:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Рекордни щети от 380 млрд. долара причинили природните бедствия м.г.

За разлика от икономическите щети жертвите намаляват заради системите за ранно предупреждение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Източна Австралия е под вода, след като проливните дъждове причиниха големи наводнения. Много реки излязоха от коритата си, преляха язовири край Сидни и край столицата Канбера, а властите спешно евакуираха град Уага Уага заради заплахата от скъсване на 11-метрова дига. Правителството мобилизира армията, за да помага на наводнените райони.
Икономическите разходи вследствие на природните бедствия през 2011 година са най-високи в цялата история на света, показва доклад на ООН, цитиран от сп. "Тайм".

Цели 380 млрд. долара са изплатени за покриване на щетите от природните катастрофи, съобщи Маргарета Валстрьом, специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за ограничаване на рисковете от природни бедствия. Тя добави, че тази цифра е с две-трети по-висока от предишния рекорд през 2005 г., когато ураганът "Катрина" връхлетя южните американски щати.

Основната част от тези 380 млрд. долара е отишла за компенсиране на бедствия от земетресенията в Япония и Нова Зеландия. Немалки материални щети са причинени от наводнението в Тайланд, а също в други държави. Земетресенията представляват 60% от природните стихии. Най-потърпевшата част от планетата се оказва Азия - на този континент се падат 85% от природните катастрофи.

"Главният извод е, че е налице рязко засилване на тенденцията с нарастващи икономически загуби", подчерта Валстрьом.

Налице обаче е обратна връзка между щетите и жертвите на природните катаклизми. Въпреки нарастващите разходи смъртните случаи при бедствията са намалели, констатира Валстрьом. Причината е, че държавите се справят все по-добре с въвеждането на системи за ранно предупреждение и мерки за подготовка на населението. В същото време Маргарета Валстрьом изтъкна, че бедствията се превръщат в главна заплаха за редица държави. Според нея "50 процента от световното население е изложено на риск от природни бедствия, защото живеят в силно уязвими райони".

Рискът от природни катастрофи нараства в целия свят заради климатичните промени, изчерпване на природните ресурси, лошото използване на земята и влошаването на природната среда, констатира още представителката на генералния секретар на ООН. Като пример тя посочи прогнозните оценки, според които до 2050 г. светът ще се нуждае за нарастващото си население от 50% повече храни, 45% повече енергия и 30% повече вода. Тези ресурси обаче вече са застрашени.

През последните 10 години са регистрирани почти 4000 природни катастрофи. В тях са загинали 780 000 души. Според различни данни щетите възлизат на около 960 млрд. долара.



СТИХИЯ

Тропическата буря "Ирина" отне живота на най-малко 65 души на Мадагаскар, съобщи Националното бюро за природни катастрофи на островната държава, разположена край южните брегове на Африка. Уточнява се, че повечето от жертвите са от район в югоизточната част на острова. Според същия източник стихията е оставила без подслон 73 490 души. Това е втората сериозна буря за този сезон - първата, "Джована", отне живота на 35 души, рани 284 и остави бедстващи 250 000 души. От Мадагаскар бурята се прехвърли в Мозамбик, оттам се съобщава за един загинал.



2
1477
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Март 2012 10:20
Щетите причинили бедствията?
07 Март 2012 10:33
Икономическите разходи вследствие на природните бедствия през 2011 година са най-високи в цялата история на света


2012....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД