:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поредни злоупотреби в столичното "Озеленяване" отиват на прокурор

Повече от година общината не е освободила бившия директор, уличен в далавери
Столичното "Озеленяване" пак отива на прокурор, след като втора година поред се установяват фрапантни далавери и злоупотреби. През 2010 г. проверка на дирекция "Вътрешен контрол" установи нарушения, направени от тогавашния директор Ненко Ненков. Вместо да бъде отстранен веднага, той остана на поста до началото на 2012 г. и така е успял да завлече още повече дружеството. Кметът Йорданка Фандъкова обясни забавянето на смяната на ръководството с общинския съвет, който замотал предложението й за отстраняване на директора през 2011 г. "На 3 май м.г. резултатите от проверката от 2010 г. бяха внесени в Градската прокуратура и започна разследване за съмнения за злоупотреби. После дадох предложение за смяна на ръководството, което се забави и отново поисках одит. Новите данни ще бъдат добавени към тези, с които Софийската градска прокуратура вече разполага", обясни тя.

В началото на февруари т.г. Ненков беше задържан с обвинение за неизгодна сделка, а след това пуснат под гаранция. В прокуратурата постъпи сигнал от общината за одита от 2010 г., при който се установи, че Ненков е сключил бартер "цветя срещу храсти" с частна фирма КОИ "Иван Узунов". Частникът получил за "отговорно пазене" 53 000 броя цветя, като срещу това "Озеленяване" е плащала скандално и наем. Щетата е за близо 50 000 лв. Ненков е заобиколил и законовото изискване да получи разрешение от принципала си - СОС, при покупка на материални активи за над 10 000 лв.

За 2011 г. на дружеството са написани нови 32 предписания, а работата му е определена като неефективна. "Допуснати са пропуски по отношение на даване под наем на имотите, стопанисвани от дружеството. Част от договорите са сключени за период над три години без разрешение на СОС, което не е дало възможност дружеството да събере вземания от 11 клиента в размер на 33 хил. лв. Не са внесени в приход на общината 50% от наемите в размер на 211 291 лева за целия проверяван период. Също така не са внесени дивидентите в приход на Столичната община от 2010 г. в размер на 165 687 лв., обясни Димитринка Симова от дирекцията.

Ненков е вторият шеф на "Озеленяване", който отива в прокуратурата. Предишният - Любомир Ников, се разследва за 580 000 лв. щети и злоупотреби.



ОЩЕ ПРОВЕРКИ

Освен скандалното дружество одитът на дирекция "Вътрешен одит" е обхванал и други четири дружества и Столичната общинска агенция за приватизация за 2011 г., където по думите на кмета са констатирани "поправими" нарушения. Общинското дружество "Галатея 2002" има 12 препоръки за нарушения, ЦГМ - осем, "Чистота-Искър" и СОАП имат по две, "ГИС-София" - една.
1
1307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Юли 2012 09:27
Хехе, още по-бившият директор Александър Йолев, срещу когото има куп обвинения за присвояване, още не си е получил заслуженото, даже за награда беше произведен Директор на Югозападната област! Където окраде каквото можа и временно го свалиха и оттам..До нови срещи!!! Това е овекът който докара в София 3 секачески бригади от Ракитово, и с тяхна помощ и една фалшива авансова фактура за 2000 лв, изсече половин Витоша а дървения материал изнесе в Албания и си прибра парите в джоба!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД