:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Лондон отвориха улица без правила за движение

Улицата, по която няма правила за движение.
В Лондон отвориха най-дългата улица в света, на която не действат правилата за уличното движение. На дългата почти километър Exhibition Road няма тротоари, нито бордюри, нито пък обособени зони за коли. По нея автомобилите и пешеходците могат да се движат където и както им харесва, стига да не си пречат. "Такива улици трябва да се превърнат в стандарт за XXI век", заяви при откриването кметът на Лондон Борис Джонсън, цитиран от английски медии.

Улицата, която чиновниците наричат "най-безопасния път в света", бе открита след близо тригодишна реконструкция. Обновената Exhibition Road е разположена в самото сърце на лондонския квартал на музеите "Кенсингтън", който се посещава от милиони хора от Великобритания и целия свят.

Уникалността на улицата показва фактът, че по нея няма нито знаци за ограничение на скоростта, нито бордюри, нито тротоари. Идеята на проекта е да докаже, че без забрани шофьорите стават по-отговорни за своите действия и много по-внимателни, като обръщат по-голямо внимание на пешеходците, отколкото на традиционните пътища.

Идеята всъщност не е нова. Преди няколко години подобна улица бе открита в Холандия и опитът доказа, че там тя действа безотказно. Безопасността наистина е по-голяма в сравнение с традиционните улици. Лондонското нововъведение е вторият подобен опит.

Тази улица се превърна в "общо" място, украсено с рисунки в шахматен ред, създадени чрез милиони тухлички китайски гранит. За реконструкцията й са изхарчени 30 млн. лири стерлинги (36 млн евро), а работата по нея е отнела 3 години, пишат английските медии.

Пешеходните зони са отделени от транспортните с черни железни решетки и дренажни канали. Това помага за ориентацията на слепи хора, за да бъдат предупредени, че влизат в зоната за движение на колите. Маркировката е от всяка от страните на улицата на разстояние четири ярда от сградите, което помага да се отдели зоната за пешеходците от тази за автомобилите.

Проектът е разработен и реализиран от служителите на администрацията на лондонските райони "Кенсингтън" и "Челси", които са вложили 14.6 млн. лири стерлинги, както и от град Уестминстър, които са подпомогнали проекта с 1 млн. лири. Все пак има едно ограничение за шофьорите - скоростта не трябва да е по-висока от 30 км/час. Но практиката показва, че водачите не стигат това ниво.

"Това е умен подход към реконструкцията на градския пейзаж в сърцето на един от най-важните културни и академични райони на планетата", каза на откриването кметът на Лондон Борис Джонсън. Според него именно този тип пътища трябва да се превърнат в стандарт за XXI век.

В бъдеще архитектите искат да поставят на Exhibition Road повече дървета, за да подобрят атмосферата и да помогнат да се очертаят по-добре пешеходните и транспортните зони. Движението ще се осъществява и в двете посоки.
1176
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД