:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 144
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бюджетът на Станишев под двойна преса от свои

Масларова иска 500 млн. лв. разходи в повече, "Позитано" се притеснява от увеличените акцизи
Още преди да види бял свят, бюджет 2006 вече е подложен на двойна преса. От една страна, за идеите на социалния министър Емилия Масларова за ръст на доходите са необходими 500 млн. лв. над допустимото. От друга, депутатите от левицата вчера ясно изразиха притеснението си от скока на акцизите и вдигането на цените на тока и парното, откъдето трябва да дойдат приходите за социалните разходи на държавата догодина.





До седмица правителството ще обсъди основните параметри на бюджета за догодина, съобщи заместник финансовият министър Кирил Ананиев по време на дискусия в парламента за сметките на хазната за догодина.

По думите му 500 млн. лв. допълнително ще са нужни само за исканията на Масларова за ръст на доходите догодина. Става дума за индексацията на пенсиите с 6.1% от 1 януари, за увеличение на бюджетните заплати на два пъти - с 5%, и с 15-20%, както и за нарастване на детските надбавки от 18 на 20 лв. Ананиев припомни, че 34% от разходите на бюджета тази година, или 13.5 на сто от БВП, са за социалната сфера. Тази цифра не може много да расте, затова исканията на Масларова ще бъдат изпълнени в редуциран вариант.

Според Ананиев основният акцент в социалните разходи трябва да бъде индексирането на пенсиите, защото те доста изоставали в сравнение с ръста на заплатите. "Ако бюджетните заплати бъдат увеличени с 5-6% от 1 юли, реалният им ръст ще бъде около 5% заради увеличаването на необлагаемия минимум. Същевременно пенсиите ще нараснат само номинално с 6.1% от януари и индексацията ще бъде "изядена" от инфлацията", уточни той.

Социалното и финансовото министерство са убедени, че с намаляването на осигуровките на светло ще се покажат много фирми. Според управителя на НОИ Йордан Христосков обаче такъв ефект ще има едва след години и затова държавата трябва да покрие 100% загубите в пенсионния фонд от намаляването на вноската.

Институциите още не могат да постигнат единодушие по социалните приоритети за бюджета на 2006 г. Едно е сигурно - осигурителните вноски за пенсии намаляват с 5-6%.

Зам.финансовият министър Кирил Ананиев обеща, че държавата ще даде парите, които по предварителни разчети са към 650 млн. лв.

Приоритет на бюджета ще бъде и увеличението на майчинските. Работи се по два варианта. По единия обезщетението ще е в размер на минималната заплата /160 лв. догодина/, а по другия - 80-90% от възнаграждението на майката. Догодина политиката по заетостта на социалното министерство предвижда увеличение на средствата от 204 млн. лв. на 296,6 млн.лв., заяви Масларова.





----

Ананиев обяви, че приоритетите на бюджета за 2006 г. са нулев бюджетен дефицит, 45 млрд лв. БВП и 40% разходи. Вероятно инфлацията ще бъде 5%, а ръстът на БВП - 5,5%. Корпоративният данък няма да намалява, а необлагаемият минимум ще стане 180 лв.



ТРЕТА ВЪЗРАСТ

Максималната пенсия догодина ще стане 455 лв. - стига да няма промени в максималния осигурителен доход, който сега е 1300 лв. съобщи Христосков. 13-та пенсия е въпрос на политическо решение, но в института имали готовност с излишък от 68-70 млн. лв. Управителят на НОИ одобрява идеята за откупуване на стаж независимо от образованието. Над 51 000 души у нас са навършили пенсионна възраст, но не им достигат точки за пенсиониране. От тях 13 000 работят и остават 38 000 души, които могат да се възползват от откупуването. Така разходите в НОИ няма да са толкова големи. Добавката за възраст, плащана на пенсионери над 75 години в момента е 15 стотинки, но според Христосков това е обидна сума и тя или трябва да се премахне, или да се увеличи.

Затова той отново препоръча, вместо вноската да намалява, държавата официално да се включи като осигурител и да поеме заедно с работодателите по 35% от сумата, а останалите 30% да се плащат от осигурените.

Христосков е категоричен, че намаляването на осигуровката няма да доведе до повишаване на заплатите, което ще увеличи приходите в пенсионния фонд. Според него освободените средства за бизнеса ще отидат за погасяване на междуфирмените задължения, достигнали 40 млрд. лв.

И сега бюджетът допълва недостига за фонд "Пенсии" с 623 млн. лв. Заради редуцираните вноски държавата догодина ще трябва да дава общо към 1.2 млрд. лв. Други 126 млн. лв. пък ще са нужни с новата индексация на пенсиите с 6.1% от 1 януари, а не от 1 юни, както е сега.

Също във вторник ръководството на БСП реши да поиска информация от правителството за намеренията му относно повишаването на цените на енергоносителите, вдигането на акцизите за цигари и алкохол, промените в данъчните закони, политиката по доходите и въобще приоритетите на бюджет 2006, научи "Сега".

Според участници в заседанието е необходимо министрите в кабинета да спрат да говорят различни неща и да се опровергават едни други, а аргументирано да се обясни на обществото какво точно смятат да правят управляващите.

Според БСП силната реакция на синдикатите и обществото показва, че кабинетът трябва да води по-активен диалог за увеличените цени.

Проблемът със скока на цените бе обсъден и на заседанието на лявата парламентарна група. Депутатите също смятат, че е нужно кабинетът да предостави по-цялостна визия и политическа позиция за намеренията си. Работна група от икономическото и финансовото министерства и бюджетната комисия в НС трябва да представи пред левите по-разгърната информация за бюджета, намеренията на управляващите за данъчните закони и повече яснота по политиката на доходите.
91
762
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
04 Октомври 2005 22:14
Ох, жал ми е за добрата Масларова - иска да повиши доходите, ама не случи на финансов министър...

Редактирано от - редник на 05/10/2005 г/ 01:48:39

04 Октомври 2005 22:24
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 05/10/2005 г/ 10:12:20

04 Октомври 2005 23:34
Социалната политика, ще е... мамата на пейзажа......
05 Октомври 2005 00:08
Аидееее лаиното цопна във вентилатора
05 Октомври 2005 00:58
Един серйозен вхпрос: наистина ли в БГ се гивее трудно? Понеге един мой приятел каза, че всички в БГ имат ГСМ. Тогава как е пологението?
05 Октомври 2005 02:46
1. УСА-2 ПолоГението е Холем Гуй да знаеш. Ж се образува в тази програма от буквите з + х (Зи + ейч).
2. Двойна преса
както ви се хареса
от правителството на московската метреса,
което нашият народ сам си натреса.
05 Октомври 2005 02:47
Пич критерия за добро живеене GSM ли е?А питал ли си приятеля си колко минути говори средностатистическият потребител на мобилни услуги?Минимална заплата 150лв., средна 250-за какво повече да си говорим?
05 Октомври 2005 03:14
Вероятно инфлацията ще бъде 5%. -ТОва по себе си говори много ясно за некъдърната финасова политика на управляващете с мандата на Турско Етническата Партия ДПС!!!Според същестуващия иконмически договор в страните на обнощноста на ЕС държава която има повече годишна инфлация от3% се предприемат наказателни финасови мерки срещу нея и се налагат огромни глоби да изплати за неспазване на договреностите за членството и в Евросъюза!!!Това означава че ако ни вземат на 1 януари 2007 година в ЕС и тази висока инфлация се запази то ние само ще търпим финасови загуби за нашата страна и ще бъдем лишени от част от Еропейските фондове на ЕС!!!Ето за това съветваме прочетете догворите за членство в Европейския Съюз и нашия подписан договор НА БЪЛГАРИЯ през април към присъденяването ни към ЕС!!!Но така е когато Политците са оставили на така самозвани експерти да управляват нашата иконмика които си нямат и хабер от Политка и политически догворености които България трябва да изпълнява зя дя не понася санкций от партниьорите си в ЕС!!!Бизнеса си е бизнес със свойте особености но в Политиката трябва да спазваш политческите договрености и политичиски критерий за да имаш успех!!!За съжеление в България политка и не се прави политика а само се използва като политката като прикритие за лично облагодетелстване и ограбване на народа!!!Няма политическа компцепция за 20-30 години напред за бъдещето на страната и наи важното няма Доктрина за национална Сигурност за Българска нация!!!
05 Октомври 2005 03:52
Как така да няма пари, бе? Ми в банките, бе другари. Уж сте кумунизи, пък да не знаете къде са складирани мангизите. Фащайте изедниците за гушите и почвайте ба-аавно да изцеждате. Цедите, цедите, па като свърши парето, обадете се да ви дам един ксерокс да си печатате нови 10 000 лева с генерал Гоцев на лицевата страна, и Бриго на опакото.

После... После идва Виденов ден, българският исторически цикъл се затваря, идва Костов, който разбира се, е виновен за всичко.
05 Октомври 2005 05:45
Може би най-антипатичен от всички пишман-политици ми е Емо Мутанта, но той беше съвършено точен: "За кво да влизаме в правителството и парламента?
За да гледам как Масларова раздава пари?"
Има нещо много гадно, нещо мазно и литаво в тази жена.
Всеки си има някакво излъчване, ако трябва да опиша какво долавям, когато е насреща ми - то е ФАЛШ. Фалш и примитивизъм.
05 Октомври 2005 06:20
Колко килограма пилешко месо моге да се купи в БГ с една средна заплата?
Колко килограма свинско месо моге да се купи с една средна заплата?
05 Октомври 2005 06:36
Втори Американецо, в РЕАЛИСТИЧНИЯ български начин на живот понятието "средна работна заплата" не съществува. Съществува съкращението от обявите за работа - "СРЗ". Но то означава "стартова", а не "средна" работна заплата. Средната работна заплата е политическа метафора (или може би фикция, знам ли?). А за стартовата - ние сме народ, който или е на старта, или прави фалстартове. Но до финиша не стига. Що се отнася до пилетата и прасетата - българинът не ги купува, а ги краде. Вероятно си си тръгнал оттук по-отдавна и вече не се ориентираш в местната демография. Ще те светна: в момента българският народ се състои от цигани.
05 Октомври 2005 06:42
Зомбъ, моге и да си прав, не схм отивал в БГ около 8 години. Но все пак колко килограма пилешко и свинско месо могат да се купят схс 250 лева?
05 Октомври 2005 06:44
Абе човек, откъде да знам, като само в София си ги купуват? Ние, в провинцията или си ги гледаме, ли ни ги крадат. Всъщност, първо едното, а после другото...
05 Октомври 2005 06:48
Зомбъ, тхй както ми пишеш, то май ще бхде верен за Бг вица:

Двама приятели си говорят:
-Ех, каквато криза е настанала, май-скоро всички ще започнем да просим.
-От кого?
05 Октомври 2005 06:49
Точно!
Разкошен виц!
05 Октомври 2005 06:59
Zomby голяма работа! Аз харесва.
05 Октомври 2005 07:01
И аз...
05 Октомври 2005 07:06
ПАРИ НЕМА. ДЕЙСТВАЙТЕ!
05 Октомври 2005 07:19
Пилешката пържола е около 6 лв кг.1 литър мляко е 1.30 , яйца 16-20ст за бройка.
05 Октомври 2005 07:21
Абе, аз не пазарувам, тя жената се занимава с това, но май "сте ги стигнали американците" по цени.
05 Октомври 2005 07:23
Ми, преди изборите Масларова нал' се кълнеше че ще вдигнат яко заплатите.Не им увряха главите на комунистите!Само Костов и ДСБ ще ги оправи!
05 Октомври 2005 07:24

г-жа масларова да не мисли само за бюджетните заплати, т.с. за себе си и подобните на нея , а да обърне внимание на думите на зам министъра за увеличението на пенсиите.защото и най ниската заплата е много по- висока от най- ниската пенсия
05 Октомври 2005 07:41
Уса-2 може да сме стигнали амереканците по цени, но по заплата отстъпваме в светлини години..А нали се сещаш, че освен храна трябва да плащаме ток, вода, парнооо, дрехи учебници за децата, лекарства и т, н и т, н Геноцид...
05 Октомври 2005 07:50
Като прочетох това:

исканията на Масларова ще бъдат изпълнени в редуциран вариант


се сетих за един виц, в който се обясняваше нагледно какво е 100%
и какво е 50%.
05 Октомври 2005 07:55
Тренчев: Ще се запаля заради скъпия ток
"Подкрепа" дава кабинета на съд, почва стачки от 1 ноември

В. "СТАНДАРТ"-05.10.2005
СОФИЯ. Готов съм да се самозапаля в знак на протест срещу шока с енергийните цени. Но ще защитя интересите на народа. Това се зарече лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. И допълни: "Не може да живеем в страна с европейски цени и пакистански доходи." Ще дадем кабинета на съд, за да се разреши по законен начин кризата с високите енергийни цени, каза Тренчев по повод драстичното поскъпване на газа и вдигането на акцизите. Задава се нещо страшно, което се нарича несимволично увеличение на цените, и то ще се отрази съсипващо на българите, допълни синдикалистът. Най-големият проблем е липса на социален диалог между управници, работодатели и синдикати. Ще преустановим разговорите с тях, ако продължават да не ни зачитат, заяви той. "Подкрепа" настоява още комисията за енергийно и водно регулиране да стане държавно-обществен орган, в който да има представители на социалните партньори и гражданското общество. Според Тренчев увеличението на природния газ с 20% ще се отрази пагубно и на хората с парно, и на самите топлофикации. Токът ще поскъпне с 22, 5%, прогнозираха още от синдиката. Според сметките на "Подкрепа" 85% от българите няма да могат да си позволят жизненоважни стоки и услуги. Категорично сме против от джоба си да плащаме тока на безотговорни хора, които отказват да си погасяват сметките, заяви Тренчев. Войната с кабинета е обявена, не ми пука от нея, но е по-добре да решим кризата с диалог, каза още той. От ноември можело да започнат и масови стачки.
05 Октомври 2005 09:07
Тия май сега се учат и ще експериментират в движение. Ако мине. Като Обществения съвет в МВР. Отсега усещам , че основното оправдание за бъдещия им провал ще е скъпия петрол и международното положение. И Костов , естествено...
05 Октомври 2005 09:25
Ма много притеснено това Позитано...къса ми се сърцето
05 Октомври 2005 09:36
Идиоти.
Държавата прибира 90% от принадената стойност под формата на данъци и осигуровки и после за компенсация увеличава с малко заплатата. С всяка връта прибира все повече и дава все по-малко.
Идиоти ли рекох?
Идиотите сме изглежда ние.
ДОО си е данък, откъдето и да го погледнеш, щото не е насочен за осигуряване на твоята пенсия, а за осигуряване пенсията на пенсионерите, чиито осигуровки беха откраднати.
Всичко е данъци-90% от квото изчукаме, държавата го изпуква и мета няколко трохи на масата и то с голум зор.
Идиоти.
05 Октомври 2005 10:13
Редниче, тя Масларовата, не е случила и на партия, а на държава изобщо... Ха Ха..
05 Октомври 2005 10:17
... а колко ли милиона са заделени за Ирак в този бюджет ??
05 Октомври 2005 10:18
`Kaily - ..Остава да помислим какво е това "държава" или с други думи кои люде прибират парите, точно..
05 Октомври 2005 10:44
oIo
05 Октомври 2005 10:52
Всъщност Масларова е добра и сантиментална жена, която обича народа си. Когато, покрай наводненията, мина през селото на баба ми, се снима с кравата на комшиите. Като близначки бяха...
05 Октомври 2005 11:03
НашетоТурско-монархокомунистическото правителство не говори и няма намерение да увеличава цените, това е вражеска пропаганда на империалистическите агенти в България! Всички знаят, че от времето на Димитров, Червенков и Живков при социализма имахме само корекции, а не увеличение на цените, което правим и сега! Въпрос не може и да става за някакво увеличение, а само на известни корекции в полза на народа, както обещахме преди изборите! Желанието на правителството е, всички българи да станат милионери, поради което закупихме голям брой техника за печатене на банктноти, която ще пусним скоро в действие да работи по стахановски почин!
05 Октомври 2005 11:13
А кравата на комшиите, нали си е мръсна костовистка, даже и не благоволи да поиска автограф. И сега снимката си стои неоавтографена над кревата на комшийката, даже и рамка няма...
05 Октомври 2005 11:16
Проблемът обаче е, че сега, когато чуя, че Масларова е правила изказвания, провокиращи недоволство срещу скъпата на сърцата на всички ни БСП, никога не съм сигурен - Масларова ли е била, наистина, или краварят пак е изтървал кравата на комшиите вън от пасището...
05 Октомври 2005 11:24
.... зомбе, за масларова питай пенчо табаков от Якоруда ....
05 Октомври 2005 11:30
И що плачете, бе? Дайте им 100 дни толеранс. Нали сами си ги избрахме. Нема смисъл да пояснявам на негласуващите, че със своя избор да не гласуват са гласували точно за това управление.
Да ни е честито, негласуващите!
И други да бяхме избрали - пак щеше да има честитки. Защото се дърлим за цветове, политици, лични симпатии или от носталгия по "социализъма", "Третото царство", "синята идея" и т.н. А не за ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА. Докато тая игра я играят по ткехни си правила, ще сме на тоя хал. Както виждате - и Европата с голяма мъка ги накара да се размърдат. За правосъдието например пак проблаха финт.
А ние се дърлим.
Честито!
05 Октомври 2005 11:36
Старшина, той да не би да си пада по кравите?
Божкееее, божкееее!
Накъде отива тоя народ -
първо педераслък,
после педофилия,
сега и скотоложство...
За ексхибиционизма да не говорим -
той си ни е по рождение.
05 Октомври 2005 11:47
Дали ще изтрае поне до 7-ми януари?
05 Октомври 2005 11:54
Рижи, що се тревожиш толкова, че българите не били гласували?
Ами те циганите я свършиха тая работа вместо нас. И то по няколко пъти...
Е, поне си взеха стотинките хората...
05 Октомври 2005 12:11
Да, де, Зомби,
това имах предвид...
05 Октомври 2005 12:24
хъммм ... не знам дали си пада по кравите, ама по паричните знаци - да: по времето на първото Й министерстване тя му осигури поръчка за 20-тина км. канавки, пък той Й построи къща в софия .... такива работи - де да беше само с онождането .... деееба ...
05 Октомври 2005 12:41
Чиста шизофрения.
Аз-овете на столетницата са като децата на лейтенант Шмид. Но общото между тях е, че служат на Златния телец до последен дъх...
На народеца, имам предвид.
05 Октомври 2005 12:48
През цялото време виках по разни места та чак прегракнах: Гласувайте бе, ора! Граждански дълг нумеро уно е! В Гърция беше доскоро задължително - с печат в паспорта - да се гласува (ако и в момента не е още!)
Ама не! Всички били маскари! Ей сега ще се разбере кои са по-маскари. Бързо, бързо! Пък те гласуваха с другарките си още в 08.05 часа и барнаха 30% докато се наловуваме и нарибуваме!
А сега като не искаме Костова, кой ще ни "оправя" като дойде зимата?
05 Октомври 2005 12:50
USA-2, не знам кога си излязъл от БГ-то, ама там който си има ГСМ не живее никак зле!...
Друг е въпроса за ония дето имат само GSM!...
05 Октомври 2005 12:59
Що, бе? Какъв е проблемът? Сега и вълкът - сит, и агнето - цяло. Хем социалистите са на власт, хем се осъществява дясна политика, т.н. "десен проект". К, во значение има, кой ще ви вдига цените - седесарите или бесепарите К, во значение има кое правителство ще изпълнява поетите ангажименти към МВФ, СБ, ЕС и пр.? Какво по-голямо доказателство, че за народа няма значение кой ще спечели изборите, има значение само за партократите - пътят ни е предопределен и само за тях е важно да се намърдат до копанята... а народът - кучета го яли! Чудя се как още има хора дето се дърлят и се карат на тема "политически партии" и ходят да гласуват! За какво?
Да не би ДСБ ако е на власт ще ни даде риба, т.е. ще вдигне заплатите и ще свали цените? Или пък Симеон, или пък Атака? Не виждам и кой ще ни научи да ловим риба, щото и за това трябват поне въдица и стръв - всичко е разграбено и разпродадено на парче, няма никакво производство и още по-малко капитал за започване на производство. Всички- и граждани и фирми, които още мърдат се грижат не за просперитет и увеличаване на доходите и разширяване на бизнеса си, а за елементарно оцеляване.
Наистина сме пълни глупаци, че храним с емоциите пристрастията си политическите вампири!
05 Октомври 2005 13:00
УСА-2, братко, що са прайш на екзот, бе мОмче! Да не би да си отраснал в детския дом в Гомутарци, та да нямаш роднини в НеРеБе-то?.
В БГ децата имат телефони за по 500 лева, ама не значи, че майките им вземат половината поне на ръка, чисто на месец, от работа. Бащите им може да вземат някой лев повече, ама в БГ е било винаги така - никой няма пари, всички реват, гладни били, а пък заведенията пълни, място няма и се консумира здраво.
Безработица, пък моя приятел, дето има автосервиз, не може да намери двама за техници! По морето германците са за присмех на келнерството, че седят двама на бутилка вино цяла вечер, а българята чупят маси с ядене, което по правило после половината се изхвърля! Дет вика някой "дееба" тез германци! А пък аз дееба тез бугари! Как го правят бе? Ти да имаш отговор как става, кат имаш вече повече американски ноукак? Поздрави.

Редактирано от - Nickolas на 05/10/2005 г/ 13:17:28

05 Октомври 2005 14:54
Ананиев припомни, че 34% от разходите на бюджета тази година, или 13.5 на сто от БВП, са за социалната сфера

Някой знае ли какви са тези цифри в чужбина?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД