:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румънците гласуват на 29 юли за бъдещето на президента

Траян Бъсеску
Румънският президентът Траян Бъсеску обяви, че ще напусне политиката, ако избирателите потвърдят на референдума на 29 юли решението на парламента за свалянето му от поста. "Не възнамерявам да оставам в политиката и няма да се кандидатирам за държавен глава. Имам професия, капитан на кораб. Никога не съм се разделял с нея и на всеки 5 години съм преминавал курсове. Надявам се до пенсията да постоя на капитанския мостик", заяви Бъсеску пред журналистите. Той призна, че при сегашната криза не се ползва с подкрепа.

В петък вечерта румънският парламент гласува на съвместно заседание на двете си камари отстраняване на десния Бъсеску. След многочасови бурни дебати и дори сборичквания в залата, решението бе подкрепено от 258 депутати и сенатори при необходими 217 гласа. 114 депутати и сенатори се обявиха против отстраняването на Бъсеску. Според промени в закона за отстраняването на държавния глава е достатъчно обикновено мнозинство от гласувалите на референдума, който трябва да се проведе до един месец. Временно изпълняващ длъжността президент ще бъде новоизбраният председател на Сената Крин Антонеску.

Атака срещу президента бе подета от новата социално-либерална коалиция, която го обвини, че е нарушил конституцията, присвоявайки си премиерски правомощия и налагайки мерки за строги икономии. Нейните действия, особено опитите й да се намесва в работа на Конституционния съд, предизвикаха тревога в ЕС и САЩ. Съветът на Европа натовари консултативната Венецианска комисия да проучи дали при процедурата по импийчмънта Букурещ е спазил европейските демократични норми. Тя вече критикува опитите на Букурещ да оказва натиск върху Конституционния съд. В четвъртък премиерът Виктор Понта ще обсъди политическата криза в Румъния с шефа на ЕК Жозе Барозу.
6
926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Юли 2012 19:43
В Румъния се извършва тихомълком пълзящ преврат и заради това чичковците в Брюксел са нервни. Щото никой не ги е питал за ясни знаци или силни сигнали.
А без тях - току виж, че Румъния тръгнала към по-независима външна и икономическа политика.Лошо. А ако чужда държава е замесена ?.....мда-а-а.
08 Юли 2012 20:17
Крайно време е румънците да отсвирят президента си фашист.
08 Юли 2012 20:18
крайно време е и у нас да пуснат референдум, стана вече срамота
08 Юли 2012 20:37
За обявяване прехода за престъпен ли, референдума
08 Юли 2012 21:08
Не, бе. За това какво правим с демокрацията , че нещо не успяха да я ашладисат. Например въпрос: Силна доза демокрация ли удариха на българите и какво да правим с тези , които провеждоха демократичните рИформи.
08 Юли 2012 23:23
Да се оправят. Той е чешит. Ние я втасахме, че и за тях да мислим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД