:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Закъсали страни подкрепиха банковия данък в ЕС

Франция използва Лисабонския договор, за да прокара идеята си
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Жители на испанската столица протестират срещу икономическата политика на правителството, водеща до рязко намаляване на доходите и социалните разходи.
Френският финансов министър Франсоа Бароан разкри, че девет държави от еврозоната са готови да подкрепят данъка върху финансовите транзакции, за който Париж най-много настоява, предадоха агенциите. От офиса на Бароан заявиха, че министърът е изпратил писмо до настоящото датско председателство на Европейския съюз да проучи проектозакона, поддържан от френския президент Никола Саркози. Деветте държави, които са подписали писмото, давайки своята подкрепа за започване на правна проверка за оформянето на законодателен текст, са Австрия, Белгия, Франция, Германия, Финландия и закъсалите финансово Гърция, Италия, Испания, Португалия.

В писмото се отбелязва, че данъкът е необходим, за да "осигури честен принос на финансовия сектор за разходите от финансовата криза, но и да подобри регулациите на пазара. Фактът, че писмото на финансовия министър е подписано от девет държави, дава ясен знак да се разбере, че Париж вероятно ще се възползва от текста в Лисабонския договор, според който една трета от държавите членки могат да прокарат нов закон. Т.нар. засилено сътрудничество вече беше използвано за преодоляване на трудностите при приемането на междуграничния бракоразводен закон и при единния европейски патент. Писмото идва в отговор на острата съпротива на Великобритания срещу "банковия данък". В понеделник пък холандската централна банка заяви, че данъкът върху финансовите транзакции е нежелателен, защото ще струва на холандските банки, пенсионни фондове и застрахователи милиарди евро и ще понижи растежа.

Излизането на Гърция от еврозоната би имало непредвидими последици, заяви Ангела Меркел в речта си за бъдещето на Европа. "Няма да участвам в това, да карам Гърция да излиза от еврозоната", каза Меркел и добави, че няма друга алтернатива на провеждането на основополагащи структурни реформи в страната. Според германския канцлер проблемът е, че политическата система в Гърция дълго време не е създала прозрачност за това, къде всъщност се намира страната от икономическа гледна точка. Вчера в Гърция продължиха тежките преговори на премиера Лукас Пападимос и лидерите на трите политически партии, подкрепящи правителството.

ПОЗИЦИЯ

Бившият премиер на Малайзия Махатир Мохамад заяви пред Би Би Си, че Европа е загубила много пари и затова сега трябва да се научи да живее по-бедно, отколкото в миналото. "Десетилетия наред Западът е давал уроци на Изтока как да управлява икономиките си. Това вече не е така", каза той. Изгряващите икономики на Азия изглеждат като пример за стабилна последователна политика и устойчив растеж, докато Европа, САЩ и Япония са потънали в дългове и нисък икономически ръст, коментира Би Би Си.

1
1248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Февруари 2012 00:39
Бившият премиер на Малайзия Махатир Мохамад заяви пред Би Би Си, че Европа е загубила много пари и затова сега трябва да се научи да живее по-бедно, отколкото в миналото."

Плагиат ниеден!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД