:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Човешка грешка причинила корабокрушението край Италия

Арестуван е капитанът, който избягал веднага след инцидента с туристическия лайнер "Коста Конкордия"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Спасителните операции на пътници от туристическия лайнер "Коста Конкордия", който аварира край италианския остров Джилио, продължиха и вчера. На борда му са се намирали 3216 пътници и 1013 души персонал. Според последните данни петима души са загинали, а 17 са обявени за безследно изчезнали.
Грешка на екипажа е най-вероятната причина за корабокрушението на италианския туристически лайнер "Коста Конкордия", който аварира край остров Джилио с 4229 души на борда, твърдят експерти, цитирани от агенциите. Италианските власти, които започнаха разследване на инцидента, сравнен със съвременна трагедия ала "Титаник", засега отказват информация, тъй като следствените действия продължават. Корабът, тръгнал на 1-седмична обиколка в Средиземно море в петък от пристанището Чивитавекия край Рим, аварира в плитчини близо до остров Джилио. Той се ударил в каменен риф и получил 70-метрова пробойна в корпуса си. Според последни данни петима души са загинали, 70 са ранени, а 17 са обявени за безследно изчезнали. На борда имало пасажери и екипаж от 62 държави, сред които и българи.

Независими експерти по мореплаване обаче са убедени, че става въпрос за човешка грешка. "Трудно е да сбъркаш при наличието на цялата техника, с която са оборудвани съвременните пътнически лайнери - радари, GPS-системи", споделя пред ИТАР-ТАСС експерт. Източник, близък до разследването, обаче твърди, че корабът се е движел по погрешен път, прекалено близо до сушата. Третата версия за инцидента е, че токов удар извел от строя електрониката, от която са изключително зависими съвременните плавателни съдове. Пътниците разказват, че токът спрял и чули мощна експлозия преди инцидента. Според Малкълм Латарш, редактор на глобалното списание за корабоплаване IHS Fairplay Solutions, токов удар може да е предизвикал повреда в генераторите, които захранват шестте дизелово-електрически двигателя на кораба, а резервните системи не са успели достатъчно бързо да осигурят електричество. В резултат на това е спряло захранването на навигационната система и лайнерът се отклонил от курса си, обяснява той пред в. "Гардиън". Намерена е "черната кутия", която би трябвало да помогне на разследването.

Капитанът на лайнера Франческо Скетино бе арестуван вчера по обвинения в небрежност, причиняване на щети и непредумишлено убийство. Той е заплашен от 10 г. затвор. Според обясненията му лайнерът попаднал на "скали, които не са обозначени на навигационните карти". Скетино има 11-годишен опит като капитан на пътнически кораби. Той е напуснал авариралия кораб доста преди да бъдат евакуирани последните пътници, разказа пред тв SkyTG24 прокурорът Франческо Верузио, разследващ корабокрушението. Капитанът е бил на брега към 22.40 ч. по Гринуич, докато последните пътници са били евакуирани седем-осем часа по-късно. Пасажери разказват, че преди инцидента Скетино пиел вино в ресторанта заедно с млада дама. Прокуратурата разследва евентуалната отговорност и на други лица, освен капитана.

Екокатастрофа заплашва италианското крайбрежие, тъй като резервоарите на "Коста Конкордия" са пълни с гориво. Почти 2500 тона могат да се излеят в морето.

РАЗВРЪЗКА

В добро здраве и в безопасност са осемте български граждани, които са се намирали на борда на "Коста Конкордия", съобщиха от Министерството на външните работи в София. От МВнР уверяват, че италианските власти и компанията собственик на туристическия лайнер ще съдействат да се завърнат у дома Донка Тодорова, Росен Димитров, Детелин Добрев, Христо Христов, Камен Пеев, Петър Петров, Георги Стоев и Николай Вачев. Българското посолство в Рим има готовност да окаже консулска помощ на българските граждани, включително и на място, се казва в съобщението на Външно министерство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Капитанът Франческо Скетино (вдясно) вчера бе арестуван.
3
1756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
16 Януари 2012 19:26
Ще пожелая на нашите българки и българи, успех пред европейските институции и шестцифрени съдебни суми.

В този аспект, българския съветници от Външно, ходещи с анцунзи и окичени с дрънкулки, трябва задължително да се избягват.

Колкото по-далеч от беге-ъдвайзърите, толково по-добре в чужбина.

16 Януари 2012 19:50
Човешка грешка причинила корабокрушението край Италия

No shit, Sherlock.
16 Януари 2012 21:48
...Третата версия за инцидента е, че токов удар извел от строя електрониката, от която са изключително зависими съвременните плавателни съдове...

Пълни глупости, другари журналя и разследващи и вие самите много добре го знаете - всяка навигационна система се проектира да има две абсолютно независими захранвания и трето - за Backup в случай на нужда. А ако все пак някой льош гремлион е изгризал всичките габеляци на мостика и толкоз някой се е чудел къде се намира кораба - можел е да извади джобен батериен marine GPS за стотина $ и да се осведоми.
Aбе колкото и ние, инженерите, да се мъчим да създадем супер-идиото-устойчива система - винаги ще се намери някои още по- съвършен идиот, който да я прехебе. А когато идиота е И бабаит (какъвто се оказа перчещото се страхливо копеле - капитанОт на кораба, дето за да се изфука пред мадамите е забил 110 000 тоният съд у рифовете, а после е избягал като жалък плъх - първи) - ние просто нищо не можем да направим срещу простотията човешка и бабаитлъкът Вселенски.
Впрочем решението е просто - закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО водене по GPS на корабите, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ! И ако някой келеш иска да се прави на бабаит и да прекавра 300-мертов плаващ остров сред рифовете - да се пробва на собствената си яхта, а не на инженерно чудо на техниката за 450 милиона евро!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД