:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,463,890
Активни 80
Страници 11,178
За един ден 1,302,066

ГЕРБ маха всички допълнителни доходи на чиновниците

Отпадат и възнагражденията за участия в работни групи и комисии
Управляващите смятат да премахнат всички допълнителни доходи на чиновниците. Държавните служители и чиновниците на трудово правоотношение няма да получават гарантирано възнаграждение за участие в работни групи, съвети, одитни комитети и комисии. Те ще се надяват приносът им да бъде забелязан при оценяването на служителите, което ще се случва четири пъти в годината. Възнаграждение няма да получават и висшите ешелони - министри, зам.-министри, областни управители, шефове на агенции и държавни комисии.

Това гласят поредните промени в Закона за държавния служител и този за администрацията, публикувани за обществено обсъждане на сайта strategy.bg. Промените се лансират с цел да не изкривяват новия модел за заплащане в администрацията, но може да доведат до пълна демотивация на чиновниците.

Забраната за получаване на гарантирано възнаграждение за допълнително положен труд в работни групи и комисии се премахва с идеята, че не е ефективно и не отчита реално приноса на чиновниците, става ясно от мотивите към проекта. В тях се изтъква, че в момента цари нормативен хаос и докато някои закони позволяват допълнителните възнаграждения в подобни органи, други го забраняват напълно, а трети го допускат само за външни представители. Като особено проблемни се посочват някои сфери като концесиите, където съществуват множество възможности за изплащане на допълнителни възнаграждения. От тях се възползвали тесен кръг служители, които така или иначе имали задължение да работят в областта на концесиите.

От преходните и заключителни разпоредби на проекта обаче става ясно, че ограничението съвсем не се изчерпва с комисиите за провеждане на концесионни процедури. Допълнителните възнаграждения ще отпаднат и за всички представители на администрацията в комисии за провеждане на процедури по обществени поръчки, без значение кой точно е възложителят - държава, община или друго задължено по закона лице. Пари за работата си в комисиите по ЗОП ще получават само привлечените външни експерти, които не могат да са от администрацията. Пари вече няма да получават чиновниците в общинските комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това ще засегне представителите на съответната общинска администрация, на дирекциите за социално подпомагане, на полицията. Възнаграждения в тях ще взимат само членовете им, които не са част от администрацията. Отменят се и възнагражденията в регионалните съвети по осиновяване, както и в съвета по международно осиновяване към правосъдното министерство.

И без тези промени предложеният от Дянков модел за оценяване и израстване в администрацията се критикува заради големия субективизъм и широката ножица, които новите правила допускат между отделните чиновници. Според последните промени в Закона за държавния служител чиновниците ще могат да взимат до 80% бонус над годишната си заплата в зависимост от показаните резултати. Субективизъм е възможен и при самото израстване в йерархията на администрацията, която се усложнява с много повече степени и нива. От друга страна, няма спор, че възнагражденията за участие в работни групи в момента също се раздават доста безпринципно и не отчитат реално свършената работа.

Забраната на гарантираното възнаграждение за допълнителен труд и липсата на обективна оценка могат съвсем да формализират работата на администрацията. Държавата вече бе изправена пред подобна ситуация с липсата на чиновници, желаещи да я представляват в търговски дружества без право на заплащане. Стигна се дори до абсурдното решение един чиновник да представлява държавата в повече от 1 дружество, което впоследствие бе отменено. Забраната на допълнителните възнаграждения за висшия ешелон пък не решава основния проблем - липсата на регламент кой определя заплатите на шефове на агенции и комисии и как се атестират директорите им.
27
9079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
14 Май 2012 20:06
Това е хубав ден и чудесна вест за българския народ... Следващата стъпка - на същия този народ да му е яко д....о. Запазването на стандарта - изисква жертви... От коя страна?!?!
14 Май 2012 20:28
Струва ми се,че преди ден-два новината беше точно противоположна. Ама то е като със заповедите в казармата - все предпоследни.
14 Май 2012 21:28
На последните избори чиновниците гласуваха за ГЕРБ за да си запазят службите. Сега бате им Бойко им върти номера, да не могат да изкарат някой лев допълнително!? Ако ги накара да си плащат и част от осигуровките, тогава наистина май трябва да се хапят по г*за. Дошло е време разделно!
14 Май 2012 21:44
БСП/ДПС ибрикчиите - инструкциите са да има рев за чиновниците под тази статия, да не се объркате. Щото наскоро, когато беше актуална темата за бонусите бяха обратни инструкциите. После излязоха информации за бонусите по Станишево време и стана неудобна темата. По негово време и заплати имаше по 11 000 (на един негов бойфренд), ама това да кежем сме го забравили. И никой да не обръща внимание, че сега ще ожалваме същите чиновници, против чиито бонуси скачахте наскоро. Защото в такива комисии и съвети са чиновници от по висшия ешалон, които са добре и със заплатите и със бонусите. Айде започвайте
14 Май 2012 21:52
Не се е родил още този, който да се пребори с българския чиновник.
Като му вземат бонусите, рушвета ще се повиши... а него не могат да му го отнемат, щото и министрите го ползват.
14 Май 2012 22:09
Ммм даа,
Тази новина ми напомни критериите за работа преди 40 години.
Не бях чиновник , но тези критерии важеха и за чинояниците.
Та за 8 - часов работен ден , даже събота до обяд получаваш заплата.Всеки месец , шефа проверяваше когато му хрумне дали не си влошил работата си.Записваше си.На края на месеца ако имаш пропуск , или влошена работа на една точка заплатата ти е с1 лев по-ниска.За 55 лв заплата си беше наказание.Немаше никакви бонуси.
14 Май 2012 23:02
rorik,
има хора помнещи, а си има и сайт на НОИ, където я има минималната работна заплата от 1966 година досега. Преди 40 години МРЗ е била 65 лева, а през 1973 година става 80 лева и т.н. А 55-те ти лева бяха до края на 1967 г. Тук друго е интересното - кой взимаше МРЗ? Имаше два вида - пълните некадърници и хората, които "чекмеджето ги биеше в корема", както те сами се изразяваха. Това бяха сервитьори, келнери, бармани, бръснари и фризьорки, продавачи в месарници, плод и зеленчуци, бакалии и т.н. и техните доходи бяха главно извън заплатата.
14 Май 2012 23:06
ГЕРБ налага корупцията сред чиновниците - това е по-удачното заглавие. Причината е повече от ясна - чиновниците в България са доста зле платени, а това води до корупция. Другото, което е нормално да се случи, е да няма желаещи да работят за тези малки заплати и без допълнителни доходи.
15 Май 2012 01:40
Вуте,Вуте!Оти ручахме жабетата?
Сус бре!Жабетата ги ручаме 20 годин.Оти либиме тиква?Да беше пуне арбуз.
15 Май 2012 04:02
Правилно решение.Каточели г-н Борисов има книгата на Макавели като Сталин на бюрото си непрекаснато.За да го цитирам точно требва отново да търса страницата в която казва.Държавника не трябва да бъде щедар.Защото хазната ще бъде празна и хората такъв ще го ненавиждат повече от тоя който е скъперник.Тези които са били доволни от предишния диктатор ще бъдат повече доволни от теб в сравнение с хората които са ти помогнали да доидеш на власт.
15 Май 2012 08:05
Управляващите смятат да премахнат всички допълнителни доходи на чиновниците.

Няма страшно, да вземат пример от Ц-ко - консултански със служебни данни и апартаметчето е готово.
15 Май 2012 08:59
"Разделяй и владей!" познат похват за управление на "офци"! Насъскват се съсловия едно срещу друго, а управляващата клика се радва на безметежно властване! В очите на средностатистическата електорална единица, която е наемен работник в някоя частна фирма със заплата 600, 800 лв, чиновниците са си определено много добре платени! Заплатите са им уж ниски, а доходите хич не са, а и морни вода не пият... Абе, хвърли един кокал на гладни кучета и им гледай сеира...
15 Май 2012 09:19
4и4е, ,
Все пак стъпката е правилна, особено за учавстващите в бордове, комисии и т.н.
Това се върши в работно време, но се взимат големи пари.

15 Май 2012 09:21
Хи хи хи.
Гласи се връщането на Сергейчо на бял кон.
И тук се гласи модела: Путин, Медведев, Путин, Медведев.... във вариант Сергейчо, Борисов, Сергейчо, Борисов...
Да ви на "политиците" и "политиките"....
15 Май 2012 09:40
платеното участието в работните комисии или ЗОП е когато се разпределят големите обществени пари или концесии или проекти финансирани от ЕС,бяхя платени с презумцията на платените беше тази да се предпазят членовете от корупция , сега сетете се как ще е защитен обществения интерес и "вашите пари " от чиновника-държавата"България" си тръгва с усилени крачки от територията"България" но така се получава когато начело са хора без административен опит, а някои и житейски.Интересно те как са си управлявали фирмите ,че по СВ са все едни успешни мениджъри, а и образовани.
Възнаграждение няма да получават и висшите ешелони - министри, зам.-министри, областни управители, шефове на агенции и държавни комисии.
ограничението за депутати и евродепутати ще важи ли? щото евродепутата Оручев ну ме стига платата в европа, та член на борда на АЕЦ "Козлодуй" ,само не ми казвайте че участвува на полузу роду.
15 Май 2012 10:12
Поредната тъпа идея на ГЕРБ ...
15 Май 2012 10:13
Дали пък чувала е изтръскан и пари за допълнителни плащания няма.?
15 Май 2012 10:16
Мине не мине време, и в държавата ни си почва някоя нова тема, свързана с държавното чиновничество - то не бяха съкращения, бонуси, местене в провинцията, сега модерно е орязването на пари от участия тук и там. Естесвено, нищо няма да се промени - тизи, които взимат, ще продължават да взимат и обратното. Важното е да се посочи виновник за калпавата правителствена политика. Кой, кой - ми как кой - чиновникът-изедник естествено. А добрият Б. Б. реже ли реже. Но на неговите калинки не посяга. А те са тези, които взимат. За останалите чиновници -
15 Май 2012 10:24
kuper505
15 Май 2012 04:02
Правилно решение.Каточели г-н Борисов има книгата на Макавели като Сталин на бюрото си непрекаснато.За да го цитирам точно требва отново да търса страницата в която казва.Държавника не трябва да бъде щедар.Защото хазната ще бъде празна и хората такъв ще го ненавиждат повече от тоя който е скъперник.Тези които са били доволни от предишния диктатор ще бъдат повече доволни от теб в сравнение с хората които са ти помогнали да доидеш на власт.

Не ви ли се струва, че трябва да се полага изпит по правопис преди регистрация във форума?
15 Май 2012 10:29
А за депутати и министри ще има ли??
15 Май 2012 10:31
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направи- колко гениален е бил Хайтов...
15 Май 2012 10:36
Не ви ли се струва, че трябва да се полага изпит по правопис преди регистрация във форума
От прЪв поглед я няма буквата Ъ,от втори поглед пунктуацията не е наред,от трети поглед...
Жива двойка.
15 Май 2012 10:38
Към Добадоба: Точно това ми е мисълта: работни комисии, да, съвети,да , работни групи, да и там каквото се сетиш друго, но никъде не се споменават бордове на директори. Значи те остават, а там е голямата далавера. И сега ще се нароят по няколко борда на директори. Е, разбирасе под други имена.
15 Май 2012 11:07
ГЕРБ няма да манхе нищо, както няма и да премести никое министерство

Играе се обаче добра сценка за лелите и чичките от провинцията "Бочко... Той ... ша ги оправи"
Поредна сценка от предизборната - наздраве аркадшлар - по телевизора го казаха
15 Май 2012 11:19
Следващата стъпка трябва да е самоосигуряване на държавните служители. Голяма част от тях не са служители а вредители на държавата. По каква логика останалите работещи трябва да им плащат осигуровките!?
15 Май 2012 14:17
brightside 15 Май 2012 11:19,
хайде стига с тази изтъркана латерна за самоосигуряването на държавните служители! За хиляден път повтарям - държавните служители само губят от това 100% осигуряване от работодателя, а не само 60%, както е при останалите. Защо губят също е повтаряно многократно: държавните служители се осигуряваха по същия начин както се осигуряваха всички останали, но преди около десетина години им намалиха заплатите, защото държавата-работодател щяла да ги осигурява на 100%. Резултатът - по-ниски осигурителни суми, съответн по-ниски пенсии и обезщетения. Сега, ако пак се върне старото положение и държавните служители пак се осигуряват като всички останали на 40% и 60% от работодателя, ще трябва и да им се увеличат заплатите, както преди това ги намалиха и те пак ще си получават същата сума след данъци и осигуровки както и сега, но осигурителните им суми ще нарастнат и ще получават по-високи пенсии и обезщетения, а останалите дето много искат държавните служители да се осигуряват като всички останали, като се пенсионират ще взимат по-малки пенсии.
15 Май 2012 17:34
Хайде, сега... Ниски им били заплатите на чиновниците, нямали били стимули...Ако е така защо е това натискане за държавни служби? Мечтата на всеки средностатистически бездарник е да се докопа до държавната хранилка, защото "от държавното по-хубаво нема". Заплатата не е кой знае каква, но я получаваш редовно на 30-то число, празници, отпуски, болнични на воля без да си болен.Отговорността за причинени поразии е колективна, следователно няма отговорност. За по-висшия ешелон стимулите и благинките са по-различни. Това, че вътре в администрациите е змиярник и плювалник и всеки гледа как да натопи другия е малко неудобство, което се компенсира от другите предимства. Естествено, около 10% от работещите в администрацията са на позиции за които се изисква специална квалификация и много знания, но колко от тях наистина ги притежават.Ако по случайност умен и кадърен човек попадне в администрацията, той не се задържа дълго там. Или милите му колеги ми скрояват шапка, или го разкарват за да турнат някой наш човек. Ако им намалят възнагражденията, щели били да се демотивират да работят в администрацията. И къде моля ще отидат??? В частния сектор ли размитат за тях или европейския трудов пазар ги очаква с разтворени обятия? Не, ще си натискат парцалите и ще си треперят за службичките, а ако решат в знак на протест да работят по-малко, още по-добре, защото ще творят по-малко административни безумия, които пречат на нормалните хора да произвеждат истински неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД