:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,896,271
Активни 122
Страници 22,139
За един ден 1,302,066

Бизнесът поиска рейтинг на гимназиите

Учителите също трябва да минават през външно оценяване, смята Българската стопанска камара
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
У нас досега е правен един опит за класация на средните училища, но само според успеха от изпитите след седми клас.
Създаване на рейтинг на гимназиите и на професионалните училища на база реализация на техните възпитаници поиска Българската стопанска камара на дискусия за равния достъп до образование. Класацията трябва да е по подобие на тази за университетите, която се прави вече две години. Частично подреждане на гимназиите беше направено само веднъж у нас - за учебната 2007/2008 г., когато министър беше Даниел Вълчев. Тогава обаче училищата бяха подредени според успеха на приетите в тях деца на изпитите след седми клас.

Друго предложение на БСК е въвеждане на система за външно оценяване не само на учениците, но и на учителите от всички образователни степени чрез периодична атестация. Вчера от просветното министерство нямаше коментар по идеите. В проектозакона за училищно образование, който се обсъжда на второ четене в парламента, се предлага атестация на учителите да се извършва на четири години от комисията, назначена от директора на училището или детската градина. По въпроса се очертава дебат, тъй като има и други предложения как да се извършва тази оценка.

Изпълнителният председател на камарата Божидар Данев посочи на форума, че между отделните нива на образование има "огнени стени", които трябва да бъдат разрушени, българската образователна система трябва да търси и "отглежда" лидери, трябва да прилага все повече модерни иновативни методи и технологични средства за обучение. Сред проблемите са застаряването на преподавателския състав и липсата на връзка между изучаваните специалности и търсените на пазара на труда умения и компетенции. "На всички е ясно, че системата на образование е недостатъчно финансирана, но трябва да е ясно и че ефективността на публичните средства е твърде ниска", посочи Данев. Според него съществува неравнопоставеност на формите на собственост и тя трябва да бъде преодоляна чрез въвеждане на принципа "парите следват обучавания", без значение дали става въпрос за държавни, общински или частни училища.(НЕ)ГРАМОТНОСТ

40% от деветокласниците в България са неграмотни, припомни на форума Траян Траянов от образователната мрежа "Заедно в час", съорганизатор на форума. Данните са от международното изследване PISA на ОИСР, което се провежда в 65 държави и икономики. Бедността оказва най-силно влияние върху качеството на образованието, посочи Траянов. Пропастта между най-добре подготвените и най-слабо представилите се ученици е значително по-голяма спрямо средното ниво в изследваните държави. Образователната мрежа работи в България от две години по модела на глобалната мрежа "Teach for all", която има 20-годишен опит в САЩ. Привличат се млади учители, които преподават две години в училища със слаби постижения на учениците.
27
3552
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
25 Септември 2012 19:31
Разгеле се присетих - ако не всеки ден, през ден четем тук и повечето пъти на първа страница какво е поискала т.нар. "Българска стопанска камара". А да е направила нещо, не четем. Тази камара само някаква говорилня ли е?
25 Септември 2012 19:58
..."предложение на БСК е въвеждане на система за външно оценяване не само на учениците, но и на учителите от всички образователни степени чрез периодична атестация"...Определено съм за! Сред даскалите има доста брак, да не говорим за изперкулясване, критическа възраст при жените....
25 Септември 2012 20:03
А мошеникът Данев да организира атестациите, нали.
25 Септември 2012 20:35
Ясно що няма бизнес в тази държава, щото бизнесът - това е Българска стопанска камара, тоест Божидар Данев! Няма ли кой да ги изрине тези боклуци от тези синекурни длъжности!
25 Септември 2012 20:39
Какво е мнението на учителските профсъюзи за стопанската камара?
--------------------------------------------------
Блогът на Генек
25 Септември 2012 20:44
Ясно що няма бизнес в тази държава, щото бизнесът - това е Българска стопанска камара, тоест Божидар Данев! Няма ли кой да ги изрине тези боклуци от тези синекурни длъжности!

Дори и с грешката след т.е., тъй като висшият пост в БСК се заема от друг, тук се пръскат революционни идеи, аз не мога да остана и излазям!
25 Септември 2012 21:03
И как ще се атестират учителите? На базата на резултатите на техните ученици? С помощта на психолог /или психиатър/? С дипломи от курсове, надграждане? С мнението на обучаваните ученици?
Как се оценява един добър лекар? Отидете пред кабинета на доцент Кацаров във ВМА, преглежда 4 дена в седмицата, прегледът е свободен, което ще рече, че се заплаща от пациента. За две седмици напред няма часове, минават по 25-30 души на ден.
Когато за дадено училище напливът е огромен и паралелките са препълнени, то тогава явно в конкретното школо обучението е на добро ниво. Родителите го одобряват, а учителите си вършат качествено работата.
А как да оценим БСК?
25 Септември 2012 21:28
Пък ако приложим някакви критерии към бизнеса, то бизнеса трябва да изчезне от картата на България, щото не е никакъв бизнес, а грабеж.
И хотелите и ресторантите и производствата- всичко би било затворено, ако към бизнеса се подхождаше така както е разписано в наредбите и законите...
25 Септември 2012 21:44
А ако учителите поискат външно оценяване на тия от стопанската камера? Пък и на бизнеса изобщо. Защото знайно е, по каква линия бизнесмените са станали такива.
25 Септември 2012 21:55
да не говорим за изперкулясване

Трябва да ви кажа, че най-хубавото нещо на даскалската професия е изперкулясването.
Неверотно състояние на духа!
25 Септември 2012 22:20
То хубаво, ама нека да започнем от гимназията, която е завършил лицето Данев. как той се е реализирал професионално, не административно! Защото, доколкото си спомням, въпросното лице е физик по образование. Някой да е чувал за физика Данев?
По-натам можем да преминем към лицето Хампарцумян /химик/, лицето К. Георгиев /филолог/, лицето Цв.Цв - неясно точно какъв и пр.
Накратко казано, от въпросната БСК нещо почна да ми идва ташкън - те са на всяка манджа мерудия, хеле пък образованието все им е в устите... Ама така е, комуто какво не стига...
25 Септември 2012 22:25
Оценяване на училищата и учителите - чудесно!
На средно оценените - нормални заплати...
На по-добрите - заплатите по 2...
На най-добрите - заплатите по 3...
Осигурени от БСК и национално-отговорния бизнес!
25 Септември 2012 22:45
А би "бизнеса" що не си гледа бизнеса че е цъфнал и вързал, ами се занимава с неща от които не разбира грам.
Само се опитайте да си представите колко нелепо е стопанска камара в Щатите или Европа да се изцепи, че образованието не им предоставя квалифицирани кадри. Щото те наште "бизнесмени" търсят квалификация, ама да е ефтинджос.
И то държавата да им я осигури наготово.
Той Дянков не се е сетил да им трясне един данък образование 5% допълнително и глей ква песен ще запеят.
Някой дали ще намери на страницата обяви за последните квалификационни курсове или уоркшопи организирани и финансирани от българския бизнес.
Европейските трошачки на пари за имитация на подобна дейност не се броят.
25 Септември 2012 22:58
Шляпо, прав си, но по принцип.
Хайде да видим сега - преди три години, примерно, някаква Пг /професионална гимназия/ по електроника и електротехника - има доста такива - се ориентират пазарно и разкриват специалност, свързана с ВЕИ. Супер, перспективна професия, гимназията на може да приеме всички желаещи, толкова е голям напливът.
От пролетта на следващата година /2013/ броят на кандидатите постепенно спада и след още две-три години съвсем пресъхва.
Причината, смятам, я знаеш прекрасно - вчера и днес вървят информации по този повод.
Е, какво - по-некачествено ли е станало обучението в тази ПГ? Или пък конюнктурата рязко се е променила, а?
На образованието това му е лошото - инерционна система е - ако ти трябват еди-какви си специалисти, трябва да си ги поръчаш поне пет години по-рано. Та да се подготвят програми, учебни планове, преподаватели и т.н.
Впрочем, в изминалите над четири петилетки само консервативността на родната просвета опази качеството на образованието доколкото можа.
И последно по темата. Познат директор на механотехникум ми разказваше за пребиваването си в една професионална гимназия в Германия. Влиза в класна стая на специалност ДВГ и гледа в средата й стенд с някакъв двигател. Прилича му на нещо познато - на БМВ, ама не е същото. Та немският му колега директор обяснил, че това е двигателят на автомобил, който ще се появи на пазара след две години...
Нужда от коментар има ли?
25 Септември 2012 23:28
Тази камара само някаква говорилня ли е?
Не, вземат и заплати, няколко учителски..
25 Септември 2012 23:30
То хубаво, ама нека да започнем от гимназията, която е завършил лицето Данев. как той се е реализирал професионално, не административно! Защото, доколкото си спомням, въпросното лице е физик по образование. Някой да е чувал за физика Данев?
По-натам можем да преминем към лицето Хампарцумян /химик/, лицето К. Георгиев /филолог/, лицето Цв.Цв - неясно точно какъв и пр.
Накратко казано, от въпросната БСК нещо почна да ми идва ташкън - те са на всяка манджа мерудия, хеле пък образованието все им е в устите... Ама така е, комуто какво не стига...

Абе, не сте ли чули, че у нас всеки се занимава с това, което не му е работа...и разбира от всичко друго, но не и от работата си...
25 Септември 2012 23:42
данев не е физик а инженер по автоматика. защитил е и дисертация по автоматизация на процеси или нещо такова, така че е и доктор. след това обаче за всеобщо учудване отива да работи при някаква си икономическа агенция, да се занимава със икономики. не е млад , на около 65 години е.
26 Септември 2012 02:23
/:/ "Бизнесът поиска рейтинг на гимназиите"
............................................................................
Бизнесът да си поръча и плати рейтинг на гимназиите!
Все пак, става въпрос за бъдещите му Наемни работници, нали!
А още по-добре ще е Бизнесът да спонсорира гимназиите- те са "инкубатор" на бъдещите му Наемни работници!
26 Септември 2012 02:38
И на работодателите да се прави атестация
26 Септември 2012 07:50
Искат всичко да е под техен контрол т.е. на парите. Наскоро четох една статия "Как бяха убити американските университети" , след като са минали под контрола на корпорациите. Учените нямат думата. Там управляват такива като г-на Данов и всичко е насочено само към печалбата, а не за развиване на духовността и науката...
26 Септември 2012 08:45
samweims,
Преди три години кандидатите за прием бяха по-ограничена бройка, поради ниската раждаемост преди 16-17 години. И ти принципно си прав! Но ако една гимназия е ориентирана пазарно, то няма начин да се получи фал. Държавната ТБГ /Търговско Банкова Гимназия/ в София направи и платен прием. Сумата е няколко хилядарки. Търсенето е голямо просто. Гимназията е с традиции и добро име, намерила е удачна ниша в обучение/образование, оиренитарана е прагматично. Същото се отнася и за повечето СОУ-та, които от профилирани училища /бъкаше с паралелки с профили от рода на: химия, биология, география, история.../ се превърнаха в езикови гимназии, 73-то и до днес е СОУ, ала всички го знаем като Втора немска. 22-ро и до днес е СОУ, обаче всички го знаем като испанска гимназия, че дори и като Втора испанска. Тези тенденции ги определи точно ПАЗАРЪТ!
А що се отнася до твоя приятел и директор на механотехникум, измайтапил се е немският му колега. Двигател на модел БМВ, който ще види бял свят след две години, а е изложен в училище - такъв няма! Залагам си топките, че съм прав!
26 Септември 2012 09:01
Спомням си за едни богати хора/бизнесмени по сегашному/ - Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Хадживасилев, Васил Априлов, Христо Николов-Хината...
Данев с какво ше го запомнят, не знам.
26 Септември 2012 09:47
Гимназиите е добре да имат рейтинг - работят в конкурентна среда и предлагат "продукт".
За учителите - начинът на оценяване трябва да е избор на училищния мениджър - директора - на него е поставена целта и той трябва да си намира средствата за постигане!
26 Септември 2012 10:18
Има нещо много сбъркано в наличието на толкова много университети, където се учи какво ли не, стига да е непотребно и напълно откъснато от реалността.
Прясна случка в автобус, пътуващ за Велико Търново от Северозападна България.
Автобусът беше пълен със студенти от Великотърновския университет, всичките от специалности социология, психология, философия и филологии. Бъдещите "социални психолози" били 800 души само във ВТ университет, в другите - отделно. Къде ще се реализира толкова народ, нямам никаква представа. Английска филология били само една група на година (!?), иначе имало застъпени всички славянски езици. А учителите по английски продължават да недостигат. Интересът към математиката например бил много нисък, доцентка от същия университет ми разказавше стряскащи примери за нивото на бъдещите математици.
Въобще трагедия отвсякъде. Всяка група може да изкара по няколко Златки.
26 Септември 2012 10:24
Започва да става комично. Премахнаха ВАК, защото бил незнам какъв си и оставиха всяко висше училище да си създава само професори и доценти- това от една страна. От друга страна т.нар. бизнес иска учителите да ги оценяват от вън?! Кое е това от вън и защо за бизнеса е важно качеството на средното образование, а не се интересува от висшето? Защо оставихме висшето училище от Долно Нанагорно ако реши да има повече професори и доценти от Софийският университет, а ревем за някаква нова структура да оценява учителите в средните училища? Това какво е- шум да се види, че има и в България биснес, или сериозна загриженост за квалификацията на подрастващите?
Възникват следните въпроси към бизнеса:
Колко и какви поръчки има бизнесът към висшите училища за кадри, които са му необходими сега и ще му бъдат необходими след 5 години?
Каква част от завъшващите висшисти започват работа веднага след дипломирането по специалността си в българската икономика?
Защо бизнесъ не прави директни заявки към висшите училища и не назначава завършилите веднага докато още са в тонус и могат да продължат усъвършенставането си на конкретното работно място?
Знае ли бизнесът как ще се развива и какви цели ще постигне след 6 мес., една година, след 10 години?
Защо завършилите млади специалисти си намират работа и се развиван веднага щом излязат извън старната, а тук седят безработни с години, докато дипломите им се превърнат в ненужни хартии?
За кой бизнес става дума, който се интересува от кадрите в средните училища, а не се интересува от висшите кадри?
26 Септември 2012 10:39
... Знае ли бизнесът как ще се развива и какви цели ще постигне след 6 мес., една година, след 10 години?

Абе те не знаят дали утре ще ги има, ти за 10-годишна планова икономика говориш.
26 Септември 2012 13:40
@samweims
На образованието това му е лошото - инерционна система е - ако ти трябват еди-какви си специалисти, трябва да си ги поръчаш поне пет години по-рано. Та да се подготвят програми, учебни планове, преподаватели и т.н.

Затова и гимназиите, и университетите трябва да дават единствено основа (която by default) е консервативна и не се променя толкова бързо. А надграждането до конкретните нужди да става в самите фирми, съобразено с тяхната специфика.

Затова с такива вопли като в статията не трябва изобщо да се съобразяваме (imho). Тъжното е, че това е тенденция, която се развива в цял свят, не само у нас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД