:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел предлага по-строги технически проверки на превозните средства

ЕК иска задължителни прегледи за скутери и мотоциклети
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по транспорта Сийм Калас представи вчера в Брюксел по-строги правила за проверка на превозните средства.
Брюксел иска по-строги правила за техническите прегледи на превозните средства, за да се намали броят на жертвите при пътнотранспортите произшествия, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Предложенията бяха представени вчера от зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по транспорта Сийм Калас. Те включват по-чести проверки на техническата изправност на стари превозни средства, автомобили и микробуси с голям пробег, както и въвеждането на задължителни прегледи на скутери и мотоциклети в ЕС. Подобно изискване засега няма в Белгия, България, Кипър, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Малта, Холандия, Португалия и Румъния.

Проектодирективата, представена от Калас, определя и минимални стандарти в ЕС за проверка на превозните средства, а държавите членки могат и да въведат допълнителни изисквания, ако това се налага. Брюксел предвижда въвеждането на общи минимални стандарти за неизправност, оборудване и инспекция. Други елементи от предложението на ЕК са подлагане на задължителна проверка на електронните компоненти за безопасност, както и рязко ограничаване на измамите при отчитане пробега на изминатите километри.

Техническите дефекти са сред най-честите причини за пътнотранспортните произшествия. Целта на новите предложения е да се спасяват над 1200 човешки живота годишно и да се предотвратяват над 36 000 произшествия, свързани с техническа неизправност. Общо 6% от всички произшествия се дължат на подобни проблеми, а при произшествията с мотоциклети са 8%. Много технически дефекти, които имат сериозни последствия за безопасността на превозните средства, изобщо не са обект на проверка съгласно действащите правила. Това са проблемите с антиблокиращата система (ABS) и електронното регулиране на устойчивостта, припомня ЕК. Действащите европейски правила, определящи минимума от изисквания за проверки на превозните средства, са от 1977 г. и оттогава почти не са актуализирани.

"Ако шофирате автомобил, който не е пригоден за движение по пътя, представлявате опасност за себе си и всички останали в колата ви - вашето семейство, приятели, колеги. Освен това сте заплаха за всички останали участници в движението. Ясно е каква е целта ни; не искаме по пътищата на Европа автомобили, които представляват потенциална смъртоносна заплаха", заяви еврокомисарят Калас в Брюксел при представянето на предложението.

10
1124
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
13 Юли 2012 19:45
Техническите дефекти са сред най-честите причини за пътнотранспортните произшествия. ... Общо 6% от всички произшествия се дължат на подобни проблеми
А за останалите 94% "рядко" срещани причини комисарят е "спяща красавица". Преди техническият дефект да стане причина, има друг дефект и той е у шофьора - не знае какво управлява. Що отпаднаха тия психологически тестове при издаване на шофьорска книжка? Даже си мисля, че ако има "годишен психологически и проверовъчен преглед" на шофьора вместо на автомобила, ще има по-голям ефект за безопасността по пътищата.
13 Юли 2012 19:52
Е, работата е ясна - направо да приемат един закон че на 5 години трябва да се купува нов автомобил. Таман се пооправи БВП на Франция и Германия... Е, вярно че разни бедни балкански субекти нема да карат коли... ама нали феодалите ще карат и без трошките да им се пречкат и да им правят задръствания.
13 Юли 2012 20:41
Е-е-е-е, ама и вие - нови коли, ала -бала. Ми, тез трошки кой ще им ги измита ? Оня петнистия глупак Горбачов за това ли им предаде наготово пазари за милиарди?
Банани нали има ? Яжте и мълчете , както се писа във форума.
14 Юли 2012 00:15
Рекорден спад на продажбите на нови автомобили в Европа за последните 12 месеца
Европейските потребители намалиха активността си на пазара на нови автомобили. През април са били продадени близо 7 и половина процента по-малко нови коли в сравнение със същия месец миналата година. Това според специалистите се дължи на намаляващите държавни субсидии, които досега насърчаваха продажбите в сектора...
............................................................................
Е, сега, вместо държавни субсидии(криза, няма пари!), строги технически проверки на старите автомобили!
"Нищо лично- просто бизнес!"- биха казали сащците("американците"!
14 Юли 2012 03:36
„Вашингтон таймс”: Нова студена война заради шистовия газ
14 юли 2012
Вашингтон. Загубихме България. Скоро най-вероятно ще загубим и Чехия. Спечелихме Украйна. Полша винаги е била с нас. Германия все още обмисля. Франция със сигурност не е с нас. Великобритания най-вероятно ще се обедини с нас. Балтийските страни със сигурност биха искали да се присъединят, ако имаха ресурсите. Ожесточена битка се води за Румъния. Противникът е Русия, петролна държава, която има сила чрез контрола си на европейския енергиен пазар. Режимът на президента Владимир Путин зависи от продажбата на въглеводороди. Това плаща за руската държава и за системата на патронаж, която гарантира охолство на неговите поддръжници, пише в коментар на американския вестник „Вашингтон таймс”.
Според изданието се води нова студена война заради шистовия газ.
Значението на френската забрана и българския мораториум не е икономическа. Приходите на „Газпром” от Франция, България и Чехия са относително ниски. Ако България и Чехия започнат да експлоатират собствените си ресурси от шистов газ, те пак ще трябва да внасят природен газ. Свещеният граал за „Газпром” е забрана или мораториум за добив на шистов газ в целия ЕС.
14 Юли 2012 13:25
Няма автомобили- няма катастрофи...
Ей, ония свинки в свинарника нарачен "европейска комисия" продължават да се угояват. То не са лобиски интереси, то не е чудо. Не стига, че взимат достатъчно разточителни заплати ами и срещу гражданите все вървят.
14 Юли 2012 16:39
Писна ми от тия европейски тъпаци.Напълнили гушата с тия дебели заплати а раята долу да го духа.Щиото ние не искаме да караме нвови коли а?
Бой ще трябва и то голям.Испанците вече се вдигнаха НО какво още чакаме ние?
15 Юли 2012 00:05
Хубууууу, разбрахме какви мерки срещу 6%(шест) от причините за ПТП предлагат чичковците и лелките от ЕК и ЕС- но НЕ разбрахме какви мерки предлагат(предлагат ли?!) срещу 94% от причините за ПТП?!
15 Юли 2012 14:01
Време е СЕГА да въведе рубрика "Метрополия" и подобни статии да са там. Че "Чужбина" някак си не върви... Уж чужбина, пък те казват какво ще правим.
15 Юли 2012 16:40
Общо 6% от всички произшествия се дължат на подобни проблеми,


А в останалите 94% проблемът се намира в задкормилното устройство!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД