:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,363,873
Активни 146
Страници 7,641
За един ден 1,302,066

Китайците се наредиха до ромите като най-недолюбван етнос у нас

Изследване показа, че българите са склонни да живеят в един град с представители на двата етноса, но не и да ги приемат в семейството си
Китайците вече са редом до ромите като най-недолюбван етнос от българите. Това показва изследване на "Отворено общество" за предразсъдъците към етнически и расови малцинства у нас, проведено през май 2012 г. Макар да са изключително малко на брой у нас (едва 749 според националното преброяване от февруари т.г.), китайците са сред най-нежеланите за съседи и съграждани.

За българите почти няма разлика дали в тяхното населено място живеят роми или китайци. 59.5% са съгласни представители на азиатския народ да живеят в техния град или село, 59% дават същия отговор за ромите. Разликата става малко по-голяма, когато стане дума за квартала - половината от българите (50.3%) нямат нищо против да го делят с китайци, 47.6% са склонни да съседстват с роми.

Когато става въпрос за брак, прословутата толерантност на българите изтънява. 17.9% отговарят с "да" на въпроса дали те биха сключили брак с ром или биха ли се съгласили децата им да се обвържат с такъв човек. 19.9% са готови да приемат в семейството си китаец. Минимална е разликата със следващия по предпочитание етнос - за араби биха се омъжили (или дали съгласие за децата си) 20.3%. С турци са склонни да се бракосъчетаят 29.4%.

Нагласите на българите към ромската етническа група са най-устойчиви през годините. В положителна посока се развиват възприятията ни за турците, като промяната е особено видима през последната година, отбелязват изследователите.

Турците са като цяло и най-добре приетият етнос - 62% от българите са съгласни да са съседи с тях, а за близо 69% няма никакъв проблем да живеят в един и същ град или село. Като цяло изследователите отбелязват, че стереотипите ни към турците са се смекчили през последните 4 г. "Традиционно водещият стереотип за турците като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, а негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци", обяснява Алексей Пампоров от "Отворено общество" пред "Дойче веле".

Очаквано младите от 18 до 30 г., участвали в извадката, са най-толерантни по отношение на брака с чужденец. Около 40% от тях са съгласни да създадат семейство с етнически турчин, около 25% биха приели ром, а около 26% - китаец. "В по-високите възрастови групи респондентите са далеч по-нетолерантни, като нивото на приемане на някой "различен" в семейството там е доста по-ниско", отбелязват от "Отворено общество". Българите с по-ниско образование са по-склонни да се обвържат с ром или турчин.

Представителите на турската общност пък се оказват най-затворени за приемането на "различни" в семейството си - едва 14% биха се сродили с китаец, за разлика от тях ромите са доста по-толерантни - 42% от тях биха приели китаец в семейството си.

СТЕРЕОТИПИ

В представите на българите турците са "трудолюбиви", евреите са все така "богати", а албанците са "отмъстителни" и "зли". Това са част от стереотипите ни за другите според изследването на "Отворено общество" за социалните дистанции в България през 2008-2012 г. Оказва се обаче, че стереотипите се менят и ромите не са най-стигматизираната малцинствена група у нас. "През последните четири години българите недолюбват най-вече имигрантите от Африка, както и мюсюлманските имигрантски общности - арабите, албанците, кюрдите. Това са "виртуалните малцинства" в България. Те са най-непознати, затова са и най-недолюбвани", коментира Антонина Желязкова, директорка на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия пред "Дойче веле".

От друга страна, безрезервно приемаме гражданите на ЕС и руснаците. Логично симпатизираме и на православните славянски групи. Затова и македонците, сърбите, украинците, бесарабските българи са приемани като брачни партньори и колеги. Когато обаче стане дума за началници или да им бъде дадено българско гражданство, предразсъдъците на българите се отключват и одобрението спада. Българите мохамедани, турците, арменците, евреите и румънците не са добре приемани като брачни партньори, но пък са харесвани като колеги и съседи. Отношението ни към японците е идентично.

Към арменците българите също променят нагласите си. В началото на прехода са били смятани за "възприемчиви", "културни", "дейни" и "кротки". Днес вече те са "хитри" и "скъперници", но и "дружелюбни" и "весели". За евреите продължава устойчивата нагласа, че са "богати" и "скъперници".

За сънародниците си българинът мисли, че са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Неизменно обаче в тази характеристика влиза и "завистливи", което не се променя с годините.
107
6193
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
107
 Видими 
24 Септември 2012 19:40
изследване на "Отворено общество"

Нататък може и да не четете.
24 Септември 2012 19:46
Извинете, но този материал дори не е смешен.
Вроденото ми чувство за такт не ми позволява да използвам по-силен израз.
24 Септември 2012 19:55
Едва ли има някой нормално мислещ човек, който да е имал вземане-даване с цитирания етнос и да изгаря от любов към него!?
24 Септември 2012 20:03
С удоволствие посещавам китайски ресторанти. Досега не съм виждал цигански ресторант. Виждал съм и съм чувал цигански сватби, но не са ми се натрапвали китайски такива. Как успяха идиотите от ОО да изплющят това малоумие, не ми го побира акъла. Сигурно се опитват да открият някаква нова ксенофобия у нас и да си издействат финансиране за борба с нея.
24 Септември 2012 20:04
Нататък може и да не четете.


24 Септември 2012 20:07
47.6% са склонни да съседстват с роми.
?????
47,6%???? Къде ги видяха тези 47,6?? Сигурно в някой ЦК.
----------
В България е прието десетичните числа да се изписват с десетична запетая, а не с десетична точка. Учи се в началното училище.
24 Септември 2012 20:08
...За сънародниците си българинът мисли, че са "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" хора. Неизменно обаче в тази характеристика влиза и "завистливи", което не се променя с годините. ..

Колкото и да съм обективен - опитът ми с хора от други националности за последните 20 години определено НЕ МИ ПОЗВОЛЯВА да класифицирам сънародниците си като "умни", "трудолюбиви", "добродушни" и "гостоприемни" , колкото и да ми е мъчно. По-умни от другите нации никога не сме били (виж - тарикати, което българинът отъждествява с "умен" - винаги!). Трудолюбиви, добродушни и гостоприемни бяха бабите и дядовците ни на село. Докато не станаха "граждани". Преди няоколко десетилетия там това беше норма. Сега това звучи по-скоро като виц.
За съжаление.
Виж за завистливи - абсолютно - не съм виждал по-завистливи хора от българите.
Сега отивам на задния ред и слагам каската...
24 Септември 2012 20:09
Като цяло изследователите отбелязват, че стереотипите ни към турците са се смекчили през последните 4 г.
Не е като при Първанов и тройната коалиция.
24 Септември 2012 20:15
Капитан Немо
24 Септември 2012 20:17
"Традиционно водещият стереотип за турците като "религиозни фанатици" значително е загубил своята сила, а негативните стереотипи "отмъстителни" и "жестоки" са изчезнали и са заменени от положителните "трудолюбиви" и "добри търговци"

Само този факт за отношението към турците, към които има трупани пет века негативни емоции, показва, че не става въпрос само за стереотипи и предразсъдъци, както се опитват да покажат толерастите и мултикултуралистите, а че отношенията към етноси и групи си имат и своята обективност, причини и основания.
24 Септември 2012 20:20
а ромите с бяла кожа какво ги правим?

Циганията е начин на мислене и манталитет - не цвят на кожата
24 Септември 2012 20:23
Интел! Вервам дека, те това :
Циганията е начин на мислене и манталитет - не цвят на кожата

совсем случайностно е улезнало след Манриковата мандрахулка?
24 Септември 2012 20:38
Що за конструкция е "Отворено-то общество", та продължава да топурка край нас,третирайки ни за "затворени" ? Дупим се към него , за крадени пари ? Не е ли време да му затворим кранчето към остатъците от "оная" , художествено-творческа и "научна" дори , Хинтелигенция ? Не мога да се начудя на странното Общество , което си измисляме ...
24 Септември 2012 20:51
Мои съседи са 4-5 китайски семейства. Да ме извиняват тия от ОО, но впечатленията на всички от квартала са повече от добри за китайците. За отбелязване е, че поне тези китайци, които живеят около нас са млади, като повечето от мъжете са над средния ръст българи, а две от китайките са с фигури на манекенки, красиви и подчертано елегантни. Имам чувството, че съзнателно се стремят да не се набиват в очи - тихи, кротки, любезни - това е всичко. Вярно, тези са от над средното ниво, на както би трябвало да сте забелязали даже продавачите от Илиянци рядко можете да ги срещнете по улиците и в градския транспорт, или пък да се събират на шумни компании по заведенията. Не съм чул китайци, живеещи в България да са убивали българи, да са ограбвали жилища, да са крали коли и пр. Може да са контрабандисти, може да са мафиоти, но ако са такива, явно го правят умно.
И защо трябва ОО да ни внушава, че китайците са недолюбвани от българите и да ги сравнява с циганите?...Заради дръпнатите им очи ли?
В същност - ясно защо!
24 Септември 2012 20:53
Досега не съм виждал цигански ресторант.


Водопроводчик, зарязвай чешмите и почвай нов бизнес! Ти си първи с тази идея. То чалгаджийниците са си точно това, но нямат табела.
24 Септември 2012 20:55
Значи освен че сме бедни, сме и расисти. Просто мечта!
24 Септември 2012 21:08
Само този факт за отношението към турците, към които има трупани пет века негативни емоции, показва, че не става въпрос само за стереотипи и предразсъдъци, както се опитват да покажат толерастите и мултикултуралистите,

Па да беше си направил труда да понаучиш по-добре мантрите на мулти-култи и "толерастите", преди да ги громиш.
24 Септември 2012 21:13
Циганията е начин на мислене и манталитет - не цвят на кожата


Аз познавам един рижав, със сини очи, женен е за българка. Той не крие, че е циганин, де, ама и да пробва, нема кой да му се върже.
24 Септември 2012 21:14
Да ме извиняват тия от ОО, но впечатленията на всички от квартала са повече от добри за китайците.

Това е без значение. Когато един от кооперацията даде апартамент под наем на китайци преди 2 или 3 години, това беше посрещнато с неодобрение от почти всички в сградата. Съседката, която беше и касиерка миналата година беше една от най-активните в това отношение. Но като ми сдаваше касата на блока тя натърти, че "китайчетата били много мили момчета (макар единият да е сигурно нейната възраст) и били много точни и никога не я връщали". Възприятието наистина се промени в резултат на съжителството.
24 Септември 2012 21:37
Бонго,
Аз съм много доволен от китайците под мен и по чисто икономически причини. Тия сигурно са от Южен Китай, предполагам са много зиморничави и цяла зима надуват парното на максимум. По този начин пък аз съм на смесено отопление, предимно "подово".
24 Септември 2012 21:47
Аз недолюбвам дьонметата от "отровено о-ство" в пъти, в пъти повече от всякакви ромове, китайци и танганайци. Тези хора поне винаги можеше да ги познаеш поради расата и етноса, специално м@ангалите ги различавам от около 75 метра дори да са кестеняви и със светли очи. Но наемниците на Дьорд Шорорш са много по-вредни от етническите и религиозни малцинства; малцина рецидивисти могат да вредят толкова много, колкото отцеругателите и майцепродавци от разните "институти" и "центрове" с любезното съдействие (платено) на всички, повтарям ВСИЧКИ медии без никакви изключения.
24 Септември 2012 21:54
Защо питат за китайците тея от отровеното общество? Ми много просто - щото вече няма виетнамци!
24 Септември 2012 22:06
Китайците вече са редом до ромите като най-недолюбван етнос от българите. Това показва изследване на "Отворено общество"

100 % нагла лъжа !!!
-
Вероятно "Отровено общество" изпълнява поръчка на спонсорите си, като разчитат на самосбъдваща се прогноза. Във всеки случай това е разпалване на вражда на етническа и расова основа, което е криминално престъпление в България преследвано по Наказателният кодекс. На ред е прокуратурата.
24 Септември 2012 22:23
А няма ли въпрос "Каква е склонноста ви да влезете в интимни отношения с роднини на служители на отвореното ни общество"?
24 Септември 2012 22:25
Китайците са много кротък народ и имат чайнатауни из вси големи европейски, американски, австралийски и прочее градове. Това, дето Холивуд и Болиууд (Булшитууд - за по-мелодично) показват по разни хулигански филми идва от расова ненавист към Велик Китай.

Бъдете европейци, а не расисти. Виж, за житаните именувани още джипсита ви разбирам напълно.
24 Септември 2012 22:45
"Отворено общество" - кръстоска между скорпиони и хлебарки, генно-модифицирани безродници, които правят всичко, за да превърнат и останалите читави българи в себеподобни. А щом залочат поредната си порция идеологическа помия, еничарският им комплекс ги превръща в глутница освирепели помияри, само и само да угодят на господарите си. Преди няколко дни ги гледах и слушах как с пяна на уста, по сигнал, глозгаха настървено кокалите на Русия. Дойде ред и на китайците...... Майцепродавци и отцеругатели, соровски!
24 Септември 2012 22:47
а стига бе...
24 Септември 2012 23:26
"Отворено общество"
Meat 24 Септември 2012 21:47
Капитан Немо 24 Септември 2012 20:08
Zmeja 24 Септември 2012 20:51
Brightman 24 Септември 2012 22:06
24 Септември 2012 23:26
Дядо Заре 24 Септември 2012 22:45
25 Септември 2012 00:04
Оптимисти -
Human Brain Recognizes and Reacts to Race
Натисни тук
25 Септември 2012 00:19
Стандартният Ганю през стандартния си ден я види китаец,а не.Огромната енергия,която хаби всеки ден да недолюбва ,Ганю я разпределя страстно между тъщата,комшията,колегите,началника,булката,децата си,КАТ,лекари,учители,Левски,ЦСКА,Бербатов....Както и към всеки познат и непознат с по-: нова кола,голяма плазма,голяма заплата,големи домати в градината.....Повечето изброени реципиенти на това недолюбване са българи.И изпитват същите чуства.Т.е. -Ганю мрази Ганю.Въпросът е кога и кого Ганю обича и въобще способен ли е да обича.А да,а кога на Ганю му остава време да свърши някаква полезна работа и да си изкара заплатата.
25 Септември 2012 02:10
Бях в Китай в продължение на един месец. Половината от времето си прекарах като частен турист, т.е., по договор с китайска фирма, като сам си избирах маршрута. Организацията беше прекрасна, изпълниха си договорните задължения с точките и запетайките и нито веднъж не се опитаха да ме излъжат. В останалото време бях на гости при приятели. Предварително ги бях помолил да ми покажат, доколкото е възможно, ежедневния живот на обикновения китаец. Изпълниха го. Водиха ме в домовете на техни по- бедни или по-заможни роднини и приятели. В големи и малки градове. Изключително внимателни, гостоприемни и любезни. На улицата, когато бях сам и имах езикови проблеми, веднага се спускаха няколко души наведнъж и се опитваха, всеки според своите езикови възможности, да ми помогне. Видят ли в автобусите малко по-възрастен чужденец, скачат и веднага му правят място. Повярвайте ми, за всичко това мога да ви разказвам с часове, без нещо да преувелича. Още повече, че съм върл противник на политическата им система, която този чудесен народ наистина не заслужава.
Присъединявам се към всички, изказали се позитивно за китайците като хора
25 Септември 2012 02:36
С удоволствие посещавам китайски ресторанти.
. Влез в кухнята.
Мои съседи са 4-5 китайски семейства. Да ме извиняват тия от ОО, но впечатленията на всички от квартала са повече от добри за китайците.
. Почакай да станат повече. Да не си мислиш че чайнатаун са създавани с декрети на правителството.
Китайците са много кротък народ и имат чайнатауни из вси големи европейски, американски, австралийски и прочее градове.
Това откъде го измисли, че са кротки? кажи ми един техен съсед с които те нямат териториален спор? Питай полицията дали може да влезе в чайнатаун и след като влезе какво става.
Китайците са като всички останали хора с добри и лоши качества, но и след 5 години живот в китайско все още не са ми ясни.
25 Септември 2012 03:20
Не ги знам що за стока са китайците но кухнята ми харесва.
25 Септември 2012 04:15
Сосовете им са супер!
25 Септември 2012 04:52
Според китайците, ние сме бели кучета. Не знам как циганите ни наричат.
pyte6estvenik
2012-09-25 02:36:18
25 Септември 2012 06:08
Сорофците след като клепаха по германците, руснаците сега почнаха и по китайците. Тази статията ми напомни една друга, която четох преди 2-3 дни.
Как сорофците насаждат расизъм и стереотипи!
Почему Голливуд страдает русофобией
Натисни тук
Статията на английски:
How Hollywood agenda is always Russophobe
Натисни тук
Въпросната статия може да се отнесе и към други нации, подхода е един и същ.
25 Септември 2012 06:25
Видят ли в автобусите малко по-възрастен чужденец, скачат и веднага му правят място

А, за по-възрастен китаец скачат ли?
Да ви светна само, че кебапчийниците на "битака"(ако още съществува това място) светят от чистота в сравнение с кухните на китайските расторанти. И още нещо- олиото във фритюрниците никога не се сменя - долива се!! Тук при нас на село, миналата година отвориха един "Ориентал маркет" и аз се излъгах да влеза. Стоката вътре типично китайска и няма нишо общо с нещата предлагани като "китайски" в магазините за американски или европейски клиенти. Аз съм много отворен към различните кухни, но това което се предлагаше в този магазин, е-е не можах да го приема и това си е! Миризмата, която е толкова плътна, че чак полепва по теб и тази занемареност навсякъде сякаш, че никога не чистено с вода и сапун. Което по всяка вероятност си е точно така.
Поевропейчените или поамериканчени китайци са ок. Не и традиционалните.Различни хора са. Впрочем затова и съществуват "чайна таун" - те си живеят своя живот, който останалите хора не биха понесли.Аз лично не мразя китайците. Но ме притесняват. А, причината е само една - много, ама ужасно много са...
25 Септември 2012 06:32
Трудолюбиви, добродушни и гостоприемни бяха бабите и дядовците ни на село.
25 Септември 2012 07:23
Баба Пена и чичо Иван не обичат циганите...И за какво да ги харесват изобщо?
Но китайците?
Къде са виждали китаец – освен, когато внукът си пусне кунг фу филми?
Поредна измишльотина за добри пари...
-----------------------------------------------------------
Блогът на Генек
25 Септември 2012 08:03
Замисляли ли сте се, че такова съоръжение като китайската стена не се строи с цел да се завладяват чужди територии, а да се пази своята, такава, каквато е.
25 Септември 2012 08:22
За сведение: Преди много години работех в един институт, кадровичката на който беше женена за северокореец. Последният бил студент у нас, харесали се с нашенката, залюбили се и се оженили. До тук нищо лошо и неестествено. Говореше се, обаче, че поради това, че се е оженил за българка корееца повече не го приемат в родината му.
25 Септември 2012 08:56
художествена самодейност на глобализма, кой заплаща тий простотии
25 Септември 2012 09:02
Не съм очаквал да прочета толкова откровено ксенофобски изказвания.

Хората се делят на добри и лоши, умни и глупави, съзидателни и крадливи, но в никакъв случай на цвят на кожата, вероизповедание или етническа принадлежност. От 12 години работя в екипи със смесена националност и до момента не съм срещал нация с която да не мога да работя. Трудно ми е да преценя на базата на какво се вадят толкова категорични изказвания.
25 Септември 2012 09:18
както всякой европеец не харесвам педерасти, лесбос, курви, милиционери и чалгари, политкоректори, сите нагли, безпардонни, тий кои тормозят нормалния живот и не живеят в цивилизационната култура на европейци, на бита, на междучовешки отношения, човешко общество,
25 Септември 2012 09:18
Хората се делят на добри и лоши, умни и глупави, съзидателни и крадливи, но в никакъв случай на цвят на кожата, вероизповедание или етническа принадлежност.

Интеле, тук си цапнал една глупост. Разбира се, че се делят по цвят на кожата, вероизповедание и етническа принадлежност. Съвсем друг е въпросът дали трябва да враждуват заради тези разлики. Но да твърдиш, че не се делят, е просто смехотворно. Дори в най-толерантното, ужким-божкем, общество, за каквото се представя американското, първото, с което един човек се представя, е дали е бял, или черен. Да не говорим за християни - мюсюлмани и т.н.
Затварянето на очите, че тези разлики съществуват, е най-глупавото поведение, което съвременният свят си позволява. То ще породи невероятни катаклизми вбъдеще.
А за статията просто нямам думи. Над 50% от хората били готови да съжителстват с цигани! Е по-кретенска пропаганда и откровена лъжа скоро не бях чел. Много интересно, кой ли вярва днес на соросци и за какво ли си харчат парите?
25 Септември 2012 09:18
Комшрите иите ми са китяйци, възпитани и добри хора.Мога да кажа,че са най добрите съседи които съм срещал.
25 Септември 2012 09:33
от някога и за всякога ще значи дс слага над главите на обектите си цигани и турци, наверно зарад миризмата според джимо и апаратурата им която я използва, тъй с времената де едни и същи все променят, случайност има да и чудеса с мечти, кога животразпределите станат хора както нас
25 Септември 2012 09:35
туткалчев ще ти задам един въпрос,
налагало ли се е на комшиите ти да съжителстват с българин

В момента раздъжденията са ви на база това че българите са мозинство. Представи си обаче вариант в които всичките ти комшии са хъм испанци, французи, холандци.

И тези хора са принудени !!!! да живеят в една и съща сграда с Българин - друговерец, не съвсем човек - от недоеволюиралата източна част на континента където все още правят жертвоприношения на бога на слънцето, а бандити преследват нещастни девици по нощите/

Говоря принципно - опитайте се просто да ги обмисляте нещата и от другата страна.
25 Септември 2012 09:39
Силно мирише на поръчково изследване с предварително зададени резултати. Въпросът е е какво се цели с тези резултати, кой на кого се опитват да противопоставят и т.н. в този дух.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД