонтират" мрежата, ще приберат едни пари. И най-накрая ще разпродадат или концесионират. Щото частник пари не влага как да е.... Освен това парите ще стигнат само за някои ВиК. По-малките ще го духат..... На ГЕРБ мисленето не им се отдава и това са опасни идеи......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД