:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Антибиотиците са обречени

Светът е на прага на криза, предизвикана от устойчивостта на микробите към антибиотиците, заяви на конференция в Копенхаген шефката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, пише английският в. "Телеграф" "Ние навлизаме в "постантибиотиковата епоха" - казва тя и допълва, че всеки разработен някога антибиотик може да стане безполезен. Според нея лекарите се лишават от така наречените "антибиотици от първи ред", които в резултат на предишни рутинни манипулации са неефективни. Това се отнасяло както за лечението на туберкулоза и малария, така и на баналната хирургическа обработка на порязване.

Заради загубилите активността си антибиотици се налага използване на все по-скъпи препарати, а курсовете за лечение са все по-продължителни. "Обикновени неща като ангината или раничка на дете отново стават смъртно опасни" - заявява Чен. Тя констатира, че смъртността на пациентите, инфектирани от антибиотикоустойчиви щамове на микроорганизми в някои страни, се увеличава с 50 процента.

Основната причина за тази криза е некоректното използване на антибактериални препарати, които се подбират неправилно, приемат се твърде често или продължително.
6
1194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Март 2012 01:30
Заради загубилите активността си антибиотици се налага използване на все по-скъпи препарати
19 Март 2012 05:36
Според нея лекарите се лишават от така наречените "антибиотици от първи ред", които в резултат на предишни рутинни манипулации са неефективни
Малка техническа грешка. Да се чете: ...фармацевтичните компании искат да ни лишат от така наречените "антибиотици от първи ред", като манипулират лекарите да не ги изписват, щото просто са прекалено евтини за алчността на въпросните компании
П.П. Базовото (генеричното лекарство) си е базово, дами и господа.
А иначе - АСТА е една и СЗО е нейният пророк
19 Март 2012 10:27
Мисля, че истината по тази статия е във форума
19 Март 2012 17:09
Мисля, че съобщението този път си е много коректно. От обща култура всеки съвременен човек би трябвало да знае, че това е тенденцията. Но за съжаление уви това не се разбира. Не всичко в живота е просто. Та чак ставам подозрителен.
19 Март 2012 17:23
Накратко - Третираните с широко разпространените антибиотици бактериални щамове се промениха и станаха устойчиви (резистентни). За това винаги съм съветвал пациентите ми да посягат към антибиотиците само след посявка и антибиограма. Възможно е в близките 20-30 години да се наложи да се търсят други алтернативи за лечение.
19 Март 2012 17:37
Не съм специалист, но съм чувал, че има и друго: при заболявания при които антибиотиците трябва да се прилагат продължително време (например няколко месеца до окончателното излекуване) и при които здравната система се проваля (например по организационни и финансови причини) защото не може да реализира контрол върху контингента.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД