:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румънците въстанаха срещу реформите

12 души са ранени в сблъсъците между полиция и протестиращи
И-НЕТ СНИМКИ
Раед Арафат
Румънци въстанаха срещу реформите и поискаха оставката на президента Траян Бъсеску. Третият ден от демонстрациите в Румъния срещу законопроекта за здравна реформа прерасна в протест срещу антисоциалната правителствена политика. Демонстрантите скандираха и носеха плакати "Спрете кражбите", "Вие ни лъжете и ни ограбвате", "Напуснете и ни оставете да живеем". В Букурещ имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, която трябваше да използва сълзотворен газ. Ранени са 12 души, между тях тв оператор и четирима полицаи.

Протестите започнаха в четвъртък в подкрепа на зам. здравния министър Раед Арафат, който подаде оставка по-рано тази седмица, след като разкритикува проекта за здравна реформа и се противопостави на президента Траян Бъсеску, поддръжник на законопроекта. Противниците на реформата твърдят, че в законопроекта не е уточнено участието на частния сектор, а остарялата здравна система е застрашена от още по-голяма неефективност. По настояване на Бъсеску коалиционното центристко правителство изтегли законопроекта. При такова развитие на нещата протестиращите поискаха предсрочни избори и оставка на президента Бъсеску. Букурещ бе принуден преди година да поиска помощ от МВФ, чиито условия са реформи и свиване на бюджетните разходи.

Сблъсъкът с полицията е избухнал при опит на участници в митинга да се отправят към Университетския площад в Букурещ. Срещу униформените се изсипали камъни, а те отвърнали със сълзотворен газ, описва Би Би Си. Сред ранените е и телевизионен журналист, задържаните са около 30.

ПРОФИЛ

Палестинецът Раед Арафат е бивш заместник-министър на здравеопазването. Той идва в Румъния през 80-те години и доби обществена популярност в страната напоследък с практични промени в системата за спешна помощ. Във вторник той подаде оставка след серия критики срещу него от Бъсеску.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Млади румънци скандират антиправителствени лозунги, развели един от флаговете на протеста от 1989 г., свалил комунистическия режим.
9
1567
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
15 Януари 2012 20:36



Че не живееха при Чаушеско добре-да, но и борчовете бяха изчистили и МВФ не ги душеше.
15 Януари 2012 20:42
Почват да плащат цената на щастието да вземаш лесно кредити и се изживявш на капиталист - днес и сега .....Ама, то май било друга манджа.
Хванеш ли се с фонда и СБ - плащат поколения. Тези са първата вълна. И тук почва изтрезняването .
15 Януари 2012 20:52
А дали са очаквали че ще ги бият тез които са избирали?
15 Януари 2012 22:03

Днес скука - няма нищо ни за Русия, ни за Иран.

Но, и комшиите заслужават да им се вдигне палче.

Третият ден от демонстрациите в Румъния срещу законопроекта за здравна реформа прерасна в протест срещу антисоциалната правителствена политика. Демонстрантите скандираха и носеха плакати "Спрете кражбите", "Вие ни лъжете и ни ограбвате", "Напуснете и ни оставете да живеем".


16 Януари 2012 01:18
Не разправяй вицове.Всички държави имат борчове.
16 Януари 2012 01:39
Румънци, Унгарци, Гърци, Англичани, Французи ... (не мога да изброя всички) вдигнаха стачки, митинги, бунтове ... Май, така мечтания от ЕС отива към разпад - гражданите му не са доволни, само с регулация на краставиците не ставало. И с увеличение на брюкселските зелки не ставало. Гражданите на ЕС искали по-други неща - хляб, увереност в бъдещето, спокойствие за децата си ... Все прости неща и явно неразбираеми за скъпо платените дебели бюрократи!
Всъщност, това, за "зелките" се отнася и за местната администрация, защото преди ЕС хората хранеха само собствената си бюрокрация, а след това дойде и една друга много по-скъпо платена и вечно гладна. Появи се и една междинна пасмина, наречена евродупетати с големи заплати, собствен щат и мераци за огромни пенсии.
А хората - все същите, в ситуация на увеличаваще се безработица, затягащи колани, стагнация или направо депресия (не знам)...
Добре, че още не са посегнали към оръжието!
16 Януари 2012 09:14
Те всички държави имат борчове, ама разумните си опъват краката според чергата. При румънците - сладки и илюзорни мечти се сблъскаха с реалността . Капана щракна. Сега боли, усетиха се , но късно.
16 Януари 2012 13:16
Румънци, Унгарци, Гърци, Англичани, Французи ... вдигнаха стачки, митинги, бунтове
, а ние българите, понеже сме много доволни от наште реформи-протестираме срещу паметници.....Друго сичко ни е наред.
Или, ако тръгнем да протестираме: - Не срещу ужасната здравна реформа и НЗОК, а срещу лекари "убийци"; Не срещу бандитското стопанисване на БДЖ от държавата, а бджейци стачкуват щото ще ги съкращават; Не срещу енергийната мафия, която заедно с чужди помощници изцежда бедния българин, а миньори си искат отработеното....Не срещу завзетата от мафията ни държава и мвр, а срещу пържолките на бойко т.н. и т.н.
16 Януари 2012 19:29
Пак се вижда, че сме първенци в съревнованието за най-ялови протестни шествия.

Генетично наследство - какво да се прави?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД