:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов уред открива развалени зъби без облъчване

Шотландски изследователи създадоха апаратура за откриване на развалени зъби, която може да измести рентгена. Тя е два пъти по-ефикасна от него, открива кариесите в най-ранен стадий и не използва вредни лъчения.

Лабораторните изпитания, направени от зъболекари от Университета "Дънди" и текстилни експерти от университета "Хериът-Уот", показват чудесни резултати.

"Заподозреният" зъб се обвива със специален пластмасов сензор. След това в средата му се пуска ток с ниско напрежение, който разкрива какво е състоянието на зъба отвътре. Концепцията се базира на промените, които настъпват в зъба при загниване. С развитието на кариеса на повърхността му се появяват микроскопични пори, запълнени с течност, които увеличават електрическата проводимост.

"Зъболекарите не успяваме много добре да установим кога един зъб е започнал да се разваля отвътре, тъй като това е много трудно. Рентгеновите снимки, които се прилагат широко в зъболекарската практика, ни дават малко повече шансове, отколкото невъоръженото човешко око, но имат този недостатък, че са свързани с йонизиращо облъчване", обяснява ръководителят на екипа д-р Крис Логботъм (на снимката). "Всяко такова облъчване е опасно, въпреки че при зъбните снимки то е в малки количества. Все пак риск има и е добре, ако можем да го избегнем", смята ученият. Британската асоциация на зъболекарите окуражава въвеждането на технологии, които дават възможност да се ограничи използването на рентгеновите лъчи.
1057
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД