:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Санирането на панелките в половин България е пред провал

Неясните критерии на министерството на регионалното развитие още в началото отблъснаха бизнеса от европрограмата
Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат. И втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лв. от ОП "Регионално развитие", предназначени за енергийна ефективност, се препъна. При отварянето на офертите в регионалното министерство вчера стана ясно, че липсват кандидати да извършват енергийно обследване на сградите в два от седемте региона - Югоизточен и Северен централен. Преди седмица не се намери фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата в Северозападна България. Проектният мениджър и фирмата, извършваща енергийното обследване, са задължителни, за да може да стартира програмата.

Така санирането не може да тръгне в редица градове като Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Видин, Русе, Разград, Силистра и др. И за двата търга срокът ще бъде удължен с 30 дни. При липса на интерес вероятно ще се пристъпи към служебно назначаване на изпълнители. За 7-те региона (шестте региона за развитие на страната и столицата) са предвидени 800 000 лв. без ДДС за енергийно обследване и 3.6 млн. за проектни мениджъри. Парите обаче ще се дават само за свършена работа, т.е. според броя на сградите, които ще пожелаят да бъдат санирани и ще преминат успешно цялата процедура.

Според участници интерес няма, защото оферти трябва да се подават, без да има яснота на колко сгради фирмите ще трябва да направят технически паспорти, каква е приблизителната площ и цена за различните региони. "Критериите са много неясни. Липсват количествени сметки - има едни пари за цялата страна, но никой не знае как ще се разпределят, затова и нашите предложения са малко "на сляпо", обясни пред "Сега" представител на обединението на фирмите "А-три-архитектура и изпълнения" и "Строй контрол корект". То кандидатства за Южния централен район. Експертите обясняват, че проблем е и фактът, че старите сгради нямат технически паспорти. А освен тях фирмите ще трябва да оценят характеристиките на сградата - дограма, покрив, изолация, ВиК и топлопреносната мрежа.

Дори и там, където има кандидати, обаче конкуренцията е слаба. На вчерашния търг само за две от позициите се явиха по двама кандидати - за Югозападния и за Южния централен район. В София енергийното обследване най-вероятно ще се прави от единствения кандидат - "Екоинженеринг" ЕООД, а в Северозападния регион - от "Партрейд".

Предстои да се отворят и офертите за последната поръчка преди кандидатстването на собствениците - фирмите, които искат да рекламират санирането. За тази поръчка са предвидени близо 500 000 лв.

ГЕРБ обещава от 2009 г. да преобрази панелните квартали, а енергийната ефективност и в частност санирането са изтъквани от премиера Борисов и президента Плевнелиев като основен приоритет. С обновяването на жилищата беше обвързано даже решението България да се откаже от АЕЦ "Белене". Премиерът обясни, че след като се санират панелките, ще се харчи по-малко ток и няма да има нужда от нова атомна мощност. Връх в тази кампания бе монологът на премиера Борисов пред министрите, че българите си държат парите в банките, защото ги мързи и защото няма нова мода, в която да си влагат спестяванията като енергийната ефективност. "Просто енергийно ефективното жилище трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. Тогава ще видите, че ще стане и модерно, и комплексите ще придобият друг вид", нареди в началото на февруари Борисов. А регионалният министър Лиляна Павлова обеща да реализира заръката, като пусне брошури навсякъде - болници, общини, детски градини, заведения и др.



ПРОГНОЗА

Въпреки че няма разбивка по региони, програмата си има разчети за очакваните резултати, включително и колко ще намалеят емисиите на парникови газове (15 kt/средногодишно). Цялата й стойност е 63 млн. лв., от които около 13 млн. са отделени във фонд за заеми и гаранции, който ще се управлява от Корпоративна търговска банка. МРРБ очаква проектът да облагодетелства 13 500 жители, да обнови 180 сгради, или 6100 жилища в 36 градски центъра. Европарите покриват 50% от стойността на санирането, а другата половина трябва да осигури собственикът на жилището. Средната сума, която ще се отпуска на апартамент, е около 10 000 лв. Именно тук се очакват и най-големите проблеми - в условия на криза малцина ще могат да заделят достатъчно пари или ще се решат да теглят кредит. Освен това постигането на съгласие на всички от етажната собственост едва ли ще е лесно. В същото време управляващите не спират да повтарят, че през следващия програмен период ще разполагаме с пъти повече евросредства за саниране.
135
7893
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
135
 Видими 
09 Април 2012 19:27
Не надежди, а планове.
И не за преобразяване, а за далавера. Голяма далавера!
От която няма лесно да се откажат...
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Април 2012 20:01
Надеждите на кабинета и лично на премиера Бойко Борисов, че чрез саниране на панелните блокове ще преобразят България, са на път да пропаднат.


Ей Боку, 2 см стиропор ще имат ефекта на живителна инжекция ботокс върху прорязаното от бръчки панелно лице на България.
09 Април 2012 20:04
Предстои да се отворят и офертите за последната поръчка преди кандидатстването на собствениците - фирмите, които искат да рекламират санирането. За тази поръчка са предвидени близо 500 000 лв.
И сега като ни залеят едни диплянки, едни реклами от талавизията, да се чуди човек как сме живели без саниране
09 Април 2012 20:16
10 000 лева би трябвало почти да стигнат за санирането на апартамент, освен ако е над 100 кв. метра. Да, ама след гратисния период ще вдигнат данъчната оценка двойно и уйде коня у ряката.
09 Април 2012 20:21
Митев го прави за 500 лева Ама той е майсторът, той да каже технологията
09 Април 2012 20:38
Като знам циганските бригади какви изолации лепяха в София, и какви ремонти на покривите правеха ....по добре да не се почва . Само ще загробят парите , а след 2-3 години ще трябва да се ремонтират отново .
09 Април 2012 20:38
далавера. Голяма далавера!

Като е толкоз голяма, що не вземеш двата региона, па да трупаш пачки. Големи пачки
Неразбирането на енергийната ефективност е отчайващо, а основната заслуга е на нашенските бюрократи, които продължават да следват сляпо претрупаните и донякъде противоречиви инструкции на брюкселските им събратя. Непрекъснато се смесват три много различни видове дейности
- санирането като оздравяване на сгради, което няма нищо общо с енергийната ефективност и не е задължително за изпълнение;
- енергийното саниране, сиреч топлоизолиране на фасадата, мазетата, таваните и смяна на дограмата. Толкоз! И само при доказана необходимост и заявено желание на собствениците се предприемат хидроизолация/топлоизолация на покривите и/или подмяна на електро- и ВиК- инсталации;
- собствено енергоефективните мерки, на първо място изграждане или преустройство на колективни ситеми за отопление и охлаждане, както и на сградни ВЕИ-инсталации.
Разликите между трите вида дейности, като разходи, неудобства и постигане икономии на енергии е от земята до луната.
09 Април 2012 20:52
Премиерът обясни, че след като се санират панелките, ще се харчи по-малко ток и няма да има нужда от нова атомна мощност.

Човек, който може да каже подобна нелепост, с основание бива наречен глупак.
А сега по същество: 1. не ми е ясно защо се говори само за панелките, след като ЗУТ има предвид задължителна паспортизация на всички сгради, строени преди 2007 г., откогато на практика се наложи изискването за наличие на паспорт на новопостроените сгради. За всички останали има предвиден гратисен период. Внушенията, че проблем ще се окажат само и единствено панелните сгради, а останалите ще се разминат, не отговаря на истината. Няма никакви гаранции, че монолитна сграда, строена преди 20-30-40 и т.н. години няма да се окаже със сериозни проблеми, които трябва да бъдат отстранени, за да получи сградата заветния паспорт; 2. Изобщо не ми става ясно как ще се стигне до цитираното в статията "служебно назначаване", след като обследващите са или търговски дружества по ТЗ, или еднолични търговци или упражняващи свободна професия. Ако те не се явяват на обявените търгове, това означава, че са преценили, че нямат желание или капацитет да се справят с такава поръчка. След като те са направили тази преценка, как така някой ще ги задължи да извършат нещо, което те не желаят или не искат да поемат като ангажимент? И ако не се справят как ще бъде ангажирана отговорността им, като ангажиментът е наложен без оглед на тяхното желание и въпреки преценката им, че не могат да се справят? Вече не ми е смешно, не ми е дори и тъжно, наблюдавам с любопитство докъде ще стигнат безобразията и безумията на управляващите
09 Април 2012 20:54
Средно 10000 лв. за апартамент 75 кв., от които половината трябва да плати собственика. Трима симпатяги направиха топлоизолация на подобен апартамент в кв. "Красна поляна" на мой познат с немски материали за 3000 лв. По техни думи 1500 за материали и толкова за труд. Сложете още 2000 за смяна на щтрангове, ел инсалации и пр.
Тази груба сметка показва, че цялата държавна субсидия ще бъде "усвоена" от "нашите фирми" срещу бумаги и приказки, а самото саниране ще си заплатят собствениците.
--------------------------------------
Пропуснах нещо много съществено. И тъй като тези проекти се изпълняват при стриктно спазване на отчетността в бюджета ще влезнат 20% ДДС + 10%(съответен пряк данък) + осигуровки.
И къде тук виждате толкова рекламираната "държавна помощ"?
09 Април 2012 20:59
Змей, ами то точно това е целта на занятието. Както и заробването на етажните собственици с непосилни за тях кредити, които ще гарантират с ипотека на жилищата си. После ще започне промяната на лихвения процент и само при една просрочена вноска, кредитът ще стане предсрочно изискуем и ще живеем под наем в домовете си. Хитро, спор няма.
09 Април 2012 21:04
"Панелките"? Тези от тухли и бетон - тухленки ли да ги наричаме? Що за пренебрежителен просташки език? Болшинството от втория тип сгради с нищо не са по-добри от първите. Преди години при земетресението Вранча, Румъния, в Свищов се сринаха няколко нови тухлено - бетонни блока. При земетресението в Стражица не се пропука нито един панелен блок. Панелните жилищни сгради в Берлин бяха санирани за сметка на държавата и днес са съвсем прилични жилищни комплекси е просторни градини наоколо. Да, има разлика. Там хората са по-умни от тук.
09 Април 2012 21:11
Приоритета на Чехльо пред провал. Не може да бъде.
09 Април 2012 21:14
Връх в тази кампания бе монологът на премиера Борисов пред министрите, че българите си държат парите в банките, защото ги мързи и защото няма нова мода, в която да си влагат спестяванията като енергийната ефективност. "Просто енергийно ефективното жилище трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. Ако искате - през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. Тогава ще видите, че ще стане и модерно, и комплексите ще придобият друг вид",

А пък аз си мислех, че не чета булеварден вестник.....лъгал съм се!
А кое беше дъното в тази кампания?
Как така пропускат да ни осведомят?!?
09 Април 2012 21:21
на статията и липсват знаци






09 Април 2012 21:22
"Премиерът обясни, че след като се санират панелките, ще се харчи по-малко ток и няма да има нужда от нова атомна мощност."
Човек, който може да каже подобна нелепост, с основание бива наречен глупак.

А как ли се нарича човек, който с широко затворени очи "опровергава" елементарната сметка:
410 000 /толкова са панелките, които се отопляват на ток/ х 8 кВт /толкова е мощността, необходима за отопляването на средния неизолиран апартамент от 75 кв. м/ х 0.3 /икономиите на енергия след енергийното саниране са около 30%/ = 3 300 000 кВт х 0.3 = 1 000 МВт
Ако отчетем и това, че нетната мощност на блок 1 000 МВт е всъщност 850 МВт, лесно ще видим, че енергийното саниране само на панелките прави излишна повече от въпросната ядрена мощност. Имам предвид хилядника, отказан за "Белене", защото в сряда, 11.04.2012 г., правителството ще приеме решение за изграждането на първия нов блок 1 000 МВт (7-и) в "Козлодуй".
09 Април 2012 21:25
Трима симпатяги направиха топлоизолация на подобен апартамент в кв. "Красна поляна" на мой познат с немски материали за 3000 лв. По техни думи 1500 за материали и толкова за труд. Сложете още 2000 за смяна на щтрангове, ел инсалации и пр.

Пропускаш още нещо много съществено: дограми и стъклопакет

Двойните чарчавета от време оно, не са много "енергиен стандарт". Стандартното балконско (голям прозорец+ врата) е към 1к.
09 Април 2012 21:34
А защо да не допуснем, че има хора, които предпочитат в къщи да им е по-прохлдано и по-проветриво. Защо трябва да ги насилваме да живеят в "газови камери"?
09 Април 2012 21:39
410 000 /толкова са панелките, които се отопляват на ток/ х 8 кВт /толкова е мощността, необходима за отопляването на средния неизолиран апартамент от 75 кв. м/ х 0.3 /икономиите на енергия след енергийното саниране са около 30%/ = 3 300 000 кВт х 0.3 = 1 000 МВт

Ади бе, ами що не виждам извадени от общата бройка панелните жилища, които са си направили вече външна и вътрешна изолация? Моето жилище извадено ли е от общата бройка, след като отвън е изолирано с фибран, а вътре с корк и има поставена двойна дървена дограма? А? А тези, които са направили същото колко са? Как се нарича този, който прави сметки без кръчмаря и без липса на достатъчно информация? А? Ааааа...
09 Април 2012 21:42
Интересно, че от няколко години насам скандинавците постепенно изхвърлят PVC и алуминиевата дограма от жилищата си и отново минават на дървена.
09 Април 2012 21:43
Тази груба сметка показва, че цялата държавна субсидия ще бъде "усвоена" от "нашите фирми"

Верно е, че "тази сметка" поставя българското сърце пред страшна дилема. Кои са "нашите" и кои "ненашите" фирми? Как да ги познае, като повечето уж са германски, ама знае ли човек на кого са се продали за десетината години, откак са на пазаря ни? Приятелски съвет, ако позволиш - извикай си румънци. Ще жертваш малко парици за пътя и нощувката им, ама ще знаеш със сигурност, че фирмите са ябанджийски
09 Април 2012 21:43
жанче, тичай-бегай, взимай поръчката за пропагандата. 500 000 дават, ей! Пара!
09 Април 2012 21:45
Как се нарича този, който прави сметки без кръчмаря и без липса на достатъчно информация? А? Ааааа...

Лянча.
09 Април 2012 21:50
жанче, тичай-бегай, взимай поръчката за пропагандата. 500 000 дават, ей!

Верно? Ми дай повече инфо де, в ква посока да тичам-бягам и кога най-късно трябва да стигна, че да не изтърва келепира?
09 Април 2012 21:50
х 8 кВт /толкова е мощността, необходима за отопляването на средния неизолиран апартамент от 75 кв. м

Тва като Дянковите сметки и винаги излиза квото ти трябва.
-
Реално хората не отопляват апартаментите, а най-много вечер за няколко часа да включат печка в една стая, по изключение в 2. Рядко има включени повече от 3-4 кВт едновременно. Опитай се да включиш 8 кВт и виж как гърмят бушони или инсталации.
-
Ако вземем най-близката до реалната ситуация, то заедно с бойлер, готварска печка и други дребни електроуреди това е 6 кВт за 8 часа или 48 кВт/ч на денонощие или 1500 кВт/ч месечно или 300 лв. месечна сметка за ток.
-
От тези 300 лв., да спестиш 100 лв. (което няма как да стане, щото не е само от отопление) , за 4 студени месеца в годината са ти икономия от 400 лв. годишно. Ако санирането ти струва 10 000 лв., то се изплаща за 25 години, и то при положение, че не ползваш кредит, лихви не съществуват и не ти вдигнат данъка заради повишената оценка на имота, а и санирането ти не се амортизира за този период.
-
Айде сега някой банков специалист да изчисли, колко е лихвата на 10 000 лв. за 25 години, и колко месечната вноска по погасяването на кредита. Със сигурност ще е повече от тези средно 33 лв. месечно, които ще спестяваш поради санирането.
09 Април 2012 21:55
Предстои да се отворят и офертите за последната поръчка преди кандидатстването на собствениците - фирмите, които искат да рекламират санирането. За тази поръчка са предвидени близо 500 000 лв.


Чети, жанче, чети! С тез добри практики, дето си приложила, алиас светъл пример си. Санирай, промотирай, мултиплицирай, пропагандирай!
09 Април 2012 21:56
Брайте
09 Април 2012 21:57
заробването на етажните собственици с непосилни за тях кредити, които ще гарантират с ипотека на жилищата си. После ще започне промяната на лихвения процент и само при една просрочена вноска, кредитът ще стане предсрочно изискуем и ще живеем под наем в домовете си.

Точно. Това е основната цел на занятието + да се "усвоят" едни европейски милиони от едни "наши" фирми, а и банките да поприберат лихви и такси.
09 Април 2012 21:57
Фирмине, предател такъв
09 Април 2012 21:58
Ади бе, ами що не виждам извадени от общата бройка панелните жилища, които са си направили вече външна и вътрешна изолация?

Не знам защо не ги виждаш. Нали ти дадох жокер с 15-те % разлика между "брутна" и нетна" ядрена мощност? Е те я ги я! Те точно тея 15% са
09 Април 2012 22:00
Двама-тримата другари,
Лично аз не понасям да ме ограничават насилствено при ползването на неща, за които си плащам. Ако ми е кеф и мога да си го позволя ще си надуя парното и ще си отворя прозореца. Изборът е мой. Но хора, които карат коли по 500 коня и си отопляват водата в личните басейни с олимпийски размери с електричество, да ме принуждават да пестя ел.енергия от електрически крушки и намалена мощност на прахосмукачката е безкрайна наглост. Ай сиктир!
09 Април 2012 22:01
Фирмине, предател такъв


Последни поръчки, жанче! Кухнята затваря!
Ни съм придатиль, ни съм!
09 Април 2012 22:01
"брутна" и нетна" ядрена мощност?


А, хубу, разбрах вече
09 Април 2012 22:03
Единственото,което е реална причина за саниране е проверка на конструкцията на сградите-заварки и пр.Ама програмата е кръстена енергийна ефективност-ще лепим изолация върху ръждата и ще славословим управляващите.
Сметките на Брайтман са абсолютно достоверни,подобни бях направил за ползата от препарати за предпазване пералнята от котлен камък и дори жена ми се съгласи,ама те програмите са писани не за мислещи хора,а за електорат.Бъдете здрави!
09 Април 2012 22:03
Ни съм придатиль, ни съм!

Ни съ убиснявъй. Придатиль си, щом съм рекла тъй, начи е тъй и туй то
09 Април 2012 22:05
Интересно, че от няколко години насам скандинавците постепенно изхвърлят PVC и алуминиевата дограма от жилищата си и отново минават на дървена.

ммм Змей,

виж дървения стъклопакет каква му е цената

по красиво е спор няма, по благороден материал, но цената е по 2 по 3

мачът е свирен - играл съм го.
цените са горе долу така, въпросът в случая е че наште управляващи другари търсят начин да направят малко пазар, и да прехвърлят малко пари, към едни малко "наши" фирми - това дразни.
Това плюс лицемерието - при тройната дейността на същите тези фирми - създаването на нещо ново - го кръстиха "балон". Сега същичките, с по нефелна дейност, се напъват да го изкарат "грижа за народа".
Пълна психария прочие.
09 Април 2012 22:05
Къде по-просто щеше да бъде ако просто се посочи Банката в която г-жа Карагьозова е инсталирана в момента - просто всеки да занася и да снася там, под страх от ОГРОМНИ санкции. Апропос, къде е Митев-Табелата>?
09 Април 2012 22:09
"Как се нарича този, който прави сметки без кръчмаря и без липса на достатъчно информация? А? Ааааа..."
Лянча.

А може и Кайли да е. Имам някакъв спомен, че тези два ника се отнасяха твърде немилосърдно с тебе
09 Април 2012 22:11
09 Април 2012 22:19
Ако ми е кеф и мога да си го позволя ще си надуя парното и ще си отворя прозореца. Изборът е мой.

Твой е, ама друг път. Не плащаш нито пълната цена на парното, нито на тока. Ако или като цените им ударят х 2 сегашните - прего. Ако щеш си отваряй прозореца, ако щеш изобщо го изкърти
09 Април 2012 22:24
Не плащаш нито пълната цена на парното, нито на тока.

Вай, вай завалиите. Ама те ни продавали тока на тази цена само от добро сърце. Социално, един вид. И не е вярно, че печелят стотици милиони от нас. Нееее. Те ни ги дават, не ние на тях.
09 Април 2012 22:25
А пък аз си мислех, че не чета булеварден вестник.....лъгал съм се!

Ми хората просто са цитирали любимият ТИ премиер.
Ако звучи булевардно (то човек не може да избяга от себе си) - вината не е на вестника....
09 Април 2012 22:28
Не плащаш нито пълната цена на парното, нито на тока

Ади бе, имало казваш държавна субсидия или Боко лично от джоба си доплаща разликата в сметките ми Ми тъй кажи бе, човек. Щото като си гледам сметките страдам неимоверно от хроничното подозрение, че аз субсидирам абсолютно нерагламентирано и незаконосъобразно Е.ОН. Я дай повече инфо кой, кога и с колко ми доплаща сметката, че да включа всички мощности и да разоря този добър човек
09 Април 2012 22:30
Придатиль си, щом съм рекла тъй, начи е тъй и туй то

Ни съ прави на Боку щот жъ заприличаш на Негу....
09 Април 2012 22:33
Ни съ прави на Боку щот жъ заприличаш на Негу....

Ади ощи един придатель... Отивам да плача в най-санирания ъгъл на панелката си. Утре ще прескоча до фризьорката да взема брошури за енергийната ефективност
09 Април 2012 22:37
Саниране е като соларите едни прибират парите, другите т.е. потребителите плащат.При соларите по висока цена договорирана, при панелите с лихвите.Никои няма да прости,че българина е с толкова голяма собственост.Стадото трябва да живее в кошара и то под наем с купичка боб и парцуца.Да превива гръб да бачка, да целува ръка, че се е родил.Ай си...р.
09 Април 2012 22:39
Брайтмане,
Прав си за това, че пасивните мерки - стъклопакети и изолации - имат ограничен ефект и водят до неголеми икономии. Затова и аз казвам за трети път, че под "саниране" следва да разбираме само най-необходимото енергийно саниране, същите тези стъклопакети и изолации, на възможните най-ниски цени.
Останалото се отвърля, без значение кой ни го пробутва. А трябва да знаеш, че не са банките, на тях им е през банкината. Има едни консултанти, които при реално необходими 2 500 - 3 000 лева /впрочем, нали рано или късно човек си сменя джамовете и без програми за ЕЕ? или си чувал за вечна дограма?/, набиват на всички "10 000 и нито лев по-малко!". Именно тия са за сериозно съветване.
Но. Както споменах, пасивните мерки са по-малката част от енергийната ефективност. Замяната на тока с евтини и възобновяеми енергии и на разточителните начини за отопление/охлаждане с ефективни - това са значимите неща в материята "ЕЕ".
09 Април 2012 22:39
Сакън! Шъ подгизни и рикламнуту клипчи ...
Впрочем, можеш да рекламираш и SAVO. По съвместителство
09 Април 2012 22:41
Впрочем, можеш да рекламираш и SAVO. По съвместителство

Ааа, тц. SAVO ще рекламират тези с алуминиева и PVC дограма, аз съм с дървена и тоз препарат не ми се налага да го ползвам
09 Април 2012 22:44
Утре ще прескоча до фризьорката да взема брошури за енергийната ефективност


Да не пропуснеш да се импрегнираш м/у две сочни клюки, тъй Той заръча!
09 Април 2012 22:51
На скоро по канал 1 имаше репортаж за саниране. Едни казват ние дадохме 5000 + 5000 по програма, общо 10 000 лв и се санирахме. А други: ние не се доредихме до програма, събрахме по 5000лв, платихме на фирма и така. Смях, смях! Значи струвало санирането 5000 а другите се крадели! Абе има пукнатини в " матрицата" и понякога лъсва истината.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД