:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдбата на съдебните инспектори скара членовете на ВСС

СНИМКА: БГНЕС
Според главния прокурор Борис Велчев съдебните инспектори и членовете на ВСС трябва се възствановяват на старите им длъжности с акт на съдебния съвет.
Съдбата на съдебните инспектори, чийто мандат изтича, взриви страстите във Висшия съдебен съвет вчера. Споровете пламнаха заради променените преди година текстове в Закона за съдебната власт, според които членовете на съвета и инспекторите се възстановяват на длъжност, не по-ниска от заеманата преди избора.

Част от съдебните инспектори са поискали да бъдат върнати на работа в съдебната система на по-висока длъжност от предишната. Петър Михайлов, който бе председател на окръжния съд в Перник, е настоял да отиде във Върховния касационен съд. Ясен Тодоров, който бе следовател, пък иска да работи във Върховната касационна прокуратура (ВКП). За същото се пазари и Александър Мумджиев (преди следовател). Но той е дал като алтернатива Националната следствена служба.

Председателят на Комисията по предложения и атестиране Георги Шопов заяви, че няма нужда от акт на съвета, за да бъдат възстановени инспекторите на работа в съдебната система. Необходимо е единствено съответният административен ръководител да разпише заповед за встъпване в длъжност, тъй като възстановяването става автоматично.

И тримата големи в съдебната система обаче единодушно възразиха срещу това становище. Според шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев административните ръководители нямат правно основание да назначават. В конституцията е записано, че единствено ВСС може да назначава, повишава, премества, понижава и освобождава съдиите, прокурорите и следователите от длъжност. "Трябва да има някакъв акт на съвета, в противен случай аз не мога да издам заповед за встъпване в длъжност на даден съдия", категоричен бе Груев. Същата позиция заеха и главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев.

Тъй като членовете на съвета не успяха да стигнат до единодушие, решиха казусът да се разгледа на извънредно заседание.

1325
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД