:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 404
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бюрокрацията в ЕС струва на фирмите 40 млрд. евро годишно

Превръщането на общоевропейското право в национално законодателство в страните членки може да спести 1/3 от разходите
СНИМКА: Пресслужба на Еврокомисията
Германският "мъдрец" Едмунд Щойбер (вляво) успя да се договори с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу групата му да продължи работи и през т.г.
Компаниите в ЕС могат да спестят 40 млрд. евро годишно, ако Брюксел намали бюрократичните процедури чрез ефективно прилагане на общото право на съюза. Това се казва в доклад, изготвен от работна група срещу бюрокрацията в ЕС под ръководството на бившия баварски премиер Едмунд Щойбер, цитиран от "Дойче веле". Днес той ще представи документа на председателя на ЕК Жозе Барозу.

Националните правителства на страните-членки на ЕС прилагат общоевропейското законодателство различно и го допълват със собствени предписания и изисквания, което струва на фирмите 40 млрд. евро годишно. Това е заключението в документа. Според него 1/3 от средствата, които харчат фирмите за прилагане на законодателството от Брюксел, се дължат на чисто "национални" причини. Определени са срокове, в които всяка страна - членка на ЕС, е длъжна да синхронизира националното си законодателство с общите правила и директиви на ЕС, но правителства се справят с това изискване доста различно. Така например конкурс за възлагане на обществена поръчка приключва в Латвия за 77 дни, докато в Малта отнема цели 241 дни. В Люксембург администрацията и фирмите влагат 22 работни дни за организиране на аналогичен конкурс, докато в България за същото са необходими цели 93 работни дни.

Работната група, оглавявана от Едмунд Щойбер, предлага на ЕК всяка година да се прави класация на държавите-членки, които най-ефикасно превръщат общото европейско право в национално законодателство. "Както международният тест PISA показва успехите на страните в системата на образованието, така от тази класация ще става ясно къде в ЕС най-добре се справят с разграждането на бюрокрацията", обяснява бившият баварски премиер и председател на работната група.
4
2658
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
20 Февруари 2012 23:58
Ако нещо затрие Европа, това ще е именно бюрокрацията на ЕС и все по-безумното и излишно "законодателство", което ние пък "транспонираме" в националното, докато нормите и правилата станат съвсем неразбираеми не само за обикновения човек, който трябва да ги спазва, но и за специалистите.
Вече никой не е в състояние реално да следи лавината от норми и нормички дори и само в една област, за синхрон между тях да не говорим.
Това вече не обслужва обществото, а го затормозява във висша степен.
21 Февруари 2012 07:35
Всяко удоволствие се заплаща...
Както казал оня, дето му умряла тъщата и му поискали пари за погребение...
--------------------------------
Блогът на Генек
21 Февруари 2012 11:51
Бюрокрацията в ЕС струва на фирмите 40 млрд. евро годишно

Превръщането на общоевропейското право в национално законодателство в страните членки може да спести 1/3 от разходите

Компаниите в ЕС могат да спестят 40 млрд. евро годишно, ако Брюксел намали бюрократичните процедури чрез ефективно прилагане на общото право на съюза.

Националните правителства на страните-членки на ЕС прилагат общоевропейското законодателство различно и го допълват със собствени предписания и изисквания, което струва на фирмите 40 млрд. евро годишно.

Веднъж така, веднъж иначе, веднъж така, веднъж иначе.

Кое е вярното? Брюксел ли е виновен или националните правителства? Че много шизофренична статията не става ясно.
12 Ноември 2012 10:36
Евро бюрокрацията се размножава с катастрофална скорост и иска все повече средства за създаването на безполезни учреждения с неясни функции.
Компаниите в ЕС могат да спестят 40 млрд. евро годишно, ако Брюксел намали бюрократичните процедури, разбрахме през пролетта от доклад, изготвен от работна група срещу бюрокрацията в ЕС под ръководството на бившия баварски премиер Едмунд Щойбер.
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД