:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,815
Активни 94
Страници 10,351
За един ден 1,302,066

Църквата отвори сергия за благодатни артикули

Новобългарските архонти изправят синодалните старци пред сериозни морални и канонически проблеми
Ясен Бориславов
Светият синод определи обещаните правила, по които всяка епархия може да присъжда отличието "архонт". Според старците титлата може да се дава само на православни християни за "особени и видими заслуги" към БПЦ. Към това е добавено произходът на дарените средства (имат се предвид "особените и видими заслуги") да не противоречи на християнския морал и добрите нрави. Решението на синодалните старци стана наложително, след като преди десетина дни Пловдивският митрополит Николай по време на света литургия посвети в архонтско достойнство известния предприемач и оръжеен търговец Петър Манджуков. Публично оповестеният му църковен принос се измерва с дарение от един милион лева за построяване на храма "Преображение Господне" в Пловдивската епархия. Изглежда със същата сума се измерват и духовните му приноси, тъй като други не са известни. Ритуалът предизвика разбираемо недоумение и остро недоволство в определени църковни и интелектуални среди.Стана ясно също, че Светият синод е отменил свое решениеот януари 2007 година, с което обяви архонтските титли в диоцеза на БПЦ за недействителни. Повод за решението тогава беше архонтската хиротония на Слави Бинев, извършена против църковните правила от митрополит Галактион в църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим и предизвикала дипломатически скандал. По този повод в медиите се появиха снимки на Бинев от ритуала, облечен в черно наметало със звънчета, както и информации за други богати българи, удостоени с архонтски титли. Сред споменатите тогава бяха Лилко Йоцев, зам.-министър на енергетиката в правителството на НДСВ, и Джеймс Велков, а по-късно се разбра, че към сонма на българското архонтство са приобщени също Иван Кочев-Чомбе, Ованес Мелик Пашаев, както и вдовицата на бай Миле. Спомената беше и тогавашната цена на тази инвеститура - около 200 000 долара. Явно акциите на благодатните артикули за изминалите пет години са се повишили, защото цената е скочила значително.

Архонтските титли изправят църквата пред два сериозни проблема - единият е морален, а другият каноничен.

Очевидно е, че чисто меркантилни интереси правят църковните йерарси отзивчиви към благородническите тежнения на внезапно забогатели по най-често подозрителни начини в годините на прехода новобългарски нотабили. Както е очевидно, че с поведението си старците легитимират богатството като основен и дори ултимативен източник на заслужаващо църковно отличие човешко достойнство. Излишно е тук да се посочват многобройните евангелски и други църковни текстове, осъждащи подобно поведение. Още по-притеснително е, че заради меркантилни интереси църковните йерарси са склонни да насилват църковните правила и традициите.Оттук произтича и каноническият проблем.В традицията на Българската православна църква титлата "архонт" не съществува. Самата дума е гръцка и означава "овластен човек, властник". Архонт е бил в древността владетелят на Боспорското царство. В много по-късни времена титлата е давана само като почетно отличие от Цариградската и Александрийската патриаршия, но без да й се придава литургически смисъл и без от нея да произтичат наследствени и благороднически права. Съвсем различно внушение се опитват да наложат българските църковни йерарси около новобългарските архонти. Внушението е, че те са някакви благородници, върху които молитвено и чрез тайнствена литургическа формула е слязъл Светият Дух и им е дал своята благодат като безвъзмезден дар. Нека вметнем, че в новобългарската версия на тази инвеститура"архонтите" са "техни превъзходителства", а титлата се наследяваЯвно тя не е почетна, а има по-дълбок литургически смисъл, щом посветителският ритуал се извършва по време на света литургия, и както се видя покрай архонтисването на оръжейника Манджуков, епископът ритуално е питал вярващите в храма дали е достоен, а те три пъти са отговорили: "Достоен. Достоен. Достоен." Така архонтското посвещение всъщност повтаря (или силно наподобява) ритуала при въвеждане в свещенически сан. Това е по същество ръкоположение. Което очертава и каноническия проблем. Очевидно е, че архонтът трябва да се счита за част от църковната йерархия, но къде точно е неговото място в нейните ясно определени три степени - дякон, свещеник и епископ? Има ли изобщо място там? Или това е някакъв нов четвърти свещен чин, който светите отци първостроители на църквата са пропуснали да подредят в апостолските времена и се налага днес високи църковни авторитети като Пловдивския Николай и Старозагорския Панкратий да поправят техния пропуск?

Част ли са архонтите от църковната йерархия, или титлата е просто част от една карикатурно-гротескна бутафория, в която църковни йерарси предлагат за продан измислени и уж благодатни артикули, които новобългарската посткомунистическа мутроолигархия купува като индулгенции за опрощаване на греховете? Всичко това може да се побере и в една дума - кич.

Снимка: БГНЕС
В началото на юни 2008 г. депутатът архонт Слави Бинев прие в Европарламента старозагорския митрополит Галактион, архамандрит Харалампи и директора на представителството на гръцката православна църква в ЕС митрополит Атанасиус и ги представи на тогавашния председател на парламента - Пьотеринг.
168
9334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
168
 Видими 
22 Юни 2012 19:45
Еволюцията е ясна!
След комунизация следва мутризация!

Боже, прости им, те не знаят какво правят!
22 Юни 2012 20:40
След целия цирк на мен "титлата" архонт ми звучи срамно. И ми напомня прякора на Гоце архаря.
22 Юни 2012 20:43
Ми то не пречи и титла "архар" да осветят!
22 Юни 2012 20:54
А Него? Кога? Архонт Бабуин - ногу яко !
22 Юни 2012 21:25
И "Архар-бабуин" става. И гоцката да си сложи портрета на стената
22 Юни 2012 21:40
Така е било винаги, от как свят светува.Но ето какво пише поетът:

Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

"Богат е", казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога измамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват,

че страх от бога било начало

на сяка мъдрост...
22 Юни 2012 23:47
Спомената беше и тогавашната цена на тази инвеститура - около 200 000 долара.


По някакво странно съвпадение, недоразумението Дянкоуу е решило с/у 200 000 (само валутата е различна) да раздава българско гражданство. Което показва, че клирикалните бизнесмени не са по-различни от ТУЙ - едно изявено некадърниче с огромен апетит и неясни (засега) протекции. Всички тези биха продали и майките си, само сумите са /немного/ различни.
23 Юни 2012 05:13
и се налага днес високи църковни авторитети като Пловдивския Николай и Старозагорския Панкратий да поправят техния пропуск?

Разминаването в материала е необяснимо. Казва се кой присъди архонтската титла на Слави Бинев, а после се намесва и Панкратий.
Дядо Панкратий отдавна не е между нас, лека му пръст. Слави Бинев получи архонството от владиката Галактион, чието главно, дано не е единствено, достойнство е, че е заклет левскар
23 Юни 2012 09:16
решението е нищожно, взето в отсъствие на дядо максим, не е потвърдено от църковен събор, добре е църкви да се строят, и има титла ктитор, а разпасалите се владици, с мерак да управляват сами епархиите си без дядо максим, неканонични титли не могат да приемат, ритуали със звънчета повече напомнят за масонство, с масони не сме братя, те се кланят на сатаната
23 Юни 2012 09:40
ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ:
...Някои измежду вас взимали пари от ръкополагани и, което е още по-лошо, това прикривали под булото на благочестие... На тогова, който взима сребро, трябва да кажем това, що апостолите са казали на оня, който искал да даде такова, за да купи преподаването на Светия Дух: “Среброто ти да погине заедно с тебе” (Деян. 8:20), понеже по-малко греши тоя, който по неразбиране иска да купи Божия дар, нежели оня, що го продава, тъй като това е продажба и, ако даром полученото продадеш, ще ти се отнеме благодатта, като продаден на сатаната, понеже въвеждаш кръчмарство в духовните работи и в църквата, в която ни е поверено Тялото и Кръвта Христова. Тия неща не трябва така да стават. А ето в що се състоят хитруванията. Те мислят, че не грешат, ако взимат не при самото ръкоположение, а после, когато всъщност да вземеш кога и да е, все е вземано. Прочее, моля ви да изоставите тоя подход, или, по-добре казано този път за ада, и не правете себе си недостойни да извършвате свещените тайнства, като цапате ръцете си с такова лихоимство... И ако някой подир това мое послание извърши нещо такова, нека се отстрани от тукашните олтари и отиде там, гдето може да купува и продава Божия дар...
23 Юни 2012 10:01
Ужасно нескопосана компилация от разни мнения, изказани през последната седмица из медии и виртуални пространства. Това е писано в трамвая, на път за редакцията. Темата е достатъчно сериозна и би следвало, поне според мен, като се пише по нея, да се подходи също така сериозно и отговорно.
23 Юни 2012 10:06
Православната църква е една секта, която се занимава със своите неща. Престанете да й обръщате внимание, живеем в 21 век.
23 Юни 2012 10:19
Православната църква е една секта, която се занимава със своите неща. Престанете да й обръщате внимание, живеем в 21 век.

Невежеството и глупостта граници нямат!

23 Юни 2012 10:38
Финалът някак си опровергава загрижеността, която трябва да е двигател на една такава статия. В думата кич могло всичко да се събере. Защо е това внимание към кича? Защото мястото на проф. Славов се оваканти? Има и друга дума, господин Бориславов, има. И тя е по-важна. Сатана.
23 Юни 2012 11:01
православна вяра е с едничко изискване, пази се, опази се чист, в помисъл, дела, различно е при римския епископ и трети стълб на глобалната империя, съгреши и ела ми да те опростя, за индулгенциите пък мартин лутер го реформирал,
клира не е българската църква, само управлява, по решения на църковния събор, българи сме, нашето е от Господа, чуждото не е наше
23 Юни 2012 11:04

Zuckersusser
23 Юни 2012 10:06
Правилно !

Hit the road Zuckersusser !

http://www.youtube.com/watch?v=abZlWqVeLzg

23 Юни 2012 11:13


" ... Църквата е мистично тяло, а не обществена организация.
Тя е общност от вярващи със свой тайнствен и благодатен живот. Вярата във Възкресението, свещените тайнства и благодатните дарове я изпълват със съдържание. Затова тя е едновременно земна и небесна, видима и невидима. ..."
Ясен Бориславов


23 Юни 2012 11:27
Християнският морал и ценности, отдавна е трън в очите на някои хора!
23 Юни 2012 11:30
В църковната йеарархия здраво са се намърдали дълбоко антихристиянски практики и екземпляри.

Църквата ни, за съжаление, се опозори след 10 ноември повече отколкото преди това.
Тя опя в храма "Св. Ал. Невски" видният представител на мутродемокрацията - масона 32 степен Илия Павлов.
Масонството е антихристиянска псевдорелигиозна общност с мракобесни цели. Организирана общност за безскрупулно преследване на себични материални интереси.
Сега тук се издигат почти то свещенически ранг, при това наследствен, хора със същото мрачно минало и от същото котило като мутробароните.

С това си решение Св. Синод работи активно против Християнството и Православието.
Не съм сигурен, че решението е легитимно.
Миряните следва да възроптаят и да се обединят около почтени свещеници и владици, които не приемат това позорно решение.
23 Юни 2012 11:42
Натисни тук
23 Юни 2012 11:49
Архим. Дионисий защитаваше ревностно архонтската кауза. Той се закле, че не е взел нито един лев от архондисаните бизнесмени, а на въпроса дали ги е лъгал, че стават благородници, той избегна да отговори с думите: "Всеки носи благородството в себе си". Той не отговори и на въпросите, каква ще е участта на получилите архонтски титли преди узаконяването, за какви християнски заслуги е архондисан Слави Бинев и други въпроси без отговор.

БЕЗ КОМЕНТАР!

Tim, мерси за линка!
23 Юни 2012 13:23
Светият Синод пуска в продажба ореол за архонти! Натисни тук
23 Юни 2012 13:29
Ето от къде тръгнала работата ! Натисни тук
23 Юни 2012 13:31
Православната църква е една секта, която се занимава със своите неща. Престанете да й обръщате внимание, живеем в 21 век.


Цукерзусере,

Много големи бръмбари бръмчат в малката ти глава!
23 Юни 2012 14:40
"Новината", че "Българска православна църква" ООД с предмет на дейност кръщелни, сватбени и погребални услуги, продажба на свещи и дребна кинкалерия, хотелиерство, голф и спа туризъм, недвижими имоти, подвижна реклама на хибридни коли и скъпи часовници, е решила на събрание на съвета на директорите си да разшири предмета си на дейност с "морално изпиране на мръсни пари и биографии", като за това е определила и съответната тарифа за услугата, не е изненадваща.
-
Ако нещо е изненадващо, то е защо все пак уж сериозни хора се правят на маймуни и си въобразяват, че като се окачат с титли си изпират парите, престъпленията и биографиите, а не просто стават за смях. Щото да си лепнеш на титла, много след като средновековието е приключило е признак единствено за проблеми с психичното здраве.
-
В 21 век архонти, принцове, графове, барони и подобни се срещат най-вече в психиатрията.
23 Юни 2012 14:49
Щото да си лепнеш на титла, много след като средновековието е приключило е признак единствено за проблеми с психичното здраве.

Абе, има и друг тип българи - онези, които са щастливи да бъдат масони, тамплиери и прочее рицари и потайници!
Тяхното психично здраве какво ли е?
23 Юни 2012 14:51
Православната църква е една секта, която се занимава със своите неща. Престанете да й обръщате внимание, живеем в 21 век.

Съгласен. България е светска държава, без официална религия, в която религията е единствено частен въпрос.
-
Крайно време е, като всека фирма, БПЦ първо да спре да получава държавна субсидия, а после и да почне да плаща данъци. Ако някой храм или манастир е музей и трябва да бъде поддържан от държавният бюджет - то вън религията от него. Иначе пари от бюджета - йок.
-
Пък религиите и църквите им да правят каквото си искат, щом има кой да им се вързва. Само да не ни досаждат и да не ни искат пари.
23 Юни 2012 14:52
Тяхното психично здраве какво ли е?

Очевидно недобро.
23 Юни 2012 14:58
Brightman,
Ти в какви ценности си възпитаван?
Ще ги изброиш ли, ако не те мързи, за да видя, кои от тях са християнски?
23 Юни 2012 15:02
Ами например, че търговците нямат място в храма. Това християнска ценност ли е или е отменена от съвета на директорите на "БПЦ" ООД ?
23 Юни 2012 15:07
Значи си възпитан в едничката ценност - да гониш търговците от храма? Само това, друго няма ли?
23 Юни 2012 15:12
Само това, друго няма ли?

Има много, но мисля, че това е предостатъчно.
-
И ако "вън търговците от храма" е християнска ценност то как се отнася "БПЦ" ООД към нея ? А ?
23 Юни 2012 15:14
България е светска държава, без официална религия, в която религията е единствено частен въпрос.


За съжаление. Поради това и губи самоличност.

23 Юни 2012 15:18
Поради това и губи самоличност.

Глупости ! Не може една универсална религия да придава самоличност на една нация или страна.
-
Комунистите за 45 години построиха много неща, дето още не могат да ги разграбят, но това е нищо в сравнение с двете им наистина постижения - премахването на монархията и светският характер на държавата.
-
Точно светският характер на държавата е предпоставката за единството на българската нация.
23 Юни 2012 15:22
как се отнася "БПЦ" ООД към нея ?

В БПЦ има много сериозни проблеми не от вчера, но това не означава, че държавата трябва да я пусне в 9-та глуха.
23 Юни 2012 15:27
Точно светският характер на държавата е предпоставката за единството на българската нация.

Хайде стига небивалици, вярата и православната църква са обединявали българите в най-трудните моменти от историята ни.
Че си атеист е ясно, но не се нахвърляй така лековато върху една многовековна институция.
Несериозно е!
23 Юни 2012 15:27
но това не означава, че държавата трябва да я пусне в 9-та глуха.

Така е. Трябва да й спре субсидията и да я накара да плаща данъци. Като всяко търговско дружество.
От там нататък - има свобода на съвестта и да правят каквото си искат. Ако искат и императорски титли да продават. Стига да има луди да ги купуват. Пазар - щом има търсене ще има и предлагане.
23 Юни 2012 15:38
Хайде стига небивалици, вярата и православната ни църква са обединявали българите в най-трудните моменти от историята ни.

И как е ставало това, при положение, че екзархията съществува чак от 1871 г., а пък църквата от 1953 г. ?
-
И помаците са българи, но са мюсулмани, и тези от Раковски, които пък са католици, и тези, които са протестанти, и агностици и атеисти и т.н. и т.н.. Или ти искаш да сведеш българите само до няколкото бабки по църквите ? И защо тези по църквите (ако това е признака) да са българи, а не примерно руснаци ? Че по този признак са неоличими едни от други.
-
Значи изхвърляме половината българска нация и обявяваме само другата половина за българи, и то по признак, който е и руски, гръцки, румънски и т.н., т.е. по универсален признак, който няма нищо общо с народностна или национална идентичност.
23 Юни 2012 15:45
Натисни тук
23 Юни 2012 15:51
Или ти искаш да сведеш българите само до няколкото бабки по църквите ?

Да де, ама по големите празници не може да се влезе в църквите от народ...
Това не те ли подсеща, че дори и да не се обявяват за християни, някои хора все пак изповядват християнски ценности.
23 Юни 2012 16:01
Да де, ама по големите празници не може да се влезе в църквите от народ...
Това не те ли подсеща, че дори и да не се обявяват за християни, някои хора все пак изповядват християнски ценности

Горното е пример за църковна "логика".
Ходенето на църква по великден е традиция, която няма нищо общо с никакви ценности. Между това да си номинално християнин (по произход и традиция) и да си вярващ християнин разликата е колкото между БПЦ, която търгува със стоки и услуги в храма и Христос, който гони търговците от храма.
23 Юни 2012 16:11
църковна "логика"

Искаш да кажеш "народна логика" в услуга на "църковната логика"!
23 Юни 2012 16:11
Brightman
Глупости ! Не може една универсална религия да придава самоличност на една нация или страна.
-
Ти пък си много хубав !

Християнството е дало идентичността на Европейската цивилизация.

Не е необходимо да се правиш на маймуна/атеист/ за да си интересен на някого. И да се "издигнеш" в своите очи.

Или търсиш оправдание за отказа си от Православието и затова трябва да"създадеш" в паметта си някакъв образ на Православие, достатъчна негативен, за да ти внушава отвращение.
Ала понякога в полезрението ти попада парченце от православния свят, което не се вписва изцяло в този имидж :
ту мъдра мисъл на някой Отец или православен богослов, с която дори и ти не може да не се съгласиш, ту очите на истински вярващ човек.
А може би просто те дразни усещането, че ходиш по родната православна земя като чужденец. Или още по-лошо – като неприятел.


23 Юни 2012 16:15
Християнството е дало идентичността на Европейската цивилизация.


Няколко християнски деноминации са дали няколко политически идентичности на големи групи европейци, помагайки им да се избиват помежду си.
23 Юни 2012 16:41
Или търсиш оправдание за отказа си от Православието и затова трябва да"създадеш" в паметта си някакъв образ на Православие, достатъчна негативен, за да ти внушава отвращение.

А няма нужда аз да създавам образи в паметта си. Отчетата от "БПЦ" ООД се грижат за отвращаването на всички от религията много добре.
-
А християнството в началото, преди да стане държавна религия, е попило достиженията на европейската цивилизация, което е значило най-вече на елинизма. (Това най-ясно се вижда при сравнение между християнството и юдаизма и християнството и елинизма).
После знаем - тръгнало да я унищожава с фанатизъм, религиозни убийства и войни, кръстоносни походи, свети инквизиции, гонения, а на изток (при православието) с превръщането на църквите и религията в прост държавен придатък към феодалните монарси, обслужващи съответната политика и капризи.
-
И да ти отговоря буквално, за да не помислиш, че първото изречение с нещо потвърждава твърдението ти. Аз не съм атеист, а пантеист, което ще рече, че не приемам елементарни обяснения за нещата. Бог е човешка фикция за означаване на природата. Божийте и природните закони са едно и също нещо. Бог действително е създал всичко но не с "чудо", а по технологията на природата. Той е създал и човека, но за целта е използвал еволюцията, а не е духал в глина.
-
Няма нужда от църкви, няма нужда от отчета, няма нужда от молитви. Достатъчно е да опознаваме природните (божиите) закони и да следваме заложеното в нас. Бог ни е направил, точно такива, каквито иска да бъдем. И го е записал вътре в нас. Той е прекалено велик, за да използва примитивните технологии на свещените книги или посредници.
23 Юни 2012 16:46
Християнство, Ислям, Юдаизъм, Будизъм и т. н. се характеризират с цивилизационни особености и дават специфичност в сравнение с безличния атеизъм.
В случай на България, имаме още Православна традиция и специфична писменост за тази традиция, която ни дава допълнителна самоличност.

Атеизацията е изтриване на специфичното и потъване в цивилизационното аморфно безличие. Изтриване на социална памет.

Толкова е просто.
23 Юни 2012 16:49
А може би просто те дразни усещането, че ходиш по родната православна земя ...

Хич не ме дразни и хич нямам такова усещане. В тази земя са дедите ни от 8 000 години, а само в 2 000 от тях има християнство, а пък православие от 1000 (от как отчетата се изпокарали кой по по най).
23 Юни 2012 16:55
Tim,
продължаваш да смесваш нещата. Християнството, (а и всяка универсална религия) няма как да даде национален облик. То е универсално, а доколкото разпространението му е ограничено, (въпреки, че това е повече от половината земно кълбо), то може да се каже, че един географски регион традиционно или преобладаващо принадлежи към дадена религия.
23 Юни 2012 16:56
Църквата отвори сергия за благодатни артикули

Сребролюбието и алчността на килимяфките трябва нон стоп да са на позорния стълб.
Те, заедно с ренегатите в 23 годишната блудница и "противниците" им, играещи в отобора "столетница", са в основата на разцивилизоването и обездържавяването на нашата Родина.
ПП
Предателите да наследяват жертвата на предателството е било възможно само в мрачното средновековие, което е още едно доказателство къде са ни върнали.
23 Юни 2012 17:23
Огорчена съм от тази постапкъ на БПЦ.
Казвам го като православна християнка, която принадлежи към БПЦ.

Иисус е казал, че когато правим добро или даваме нещо, трябва да го правим скришом и да не очакваме нищо в замяна. Който очаква нещо в замяна, го оправи от славолюбие, лицемерие и корист. Да дадеш на храм, за да станеш архонт, не е добро дело.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД