:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Приходите от корпоративен данък и ДДС падат

За втора поредна година планът на НАП за постъпленията от налога върху печалбите не се изпълнява
За втора поредна година държавният бюджет не успява да събере планираните приходи от корпоративен данък. Неизпълнени са и приходите от ДДС, показва годишният доклад за дейността на НАП през 2011 г. Докладът тази година се забави, а детайли по всички приходни параграфи в него няма.

Корпоративният данък е с едно от най-големите неизпълнения в данъчните приходи за 2011 г., показва отчетът. При планирани 1.54 млрд. лв. държавата е събрала 1.36 млрд. лв., или неизпълнението е 12.1%. Предвидените постъпления не бяха изпълнени и през 2010 г., но тогава с по-малко - 4.5%.

Голямо е неизпълнението на корпоративния данък при застрахователните дружества. Тук са отчетени 27.7 млн. лв. постъпления, или с 43.1 млн. по-малко от събраното през 2010 г. Банките на свой ред също са отчели намаление от 21% на печалбите вследствие на обезценки на кредити и вземания. Така за 2010 г. банковият сектор е заработил печалба от 617 млн. лв. Не е ясно има ли неизпълнение на основния приходоизточник при корпоративния данък - нефинансовите предприятия. Голямо неизпълнение - 12.6%, има и при данъка върху дивидентите, което също е показателно за икономиката.

Новост е отчетеното неизпълнение на приходите от ДДС. Държавата е събрала 162 млн. по-малко спрямо планираните 3.36 млрд. лв. Нетните приходи от ДДС намаляват в последните 2 г. Като обяснение за намалелите приходи през 2011 г. се сочи ръстът на износа от 30.6%, в резултат на което расте и размерът на възстановеното ДДС. На фона на свиващите се приходи от ДДС е под въпрос намерението на кабинета да намали ставката с 2%.

С най-добро изпълнение - 104.4%, през 2011 г. е данъкът върху доходите на физическите лица. Постъпленията тук отдавна задминаха приходите от корпоративен данък, като за 2011 г. възлизат на 2.16 млрд. лв. и растат въпреки кризата и свиването на заетостта. Едно от обясненията е вдигането на минималните осигурителни прагове.
25
4417
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
09 Април 2012 22:33
К'ви приходи, к'ви 5 лева?
Намаляват работещите, потребителите от там и приходите.
Толкова е просто това.
09 Април 2012 23:42
Ами сега! Какво правим? Христина Митрева я уволнихме. Останаха само "наши" момчета и момичета, няма кого да пипнеш.
10 Април 2012 06:47
То малки фирми не останаха..големите не щат да плащат!
10 Април 2012 08:11
Пасивна съпротива срещу тиквите,начело с голямата тиква.Време е да хващат пътя,видяхме колко са компетентни.
10 Април 2012 09:39
Приходите от корпоративен данък и ДДС падат
Нормално, при свиващо се потребление и изтласкани от пазара независими играчи, които реално плащат данъци. Като останат големите мастодонти, които имат по една кохорта счетоводители, съветващи ги как да НЕ плащат данъци, както и свързани с управлението фирми, от които пък няма как да се вземе и така логично се стига до сегашната ситуация.
10 Април 2012 10:27
Т'ва сигурно е резултат от увеличените депозити на гражданите в банките
10 Април 2012 10:53
Някой от маститите неолибералчета или затлъстели банкерчета няма ли пак да запее песни юнашки, хайдушки, във възхвала на плоския данък и нищожния корпоративен!?!?!?
10 Април 2012 10:57
Че народа да не е прост, да хрантути търтеите. То пак много са събрали. Ама така ще е. Докато има овце - ще ги стрижат.
Бензина на космически цени, ама колите не намаляват, кръчмите пълни, ама оборот нямат, екскурзиите и почивките в чужбина с огромен ръст, ама корпоративния и ДДС данъци падат. И кой виновен - богаташите и чорбаджиите изедници. Щот за некадърниците нямало. Не защото кадърния е умен и постига това с труд и разум.
Моля ви, не ми обръщайте внимание. Декларирайте си всяка стотинка доход и плащайте на всеки който и колкото ви поиска.
Аз няма. Нека ми е зле и да получа презрението на бедната част от българския народ.
10 Април 2012 11:00
Някой от маститите неолибералчета или затлъстели банкерчета няма ли пак да запее песни юнашки, хайдушки, във възхвала на плоския данък и нищожния корпоративен!?!?!?


И 100% да ги направят данъците, пак няма да се иказвам срещу тях, и 0,0001% да ги направят - пак няма нищо да им плащам.

И пак - Докато има ОВЦЕ, ще ги стрижат.
10 Април 2012 11:03
То малки фирми не останаха..големите не щат да плащат!


Що - малките да не би да искат?

То че не останаха - не останаха, ама да не си мислиш, че са преустановили дейността? Просто започнаха да работят само за себе си, без да делят плодовете на труда си с търтеите...
10 Април 2012 11:07
мммм

може и да е така, но за първи път от 23 години имаме истинска народна власт, политическа воля и гласът на хората се чува
10 Април 2012 11:13
Чува се - тръни. То ако се чуваше, най малкото едно бездомно куче нямаше да има в България без държавата да изхарчи и една стотинка и битовата престъпност щеше да е спаднала поне с 80%.
10 Април 2012 11:20
М-да, дянковизма даде резултат.
10 Април 2012 11:22
не на мен приятел - на тьотките

Все пак Той дига 140 от лежанка.
10 Април 2012 11:29
Даде, даде Dedovec.
Личи си по личните влогове в банките. Народа забогатя по един или друг начин. Е, търтеите обедняха и ще обедняват още повече. Меда за тях свършва. Дръпнаха им копанката. Скоро ще извикат на помощ неволята.

И цитат от великия Чудомир:

Щом се обяви в несъстоятелност по електрификацията и водните инсталации, Митьо Питето се защура из селото като ударен в темето и туй ли да хване, онуй ли да почне, докато най-сетне захвана пак на ралото дръжката.


Хубаво го беше започнал Дянков, ама горкия и той вдигна бялото знаме пред българския некадърник - заем.
10 Април 2012 11:43
Митьо Питето се защура из селото като ударен в темето и туй ли да хване, онуй ли да почне, докато най-сетне захвана пак на ралото дръжката.
Лошото е, че сега и ралото не е алтернатива за българина, при всичките мутри и индобългари на село, които опустошават труда на селските стопани.
10 Април 2012 12:00
VAAL, след всичките ти приказки, не остава нищо друго, освен да се прегърнеш с Валентин Захариев - ще сте си лика-прилика, кат два стръка......супермени!
10 Април 2012 12:23
Ракита
Ами аз не знам, ама сигурно поне два милиона българи все още държат на ралото дръжката и малко или много се прехранват с това. Обаче те не са компютърно грамотни и не знаят как да вият из форумите срещу несправедливостта, някой да има повече от тях.
Тихомире
Нито го знам, нито ме интересува Захариев. Обясни как и защо изведнъж отиде към фалит, но не мога да съдя вярно ли е или не.
Аз за него не говоря. Говоря за работниците му. Които вместо да стачкуват, не завъдят по едно стадо овце, от което да изкарват поне десеторна печалба по-голяма от мизерните си заплати при опасни условия на труд.
10 Април 2012 12:23
Лошото е, че Дянков ритна копанката на бизнесклимата като цяло. Даже на 15 минутните протоколни дипломатически срещи, които им отпускат на нашите управници, това е основната тема.
Натисни тук
Който се вързал да му вярва на приказките на Дянков, вързал се. Въпрос на вкус...
10 Април 2012 13:03
Той не я е ритнал, а има хиляди пречки най-вече от субективен характер, поради които не може , пък и не само той, да го оправи.
Защото търтея лесно от меда не се изгонва. А търтеите считат, че заплата се дава за стоене на работното място. Ако се иска нещо да се свърши - трябва да се плаща допълнително.
Два примера:

Българина е свикнал да краде, какво да направя - изказване на мой приятел, шеф на ревизионен екип към Агенцията по приходите - Варна.

При ртазговор с приятели, всред които имаше и служители на БДЖ, им разказах за нвите тенденции в двигателостроенето, за използване на мощни двигатели на метан, и че най вероятно при неизбежната приватизация на поне част од БДЖ, новият собственик ще започне да използва локомотиви с такива двигатели.
- Че кой е тоя български машинист, дето ще се хване да работи на такъв локомотив. Ако все пак отиде, локомотива ще се чупи някак си, до като не бъде заменен с дизелов. - беше отговора на дългогодишния служител на БДЖ.

Не можах да разбера поради каква причина
10 Април 2012 13:37
Лошото е, че Дянков ритна копанката на бизнесклимата като цяло.
А пък ако питаш Дянков, той с убеденост ще каже, че в България са създадени едни от най-добрите условия за развитие на бизнеса в Европа и дори в света. Кой знае, къде е иситната?...
10 Април 2012 13:46
Българина е свикнал да краде, какво да направя


Българина е свикнал да краде защото си има пример-ония от върхушката.Ама българина краде на кокошкарско ниво,а върхушката краде на върхово ниво.То гледай им бонусите,а за краденото не питай

А пък ако питаш Дянков, той с убеденост ще каже, че в България са създадени едни от най-добрите условия за развитие на бизнеса в Европа и дори в света.


А що се отнася до добрия бизнес климат в БГ,достатъчно е да спомена,че в България съществуват доколкото си спомням около 650 разрешителни режима за започване на бизнес. А разрешителни= на корупционни.Семки да продаваш ти трябват десет разрешителни плюс касов апарат на тротоара.
10 Април 2012 13:49
Приходите от корпоративен данък и ДДС падат

Естествено.
Фирмите фалират, потреблението се е свило до най-необходимото.
Ще става още по-зле.
10 Април 2012 13:56
Аз съм живяла много бедно. Имала съм такива периоди, като бях студентка, когато живеех със 120 лева. Имах пари колкото да си пържа картофи вечер или да си правя качамак, за който майка и татко ми пращаха брашното от Букурещ. (смее се)
Освен това в Испания, като бях студентка, бях с една стипендия от 300 долара и си заделях половината, за да ходя на екскурзия. Живеех със 150 долара. Като мишка! Всеки ден по един сандвич, а веднъж седмично ходех на китайски ресторант и ядях „рос трес делисиас“. Това е пържен ориз с три вида месо.
Ходех пеша – прекосявах целия Мадрид всеки ден, макар че метрото на месец примерно ми е 30 долара... Но аз изобщо не страдах от това, защото чаках края на месеца, когато идваше екскурзията – ще ходя еди-къде си, например в Естуриал... Това беше най-важното за мене


Искам искренно да поздравя всички форумни и нефорумни, принципни и не чак до там крепители.

По горното е цитат от една Икона

Оказва се в българия е публикувана Нова Библия която разкрива и пътят, и истината и успехите им

Препоръчва се като задължително четиво и част от образователния курс, скоро ще бъде включена в каноните на БПЦ

В СПЕА на мен ми беше интересно, имах много какво да правя като техен представител, отговарящ за региона. В Турция имахме доста продажби на тестери, в Гърция работех, в Русия... Тогава Той се яви в живота ми.
Аз му разказвах какво правя, как го правя и той ми каза: „Добре, ние защо не направим фирма? Частна, наша фирма. Имаш много възможности, знаеш какво значи да се прави бизнес. Защо ние не направим?“
Той беше този, който ме тласкаше в тази посока. Това е истината.
И аз казах: „Добре, ще направим" И така създадохме .....

10 Април 2012 19:18
без да делят плодовете на труда си с търтеите...
Излязоха на плащада да стачкуват срещу търтеите - разните му там Захариевци, захариновци и знахаровци. Не си делят плодовете на труда си и с банките и застрахователите: "Голямо е неизпълнението на корпоративния данък при застрахователните дружества. ... или с 43.1 млн. по-малко от събраното през 2010 г. Банките на свой ред също са отчели намаление от 21% на печалбите. ...Голямо неизпълнение - 12.6%, има и при данъка върху дивидентите"
Иначе гражданите си плащат данъците "С най-добро изпълнение - 104.4%, през 2011 г. е данъкът върху доходите на физическите лица." Тъй де, не са маймуни кат VAAL та да гледат само кой клон с банани да оплюскат, сиреч само себе си, ако и да се чупи клона. Всеки разбира, че за инфраструктура, за образование и наука и за сигурност требе да се плаща, само маймуните и крадливите бизнесмени това не могат да го вдянат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД