:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов замени АЕЦ "Белене" с три нови енергийни проекта

Правителството зачеркна втората атомна централа и начерта поредните грандиозни планове, без да има финансови и икономически анализи
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В парламента премиерът Борисов с лекота "премести" готовия реактор за АЕЦ"Белене" в Козлодуй, обеща там да има и 8 блок, а в Белене да се построи газова електрическа централа. Новият икономически министър Делян Добрев остана мълчалив. Днес той е в Москва, за да по думите на премиера "намерим дружески начин с руските колеги да излезем от проекта, да не се съдим".
България прекратява проекта за АЕЦ "Белене", но ще строи три нови енергийни мощности. Това обяви премиерът Бойко Борисов вчера. В Белене ще се гради не атомна, а газова централа, поръчаният за там и почти готов руски ядрен реактор ще бъде монтиран за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", а след окончателното разчистване на старите и затворени малки реактори там - от първи до четвърти, може да бъде изграден и осми козлодуйски блок.

Развръзката е изненадваща, тъй като наетият срещу 2.9 млн. чуждестранен консултант все още не е приключил работата си, а правителството периодично се позоваваше на този факт, за да отлага вземането на окончателното решение. Инвестиционната банка HSBC трябваше до октомври да оцени нуждата от нови мощности и рентабилността на бъдещата атомна централа, а срещу допълнителен хонорар да привлече и западен инвеститор. Вчера премиерът така и не отговори на въпросите защо правителството не е изчакало докладите на британските си консултанти. От стенограмата на правителственото заседание, на което формално бе гласувано прекратяването на "Белене", става ясно, че решението за отказ всъщност било взето преди месеци и министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков са го съобщили в Москва. Самият финансов министър от САЩ даде интервю пред Би Ти Ви, за да уточни, че решението било взето преди една година. Не е ясно защо тогава през април 2011 г. бе нает скъп чужд консултант.

Така кабинетът "Борисов" прекратява проекта "Белене" по същия порочен начин, по който през 2002 г. го рестартира кабинетът на Симеон Сакскобургготски - с неясни аргументи, със спорни сметки и с още по-неясна енергийна визия. Само през последните 10 години упражненията на 3 правителства по злополучния проект струват 1.4 млрд. лева на българския данъкоплатец, а разходите не спират дотук. Самият Борисов първо нарече АЕЦ "Белене" гьол, а после ангажира скъпо платени консултанти да оценят проекта. Сега, въпреки че формалното решение вече е взето, предстоят трудни преговори с руската страна по техническите и финансовите детайли - включително за доизплащането на готовия вече реактор и за взаимните претенции, по които се водят дела в Париж и Женева. "В петък министър Добрев ще разговаря със своите колеги в Москва, за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим, въпреки че в момента има две дела - ние ги съдим в Женева, другото е в Париж, а това са огромни разходи", обяви вчера министър-председателят. Ръководителят на "Росатом" Сергей Кириенко коментира, че "при общия обем на поръчките на "Росатом" този отказ е незначителна загуба, но за централата в Белене бяха изразходвани немалко време и сили". В момента НЕК съди "Атомстройекспорт" за над 61 млн. евро за старо оборудване от площадката на "Белене". Руската компания пък съди българския си партньор за 58 млн. евро за изпълнени, но неплатени дейности по проекта.

"Истински му пожелавам късмет и най-вече истински се надявам президентът Путин да удържи на думата си, че ние ще се разделим по този проект дружески и ще започнем работа по АЕЦ "Козлодуй", заяви Борисов. Той казал на руския премиер и че "не ни отива да шикалкавим години наред" по проект, за който и двете страни не са наясно. "В един момент в България започна да се говори "за" и против Русия, "за" и "против" българо-руска централа - нещо, което в исторически план за нашите много добри отношения като държава, която са ни освободили от турско робство и сме им били винаги благодарни, не ни отива", обясни премиерът пред журналисти.

Премиерът разясни по-подробно пред депутатите от икономическата комисия мотивите и намеренията си. По думите му страната ни ще плати още 140 млн. евро за поръчания първи реактор, който ще е готов до октомври и после ще бъде монтиран като седми блок на АЕЦ "Козлодуй", като заради готовата инфраструктура там разходите по пуска ще са много по-малки. "При този вариант няма как токът да не е по-евтин", потвърди по-късно шефът на "Козлодуй" Александър Николов. Само монтажът на новата площадка обаче ще отнеме поне 7-10 години. А вчера Европейската комисия, която реагира светкавично на новините от София, припомни колко сложен и дълъг е пътят по лицензиране на нова ядрена мощност.

Борисов мотивира новите планове с прекалено високата цена на "Белене" и със сеизмичните рискове. "Даден е мандат на министър Добрев - да започнат процедура за монтирането на новия реактор като седми блок на АЕЦ "Козлодуй", защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага - между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, "Белене" отива някъде от порядъка на 10 млрд. евро, или приблизително 20 млрд. лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим поколения наред да плащат тези пари - няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом на Вранча, остава за сметка на България. Вие видяхте Япония - втора по икономика сила в света, как буквално рухна и не можа да понесе удара, камо ли за една България, която просто ще се изтрие от картата на света завинаги", заяви Борисов. Според премиера монтирането на седми реактор ще отнеме 6-7 години, а "понеже от 33 години "Белене" не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални".

Новината от правителственото заседание предизвика лавина от противоречиви коментари у нас и по света. БСП и "Атака" нарекоха решението за отказ от АЕЦ "Белене" безумство и национално предателство, сините и президентът Плевнелиев го приветстваха, а ексминистър Трайчо Трайков заключи: "Разумът победи." Социалистите се заканиха да предизвикат референдум за "Белене", а Иван Костов препоръча на Борисов бързо да внесе проекта за прекратяване в парламента.

Руски медии обявиха: "България гони Москва от Балканския полуостров", други подчертаха, че София "засега" остава в другия мащабен проект - "Южен поток", но преговорите по него не са приключили напълно, като един от основните въпроси, от който зависи всичко, е намаляването на цената на руския природен газ.

Реакции

От "осанна" до "разпни го"

Решението на правителството за излизане от проекта АЕЦ "Белене" разгорещи страстите в парламента.

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи кабинета. "Ако инвестирате или трябва да избирате между 10 млрд. евро, инвестирани в един проект с 3% възвръщаемост, и 1 млрд. евро, инвестирани в енергийна ефективност - с 30% възвръщаемост, мисля, че всеки би отговорил сам на този въпрос", коментира Плевнелиев. "България има 770 000 панелки. Ако те не се санират, след 10 години 2.7 млн. българи ще бъдат на палатки, но с атомна централа", добави той.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков обяви, че "здравият разум победи, сега остава да се видят детайлите". Според него проблемът с газовите централи е, че произвеждат скъп ток. "При настоящите цени, по които страната купува природен газ, цената ще е над 130 лв. за мегаватчас. Поради това всички компании, които досега са проявявали интерес към такъв проект, са искали дългосрочни договори с НЕК, което не сме разрешавали", каза Трайков пред "Дневник".

Според лидера на СДС Мартин Димитров "най-доброто решение е този реактор, по който се работи, да бъде сложен в "Козлодуй", или да бъде препродаден, ако има добра оферта. Според него в началото газотурбинната централа вероятно ще работи с руски газ, но ако бъде направена връзката с Турция и с другите съседни страни, България постепенно ще може да диверсифицира доставките.

"Решението бих го сравнил с едно решение през 1881 г., когато в България се е решавало накъде да се построи една важна железница - дали към Европа, или към Русия. Един руски банкер дал пари, за да се построи пътят за руската страна. Тогава българският парламент бил разумен и правителството било разумно и избрало европейския път. Аналогията е същата в момента", заяви и лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо, когато реакторът е в "Белене", няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ "Белене", контрира бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров.

Според "Атака" целта е след спирането на V и VI блок, което е предвидимо, България да ликвидира своята последна висока технология. Павел Шопов обясни, че Турция работи по 4 ядрени централи, Румъния ще продължи да развива своята ядрена енергетика, а идеята за газова централа ще възкреси дебата за шистовия газ, за който бе обявен мораториум.

Снимка: БГНЕС
"Гьолът" в Белене явно няма да стане ядрена централа.
172
8487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
172
 Видими 
28 Март 2012 19:38
За решението „трети хилядник в Козлодуй, газова централа в Белене”, Борисов следва да бъде и много хвален, и много порицаван.
Поздравленията са за отличното решение!
Бях споменавал, че е единственото правилно и то наистина е такова. Трябва ли да възпроизвеждаме атомната си енергетика? Категорично да, но още по-категорично възпроизводството й следва да бъде просто: днес имаме два реактора по хиляда и след 50 години пак два. Разбира се, това са съоръжения, които се градят за 8-9 години и е естествено известно време в експлоатация да има и три блока, но в никакъв случай повече! Ето защо:
На ЕС му е нужна енергия от ВЕИ. За нас те, освен ВЕЦ, са чисто разточителство, но noblesse oblige и към 2020 г. трябва да имаме заветните 16%. Работата обаче е там, че на всеки хиляда мегавата в огледала и ветропоказатели, трябва да имаме и 500-600 МВт в бързовключващи централи. Такива са водните, а хидропотенциалът ни е поизчерпан (разговорът сега щеше да бъде друг, ако вместо АЕЦ „Козлодуй” бяхме построили ВЕЦ „Видин”, ама на) и газовите. Други просто няма, тъй че 1000-1500 МВт газови централи са просто задължителни.
Не трябва да се пренебрегват интересите и на Русия. Крайно глупаво е да скачаме срещу законните бизнес планове на страната, която не само ни е съсед и партньор, но и световен енергиен гигант.
Но! Бойко, защо похарчи пари да плащаш за абсолютно ненужни експертизи? Ти наистина ли си считал, че от кратуни-финансисти можеш да вземеш акъл за енергетиката ни?
28 Март 2012 19:45
Борисов мотивира новите планове с прекалено високата цена на "Белене"

Са мо малоумен с огромна власт може да използва аргумент ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА ЦЕНА без да е направил сравнение...Каква е цената на маймунските МУ проекти в сравнение с които Белене е с висока цена.?..Или да се радват натуралните манерки...
28 Март 2012 19:58
Сега келешът Ворлик удря гъзъ в тавана и рови в нета за нова яхта от комисионните...

А това правителство ще отиде на съд, защото властта не е вечна. Така че да почват да правят луксозен затвор - ще им потрябва.
28 Март 2012 19:59
газа ще идва от шистите на добруджа, а житото от братския канзаско небраски народ
само тиквите ще си останат тука енергиино независими
28 Март 2012 19:59
Въпрос 1 - защо бяха платени милиони на банката-консултант щом консултациите й не ни интересуват? Ако е вярно, че зачеркването на Белене е взето ПРЕДИ да се плати за консултации, то кой ще понесе отговорността?
Въпрос 2 - Ако консултантът все пак предложи сценарий, според който Белене е да е печеливша и нужна, какво правим? Зачеркваме мнението на световнопризната институция, само и самода угодим на някой, не искащ руски реактор? Кой ще е отговорен?
Въпрос 3 - 7 блок може да започне да произвежда след, по най-оптимистични прогнози, след 6 г. Реакторът в проектиран преди...колко? 7? 10? 13? Спецовете твърдят, че 5 г. след проект, един ядрен реактор е вече остарял. Какво би ни струвало да го обримчим с всевъзможни защити от Сименс, Арива и Уестингхаузух и как това ще се отрази на цената на произвеждания ток?
Въпрос 4 - Газова ЕЦ, ОК? Газ откъде? Нали всичко е в името на диферсификацията, значи няма да е от Газпром, тогава от къде? От Румъния, препродаваща ни руска газ? От Турция, ще правеща същото? Втечнена от Катар? Каква ще е цената на мегавата?
28 Март 2012 20:05
Вече просто се отечгавам от тези тъпанарски изцепки. Преди ми беше смешно - тиква за МП. Сега вече не е нито смешно, нито тъжно. България вече е минала point-of-no-return. Процесът по ликвидирането на държавата ио всичко българско е завършен. Фактът, че на територията все още се подвизават българи е просто... факт, временен.
Тоталната деградация на всичко човешко и абсолютният непрофесионализъм са завладели територията до последният човек; няма измъкване - то е като чума, която е прояла всичко, остава само накрая да се преброят труповете...
Много тъжно, но трябва да бъде преглътнато. Тъжно е да си жив свидетел на изчезването на цяла една нация и същевременно да си член на тази нация.... но - животът продължва.
Чувствам се като жив динозавър...

28 Март 2012 20:16
Вече 22 години само се чудят какво да съсипят и премахнат. АЕЦ Белене е един блян - останал ни от времето, когато имахме държава която строеше машини, произвеждаше компютри, пращаше хора в космоса и усвояваше атома. Тази държава, при всичките си дефекти и несправедливости градеше. Строяха се жилища, стадиони, мостове и магистрали. Изградиха се дворци на културата и читалища, както почивни станции и курорти.
*
Това което замени тази държава единствено умее да руши - от производството до самата природа. Населението се стопи с 2 млн. - сякаш не Сталин, а лично Дяволът е управлявал. Огромните успехи на новата власт са бутнатите и намацани паметници, и огромните мастодонти построени върху някогашните ни плажове. А първенющината, чалгата и простотията, на фона на всеобхватна мизерия и стотици хиляди лични нещастия са станали нещо нормално. Нашето ежедневие.
*
Яд ме е не на идиотията на нашия Бокаса. Яд ме е, че само като хвърля едно око на форумите тук и особено в Капитал, ми става ясно, че българите още не могат да си дадат сметка за трагедията, която ги е сполетяла и причините за нея. И най-ме е яд, че напълно заслужават съдбата си.
28 Март 2012 20:16
Сякаш присъстваме на собственото си погребение, нали, Капитане?
28 Март 2012 20:23
Сякаш присъстваме на собственото си погребение, нали, Капитане?

Съдейки по виенето и оплакването, е възможно.
28 Март 2012 20:23
В Белене ще се гради не атомна, а газова централа, поръчаният за там и почти готов руски ядрен реактор ще бъде монтиран за седми блок в АЕЦ "Козлодуй", а след окончателното разчистване на старите и затворени малки реактори там - от първи до четвърти, може да бъде изграден и осми козлодуйски блок.


Тия луди ли са? Зариват няколко милиарда вложени вече в Белене, за да похарчат още няколко милиарда за Козлодуй?

АЕЦ Белене била скъпа, а на практика новата АЕЦ Козлодуй няма да е скъпа?!?! Малоумие, лудост или гавра с народа?
28 Март 2012 20:25
Yantar
28 Март 2012 20:16


Добре написано. И вярно, за съжаление...
28 Март 2012 20:26
Yantar 28 Март 2012 20:16
28 Март 2012 20:26
Борисов говори фантазии за Белене и Козлодуй
Натисни тук
28 Март 2012 20:27
*** Щото правителството, дето подкрепяхме двамата с теб отвори проекта за Белене. И двамата сме гласували за Царя, ама ти не си го спомняш вече...
28 Март 2012 20:27
Борисов мотивира новите планове с прекалено високата цена на "Белене"
В сравнение с какво?? За 1 мутра, да похарчи за една вечер за кръчма 500 лева е комар го ухапал, докато за един пенсионер това са две средни пенсии
28 Март 2012 20:32
Сега вече не е нито смешно, нито тъжно. България вече е минала point-of-no-return. Процесът по ликвидирането на държавата ио всичко българско е завършен. Фактът, че на територията все още се подвизават българи е просто... факт, временен.
28 Март 2012 20:32
Решението е политическо , икономически е сляпо. Но е политически обосновано - против сътрудничество с Русия, в угода на Атлантическата ориентация, каквото и да значи това. Интересно ми е до каква огромна степен българите са разделени, все едно в гражданска воина. Русофобите приветствуват решението, защото е против Русия. Русофилите не го приемат, по същата причина. З а България никои не мисли. За балансирана политика, за дългосрочните интереси на страната - забрави...ББ говори за предишното правителство , все едно са марсиански вампири, дошли от космоса, които нямат нищо общо със страната - << те са подписвали, те са приемали<< Ами - те, тогава те са били законно избрани и са били българското правителство. Така е при демокрацията. Ако ББ някои ден си отиде от властта, следващите пак от начало ли да почнат - <<тои е подписвал, тои е приемал, нас не ни интересува..<< Бъгария и българите са разделени съзнателно и са лесно манипулируеми. Приемственост няма. Национални идеали - няма. Елитите са откровено компрадорски, реални политически сили ( не имитации) няма, интелектуалци, идеи, дисиденти - няма. Както нямаше и преди. Само Белене да беше проблема... макар че е показателно.

PS. Капитан Немо
28 Март 2012 20:39
И все пак въпросите, на които ББ трябва да даде някакъв смислен отговор са: защо само руско-български проект Белене няма да има? и защо ако няма европейски или американски инвеститор, строежът на АЕЦ Белене се прекратява?
28 Март 2012 20:40
коментира Плевнелиев. "България има 770 000 панелки. Ако те не се санират, след 10 години 2.7 млн. българи ще бъдат на палатки, но с атомна централа", добави той.


Баси и глупака, честна дума. Толкова години не можете да направите РАБОТЕЩА програма за саниране на панелките, защо, по дяволите, си мислите, че и в бъдеще нещо ще сътворите ?!?

Проблем, който мушкатото ми ще реши за 2 часа, вие бутате 3 години и нищо...

Напълно ми е ясно, защо жена ти не ще да се появявя с теб...мухъл тъп...
28 Март 2012 20:43
Според "Атака" целта е след спирането на V и VI блок, което е предвидимо, България да ликвидира своята последна висока технология. Павел Шопов обясни, че Турция работи по 4 ядрени централи, Румъния ще продължи да развива своята ядрена енергетика, а идеята за газова централа ще възкреси дебата за шистовия газ, за който бе обявен мораториум.


А така. Може и да не долюбвам атакистите, но когато фактите говорят, и герберистите следва да мълчат.
За жалост обаче, герберистите не мълчат, а само клечат - на маса Орляк, на миси Килари.
Очакваме с нетърпение реакцията на другаря Путин. Той едва ли следва правилото, че на умряло куче нож не се вади.
28 Март 2012 20:54
Капитан Немо

Просто не мога да си отговоря защо стигнахме до тук.От един образован и културен народ , да стигнем до самоликвидирането си.Боко не е причина, следствие е.Откъде се навъдиха толкова много дебили да гласуват за него?!Вера Мутафчиева разправяше , че един народ не е ли минал през феодализма ,пиши го бегал.И даде сравнение - всеки германец си знае местото.А тук " Каждая кухарка..."А и това - да накажем ония очилатите отворковци, дето се правят на много умни.Абе въобще " Грабете братя буци бийте гражданята!" се оказа най - жилавият политически лозунг.Просто ми се плаче, наистина днес окончателно погребахме България!
28 Март 2012 20:56
Това решение не е ли плод от съвместното заседание на българското и турското правителство?
28 Март 2012 21:01
Болгарский премьер-министр, скорее всего, до конца не разобрался в проекте АЭС Белене, заявил РИА Новости почетный член Парламентской ассамблеи Совета Европы, председатель Общественного совета Ростехнадзора, член-корреспондент Российской академии наук Владимир Грачев.

«Такое ощущение, что г-н Борисов так и не разобрался в проекте, по которому принимает решение. Реактор (для АЭС) невозможно просто так перенаправить с площадки на площадку, когда нет ни технико-экономического обоснования, ни экспертизы, ни самого проекта нового энергоблока для АЭС “Козлодуй”, — сказал он.

По словам эксперта, это означает, что реактор (для АЭС “Белене” будет “закрыт на замок” на ближайшие лет 10.

Грачев также отметил, что болгарский премьер в качестве причины отказа от проекта называет необходимость платить проценты по кредиту на строительство АЭС “Белене”, “в то время как российская сторона предложила схему, по которой болгарский госбюджет вообще был выведен из процесса финансирования проекта”.

“Все операции осуществляла бы проектная компания, а долг погашался бы из выручки за уже выработанное электричество, то есть, после ввода станции в эксплуатацию”, — сказал он.

Грачев также отметил слова Борисова о том, что на седьмом энергоблоке АЭС “Козлодуй” (пока не существующем) будет использоваться гибридное ядерное топливо.

“На сегодня это просто очевидная фантазия. Таким образом, заявление болгарского премьера пока больше напоминает наспех придуманное обоснование для того, чтобы прикрыть неспособность болгарского правительства принять подлинное решение проекта на протяжении нескольких лет”, — сказал Грачев.

28 Март 2012 21:09
- Келепир има в тая работа - изръмжа авторитетно бай Боко. А отстрани Цецоолу и Дянкоолу кимаха толкоз енергично, че малките им празни главички щяха да се откъснат.
28 Март 2012 21:09
«Такое ощущение, что г-н Борисов так и не разобрался в проекте, по которому принимает решение. Реактор (для АЭС) невозможно просто так перенаправить с площадки на площадку, когда нет ни технико-экономического обоснования, ни экспертизы, ни самого проекта нового энергоблока для АЭС “Козлодуй”, — сказал он.
Ами пусто като бат Бойко го знае руския език като ангийския
28 Март 2012 21:11
а след окончателното разчистване на старите и затворени малки реактори там - от първи до четвърти

Разчистване? Още утре!!!
28 Март 2012 21:11
Путин пита-тьi меня понял???
Бат Бойко отговаря- моя твоя понимает
28 Март 2012 21:14
Links234, Немо, Yantar
28 Март 2012 21:14
Капитан Немо

Не ми се ще и да коментирам...една вече предизвестена новина.
28 Март 2012 21:15
И тези, както и предишните и по-предишните и ецетера продължават "демократично" да не ни "питат"!После да не се сърдят,като ги изпратят на гьола в Белене!
28 Март 2012 21:16
Келепир има в тая работа - изръмжа авторитетно бай Боко. А отстрани Цецоолу и Дянкоолу кимаха толкоз енергично, че малките им празни главички щяха да се откъснат.


Баах маму, макроцефалът Цецоолу, страдащ от хидроцефалия, да има малка празна главичка
28 Март 2012 21:17
Капитане, !


Манрико, колкото и омерзително да ми е, ще те попитам - след като Уорлик взе, каквото искаше, ТИ би ли посочил сега нещичко, което да ни е дал?
И не ми обяснявай за пазарната икономика и че нищо не се дава просто така.
След като Уорлик принуди нашето правителство да вземе политическо решение, защото то е политическо и никакво друго, би трябва Щатите да вземат политическо решение и да ни уредят газ и тоци на преферанциални цени, реални инвестиции и поне толкова работни места, колкото щяха да се разкрият със строителството на АЕЦ Белене. И без шистов газ, ако обичаш, щото ако го има, той не е техен първо и второ, там е Добруджа.
28 Март 2012 21:24
Поговорката "Kакво ти разбира свиня от кладенчова вода", вече има нова редакция - "Какво ти разбира пожарникар от АЕЦ"!
28 Март 2012 21:24
Споко , Граждане ! Това за "проектите" , ще продължи само до изборите ...
28 Март 2012 21:25
Хайде сега, избършете сълзите, поуспокойте се и Натисни тук, моля. Първото линкче под Working group reports. Големите батковци (тя Европейската Комисия може да се нарече и какичка, де да знам) още през ноември 2010 година решиха какво точно ще се прави в Централна и Източна Европа до 2019 г. Пишете си, значи, за България: нови междусистемни електрически връзки - 0 /словом, нула; това на вниманието на всички, дето още си вярват в басните за дъмпинг на "атомен ток" по всички азимути/; нови газови връзки - 5 /словом, пет/: с Гърция, с Турция, с Румъния (различни от вече съществуващите!), със Сърбия и терминал за втечнен газ във Варна. Повелята е "газ, природен газ и само газ", момчета и момичета
В него е бъдещето. Лично аз считам, че при безбройните си недостатъци АЕЦ имат и едно предимство - представляват местен енергиен източник, но какичките в Брюксел не са ме питали по въпроса, засега
28 Март 2012 21:29
След като Уорлик принуди нашето правителство да вземе политическо решение, защото то е политическо и никакво друго

Симпли, след като знаеш, че решението е взето под принуда от Уорлик и че е политическо, би трябвало и да знаеш дали, какво, колко и на кого е дал Уорлик, нали? Между другото, не чувам правителството да е забранило частна компания да построи АЕЦ Белене. Допускам, че с удоволствие ще продадат и площадката, и реактора на костуемата цена - колкото са стрували до момента. Значи всеки, който смята, че АЕЦ Белене ще е печеливш проект, може да инвестира в него и да построи централата - включително и акционерно дружество на няколко милиона бългрски граждани.
28 Март 2012 21:31
nikola_tsanev, всичко е относително! Спрамо Него, всички са микроцефали, вкл. и хидроцефалите! И на БеляНЕ! в гьола кефалите...
28 Март 2012 21:35
Повелята е "газ, природен газ и само газ"...

Таз вечер май пак си ял бобец.
28 Март 2012 21:36
Кастрато, немой да балтаеш! На бълг. граждани без да са никакви акционери досега са отмъкнати по няколко стотачки без никой нищо да ги пита, а това ще продължи во веки веков, като знаем нравите на др. Р.Овч., Сер.Гей и БойБор. Шаякът не е някакъв каприз, вземай мерки...
28 Март 2012 21:43
Aко в територията е останал някой по-смел журналист с топки ще вземе да докопа укривания доклада на HSBC и ще го публикува.

28 Март 2012 21:48
Този доклад са го заключили с девет катинара . Защото е положителен за строежа на АЕЦа , ама бабуина трябва да свърши политическата поръчка и да откаже на руснаците /иначе...затвор, като Нориега навремето ще го закарат в Синг Синг .
28 Март 2012 22:00
От стенограмата на правителственото заседание, на което формално бе гласувано прекратяването на "Белене", става ясно, че решението за отказ всъщност било взето преди месеци

А кой е взел това решение преди месеци и къде е било публикувано?
28 Март 2012 22:06
Манрико, би ли потвърдил, че ТИ не смяташ това решение за политическо и че Уорлик не го е поискал? Щото нещо взе да шикалкавиш...

А да, прегледай днешните аргументи на Борисов и Ко. за спирането, че нещо не се връзват с твоя вариант. Виж там за "земетръсния разлом" и прочие дивотии. Това човек, който би желал да продаде изгодно площадката и изграденото на нея, не би трябвало и да си го помисля, нежели да изговори, че и публично. Нали?



28 Март 2012 22:09
Хайде оставка бе боклук неграмотен!
Докога ще търпим тъпата мутра? Що за народ сме?
Или сме рая!?
28 Март 2012 22:22
Проблема не е в Уорлик и не е даже и в ББ. Проблема си е в нас, ние очевидно сме несъстоятелни като нация. Не можем да отцелеем без някой да ни управлява. Първо за нас са мислели турците, после руснаците. Очевидно че нито американците нито европейците не желаят да ни вземат и да вършат това което са вършели за нас турци или руснаци. Бъдещето ни е много под въпрос.
28 Март 2012 22:30
А кой е взел това решение преди месеци и къде е било публикувано?

Кой, та кой
А къде ли е било публикувано? Енигма, няма що. Ако беше натиснал, където ти посочих, щеше да си видял вече - High Level Group към кака ти Комисия. Докладът е публикуван на 19 януари 2012 г., веднага след това се събира малкият совнарком и го "оформя". Трайчо го каза барем три пъти по телевизията
28 Март 2012 22:34
Aко в територията е останал някой по-смел журналист с топки ще вземе да докопа укривания доклада на HSBC и ще го публикува.

Има. Биволи-Миволи.... Ще изтече отнякъде (ако двама души знаят тайна - това не е тайна).
Въпросът е КАКВО ще стане, ако го публикуват?
Въстание? Преврат? Военно положение? Милиционерско положение? Бригада за бране на Тикви?
Нищо няма да стане каквото и да публикуват.
28 Март 2012 22:37
...ще предложа на Плевнелиев референдум за АЕЦ "Белене".
16 март 2012г., казано от Борисов пo БНТ

и
...БСП ще поиска референдум за АЕЦ "Белене".
28 март 2012г., казано от Станишев пред репортери в Парламента

No comment!
28 Март 2012 22:38
НародЪ се счупи от референдуми....
ВрЪхтЪ на пряката демокрация....
28 Март 2012 22:38
колеги опасявам се че не сте писали консултантски доклад.
в такъв документ се пише каквото се поръча - правилото наистина е "който плаща музиката".
най баналния пример е Артър Андерсен.
учудващото е единствено че ББ не игра картата за бикоборци "ето от Запад ни казват че сме прави - Предишните ....." - знаете нататък съпровода - изпълнение за зурла, маане и продавачка, пардон герберистка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД