:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Напористата земеделска пиарка се оказа и крупна земевладелка

Само месеци след апетитния договор с ведомството на Мирослав Найденов фирмата на 25-годишната Кристина Спасова вече е съсобственик на 455 дка и арендатор на още 1000 дка ниви
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мирослав Найденов
Бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за популяризиране на програмата за селските райони във Facebook и Twitter, се оказа и крупна земевладелка. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био ем ди" Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица. 25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода.

Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва на "Сега" информация по договора със Спасова.

Както "Сега" писа, през септември 2011 г. 25-годишната Кристина Спасова основава фирма "Кей ем ком" с 2 лв. капитал и успява за броени месеци да извърши разходи за над 900 000 лв. През януари фирмата е избрана от земеделското министерство да популяризира селската програма във Facebook и Twitter срещу 47 500 лв., а през април и юли вече е горд собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 хиляди лева. На 15 юни 2012 г. "Кей ем ком" сключва и друга крупна сделка - за придобиване на 26% от капитала на завода "Био ем ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца. 2% срещу 10 000 лева си купува лично и Кристина Спасова.

Високата цена, платена от "Кей ем ком" за акции с много по-нисък номинал - 1300 лв., има обяснение, показа проверка на "Сега". Като съдружник в "Био ем ди" Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество "Био ем ди-1". В капитала на "Био ем ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и крупен договор за аренда на земя с община Берковица. Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съратничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

Нови въпроси изскачат и около закупения от "Кей ем ком" офис от 187 кв. м в "Манастирски ливади". От нотариалния акт за сделката, с който "Сега" разполага, става ясно, че Кристина я е сключила на юнашко доверие. Сумата за закупуване на офиса - 332 491 лв., е била преведена на банкова сметка на собственика - птицепроизводителя "Градус-1", преди сключване на самата сделка. Никъде в договора няма гаранции за купувача - не се споменава изискване парите да са блокирани до реалното сключване на сделката и вписването на нотариалния акт. Няма предварителен договор и платено капаро, не се споменава през коя банка е станало плащането. Няма и изрично изискване за представяне пред банката на удостоверение за липсващи тежести. От акта става ясно, че нотариусът се е задоволил единствено с устни уверения. "След като ми заявиха, че са уредили финансовите си взаимоотношения, одобрих представения ми от страните нотариален акт", пише в него.

Странни са и дадените обяснения от Кристина Спасова за изплащането на този офис. Според Спасова фирмата е изплатила помещението за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи. Не е ясно откъде идват тези 7 месеца, след като "Градус 1" купува офиса на 1 декември 2011 г. и го продава на 6 април 2012 г., декларирайки, че е получила цялата сума. Доколко доверчива е била експиарката в отношенията си с "Градус-1", показва договорът за втория офис, купен в същата сграда, но вече от строителя, за 175 000 лв. В него са предвидени и предпазни клаузи, и блокиране на пари, и условия за връщане на капаро.

"Кей ем ком" печели още една малка обществена поръчка - срещу 35 000 лева, осигурени по проект по Оперативна програма "Регионално развитие" и община Ракитово, тя трябва да рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково и да направи сайт на крепостта Цепина. Договорът е от юни 2012 г. Интересното в случая е, че по признанията на самата Спасова тя е работила като пиар и в пътната агенция, която е на подчинение на регионалното министерство, управляващо програма "Регионално развитие".

Кристина Спасова и вчера не вдигаше телефона си за коментар.ВЪЗХОД

В годишния си финансов отчет за 2011 г. "Кей ем ком" декларира 260 000 лв. приходи за три месеца работа - от септември до декември. Срещу тях стоят малки разходи. Фирмата е изхарчила 41 хиляди лева, като за възнаграждения са отишли 8 хиляди, а за осигуровки - 2000 лв. 20 000 лв. са платени за материали, 1000 лв. са разходите за амортизации. Така фирмата е приключила годината с 219 хиляди лева счетоводна печалба, след приспадане на данъци - 197 хиляди печалба. Не е ясно при това положение откъде идват парите за серията скъпи имотни сделки, сключени през 2012 г.МЪЛЧАНИЕ

Трети ден земеделското министерство отказва информация за условията в обявата за малка обществена поръчка за популяризиране на селската програма. Вече се разбра, че ведомството е използвало възможността да не обявява открит конкурс и да работи само с 3 оферти от специално поканени фирми. След множество уверения, че работят и ще предоставят информация, вчера от земеделското министерство отказаха да дадат текста на преписката около процедурата с аргумента, че тя съдържа лични данни. На настояване на "Сега" да получи обяснение как изисквания за конкурс могат да съдържат лични данни и кои са другите две поканени фирми от министерството поискаха да бъде подадено официално искане по Закона за достъп до обществена информация. Досега единственото обяснение по скандала от страна на министерството идва от медийния съветник на Мирослав Найденов - Мирослав Иванов. Пред БНР той заяви, че фирмата била избрана, защото е на млади хора, които работят в пространството на "Фейсбук" и "Туитър". Според него смисълът на Закона за обществените поръчки бил такъв - малки обществени поръчки да се дават на нови и малки играчи.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В тази сграда в София фирмата на бившата пиарка на Агенцията по храните се сдобива с два луксозни офиса.
84
17048
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
23 Август 2012 20:00
Знам си аз, че всички са маскари. Не случайно МИ е спаринг на ББ в Япония.
23 Август 2012 20:08
Интересничко, в нотариалния акт, където са описани приложенията, пише ли нещо за ... декларация за произход на средствата? Ако такава има, то в нея що (ще) четем? Освен стандартния текст за отговорността по 313 НК, де.
23 Август 2012 20:15
... и да продължа. Като чета горното, склонявам се към туй да се обзаложа на скромна сума, че изповядалият сделката нотариус смирено ще приеме наложена от ДАНС санкция за ... непоискана декларация. По ЗМИП, що? Вий к`во си помислихте?
23 Август 2012 20:29
..."Кей ем ком" печели още една малка обществена поръчка - срещу 35 000 лева, осигурени по проект по Оперативна програма "Регионално развитие" и община Ракитово, тя трябва да рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково и да направи сайт на крепостта Цепина...

Пак го прочетох... и отново!...
Абе само да попитам - не е ли време да оградят Територията с дебела и висока ограда и да въведат карантина? Мсиля, че кретенски ОБЩИНСКИ "проекти" като горните показват, че или празноглавиетоо и наглостта са повсеместни, или търпението е такова... или и двете.
Във всички случаи е време да дойдат санитарите да почистят...

23 Август 2012 20:43
Юрски парк в Дорково? Любопитно И какви точно дзверове ще въдворят там дорковци?
23 Август 2012 20:46
Просто дамата /калинката/ е с бизнесразмах, има възможност да практикува достиженията на "свободния пазар" /според манерката от постовете му в "наблюдател" днес/, може и размаха на отварянето на краката и да е съответстващ, а може и просто да е "made in GERB".
Тъна в догадки!

Абе що не ви ЕПЛелина - на днес всичките педеруги защитаващи престъпната мутроприматщина налазила ни по ваше бе- ваша мръсна лумпенско-плебейска вина!
23 Август 2012 20:48
г-н Найденов, моля да ме назначите за малко във Вашата "ковачница" на кадри!!
23 Август 2012 20:55
Да ви преразкажа (със съкращения) един дълъг грузински тост:
Вървели през степта един стар крадец и един млад крадец. Вървели, вървели цял ден. Слънцето превалило. Свалили раниците с откраднатото, седнали да си починат, похапнат и преспят. Оглежда старият крадец наоколо и вижда лисича дупка:
- Можеш ли, - казва старият крадец, да извадиш лисичетата от дупката без да те усети лисицата?
- Не, но това е невъзможно! Как може да вземеш лисичетата от под майка им, а тя да не усети!
Бърка старият крадец в дупката, вади едно по едно лисичетата, а лисицата не усеща.
Хваща се за главата младият крадец, чуди се и недоумява колко невероятно способен е старият крадец!
Зазорило се. Станали и отново тръгнали на път старият и младият крадец. Вървели, вървели цял ден из степта. Слънцето превалило. Свалили раниците, седнали да си починат, похапнат и преспят.
Оглежда се старият крадец наоколо и вижда вълча бърлога.
.... (Повтаря се същото за вълчицата и вълчетата).
Чуди се и се мае младият крадец на невижданото и нечувано майсторство и способности на стария крадец!
Зазорило се. Станали и отново тръгнали на път старият и младият крадец. Вървели, вървели цял ден из степта. Слънцето превалило. Видели едно голямо дърво. Свалили раниците, седнали да си починат, похапнат и преспят под него. Гледа старият крадец на върха на дървото орльово гнездо и казва на младия крадец:
- Можеш ли да се изкачиш на дървото и да откраднеш орлетата без орлицата да те усети?
- Не, но това е невъзможно! Взе лисичетата, взе вълчетата и майките им не усетиха, но да се изкачиш до гнездото и вземеш орлетата, това надминава всяка фантазия!
Катери се старият крадец по дървото кат котка, бърка в гнездото, вади орлетата, слага ги в пазвата, а орлицата не усеща.
Слиза ловко от дървото, а там долу... Нито раниците, нито младият крадец.
Да пием за младото поколение!
23 Август 2012 20:56
Тези девойчетата са със статуса на "собственика" на м/к "Св.Николай" ...
23 Август 2012 21:00
Интересничко, в нотариалния акт, където са описани приложенията, пише ли нещо за ... декларация за произход на средствата? Ако такава има, то в нея що (ще) четем? Освен стандартния текст за отговорността по 313 НК, де.

Това е правилният въпрос, Firmin. Сега основната питанка пред журналистическото разследване е: откъде са парите. Да питат Миро. Защото МИРише на класически случай на пране на пари.
23 Август 2012 21:12
В един момент ми се струва, че Ники Младенов прави най-големите гафове в това правителство /набутването на БГ в Близкоизточния конфликт, с всички произтичащи последици/; в следващия момент на арената излиза мощно Миро Мършата и се пробва да го засенчи.
Змей, за младото поколение комсомолци
23 Август 2012 21:14
Способни дами
Другите партии да се насочат към привличането на подобни кадри
23 Август 2012 21:35
Zmeja
23 Август 2012 21:37
Напористата земеделска пиарка...

си търси селския бик!
23 Август 2012 21:39
Фандорин, длъжен съм да отбележа, А ТИ ДА ПРИЗНАЕШ, че въпросните айдучетини НИКОГА не са били комсомолци! Така, за протокола!...
23 Август 2012 21:39
А нещо оставки, прокуратура, подвеждане под отговорност ?
23 Август 2012 21:39
Партията "Зелените иска в декларация прекратяване на обявените търгове за продажба на земя чрез компенсационни бонове в 26 области в страната, съобщи БТА.
На 20 август Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на 154 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области. Засега се отказва да бъдат обявени парцелите за продажба, се посочва в документа.

През последната година цената на компенсационните бонове, които се търгуват на Фондовата борса, нарасна близо три пъти, заявяват от партията. Това е показател, че близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция за този търг, смятат в партията "Зелените. Според тях е налице злоупотреба с информация от страна на служители на земеделското министерство на най-високо ниво, от която държавата ще бъде ощетена с пропуснати приходи от десетки милиони левове.

От "Зелените" предлагат разследване на служители в Министерството на земеделието и храните, включително и на най-високо ниво, за изтичане на информация за организираните търгове, както и проверка от Комисията за финансов надзор на сделките с поименни компенсационни бонове през последните 12 месеца и разследване на лицата, които са купили големи количества от тези инструменти, за злоупотреба с вътрешна информация.
23 Август 2012 21:44
И аз за Zmeja !!!
23 Август 2012 21:48
Родина должна знать своих героев !

Натисни тук

23 Август 2012 21:50
Е к'во толкова... търсят си нова... Калинка
23 Август 2012 21:53
Firmin, Миро що им е окачил тез табелки според теб?
23 Август 2012 21:57
Навремето покрай предишния гаф си мислех, че територията е една итлична ферма за калинки. Но много бързо минахме на по-комерсиално историческо-парково изкопаемо ниво (Какво ли още има да видим?!)
23 Август 2012 21:58
OLDMAD,
Нали и бате Енчо закачва на децата, участници в "Кой е по- по- най-?" листчета с имената им за да не ги обърква. Така и Миро.
23 Август 2012 22:02
Щирлиц, не завиждай, и вие вече си завъдихте пусита.
23 Август 2012 22:12
Станишев е дезертирал от казармата.
23 Август 2012 22:19
В това правителство са егати плашипут*рниците....
Иначе - големи мъже се барат.
23 Август 2012 22:21
Миро освен, че е министър на който единственото служебно задължение е да обикаля магазини и пазари след което цените скачат, си има търговско дружество, което печели "малки" обществени поръчки, много над 1000 дка земеделска земя, напориста млада "изпълнителна директорка" и служба, като първи придворен шут. Други екстри: служебна лимузина, многоброен екип от "калинки", един пълен склад със салам-стандарт "Страра планина" и мн.др.

PS. Забравих за фирмите за сеч и добив на дървесина и дървообработване.

НАЙС, А - БЪЛГАРСКАТА МЕЧТА.
23 Август 2012 22:23
Натисни тук
23 Август 2012 22:26
Искаме снимка на пиарката. Ако може, по бански.
23 Август 2012 22:27
Искаме снимка на пиарката. Ако може, по бански.


Може и без бански
23 Август 2012 22:32
Братоци, то в това министерство много калинки бе! ББ да произведе Миро в "Почетен Калинковъд" или в "Калинковъд на Републиката", "Заслужил Калинковъд"! Приемам и други предложения.
23 Август 2012 22:33
Фирмин ви е дал снимка.
(не съм изненадан нито от нейния избор нито от избора на Мършата)
23 Август 2012 22:45
Трагедия!

ps. За калинките говоря.
23 Август 2012 22:56
Е, чак пък трагедия - "Сиромах Миро, и на половин пуси е доволен!"
23 Август 2012 23:14
И тия догодина ще напълнят кошера на Меджидиева в ЮАР.
23 Август 2012 23:19
"Абе що не ви ЕПЛелина - на днес всичките педеруги защитаващи престъпната мутроприматщина... "
Гюроф, и аз, и аз да им го
23 Август 2012 23:21
Във всички случаи е време да дойдат санитарите да почистят...


Да, най-добре с огнепръскачка...
23 Август 2012 23:26
И аз да им ЕПЛелина...
23 Август 2012 23:55
Другари, да се вземем в ръце, докато не е късно.
Ние ква я мислихме, тя ква излезе.
Тоз капитализъм нали го учихме навремето по Маркса-Ленина, че като имаш пари, то значи си господар.
А то кво се оказа?
Гадните империалисти си позволяват да питат, ровят откъде са ти парите?
На оръжие, друзья! Ще мълчим, като моряци в испанския Кадиз, но трябва да удържим на напъна.
24 Август 2012 00:32
Ето ви снимка на девойката. Крайната вдясно.Натисни тук
24 Август 2012 00:57
Момето е типичната нечия велможна "касичка", най-вероятно на Мръшляко
24 Август 2012 01:03
"Кей ем ком"-„Кокаин,миньети,комуникации“.
24 Август 2012 01:24
ЕТО ГО КАДЪРНОТО МОМИЧЕ: http://bezobraziq.files.wordpress.com/2012/08/naidenov_pr.png
24 Август 2012 01:57
ablepsia: Юрски парк в Дорково? Любопитно И какви точно дзверове ще въдворят там дорковци?

Как какви! Разбира се най-опасните и най-хищните - от фамилията coccinellidae, във всичките й разновидности Натисни тук. Браво на Миро, може и да е ветеринар, но очевидно вече мамковината тясна за неговия размах е. Произвежда калинки по български държавен стандарт! Скоро ще има и за износ. От МИРОВО, към всеМИРОВО производство, поздрави Натисни тук Колкото повече калинки, толкова по-добре. Животът ще стане безкраен празник Натисни тук

24 Август 2012 02:56
Хубави хора.
Бат'Бойко няма ли да се завтече да уволнява както изгони Нанев навремето? Подозирам че няма.
24 Август 2012 04:00
А, бе пичове, като гледам тез фотоси, тоя наш Миро ще вземе да излезе най-обикновен курвар.
Айде с Калинка, случва се. Може и ПиАрките ти те да забогатеят от гледане на гъби.
Ама коскоджамити министер да седне на креслото министерко и се снима на фото с мадами - тая работа не ми ес вижда много чиста.
24 Август 2012 04:12
Май му завиждаш- и за мадамите!
24 Август 2012 04:16
Браво, пичове! Браво за разследването!
24 Август 2012 07:35
Добро пиче!Миро мършата добре се е овчикопитил..
24 Август 2012 07:41
Партията "Зелените иска в декларация прекратяване на обявените търгове за продажба на земя чрез компенсационни бонове в 26 области в страната, съобщи БТА.
На 20 август Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на 154 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области. Засега се отказва да бъдат обявени парцелите за продажба, се посочва в документа.
През последната година цената на компенсационните бонове, които се търгуват на Фондовата борса, нарасна близо три пъти, заявяват от партията. Това е показател, че близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция за този търг, смятат в партията "Зелените. Според тях е налице злоупотреба с информация от страна на служители на земеделското министерство на най-високо ниво, от която държавата ще бъде ощетена с пропуснати приходи от десетки милиони левове.
От "Зелените" предлагат разследване на служители в Министерството на земеделието и храните, включително и на най-високо ниво, за изтичане на информация за организираните търгове, както и проверка от Комисията за финансов надзор на сделките с поименни компенсационни бонове през последните 12 месеца и разследване на лицата, които са купили големи количества от тези инструменти, за злоупотреба с вътрешна информация.Евентуален нов търг може да бъде обявен след широка разяснителна кампания за предлаганите парцели и възможности за участие в него на всички заинтересовани лица след не по-малко от 12 месеца, се посочва в декларацията.

Натисни тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД