:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,806
Активни 70
Страници 1,094
За един ден 1,302,066
Седмицата

Едно кафе, к'во толкова за Евросъюза?

Димитър Денков


Че охранената еврокрация е по-дразнеща от напомпаната интеграционна идеология, съперничеща си с тая на СИВ, не си струва да се доказва. Достатъчно е да се прочетат синтактично правилните, но семантично празни изрази, с които нейни представители ощастливяват публиката. Нормалният човек изпитва онова чувство за загубено време, което придружава сведения за всяка общо взето празна работа. Разбира се, за него, докато за други това е добре платена и даже достойна дейност, изразяваща се в пълнене и разнасяне на папки с предложения и решения, които някой ден ще занимават предимно архиварите и историците, вярващи на текстове. Напоследък типажът на еврократа отстъпи място на финансови експерти, пророкуващи разпадане на икономическата и политическа система, основана на еврото, както и последващото или едновременно разпадане и на съюза от 27 страни-членки. Процесът, както обикновено става в реалността, изпревари графика от пророческия сценарий за развитието на ЕС, приписван на румънски зевзеци в оптимистичните година на преговорите за присъединяване на страните от най-долния Дунав. Добре е да се припомни:

2007 г. - България и Румъния стават пълноправни членове в ЕС.

2015 г. - В ЕС влизат Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина.

2017 г. - Албания, Косово и Сърбия са приети в ЕС.

2019 г. - Служителите от балканските страни представляват 10% от европейската администрация. Те уреждат родата, съседи и най-добрите си приятели.

2022 г. - Служителите от балканските страни вече са 51% от европейската администрация; повишават й се заплатите, въвежда се гъвкаво работно време; южнославянските езици и разни версии на кирилицата стават общ институционален език и шрифт. Поради стрес на работното място отпуските се увеличават на 90 дни годишно, без да се броят съботи, недели, национални и общоевропейски празници, както и гей паради. Икономиите налагат европейската администрация да се движи от стажанти и ученици от горния гимназиален курс, набирани с писмен и устен изпит в страната на служителя отпускар.

2025 г. - Македонците отказват да приемат еврото, както и името Вардарска република на основанието, че някой ден може да станат монархия, подобно на Република България.

2026 г. - Поредната икономическа криза изисква драстични съкращения предимно на белгийски, френски и германски граждани, служители на ЕС. Балканските служители в ЕС достигат 65% от общия брой.

2027 г. - Румъния успешно приключва приватизацията с национализация. България постъпва по същия начин, но обратно.

2028 г. - Сърбия поема председателството на ЕС. През февруари Германия напуска ЕС. През март е последвана от Франция и Финландия. До края на годината - вече под албанско председателство - от ЕС излизат Великобритания, Белгия, Дания, Швеция, Холандия, Люксембург, Италия, Испания, Португалия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Малта, Литва, Латвия, Естония и Словения. ЕС въвежда строг визов режим за гражданите им, наложен със споразуменията от Силистра - Кълъраш, отменящи Шенгенския режим.

Както се казва, реалността е по-фантастична от какъвто и да е сценарий; днес- сякаш се намираме в последните години на това зевзешко разписание. В това отношение той не е само за веселба, та да се разсее дразнещата кухота на бюрократичните предписания.

На неговия фон странно впечатление прави не толкова разпространяваната заблуда, че от Европа идвали пари, колкото тулупското мълчание на българските пратеници в Европарламента, заети ведно със сътрудниците си с много важни неща. Най-важното, разбира се, е доброто им представяне. Който иска, може да се осведоми за това от официалния сайт на европарламента. Там те дефилират със снимки като едновремешни джебчии по гарите под чудния адрес http://www.europarl.europa.eu/portal/bg#bg-all-all-all-all; първи излиза архонтът Слави Бинев; за по-добро разбиране дейността им е отразена в превод на езиците на страните членки.

Стане ли обаче дума за криза, а това става все по-често, изявите им са доста приглушени, по правило са в унисон с решенията на парламентарните им групи, но рядко имат нещо общо с представите на избирателите им, камо ли на българския народ.

В тоя тулупски стил оня ден се промъкна едно изказване на евродепутата Ивайло Калфин, от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, бивш външен министър, кандидат за президент. То било родено в спор с английски консерватор, съмняващ се в обосноваността на предложения бюджет тъкмо по време на криза. За да подчертае присъщата скромност на предвижданите разходи, Калфин подчертал, че Европа струва на всеки от гражданите си горе-долу едно кафе. Дневно. Това прави има-няма към 151 милиарда евро за година, от които над 8,5 милиарда за административни дейности. Бълха ухапала европейския гражданин с едно кафе!

Вероятно звучи популистки, но на представител на левицата, дори и на хайверената, е добре да се напомни, че с пари за едно кафе на ден по европейски цени карат поне 20% от членовете на българските домакинства, имащи щастието да са под линията на бедността. В потребителската им кошница хлябът е по-важен от кафето. Тези хора не четат изказванията на евродепутатите, не се трогват, че при споровете за бюджета на съюза могат да се пускат подобни реторически фигури, убедителни за хора със заплата към 15 000 лв., плюс средства за хотел, дневни и пътни. Затова Съюзът и неговите добре гледани представители са далеч от жизненото полезрение на хора, чиито представи за свободен пазар не стигат по-далеч от стотинките за кофичка фалшиво мляко, безмесен салам или парче сирене - от тебеширеното, продавано напук на всякакви български и европейски стандарти. Дотолкова този Съюз е несъществуващ. Затова когато някой ден премине в историята, най-много ще страдат ония, за които парите колкото кафе на ден е убедителен довод за евтиния на издръжката им. За тия, които разглеждат кафето като лукс, този проблем изобщо не ги засяга.

19
13617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
16 Юни 2012 00:31

Очевидно събота е ден на нормалните от вестника. Останалите дни са на Сорос.
16 Юни 2012 03:34
Може и наистина ЕС да струва по "едно кафе дневно" на Гражданите на държавите от ЕС, но в някои от държавите-членки на ЕС, гражданите им пият това платено от всички кафе(че по две и три, даже!), а други само вдишват парата му! На българина, например, може и по едно кафе дневно да му струва издръжката на ЕС, но му струва по една железопътна цистерна с кафе, например, затварянето на реакторите в АЕЦ "Козлудуй", заради ЕС! На британските и френските фермери, например, може да им струва по едно кафе дневно издръжката на ЕС, но получават тези фермери в замяна по една водоноска кафе- под формата на субсидии за тях!!!
Така че, ако едни пият кафе със сметана, а други голо кафе, това НЕ значи, че средностатистически всички пият кафе със сметана!
16 Юни 2012 03:52
Най-после някой да направи анализ!Писна ни от слугинските статии на СЕГА,които все по-често ни пробутват "анализи" на Хръсев и сие!Нищо лошо да знаем какво лъжат,но дей коментара под тях?!Къде е контрапункта?!
Тоя съюз е пълна безсмислица за България.В него играем ролята на идиота!Даваме пари и те ни връщат част от тях,за каквото им дойде наум.Нашите пазари отворени,техните с катинар.Техните граждани с всички права,нашите не дотам..Самият съюз се клати,направо ще се струти.Обаче ние се натискаме,въпреки че лъжите за благоденствието лъснаха,чак блеснаха.
16 Юни 2012 08:48
Готина статия, но истината е, че България има големи ползи от членството си в ЕС. Другата истина е, че евроадминистрацията е колосално и лакомо чудовище и има склонност към разрастване - като всяка администрация. Третата истина е, че участниците в голямата политика издишат, приличат на клоуни - само вижте Саркози / Оланд, (Обама хич не им отстъпва), британският премиер даже си забрави детето в кръчма - пъчат се по форуми, приказват празни приказки и самодоволно погребват проекта на Робер Шуман. А наш Калфин ни брои кафетата!
16 Юни 2012 09:19

Приятно съм изненадан от критичния дух на този коментар, представляващ плаха стъпка из българските медии да ни запознае с част от истинското лице на тъй наречения Европейски съюз.Естествено,подобно начинание не е достатъчно за да разсее илюзиите насаждани в съзнанието на обществото години наред,но мълчанието по този въпрос може да бъде счетено един ден от следващите поколения като криминално престъпление.Мнозина още не си дават сметка,че “морковчето “,с което бяхме примамени остана в традиционната снимка за спомен и на негово място се появи дресьорския камшик–като по-убедителен инструмент в интеграционната политика на ЕС.
16 Юни 2012 09:31
16 Юни 2012 11:09
Още нищо не сме видели! Евробюрократите искат още по-силна интеграция с още повече чиновници, унифицирано законодателство и по-голям бюджет. Следващата стъпка ще бъде обща данъчна администрация, армия, полиция и всичкото това с шапка в Брюксел.
Мене да питате, това е най-добрата кариера за младите - евробюрократ в Брюксел.
16 Юни 2012 11:26
Сега така ти изглежда.
Ама утре като почнат да ги бесят по стълбовете да не запееш друга песен ?
16 Юни 2012 19:06
а трябва ли да чакаме до утре?
17 Юни 2012 01:57
Ако питаш мене - и вчера да ги бяха избесили пак щеше да е късно.
Но аз съм страничен наблюдател.
Работата се върши от " Широките народни маси ".
А те узряват малко по-бавно.
17 Юни 2012 02:37
Браво, г-н Денков! Чета Ви с удоволствие, а тази статия е Аз съм европотимист от немаи - къде, просто не виждам друга външна сила ( вътрешна няма и няма да има), която да очовечи , да нормализира България. Дано, дето казват, ама надали... И за Евросъюза, маи , сме само присъдружна територия, синур на нивата им.
17 Юни 2012 09:12
Приятно съм изненадан от критичния дух на този коментар, представляващ плаха стъпка из българските медии да ни запознае с част от истинското лице на тъй наречения Европейски съюз.

Не видях такова нещо в статията. Първата половина е преразказ на стар анекдот, останалата - нескопосан опит за подигравка с двама евродепутати (зад който подозирам най-тривиален черен PR).
Накрая една доста нелепа манипулация с 'едното кафе' - вноските в бюджета на ЕС съвсем не са еднакви, дори и 'на глава'.

Общо взето, за мен писанието си е aqua nuda със air under pressure.

Или пък - де да знам ? - някакъв нов призив към париите презрени ?
17 Юни 2012 13:06
Какво спечели България от членството си в ЕС?А обикновенните българи ???
17 Юни 2012 14:23
Какво спечели България

получи в замяна на 4x440 MW атомна мощност ремонт на 3x200 MW, обгазяващи Стара Загора и разораващи Тракийската долина. получи правото да яде прави краставици, защото кривите не са органични. получи правото да хрантути 18 членове на Европейския парламент в допълнение на сегашните си 240 хрантутника (не е ясно кои ни излизат по-скъпо).

преди 150 години Вазов и русофилите са се молели Русия да ни освободи. родолюбци като Васил Друмев, Стефан Стамболов и много други не са позволили да станем Задунайская губерния.

преди 100 години немският генерал-губернатор си играе на оловни войничета и България губи немалко територия. за щастие българските войници и българските генерали успяват да опазят това-онова. България продължава да съществува на картата.

преди 70 години съветските възпитаници са се молили Големият Брат да ни "освободи" и в замяна харизват част от България на другаря Тито. за утеха все пак Южна Добруджа ни е върната.

преди 15 години англофили и германофили харизват остатъка от България в ръцете на немската бюрокрация и английския капитал. за преглъщане на тежкия хап сме освободени от тежестта да се грижим за енергетика и тежка промишленост. планът Моргентау не успява в Германия, но в България преуспява. България съществува вече само на картата.

днес в евроколонията Булгаристан мат'риала се моли неговите брюкселски господари да позавържат ръцете на генерал-губернатора... поне мъничко!
17 Юни 2012 19:59
Бозьо долу-горе си прав. Само ей това исторически не е вярно:
преди 70 години съветските възпитаници са се молили Големият Брат да ни "освободи" и в замяна харизват част от България на другаря Тито. за утеха все пак Южна Добруджа ни е върната.
Вие непрекъснато забравяте, че бяхме победена държава за 3-ти път. Сърбия е искала територия до София, Гърция до Марица. Ако не бяхме се съгласили на Балканска федерация цялата Македония барабар с Пиринска отиваше в Югославия-Гърция. Чърчил яко е натискал за това. За наше щастие Сталин и Тито се скараха, така, че поне Пиринска Македония остана за нас.
18 Юни 2012 10:20
не си съвсем прав, не забравям! България единствена от победените страни завърши войната с увеличение на територията, вместо огромни загуби.

когато промитите мозъци протестират срещу паметника на Съветската армия в София, аз винаги съм против. причината е, че предпочитам да има една съветска градинка на пъпа на столицата, но и Южна Добруджа да си е наша, вместо да изчистим градинката на цената на 7500 квадратни километра българска територия.

19 Юни 2012 23:15
В тоя тулупски стил оня ден се промъкна едно изказване на евродепутата Ивайло Калфин

Точно, вярно, на място! Браво!
22 Юни 2012 15:54
Ако семейството ми разполага с парите за едно европейско кафе на ден бих била безкрайно щастлива!
17 Юли 2012 11:11
Аз виждам как Ню Йорк Таймс пише статия: "Американците плащат по 1 кофа кафе всеки ден на федералния бюджет". Виждам я през крив макарон, щото ще е същата боза, като статията тук. Тя е толкова олигофренска, че се чудя разсмива ли ме или ме ядосва. Със сигурност обаче не ме впечетлява с някаква дълбока аналитичност или проникновеност. Истината е, че и да спре българинът да плаща по 1 бидон кафе на ден на собствената си администрациа, това пак няма да реши проблемите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД